Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBFC + ARN-188 zwrotnica

Sto??ek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co sądzicie o takiej zwrotnicy ?

P.S. Niestety pomiar częstotliwości nie jest dokładnie z moich głośników, tylko z internetu, gdyż nie mogłem rozwiązać pewnego problemu z SW (pytanie zadałem tam ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

post-2261-100009492 1170310153_thumb.jpg

post-2261-100009493 1170310151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31054-seas-27tbfc-arn-188-zwrotnica/

Moze sprobuj ciąć tweeter 3 rzedem elektrycznym poniżej 2K. 27TBFC/G nie ma nic przeciwko, a z tego co widzę po pomiarach, to z tą zwrotką integracji fazowej i tak nie masz...chyba, ze ten projekt naprawdę świetnie brzmi - wtedy sie nic nie rusza;)

Pozdrawiam

Wziąłem pod uwagę rady i zrobiłem dwie różne zwrotnice: 12db i 18db. Oba sumaryczne wykresy niewiele się różnią, chociaż ten z 18db wygląda trochę lepiej i do tego wyciąga szersze pasmo z Seasa co chyba powinno zaowocować lepszym dźwiękiem. Ale w sumie jak to jest, bo czym większy rząd tym większe zniekształcenia (więcej elementów) zwrotnicy. Czyli suma sumarum w moim przypadku patrząc na w sumie podobną charakterystykę, rzeczywiście lepiej zastosować 18db ?

Jakieś uwagi ?

P.S. W wersji 12db z odwróconą polaryzacją gwizdka, wybijała się ta górka z ARN-a, dlatego zdecydowałem się na tę samą polaryzację.

Wersja 12db:

Ukryta Zawartość

post-2261-100009379 1170310332_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i 18db :

Ukryta Zawartość

post-2261-100009377 1170310335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwiększ konda z 5,1 na 5,6 w wysokotonówce, zeby podbicie na 2KHz w obu kombinacjach było podobne.

...albo w pierwszej wersji(12dB) zwiększ konda dla midbasu do np. 7,...8,2uF

Faza w przypadku wersji 18-to dB wygląda dużo lepiej, ale jak to słychać ?:)

Pozdrawiam

tdrozd ?

W drugim w puncie przecięcia masz wymarzone 6dB, powyżej sie tylko o niuans rozjechalo, ele to jest tania tesla, dajmy jej fazowo poszaleć;) - pewnie membrana jej się gnie jak kobra na widok trabki ;)

Pozdrawiam

mam tego saeasa i jest zklejony z XT18wh

u mnie chodzi odwrotnie do wooferka ,zwrotki obie 2 rz trzeba dac w dupe(dosc duzy kondziol) temu seasowi zeby cos gral

z tranzystorami jakos tak wygasza sie szybko ale z lampa gra calkiem calkiem

Szaleć to one muszą w duecie, zeby coś odejmować ;) 27TBFC nie zagra tej samej częstotliwości w fazie i przeciwfazie naraz :)

Pomiary się szykują juz w tym tygodniu, więc bede mógł powiedzieć coś więcej.

Na razie tylko tyle, ze ma ładną barwę(to pewnie przewaga 2 harmonicznej w widmie;)), ale też oddaje "blaszaność" blach, co tekstylnym nie zdarza sie ...no dobra niech będzie, ze bardzo rzadko;)

Pozdrawiam

tdrozd, teraz pełna zgoda, chociaż to takie troche wróżby andrzejkowe ;)

W kazdym razie Seas sztywny, raczej nie on fazowo miesza - tak tylko pomyślałem(w końcu wydalem na niego całe 120zł;))

A teraz czekamy na opis brzmienia :)

Pozdrawiam

Spokojnie ;-) jeszcze nie mam elementów, ale jak tylko będę miał to obiecuje że napisze jak się sprawdza konfiguracja. Zrobię tą 18db z kondensatorem zwiększonym do 5,6uf, bo może rzeczywiście to lepiej wygląda. Niestety raczej nie sprawdzę tej drugiej zwrotki, bo robie to dla mojego brata, który nie bardzo chce kupować dodatkowe elementy.

Na razie głośniki grają z jakąś starą zwrotnicą unitry, czekając na lepsze czasy, no ale muszę powiedzieć, że już słychać że Seas daje rade, choć ogólnie kupa jest w sumie na średnicy.

Mam tylko nadzieje, że nie okaże się, że zagra to lepiej od moich Visatonów (Al130+G20SC), bo po co bym tyle kasy wydawał jeśli można by było taniej ;-)

sluchalem al170 i kombinowalem przy nim troche

al 130 powinien byc ciekawy srednica w nim bedzie ciezka do pobica nawet przez drozsze glosniki

nie znam tesli 188 ale wydaje mi sie ze srednica z niej nie podskoczy temu aluminiakowi visatona

poza tym mimo ze gwzidek seas ma niski rezonas i powinien grac nisko to jednak nie robi tego chetnie i jakos trocha malo gra dolnym jego pasmem

mam w domu glosnik ktory ma rezonas blisko 1 khz a srodek to pelne miodzio tylko nie kosztuje 120 zl:)

Kolumienki na Al130 grają miodnie i na pewno jakaś Tesla nie podskoczy. Ciekaw jestem jak to będzie z górą pasma, bo coś mam wrażenie że 27tbfc może wypaść tutaj lepiej od mojego G20SC.

no dobra ide spać :)

• 3 tygodnie później...

Zwrotnica już złożona więc czas na podsumowanie :-)

Muszę przyznać że wyszło to bardzo dobrze (oczywiście jak na budżet). Można by pokombinować jeszcze trochę z wartościami tłumika, bo chyba jest trochę za dużo góry. Myślę że zmiana wartości na coś koło 5R/10R poprawiłaby linniowość. Gitary i wokale nie są zamulone, ani zbyt podbite także myślę że podział wyszedł nieźle. Wiadomo Tesla psuje tutaj trochę ogólną jakość dźwięku (czego się spodziewać po głośniku za trzydzieści parę zł), ale nie na tyle jak się tego spodziewałem. Widać pomogło niskie cięcie (dzięki za rady Lancaster). Seas spisuje się bardzo dobrze. Rzeczywiście to bardzo dobry głośnik. Góra pasma jest super - czysta, detaliczna, słychać że blachy perkusyjne są blaszane. Niższe pasma też niezłe, choć niżej jak te 2kHz raczej nie powinno się schodzić.

Nie jestem specem od opisywania dźwięku ;-) więc zakończę tym, że jak na taki budżet to kolumny grają według mnie bardzo dobrze i jak ktoś chce wydać na głośniki do 300zł to proszę bardzo. Później zawsze można Teslę zamienić na coś lepszego i jest miodzik.

Fajnie ze wreszcie sie ktos bierze za seasy, dodam od siebie ze 22 z pierscieniem z tkaniny jest jeszcze lepszy. Jezeli mial bys za malo najwyzszej oktawy to zmien charakter filtru, w przypadku 22 jest odwrotnie i trzeba ja troche temperowac. Pozdr borysgo2

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.