Skocz do zawartości
IGNORED

DVD z upscalingiem czy czekać na Blu-Ray

doppelgänger

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze:

zamierzam w najbliższej przyszłości kupić amplituner do kina i źródło. Nie chciałbym odciąć sobie drogi do HDTV oraz nowych (planowanych) formatów audio. Zastanawiają mnie następujące kwestie:

1. Czy amplituner nie posiadający dekodera gęstych formatów audio takich jak Dolby TrueHD czy DTS-HD Master Audio (który można kupić już dziś) będzie współpracował z odtwarzaczami Blu-Ray/HD-DVD, które będą posiadały dekodery tego formatu? Chodzi mi o to, czy będę mógł zdekodowany sygnał audio przesłać już analogowo do amplitunera, i korzystać z wyższej jakości dźwięku?

2. Czy warto inwestować w drogi odtwarzacz DVD z upscalingiem, czy lepiej poczekać na to, aż stanieją/zostaną dopracowane odtwarzacze Blu-Ray/HD-DVD, które również odtwarzają DVD (i skalują je w górę)? (Chciałbym móc skorzystać z wielkiej biblioteki filmów na DVD, i wyświetlać je na wyświetlaczach HDTV)

Z góry dziękuję za pomoc,

Bartek

ad 1. Oczywiście - jeśli wyprowadzisz sygnał analogowo to czemu nie? Chociaż żeby docenić te standardy to musiałby być na prawde hiendowy sprzęt ;-)

ad 2. Nie warto - kup na razie zwykle DVD, upscalling raczej na nic Ci nie będzie potrzebny, chociaż złącze HDMI nie zaszkodzi.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

np ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cos z procesorem 8800

one juz posiadaja protokochy HDCP wiec git :D jak wyjdzie blu-ray do PC to te karty beda kosztowały cos ok 600zł

Ukryta Zawartość

Eee, przesadzasz - wystarczy najtańszy dwurdzeniowiec i nie trzeba żadnej wypasionej karty graf. Sprawdzone w praktyce :D

Odnośnie zadanego w temacie pytania:

ad 2. Nie warto - kup na razie zwykle DVD, upscalling raczej na nic Ci nie będzie potrzebny, chociaż złącze HDMI nie zaszkodzi.

ps. wszelkie podobieństwo do innych wypowiedzi jest przypadkowe :P

Dzięki za rady!

Mój obecny system to (1) stary DVD Pioniera (kupiony w 2002 roku) - z wyjściem RGB, S-Video i Composite + audio: cyfrowe optyczne i analogowe stereo (2) amplituner Pioniera kupiony w 1997 roku - bez DTS i Dolby Digital. Mam też rzutnik Panasonic AX-100E (720p).

Co uważacie - czy w oczekiwaniu na Blu-Ray:

a) kupić tanie DVD z upscalingiem do 720p i analogowymi wyjściami audio 5.1, i zostawić stary ampituner

b) kupić do starego DVD nowy drogi amplituner (np. Denona 4306 lub Yamahę 2700) - taki, aby współpracował z odtwarzaczem Blue-Ray, a przedtem skalował obraz do 720p

c) jak b), ale kupić tani amplituner, bo się szykuje jakaś mała rewolucja w amplitunerach w związku z nadejściem HDTV - jak np. HDMI v 1.3

Co myślicie?

majmaj, 18 Sty 2007, 17:25

>ale te stare karty nie maja protokołu HDPC wiec bo co nam filmy HD (mówie o zabezpieczonych)

To jakim cudem mam obraz fullHD na TV po HDMI ze zwykłej karty? To raczej kwestia oprogramowania...

doppelgänger, 18 Sty 2007, 17:35

>...

Ale nie napisałeś co chcesz osiągnąć tymi zmianami! Co Ci nie pasuje w obecnym obrazie/dźwięku? Bo jeśli chodzi tylko o to żeby mieć więcej logo na froncie to ja mówię nie :) zostaw obecny sprzęt :) Wg mnie znaczenie ma jakość samego ekranu (w Twoim przypadku projektora) a jeśli chodzi o dźwięk, to w największym stopniu głośniki i jakość końcówek mocy w amplitunerze. To czy obraz będzie upscalowany w DVD czy w projektorze to jest absolutnie drugorzędna sprawa :)

PS: Czy myślisz że producenci dodając nowe bajery i jednocześnie nie zwiększając ceny zachowają podobną jakość komponentów?

>To jakim cudem mam obraz fullHD na TV po HDMI ze zwykłej karty? To raczej kwestia oprogramowania...

>

o matko :P a co ogladasz? orginalne filmy HD DVD czy jakies ripy albo dema bo ja stawiam na te 2 ostatnie!

napisz jaki masz TV i jaka karte bo jestem ciekawy

Misfit,

Niestety problem jest innej natury - DVD ma dekoder DTS/Dolby Digital i cyfrowe wyjście przenoszące te sygnały, ale nie ma analogowego wyjścia 5.1. Niestety amplituner (kupiony dużo wcześniej niż DVD) nie ma cyfrowego wejścia, ma za to analogowe wejście dla 5.1. Ni bata nie potrafię w tym układzie uzyskać dźwięku 5.1, choć kupiłem już kolumny :)

Brak skalera mogę przeżyć, zwłaszcza że projektor taki skaler chyba ma? Pytanie tylko, czy jakość skalera w projektorze jest gorsza od tej, którą może zaoferować amplituner z taką funkcją?

majmaj, 18 Sty 2007, 18:12

>o matko :P a co ogladasz? orginalne filmy HD DVD czy jakies ripy albo dema bo ja stawiam na te 2

>ostatnie!

