Skocz do zawartości
IGNORED

B&W serii 6..+ Copland CSA 8

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

moze nie byłem uzytkownikiem takiego zestawu,ale wzmacniacz mam taki i znam go bardzo dobrze,B&W z serii 600 grały z nim u mnie i jedyne co moge powiedziec,to detal,przestrzen,olbrzymia przestrzen,ale dzwiek jakis taki sztuczny i bez barwy,nie wspominajac o zyletkach krojacych uszy!Dla mnie nie do przyjecia.Słychałem od klasyki przez metal po jazz.

P.S do tego wzmacniacza proponuje kolumny raczej neutralne,z barwa i basem.Sam wcmacniacz jest mocno neutralnym klockiem z nieco wypchana srednicą i bardzo dobra przestrzenia i stereofonia.Wady to wystepuja jak kolumna nie bedzie dysponowac basem,i bedzie bez barwy.Ja mam go około 2 lat,i dalej nie chce go sprzedawac,jak zmienie to na dzielony zestaw Coplanda badz CSA28 ;)

A jak Panowie sądzicie... czy Copland CSA-8 daje sobie radę z dość trudnymi do wysterowania kolumnami ? Połączenie z tańszymi modelami B&W to pomyłka w przypadku tego wzmacniacza. Należy szukać czegoś innego, może VA...

I własnie to jest błedne,złe zestawienie niby wydaje sie ze jest ok,ale chłodny dzwiek i wszystko idzie na wzmacniacz ze tak juz gra,a nie wpadłes na to ze wina jest złe zestawienie sprzetu?Wzmacniacz gra naturalnie i neutralnie,nie chłodno,ale w zestawieniu z chłodnymi kolumnami jest jak wpąłsnie napisałes,dynamicznie ale chłodno.

Do CSA-8 to trzeba sobie eposy kupić ... ES11 lub 14.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

no ale czemu musi byc B&W?? czy to jakis wyznacznik jakosci?? jakis wzór,bo mi sie nie wydaje....jest wiele lepszych kolumn od tej rozreklamowanej firmy.Elberoth doradził Eposy,ja moge polecic Dynaudio ale najlepiej serie Contour w wersji podstawkowej.Moim zdaniem zródło nie wpłynie na tyle na koncowy efekt zeby brzmienie dosc znaczaco zmienic.Ja gram na dosc chłodnym CD ale za to z duzym basem i jest ok.Ale ileż to czynników na to wpływa...kable,kolumny,no i podstawowa sprawa,pomieszczenie odsłuchowe.

Moim zdaniem zmiana cd nie pomoże aż tak bardzo, można uzyskać większą gładkość, rozdzielczość, wyrafinowanie ... B&W, JM-Lab ... tych kolumn nie należy łączyć z Coplandem, przynajmniej CSA-8, nie wiem jak jest w przypadku droższych modeli. Ponoć nowe modele, tj. CSA-29 to jeszcze większe sucholce. Chciałem zamienić swój CSA-28 na CSA-29, ale pewien mądry człowiek wybił mi to z głowy. Ktoś kupił ten CSA-29 i chciał się go szybko pozbyć, była to okazja ... Ale nie zrobiłem tego.

Czasami poprawę daje modernizacja CD, może nie trzeba sprzedawać starego. Miałem od pewnego pana modernizowany CD, taki jak mój, tj. CDA-266 i mogę powiedzieć, że było super ! Jak zostanie troszkę grosza to ze swoim zrobię to samo. Może to co powiem zabrzmi dziwnie, ale Krell 280 miał do wiwatu z przerobionym CDA-266.

^^^ x2. Dynaudio też powinny dać radę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

elfan., 19 Sty 2007, 12:11

>>> ja moge polecic Dynaudio ale najlepiej serie Contour w wersji podstawkowej

Ale moze byc tez Contour w obudowie z Audience czyli 52 SE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

elfan ....

Powiem ci prawdę, seria Contour (monitorki) to trudna sprawa. Copland może być, ale jest to minimum do tych zestawów. Sam mam takie zestawienie, jest dobrze, ale może być znacznie lepiej. Zgadzam się w aspekcie pomieszczenia, długo latałem z kolumnami, aby je ustawić. Potem przestawianie mebli, ustalenie bazy odsłuchowej. Ja bym jednak podłączył Audience 52 - ponoć można je przerobić i to daje super efekt.

52 SE moga byc,ale z tego co wiem maja mniej solidne skrzynki od wersji Contour.Trudne sa dosc do napedzenia te kolumny,to fakt,twarde zawieszenie głosnika daje sie we znaki...Wiadomo ze pary z pieca nigdy nie za mało,ale to juz inna historia.Jak juz pisałem,tez mam nie za łatwe kolumny do napedzenia,a wzmacniacz daje rade,wiadomo ze z mocniejszym piecem bedzie lepiej,ale nie moc sie tylko liczy, charakterek brzmienia tez jest wazny,a ten charakter z CSA 8 bardzo mi odpowiada,bo poprostu nie nudzi podczas słuchania.

elfan ....

