Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystancja a częstotliwość.

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Człowieki, kolega zadał mi takie oto pytanie [czy też wyraził taką opinię] :"rezystancja ma sie nijak do czestotliwosci, jak wystepuje czestotliwosc to wtedy rezystancje nazywamy impedancją (reaktancją ..). impedancja czyli suma rezystancja+reaktancja"

Odnosił się do artykułu w którym opisywano Vespę HDSE, w którym napisano:

"Taki przewodnik wydaje

się optymalny z punktu widzenia efektu naskórkowości – prądy dużych

częstotliwości płyną tak jak w dużo grubszym kablu, ale rezystancja w mniejszym

stopniu zależy od częstotliwości. Podobny efekt daje zastosowanie

splotu litza, ale wówczas pojawiają się oddziaływania elektromagnetyczne

poszczególnych przewodników, prowadzące do samoindukcji i zaburzeń pola

wokół kabla. Sygnał powrotny transmituje gęsty

oplot z miedzi posrebrzanej, widoczny zresztą przez

przezroczystą koszulkę FEP."

On uznał to za błąd, sprzeczność....

Pomóżcie bo ja tego nie umiem wyjaśnić:-)

Najlepiej przeczytać o impedancji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a potem o rezystancji:

Ukryta Zawartość

i reaktancji:

Ukryta Zawartość

Faktycznie sama rezystancja nie zależy od częstotliwości. Wszystko znajdziesz w linkach.

Celem tego opisu jest reklama i nakłonienie jak największej ilości osób do zakupu produktu. Zawartość merytoryczna nie ma być poprawna tylko powodować zyski firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less, 19 Sty 2007, 15:13

>Jednym przewodem sygnal leci "tam" a drugim "z powrotem".

dobre :-))))))))

...a tak na poważnie, to z wypowiedzi nie mogę za bardzo wywnioskować o jakich kablach jest mowa. Nic mi ta nazwa (Vespę HDSE) nie mówi. Wnioskuję jednak, że nie chodzi o kabel cyfrowy.

Pozostaje więc: albo sygnalowy, albo głosnikowy. Wzmianka o oplocie wskazuje na sygnalowy coaxial, choć mogłem źle zinterpretować. W takim przypadku nie spodziewałbym się wpływu zjawiska naskórkowosci, bo za małe, jednym słowem, prądy.

Gdyby się uprzeć, że to kable głiosnikowe, to o naskórkowści trzeba wiedzieć, że powoduje to zmniejszenie faktycznego-czynnego przekroju przewodnika, co w konsekwencji powoduje zwiększenie rezystancji, bo:

Rezystancaja=reaktancja_materiału*długość_przewodnika/przekrój_przewodnika.

Dlatego w tym przypadku prawidlowe jest odniesienie się do rezystancji. Wszystko w jak najlepszym porzadku.

Gdyby się uprzeć, że to kable głiosnikowe, to o naskórkowści trzeba tez wiedzieć ze efekt ten wystepuje w zakresie czestotliwosci nie majacych nic wspolngego z czestotliwosciami sygnalu audio (wystepuje w o wiele wyzszym pasmie), tak ze to wszystko jest typowym audiofilskim belkotem marketingowym

xajas, 19 Sty 2007, 18:32

>Gdyby się uprzeć, że to kable głiosnikowe, to o naskórkowści trzeba tez wiedzieć ze efekt ten

>wystepuje w zakresie czestotliwosci nie majacych nic wspolngego z czestotliwosciami sygnalu audio

>(wystepuje w o wiele wyzszym pasmie), tak ze to wszystko jest typowym audiofilskim belkotem

>marketingowym

...i tu się stanowczo nie zgodzę!!!

efekt ten występuje przy każdej częstotliwości, a jak nie wierzysz to spytaj się energetyków jak zbudowane są przewody wysokiego napięcia wiszące na słupach i dlaczego?

Wracając do tematu skoro to są interkonekty, to jak już pisałem, naskórkowość nie ma znaczenia, a tym samym rezystancja, bo prądy płynące są minimalne - jest to sygnał napięciowy.

Pozdrawiam

>...i tu się stanowczo nie zgodzę!!!

efekt ten występuje przy każdej częstotliwości

Ukryta Zawartość

0,01dB przy 20kHz !!!!!

takich przykladow znajdziesz w sieci tysiace

Ukryta Zawartość

ta strona jest bardziej jednoznaczna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To by oznaczało, że źle mnie w szkole uczyli. Po prawdzie to takiej analizy nie widziałem.

Wzory wyglądają wiarygodnie, więc mogę przyjąć, że są prawdziwe.

Wniosek z naszej dyskusji jest taki, że jakakolwiek dyskusja o zjawisku naskórkowości jest na tym forum bezcelowa.

...nie daja mi jednak spokoju te przewody wysokiego napiecia, w których środek jest ze stali, a zewnętrzna część z aluminium. Na pewno jednym z powodów jest wytrzymalość, ale uczyli mnie, że to też wynik efektu naskórkowości. Może nie zawsze trzeba nauczycielom ufać.

Panowie, z tego co mi wiadomo, to i jeden i drugi ma rację. Dogadalibyście się, gdybyście precyzyjniej używali pojęć.

Rzeczywiście jest tak, że w przewodzie okrągłym (dla uproszczenia), wraz ze wzrostem przekroju pojawia się motyw, iż wraz ze wzrostem częstotliwości prąd ma tendencję do płynięcia coraz bardziej zewnętrzną częścią przewodu (licząc koncentrycznie od środka), tylko, że nie nazywa się to naskórkowością, tylko wnikaniem.

Efekt naskórkowości, to już sytuacja, gdy prąd zaczyna płynąć po powierzchni przewodnika (albo tak cienkiej warstwie, że można uznać go za naskórkowy w charakterze). I rzeczywiście efekt ten pojawia się już przy na tyle wysokiej częstoliwości, że można go uznać za niedotyczący pasma audio.

Samemu można tego doświadczyć, w ramach ekeprymentu :). Proszę podłączyć kolumny do wzmacniacza grubym przewodem, na przykład conajmniej 6 mm2, a najlepiej jeszcze grubszym. Będzie się wydawało, że mamy więcej basu, a to będzie właśnie efekt wnikania, pojawi się różnica oporoności dla częstotliwości, gdyż coraz wyższe częstotliwości (od pewnej wartosci względem przekroju) będą płynęły coraz mniejszym przekrojem, czyli rezystanacja dla sygnału będzie coraz większa. Wystarczą przewody 2,5 metra już by to zaobserwować. Może jeszcze poszukam wzoru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.