Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy CD zamiast philpsa

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Długo się wzbraniałem przed zakładaniem nowego posta, gdyż w poprzednim chciałem wszystko załatwić. Jednak jego tytuł w stosunku do aktualnej sprawy jest nieadekwatny stąd też pomysł na nowy topic.

Mam Denona PMA 1500AE. Gra ładnie, nieco ostro,ale jak to już wyszło w poprzednim temacie jest trochę się jeszcze dogrzewa i modyfikacja, lub wymiana kolumn się szykuje.

Pozostaje kwestia źródła cały, gdyż wzmak obnażył wszystkie braki mojego philipsa CD-751. Ponieważ zakup denona mocno uszczuplił mój budżet zastanawiam się czy do 300-350 zł można coś lepszego niż mój CD kupić, co się ładniej z moim denonkiem zgra??? (jak będzie coś rozsądnego może wykombinuje nieco więcej kasy;).

Chodzi o coś cieplejszego, bardziej przestrzennego i z lepszym basikiem i sceną niż obecne źródło.

Na razie testuję HD 710, ale nie odczułem większych zmian poza delikatnym złagodzeniem dźwięku co jest bardzo pozytywne . In minus jest to, że kiepsko czyta CD-R, a jak już przeczyta to często się zdarza, że one charczą. Jeśli to nie jest wina egzemplarza to raczej dyskfalifikuje go ten fakt. Może spróbować HD 750, fakt, że drożej, ale może w mojej konfiguracji warto?

Wiem jednak, że jest dużo innych, lepszych sprzętów dlatego doradźcie coś ze źródełkiem, proszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/31038-nowy-cd-zamiast-philpsa/

>Ja od siebie zuppelnie szczeze powiem ci ze daj sobie spokoj jakiekolwiek zrodlo kupione w tej kwocie nie poprawi ci ani dzwieku ani humoru a juz tym bardziej zasobow finansowych!!!

>Na twoim miejscu odpuscil bym sobie i zaczol sluchac po prostu muzyki masz pozadny wzmacniacz to poczekaj i kup sobie pozadny odtwazacz cd.

WITAM.moje typy do Denonma to.... ,oczywiście za rozsądne pieniądze do 250 zł. na allegro

...........CD 52 Marantz, który gra bardzo ciepło, miekka srednica z ciepłym basem i górą na miejscu

...........CDX 590 Yamaha bas może troszkę przeciągnięty można pokombinować z interkonektem i trochę go

wycofać srednica na miejscu Ladna duża stereofonia ,może głębsza jak w Marantzie

............ DCD 610 Denon powściągliwy w pełnym zakresie Ladna stereofonia ,idealny na imprezki przy głośny

graniu ,żadnych podbić Hz , nic nie męczy

krzysztof4444

Dzięki za typy, ale czy ten marantz nie zagra jak philips?? Wydaje mi się, że CDki marantza i philpisa robione one były na tych samych podzespołach.

brodawid

Masz chyba rację, ale sądziłem, że może w miarę tanim kosztem można coś póki co jeszcze poprawić, wiem, że nie kolosalnie, ale ten mój philipsik nie zgrywa się z denonem za dobrze.

>bahlazamon,

>Ja cie doskonale rozumiem sam jestem nenkany myslami zeby cos zmienic w obenym systemie za grosze pozyczylem od kolegi "prosiaczka" (Chyba wiesz co to?) kiedy ucieszylem sie z poprawy dzwieku dla pewnosci zrobilem "slepy test" bo zawsze takie robie!!!!- ta metoda nie pozostawia zludzen!!!!!!!!!

>I co sie okazalo??? no coz WIELKIE GOWNO -BIG SHITT ,GROSSE SZAJSE!!!!!!!!!!!!!! TO NIE DZIALA

>Ale zeby sobie sprawic radosc nie wielkim kosztem wymienilem wszystkie kable!!!!!

>>wiec z wlasnego doswiadczenia wiem ze najwieksza radosc sprawi ci kupno ( po cierpliwym odczekaniu) czegos naprawde odpowiedniego dla tego wzmaka!!!

>I pamietaj jedno ze za ta kase kupisz jedynie stare cd z zuzytym laserem ktory prawdopodobnie bedzie sie zacinal, moze sie popsoc a to napewno cie nie ucieszy!!

