Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobic diode w dvd

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki to DVD ma wyłącznik? Mechaniczny - tzn całkiem się wyłącza, czy jest jakiś standby. A jak jest standby to jak chcesz żeby ta dioda świeciła? Zawsze czy tylko jak DVD jest włączone. Jeżeli jest mechaniczny albo zawsze się ma świecić to proste. Trzeba znaleźć napięcie około 5V i dłuższą nogę diody łaczysz najpierw z rezystorem około 500 omów a potem do + tego napięcia, a krótszą do masy. Jeżeli by miało nie świecić w standby to już trochę bardziej skomplikowane i przydałby się schemat. Jeżeli to DVD ma klasyczny zasiacz z transformatorem (nowsze często mają impulsowe) to tego napięcia szukasz idąc od transformatora. Powinienbyć prostownik z czterech diod a za nim duże kondensatory elektrolityczne a za nimi jakiś stabilizator i on powinien mieć na wyjściu 5V. Możesz też wziać napięcie z tych dużych elektrolitów tylko ono będzie większe, wtedy ten rezystor powinien mieć większą wartość (to jeszcze zależy od koloru diody jaką chcesz wstawić). Pisząc idąc od transformatora miałem na myśli śledzenie ścieżek - oczywiście przy wyłączonym z kontaktu DVD (tak piszę bo napisałeś że jesteś początkujący, a nie chcę żeby Cię przeze mnie poraziło).

>Dziekuje slicznie

>Wiec najlepiej bylo by gdyby ta dioda w stand-bay nie swiecila sie dopiero po odpaleniu

>To jest oklo 2 letnie DVD Yamahy no jaki tam jest zasilacz to nie mam pojecia!! jak bys byl tak uprzejmy powiedziec jak rozpoznac ten zasilacz ??

>Moze gdybys mogl to narysowac????

>Ni i ostatnie pytanko co musial bym kupic

>Mowiac ze jestem zielony naprawde mialem na mysli zielen bardziej soczysta niz trawa w lecie!!!!!!!!

Kupić to musisz diodę i rezystor, no i kawałek kabla żeby to podłączyć.

Pokaż zdjecie wnętrza to się okaże jaki tam jest zasilacz.

Jak ma się nie świecić w standby to trochę trudniej. Najlepiej jakbyś miał do niego schemat, ale może ktoś coś wymyśli i bez tego.

>bardzo chetnie zamiescil bym tu zdjecie niestety nie mam aparatu cyfrowego moze uda mi sie porzyczyc jak na narazie.......

to dzieki panowie!!!!

>może ktoś coś wymyśli i bez tego.

Milo bylo by>.. :)

W trybie standby na pewno nie działa część analogowa, tam najprawdopodobniej znajduje się stabilizator ok 12V więc dla niebieskiej diody bedzie to około 1,2k

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Już pisałem że kolor ma znaczenie: "(to jeszcze zależy od koloru diody jaką chcesz wstawić)".

Dla diody białej czy niebieskiej wartość rezystora powinna być mniejsza dla zielonej większa (mam nadzieję że mi się nie pomieszało). 1,2k czy 1k2 to skrócony zapis 1,2 kilooma.

• 3 lata później...

Mam podobny problem, więc nie będę zakładał oddzielnego tematu..

Zbudowałem bufor lampowy w oparciu o schemat w EdW. Chciałbym podłączyć czerwoną diodę która świeciłaby gdy włączę bufor do sieci. Zasilam go z transformatora który ma 3 wyjścia (8V, 10V i 12V). 12V używam do bufora. Czy mogę podłączyć diodę z wyjącie 8V przez rezystor 800 Ohm, czy lepszym rozwiązaniem byłoby zasilenie diody z napięcia stałego w układzie (jeśli to drugie to w którym miejscu podpiąć diodę żeby nie wpłynac na paramety układu?

Poniżej przedstawiam schemat zasilania buforu, oraz układ płytki buforu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

schemat płytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pod linkiem jest kalkulator do obliczania R dla LED

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.