Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie można kupić śrut ołowiany ?

Lechup

Rekomendowane odpowiedzi

I dla modelarzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też zaatakować znajomego chemika i jeżeli się ma fart to pozyskać materiał o większej gęstości od ołowiu.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Alchemika, chciales powiedziec. Dodatek tynktury, czyli kamienia filozoficznego, owszem powoduje zamianę ołowiu w metal o większym ciężarze właściwym. Niestety, dostęp do odczynnika jest ograniczony. Jeśli spotkasz kiedyś wieczorem w Sanoku albo Krakowie typa z siwą brodą, ubranego w długi płaszcz z kryzą i kapelusz, moższe go ew. zapytać. Powiedz tylko, że potrzebujesz do standów.

Borek>

Wiesz, jakbym pozyskał z 10 kilo tych materiałów cięższych od ołowiu to chyba bym ich nie wykorzystywał do obciażania standów tylko kupił sobie nowe kolumny :)

Zdaje się że póki co zrobię napad na pobliską piaskownicę :)

Pozdrawiam

Np spieki Si (krzemowe) to powszechne odpady łatwo dostępne nie chłoną wilgoci i są nie toksyczne (okluzja ciężkich metali) często są to wypałki piecowe (sama gęsta materia).

Piach to bezwzględnie najtańsze rozwiązanie.

Co do ołowiu najtaniej można go pozyskać kupując plomby w sklepie z „żelastwem” (do niedawna wiele instytucji państwowych używało ołowiu na i to na kilogramy dziennie).

A ja pisałem o spiekach okludowanych krzemem a nie o żużlu !!!Promieniowane po odjęciu tła liczone jest w ułamkach mm (dokładnie nm). Zakładając jakakolwiek formę (stalową czy drewnianą) prom. = 0.

Sprawdziłem to ogłoszenie o którym było wyżej, sprzedający chce za 24 kg śrutu 300 zł.

To jest normalna cena za śrut ołowiany (12.5 zł za kilogram) ?

Jeśli tak to będę musiał poszukać bardziej budżetowego rozwiązania :(

Pozdrawiam

Ołów za darmochę... ---> zużyte ciężarki do wyważania kół...

Wszyscy wiedzą, gdzie szukać ? ; ))

Za to podpowiedzcie, jak zrobić z tego kulki ?

/A może nie robić ? /

Pozdr.

To się nazywało "wieża śrutowa" i miało kilka metrów. Chodziło o to, aby kropelki się zrobiły okrągłe podczas spadania. Potem to się sortowało na sitach.

Do kolumn można wsypać jakiekolwiek grudki, więc można lać z 1m do widra z wodą.

Podobno piasek z ołowiem zalane olejem. Ale chyba jednak nie do kolumn. Do kolumn piasek ze śrutem, może być stalowy. Proponuję kupić nakrętki M3 na wagę i zmieszać z wyprażonym piaskiem.

>Frycu

Z piasku wyrabia się szkło, które potrafi pięknie grać np. kieliszek pociągnięty mokrym palcem, szklane dzwoneczki. Ołów uformowany w dzwonek nie zabrzmi wogóle, jest głuchy jak pień. Dopiero schłodzony w ciekłym azocie potrafi miło zadźwięczeć.

A! zapomniałem o śpiewających piaskach.

Czyli lepiej sypać ołów.

• 3 lata później...

Wiem, że są problemy z dostaniem śrutu ołowianego do wypełnienia różnych audiofilskich konstrukcji. Sam przez to ostatnio przechodziłem. Chciałem kupić do wypełnienia rur do standów śrut stalowy lub ołowiany. Ceny jednego i drugiego są bardzo wysokie. Śrut ołowiany w firmach zajmujących się sprzedażą śrutu kosztuje 18 zł za kg plus VAT.

W końcu namierzyłem na Allegro sprzedawcę, który robi/sprzedaje śrut ołowiany jako balast dla płetwonurków. Zrobili mi taki śrut jaki chciałem, czyli nieregularna średnica między 1 mm a 4 mm. Śrut kosztuje 12 zł za kilogram. Koszt wysyłki (do 30 kg) to 33 zł. Śrut dostałem 4 dni po złożeniu zamówienia. Mail do dostawcy śrutu to: [email protected]

Można kupić na przykład tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proponuję zamiast ołowiu użyć uranu 238 - większa gęstość niż ołowiu

po za tym w nocy podświetlanie kolumny gratis

jedyny problem to zaleca się maksymalnie napełniać jedną kolumnę tak do około 10 kg i nie stawiać blisko drugiej ze względu na przekroczenie masy krytycznej - tak że dla posiadaczy małych pokoi odsłuchowych odpada

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.