Bezsensem jest ladowanie sie w starodawny 16 bitowy odtwarzacz CD. Denon do swoich wzmacniaczy z wyzszej polki dedykuje odtwarzacze SACD. Zwykle badziewiaste 16 bitowe CD to profanacja dobrego wzmaka na dzien dzisiejszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

Chyba macie sporo racji w tym co mówicie. Na dzień dzisiejszy nie stać mnie na zakup drogiego CD, chyba, że na dogodnych warunkach ratalnych. Tutaj niestety jest ograniczone pole działania. Jak się rozglądałem, to w tym przypadku jedyne na co EWENTUALNIE mógłbym sobie pozwolić to HD 970, Yamaha CDX497 lub może Xindak C-06, ale nie wiem, czy warto....(z naciskiem na dwa pierwsze gdyż sa tańsze)

"Bezsensem jest ladowanie sie w starodawny 16 bitowy odtwarzacz CD. Denon do swoich wzmacniaczy z wyzszej polki dedykuje odtwarzacze SACD. Zwykle badziewiaste 16 bitowe CD to profanacja dobrego wzmaka na dzien dzisiejszy !!!"

Natomiast my wszyscy jesteśmy nietoperzami i słyszymy od 20 kHz w górę, płyty SACD leżą pokotem za groszę na półkach, a zwykłe CD Audio są w odwrocie. Bezsensem to jest pisanie takich wypowiedzi.

Za te pieniądze raczej nie kupisz nic co drastycznie Ci poprawi brzmienie...

Zastanów się nad modyfikacją.

W tej cenie zamontujesz zegar i wykonasz całkiem przyzwoitą modyfikację.

Proponuję skontaktować się np. z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Samodzielnej modyfikacji się nie podejmuje, gdyż w tych kwestiach jestem, cóż noga:D Zlecenie komuś pewnie od razu wywinduje cenę, nieprawdaż?

Jakie pieniądze miałeś na myśli?? Te mniejsze za sprzęt uzywany, czy mój pomysł z nowym harmanem, yamahą, xindakiem, bo zacząłem nad nimi myślec.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Juz kilka razy pisalem ze privaten potrafi rozwalic kazdy watek. Niezaleznie od tego czy mamy 16,18,20,24 czy 1bit mozna zrobic bardzo dobre i gowniane CD. Obecnie w odwrocie jest SACD a poczciwe CD trzyma sie swietnie i czeka na godnego nastepce. Jesli porivaten nadal bedzie pisal ze plastikowe gowna z hipermarketow graja lepiej jak high-endowe CD to narazi sie na dalsza smiesznosc.

> bahlazamon, 22 Sty 2007, 12:15

Nie miałem na myśli samodzielnej modyfikacji :) - też jestem noga w temacie

W kwocie 300 pln powinieneś się zmieścić - napisz pod wskazany wcześniej adres.

Nawet jeśli propozycja kompleksowej modyfikacji przekroczy Twoje zasoby budżetowe to z całą pewnością dogadasz się na ograniczoną modyfikację - warto podjąć próbę :)

bahlazamon, 22 Sty 2007, 13:37

>a co powiecie na

>to?http://www.allegro.pl/item159965356_denon_dcd_1400_wysoki_model_8kg_ad823_zobacz_.html

a moze zacisnac pasa i kupic tego:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Wszystko ładnie pięknie co do DCD-1460, tylko, że ten (1400) jest jak gościu pisze po małej modyfikacji. Nie zagra lepiej niż model wyższy? Ciekaw jestem, czy w sumie za takie pieniądze nie jest wart zainteresowania(abstrachując od DCD 1460).

• 1 rok później...

Cóż minął rok od ostatniego wpisu. W międzyczasie wzmacniacz się ograł (Denon PMA 1500AE jest naprawdę dobry jak dla mnie), tannoyki fusion2 poszły na upgrade do MacGyvera (jeszcze raz dzięki, super robota, pozdrawiam:), jednakże jak tak słucham, to ewidentnie Philips jest juz z zupełnie innej 'bajki'. Zależałoby mi na czymś lepszym, co dorówna pozostałym elementom systemu, a przy tym wzbogaci scenę dźwiekową. Czegoś z dobrą, przestrzenną sceną, szczegółowego, co będzie potrafiło dynamicznie odtworzyć zarówno sax, gitarową młóckę i stopę perkusji, ale gdy trzeba zagra delikatnie, kiedy zaspiewa kobieta bądź cicho odezwą się skrzypce. Bardzo mi zależy, aby wzięło w ryzy bas, gdyż teraz potrafi gubić szczegóły i lekko zamulać (czytaj buczeć) swoją potęgą (mogę zawsze włożyć gąbki w bass refleksy głosników, ale niewiele to daje a poza tym pojawiają się niemiłe sybilanty).