>napisz jaki masz TV i jaka karte bo jestem ciekawy

Dobrze stawiasz :) Przecież nie wydam 2,6kpl na nagrywarke blueray do komputera żeby oglądać orginały... Chociaż z drugiej strony przy nowoczesnym kodowaniu wystarczy zwykła płytka DVD-9 żeby zmieścić film 1080p. I tak też wydaje się trochę tytułów, np Terminator 2 1080p za $9,49:

Ukryta Zawartość

A moja karta to GF7600. Na niższych seriach też nie sądze żeby były jakiekolwiek problemy...

Ukryta Zawartość

doppelgänger, 18 Sty 2007, 18:34

>Pytanie tylko, czy jakość

>skalera w projektorze jest gorsza od tej, którą może zaoferować amplituner z taką funkcją?

A to tego już nie wiem, musiałbyś sam sprawdzić :) Pewnie porównywalna - Zdziwiłoby mnie jakby do amplitunera który z założenia ma przerabiać napięcie na prąd wkładali jakiś drogi procesor wideo...

Misfit, 18 Sty 2007, 19:33

>majmaj, 18 Sty 2007, 18:12

>>o matko :P a co ogladasz? orginalne filmy HD DVD czy jakies ripy albo dema bo ja stawiam na te 2

>>ostatnie!

>>napisz jaki masz TV i jaka karte bo jestem ciekawy

>

>Dobrze stawiasz :) Przecież nie wydam 2,6kpl na nagrywarke blueray do komputera żeby oglądać

>orginały... Chociaż z drugiej strony przy nowoczesnym kodowaniu wystarczy zwykła płytka DVD-9 żeby

>zmieścić film 1080p. I tak też wydaje się trochę tytułów, np Terminator 2 1080p za $9,49:

>

Ukryta Zawartość

>

>A moja karta to GF7600. Na niższych seriach też nie sądze żeby były jakiekolwiek problemy...

Hmmm najtańsze płyty DVD dwuwarstwowe firmowe ( Verbatim ) w szpuli ( cake ) kosztują 10 PLN za jedną ( x10 = 100 ) - nie ma lekko .... a zanim one stanieją to taniej kupi Blu-ray 25 GB ;)

Ukryta Zawartość

Proszę nie mieszać. Na podanym adresie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oferowany jest film DVD w standarcie NTSC tj. 480p a nie żaden BR czy HD DVD jeszcze dodatkowo w 1080p.

Ukryta Zawartość

majmaj, 18 Sty 2007, 20:33

>a jaki TV?

Sony KDS 55

Kyle, 18 Sty 2007, 20:33

>Hmmm najtańsze płyty DVD dwuwarstwowe firmowe ( Verbatim ) w szpuli ( cake ) kosztują 10 PLN za

>jedną ( x10 = 100 ) - nie ma lekko .... a zanim one stanieją to taniej kupi Blu-ray 25 GB ;)

Oj, oczywiście jesli mówimy o kopiowaniu to moze byc 2x zwykle DVD :) Ja pisalem o orginalnych wydaniach. :)

krzyku, 18 Sty 2007, 23:02

>Proszę nie mieszać.

Zobacz w części "DVD Features:": "T2: High Definition": the complete theatrical version of the film in Microsoft Windows Media 9 series, playable in high resolution and 5.1 sound directly from your PC's DVD-ROM.

Ten zestaw to 2 DVD-9. Jeśli się nie mylę jedna płytka to zwykły film i dodatki a druga to film 1080p. Zreszą mam na kompie trailer tej edycji więc na pewno jest w 1080p. Całość dopiero się ściąga ;-) Jakby to było do kupienia gdzieś w Polsce za tą cenę to bym i kupił, a co! :)

doppelgänger, 18 Sty 2007, 17:35

a)kup tanie DVD, ale takie, które w pełni obsłuży i wykorzysta Twój rzutnik, bo nie wiem jakie ma wejścia, oraz posiadany amplituner. Potem zdecyduj co dalej.

Co do amplitunera, to również nie ma co teraz szaleć i kupić wystarczający. Można też ewentualnie zostawić ten co jest, jeśli dobrze gra, ale gdy chodzi o ten segment rynku, to amplituner z 1997 roku, to już zabytek.

Po co amplituner miałby skalować obraz. Wydaje mi się, że one służą do wzmacniania dźwięku, a nie obrazu. Do tego służy DVD, albo ekran. DVD zwykle podłącza się bezpośrednio do ekranu (TV, projektor itp.)

Poza tym jeszcze do tej pory żaden nowy format nie odniósł miażdżącej przewagi, więc lepiej poczekać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.