Zgadzam się z tobą. Dynki potrzebują takiego dynamicznego i szybkiego wzmaka. A że czasem bas troszkę pływa to nie ma aż takiego znaczenia. Można to poprawić, proponuję dobre sieciówki i popracować ogólnie nad okablowaniem. Zakładam, że pokój odsłuchowy masz już dopracowany. Najważniejsze w audio to być zadowolonym z tego co sie ma. Jak słuchamy lepszego sprzętu to nie powinno się mieć dyskomfortu w stosunku do swojego zestawu.

Miałem tego wzmaka parę lat temu ,grał u mnie z Dali 505 brzmiało nieżle chociaż uważam,

że nie było to najszczęśliwsze połączenie . Z B&W z serii 6.. może być lekkie przegięcie jak

piszą koledzy.Gościu któremu sprzedałem tego wzmaka ponad siedem lat temu z tego co

wiem /ostatnio podesłał mi e-maila/ ma podłączone do niego monitory Eposa 12.2 gra na

niecałych 13m2 i jest zadowolony po mimo bardzo intensywnej ekspolatacji.

Kupił go ode mnie jak był jeszcze na studiach więc wzmak razem z nim zaliczył akademik

/imprezy !/ oraz kilka stancji.

czyki chcesz przez to powiedziec ze solidna z niego bestia jak wiadomo impry w akademiku....i ty go miales dlugo

Ale jak bys go opisal jego brzmienie miales go jakis czas to napewno potrafisz go opisac

brodawid ....

Napiszę jeszcze raz parę zdań na podsumowanie tematu CSA-8. Jest to przyzwoicie zrobiony klocek, grający dynamicznie i z wigorem. Ale nie można po tej konstrukcji oczekiwać specjalnych fajerwerków. Słuchałem ostatnio kombinacji dzielonej Coplanda - preamp lampowy i końcówka na tranach. Było widać od razu, że wzmak radzi sobie z każdymi kolumnami. Wysterował bez problemu Dynaudio Contour 3.0, które są bardzo trudnymi kolumnami dla wzmacniaczy. Jeżeli szuka się czegoś co daje pewien urok w muzce to raczej należy rozglądać się za czymś innym niż CSA-8. Mi osobiście brakuje w Coplandach owej słodyczy, takiej specyficznej barwy jak w GC, którego słuchałem u znajomego DIYowca. Droższe Coplandy grają bardzo podobnie w stosunku do swoich mniejszych braci, tylko z większym rozmachem (piszę o wzmakach tranzystorowych). Może jest jakiś wzmacniacz, który łączy dynamikę, fajną scenę i ciepłą barwę. Zapewne ludzie, którzy mają droższe klocki potrafią wskazać kilka takich wzmacniaczy. Ja osobiście jak kiedyś znajdę czas to sobie złożę wzmacniacz od LC Audio Technology. Moim zdaniem łączy on te wszystkie cechy za stosunkowo małe pieniądze. Może ktoś ma jakieś propozycje - co można zmienić w Coplandach - jakieś fajne przeróbki. Wiem ... odchodzę od tematu, ale może ktoś coś na priva napisze.

Aha dzieki oczywiscie przy nadazajacej okazji skozystam z opcji odsluchu jednak jestem troche rozczarowany bo jesli chodzi o strone wizualna to naprawde jeden z najpiekniejszych ja tak lubie tan wzorniczy coplandowski minimalizm

lex znam fajna przeróbke csa 8.Zmien kolumny badz pokój odsłuchowy ;) wiem trudna sprawa,ale tak to juz jest;).Niedopasowanie sprzetu i podobne sprawy włąsnie to powodują.Co do GC,słuchałem wielokrotnie u mnie w mieszkaniu,wiem ze GC a GC to dwa inne swiaty,ale kolega ma porzadny GC i co do barwy to bym sie nie zgodził,grał mniej dynamicznie i bez tej specyficznej przestrzeni.Widocznie Twój kolega miał kolumny z taka a nie inna barwą.Naprawde nie ma takiego sprzetu,co by dobrze zagrał,mimo ze bedzie niedopasowany do reszty sprzetu.

No masz rację ... A oto moje poczciwe klocki .... Popatrzeć można.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S patrze co ma obecie brodawid do napedzenia kolumn,i moje zdanie jest takie ze po wymianie na csa8 tego ampli yamahy bedzie słyszał mnóstwo fajerwerków;) i brzmienie bedzie zdecydowanie na +,ale czy dobrze na dłuższą m ete zagra z B&W to juz inna sprawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.