Tak się zastanawiałem i stwierdziłem, że kwota do ok. +/- 2000. Myślałem o czyms nowym, ale nie za bardzo się mogę zdecydować. Może Xindak C06, czytałem, że fajnie w tej cenie potrafi zagrać (wiem, że jest ciepły ale wtedy gąbki pójdą w ruch a może obejdzie się bez sybilantów;)). A może coś niewiele używanego z wyższej półki lub jakieś CD Marantza po modyfikacji? Wiem na pewno, że systemowy CD Denona 1500AE, to nie to. Generalnie czytam różne wpisy, ale za bardzo nie umiem się zdecydować, dlatego pownownie liczę na poradę lub chociaż parę pomysłów.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Przeczytałem Twoje forum i mam dla Ciebie parę rad. Możesz się nimi zasugerować lub potraktować je jako niebyłe. Twój wzmak gra raczej jasno z tego co go znam. proponuję CD używane (jednak ...) Discomaniac ponad rok temu słusznie zauważył i wręcz zasugerował, że po dobrych latach 80-90 nie pojawiło się na rynku zbyt wiele ciekawych CD zwlaszcza w relacji do cen ( tu to już istny wyścig zbrojeń a w zamian plastik i namiastka dawnej klasy)

Może śmiesznie to zabrzmi ale : po pierwsze zwróć uwagę na ciężkie i masywne odtwarzacze Pioneera i Kenwooda. Obie firmy zrobiły mnóstwo fajnych urządzeń i mówimy tu o dźwięku który deklasuje Twojego Philipsa jak Jaguar Opla Kadeta ... Ceny w granicach 550 - 900 zł; Pioneery PD 9700 , PD 901 (tu na bank doradzi kolega discomaniac) grają zdecydowanym, przejrzystym i wysmakowanym dźwiękiem (przynajmniej na mój gust.) Nowsze modele takie jak PD S904 , PD S707 to urządzenia , które trochę nad dźwiękiem nie panują i czasem robi się bałagan (nazwałbym to nową szkołą grania czyli zrobić pierwsze wrażenie i .... tyle) to nie ma związku z dawną szkołą dźwięku tej firmy i do twojego wzmacniacza odradzam. (jednak sprawdzą się jako napęd przy "ciemniej" grającym wzmaku). Od siebie bardzo polecam PD 8500 dla mnie to po prostu mistrzowski kompromis na bezapelacyjnie wybitnych przetwornikach. Jeśli coś takiego gdzieś znajdziesz w dobrej (500-600) cenie i w świetnym stanie to koniecznie musisz spróbować z Twoim wzmacniaczem (!) Jedno ale co do Pioneerów - upewnij się co do kondycji lasera bo modele , o których mówimy w zdecydowanej większości mają lasery , których po prostu nie kupisz nie mówiąc już o ich surrealistycznych cenach ... Następną propozycją - i tu zawsze będę uważał, że potwornie niedocenianą - są maszyny Kenwooda . Podam trzy typy z czego jeden czasem się pojawia w śmiesznych kwotach 250-300 zł; Kenwood to zdecydowanie dostojne granie z potężną basową podstawą ładnym choć trochę nieśmiałym środkiem i bajecznie delikatną i wysublimowaną górą . Piszę o tym bo słyszałem kilka Kenwoodów z Twoim wzmacniaczem i uważam, że mój komentarz będzie niczym do wrażeń jakich sam doświadczysz próbując tej kombinacji. (trudno być czegoś pewnym gdyż ostatni element toru - kolumny może być elementem decydującym ... Załóżmy, ze kolumny są po prostu neutralne i nie wnoszą w brzmienie jakichś swoich specyficznych aspektów. Kenwoody godne zainteresowania : DP-8020 (trudny do nabycia) mam taki ze zmienionymi wzmacniaczami operacyjnymi - jest to urządzenie które zabiorę ze sobą do grobu ... w bezpośrednim porównaniu jest to klasa wspominanych Pioneerów lecz zdeko inaczej brzmiąca ... DP 7090 - dobrobyt elektroniczny w świetnym wydaniu (!) cholernie trudny do dostania ale wart grzechu. jeśli to gdzieś zobaczysz w pieniądzach typu 500-800 zł; to nawet sie nie zastanawiaj (!) Ostatni to DP 7020 lub DP 7030. Świetne CD , świetnie wykonane dobrze brzmiące i .... w śmiesznej cenie- 250-300 zł; Jeśli zobaczysz CD serię L

w kwocie do 900 zł; to również polecam (najlepszy moim zdaniem wybór lecz w mojej historii na allegro widziałem go tylko raz i to całkiem niedawno ...) To urządzenie współtworzył Pan z Accuphase ...

Co do Denonów 1460 1560 2560 itd - no nie mój gust i tyle ... więc nie będę Ci nic sugerował.

Z nowych CD (SACD) zwróciłem uwagę tylko na którąś Sonówkę ES coś tam (widzisz nawet symbolu nie chciałem pamiętać ...) i tylko dlatego, że dźwięk z niego trochę przypominał mi ten , którym cieszę się na codzień ...

Mam nadzieję, ze uda Ci się dotrzeć do wspomnianych urządzeń i sam przekonasz się o tym o czym Ci tu piszę .

Tymczasem pozdrawiam !

cześc

mała uwaga na temat

mam kenwooda 7090 i wydaniu fabrycznym gra on tak beznadziejnie że aż zęby bolą. Dopiero po wpięciu się wprost w DAC PCM 1702 których ma na pokładzie 8sztuk wywaleniu całej sekcji analogowej i dodaniu lamp zagrał oszałamiająco.

Reszta cd które wymieniłeś będzie miała te same lub podobne wady co ken 7090. Wszystkie one wymagają powaznej operacji aby zagrały.

artur

czubsi tego ostatnio L1000D co widziałeś pojechałem słuchać, szkoda czasu na takie dziadostwo. Jeśli robił to accu kiedy nazywał się inaczej, to dobrze ze zmienił nazwę. Gorzej niż źle, pisałem już kilka razy na forum jak to grało...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie ! Po pierwsze : mówimy tu o doradzeniu względem kolegi co to używa wzmacniacza Denona 1500 AE !!!

Po drugie - swoją opinię wyrażam na podstawie odniesienia do cen (aktualnych !!!) powyższych urządzeń.

Nie twierdzę, że Keny są idealne ! Jednak różnią nas preferencje brzmieniowe. Szanuję Waszą opinię. Jednak

muszę zauważyć, że zmiany 7090 w zakresie jakie podałeś wznosi ten odtwarzacz o kilka klas wyżej i nijak nie będzie to miało odniesienia do wzmacniacza założyciela wątku ... Seria L w obecnych cenach jest propozycją conajmniej ciekawą. Swoją opinię odnoszę do swoich preferencji i odczuć a i znajduje to potwierdzenie w opiniach na łamach wielu pism audio oraz forów o tej tematyce.

Negatywne opinie są równie cenne co pozytywne pod warunkiem , że są konkretne .

Pozdrawiam !

Zmiany w takim np. kenie mają kolosalne znaczenia nawet dla posiadacza wzm. Denona, co więcej posiadacz ten mieszka blisko mnie i wystarczy pół dnia aby sie o tym przekonać :)

Czubsi

Pierwsza zasada brzmi: nie czytaj fachowych pism i testów.

CD które znakomicie gra w wersji fabrycznej na poziomie cenowym jaki nas tu zajmuje to Cambridge Audio CD3 oraz BangOlufsen CD 5500 i CD6500, wszystkie z tamtej epoki, pewnie jakieś jeszcze istnieją, ale nie miałem przyjemności.

Z nowych urządzeń tylko Cambridge Audio Azur 640 wart jest grzechu. Gra super, a ponadto ma ogromne możliwości upgrade na lampach w przyszłości. Jego Wolfsony są najlepszym wyborem do tego celu.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

źle mnie zrozumiałeś

Nie sugeruję się testami . Zawsze konfrontuję je z moimi wrażeniami. Lubię sposób prezentacji Kenów bo generalnie rzecz ujmując - nie męczą wrzaskiem . 8020 w fabrycznej opcji był "ponury i przysadzisty" ale po zmianie OPA na BB 2604 opadła kotara - góra czaruje i ujmuje delikatnością i precyzją. Nie twierdzę , że to szczyt marzeń ale w relacji pieniędzy jakie za niego dałem (500 zł;) i biorąc pod uwagę efekty po zmianie to jest dla mnie mistrzostwo świata !. Jeszcze jedno - sugerujesz skopany tor analogu - z reguły używam wszystkich swoich CD jako napędy więc problem tego typu generalnie mnie aż tak nie dotyka jednakże w/w Kenwood gra praktycznie tak samo po analogu jak i po cyfrze (oczywiście u mnie !)- myślę, że trzeba mu po prostu dobrać wzmacniacz -oraz kolumny (moje po zmianach są bardzo analityczne i dość neutralne w barwie) i tyle. Słuchałem bardzo wielu różnych CD i mogę śmiało stwierdzić, że Kenwoody mają potencjał oraz to coś w sobie co zauważa się w klockach dużo dużo droższych. Słuchając 8020 pierwszy raz pamiętam , że to co mnie zcięło z nóg to kompletnie "wyjęty" wokal - miało się wrażenie , że jest trójwymiarowy i w ogóle nie koliduje z pozostałą sceną dźwiękową . Nie wiem czy wiesz o czym mówię ale efekty trójwymiarowości tego typu to raczej nieco wyższa liga ...

Ps. Podanych przez Ciebie klocków nie słuchałem ale miałem styczność z kilkoma sprzętami firm Meridian Accuphase , Wadia , Krell itp. więc potrafię się obiektywnie odnieść do omawianych urzadzeń . Nie klękam przed nazwami ale też nie milczę jeśli coś uznam za godne zauważenia. Myślę , że mnie rozumiesz .

Pozdrawiam !

Dzięki koledzy za zainteresowanie, nie wiedziałem ,że przyczynię się do tak zajadłej miejscami dyskusji;)

nie za bardzo rozumiem stwierdzenia, że podniesienie CD o kilka klas wyżej (vide kenwood 7090) nie będzie miało odniesienia do mojego wzmacniacza. Chyba własnie będzie miało, bo tak mi się wydaje, że i owszem proponowane pionki i keny bez modyfikacji zagrać moga lepiej niż mój filipek, aczkolwiek nie będzie to chyba aż tak kolosalna różnica po pierwsze a po drugie i tak poziomem nię będą dorównywały mojemu denonowi, gdyż on to raczej wyższa półka niż wymienione cd-ki. Dlatego skłaniałbym się w kieunku bądź starszych lecz własnie po modyfikacjach (niestety sam się tego nie podejmę) bądź jakiś nowych do wymienianej przeze mnie kwoty (powiedzmy ~2000), tylko próbuje zebrać informacje jakich.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Decyzja i tak jest w Twoich rękach jednak zanim ją podejmiesz zadaj sobie trud i skonfrontuj swoje przypuszczenia z rzeczywistością ... możesz się co nieco zdziwić. Twój Denon - mimo, że w miarę poprawny w moim odczuciu (podkreślam !) niczym szczególnym się nie wyróżnia, w przeciwieństwie do niektórych proponowanych CD - tym bardziej po dobrej modyfikacji. MODYFIKOWANE cd ? jAK NAJBARDZIEJ !!! Ja w każdym bądź razie nie podejmę się kogokolwiek polecać...

P.S.W tym wypadku trzeźwy obiektywizm działać będzie na Twoją korzyść- w końcu to Twoje pieniądze mają być wydane ...

Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Z drugiej jednak strony to Twój sprzęt, Twoje wrażenia i Twoje preferencje i to one są tu najważniejsze. Ja w swojej ocenie jestem dość krytycznie nastawiony do Denona ... To że dostał EIS-e o niczym nie świadczy (Technics SA-AX6 czy 7 też dostał i niczego to nie zmienia ...). Dla mnie jest zbyt mało delikatny a tym samym zbyt dosłowny (wyeksponowana nieco średnica) ale może właśnie Tobie o to chodzi ... to wcale nie musi oznaczać , że jest zły - bardziej nieodpowiedni (to słowo w tym przypadku lepiej pasuje). Dlatego poleciłem Kenwooda gdyż on jest w tym paśmie dość powiedziałbym nieśmiały jednak nie mam pewności czy jest tak po jego modyfikacjach.

To miałem miedzy innymi na myśli mówiąc o wątpliwościach co do zgrania takiego "cuda" z Twoim wzmacniaczem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.