Skocz do zawartości
IGNORED

Czy nagrywarki DVD nagrywaja w mp3?

jurpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

moje pytanie bierze sie stad ze przejzalem kilka instrukcji nagrywarek sony, liteon, philips, i w zadnej z nich nie bylo napisane jak nagrywaja sam dzwiek.

W liteon'ie doszukalem sie ze nagrywa jako audiocd -czy jakos tak to sie nazywa - w kazdym badz razie chodzilo o to ze tak jak zwykla plyta cd - czyli cos w styla .wav IMO.

Zwracam sie do Was, bo przecierz nie bede czytal instrukcji wszystkich nagrywarek na rynku. Nie wiem czy to te tanie nie maja takiej opcji czy po prostu wszystkie (co zdaje sie byc malo realne).

ps. z tanich obecnie nagrywarek co polecacie? Doczytalem tutaj na forum ze niemiecka prasa zachwyca sie Panasonicami.

Do 400 zl mozna kupic na allegro Philips ...75 , oraz Liteon 5005.

Tylko w tej pierwszej ponoc pada laser a wymiana jest niemozliwa (bo nie ma zamiennika), po ok. 1300godzin nagrywania. Nie wiem czy to duzo czy malo, czy moglibyscie sie jakos do tego odniesc (to jest informacja z zagranicznego forum).

W liteon tez czytalem na forum gdzies ze sie komus zepsula optyka, tylko ze nie wiem akurat po jakim czasie dlatego nie jestem co do niej pewny. W koncu przecierz w nagrywarkach musza sie kiedys lasery zepsuc.

DZIEKI

https://www.audiostereo.pl/topic/30954-czy-nagrywarki-dvd-nagrywaja-w-mp3/

A ja słyszałem, że komuś zepsuł się Mercedes po 5.000km. Kurcze złośliwośc rzeczy martwych jest tylko złośliwością przedmiotów martwych i czy to liteon, philips, panasonic, plextor, sony, lg ......itd ma prawo się zepsuc. Osobiście posiadam liteona, wcześniej lg i w porównaniu liteon wydaje mi się lepszy, pracuje ciszej, jest mniej awaryjny, a trochę "wypaleń" już na nim zrobiłem. Co do nagrywania mp3 to ja posiadam Nero 6 i tam przy możliwości stworzenia płyty dvd również mam możliwośc wypalenia płyty audio z mp3 - nazywa się to Utwórz płytę dvd z mp3. Ewentualnie dochodzi kwestia czy twoje stacjonarne dvd odtworzy taką płytę. Ja mam yamahę s557 i robi to bez problemu. Poza tym taką płytę dvd z mp3 możesz wypalic jaką płytę dvd z danymi.

SORY STARY!

faktycznie zapomnialem dopisac STACJONARNE DVD

moj blad.

To ze na kompie sie da to wiem :)) wkoncu informatykiem jestem.

Chodzi o to zeby podlaczyc tuner do nagrywarki i nagrywac LIVE audycje z radio na DVD w mp3.

do jurpaw

Ogólnie stacjonarne nagrywarki mają zastąpić magnetowidy a nie komputery.

Najczęsciej nagrywają w PCM (można powiedzieć w pewnym uproszczeniu że jest to analogicznie do CD-audio) lub w DD 2.0 (kompresja) - natomiast musisz pamiętac że ich funkcjonalność jest ukierunkowana na video a nie audio i nie doszukiwałbym się wyrafinowanych technik kopiowania, kompresowania czy edycji materiału audio.

to są cyfrowe magnetowidy

Zgadzam sie z tym co mowisz,

tylko ze wiesz jesli najtansza kosztuje 300zl, to moze i tak jest.

Ale ktos kto wyda 2k zl na nagrywarke chcialby juz czegos wiecej,

oprocz lsniacego chasis.

Uwazam ze to poprostu kwestia czasu az ktorys producent,

zdecyduje sie podkrecic poprzeczke.

Wszystkim jest znana ogolna prawada ze eletktronika z czasem tanieje i idzie do przodu.

Mam taka nadzieje ale jestem swiadom ze wcale tak nie musibyc,

bo juz miliardy rzeczy mialy isc w lepsza strone a w koncu znikaly z rynku.

BluRay moze troszke zastopowac rynek nagrywarek. No i moze przyczyni sie

do obnizenia cen.

->jurpaw

Myślę, że dalszy rozwój nagrywarek stacjonarnych pójdzie raczej w kierunku maksymalnego uproszczenia obsługi niż zwiększenia funkcjonalności. Producentom raczej nie zależy, by stanowiły one konkurencję dla komputerów. Z rynkowego punktu widzenia one mają zastąpić VHS.

Z drugiej strony, dla tych, którzy myślą podobnie do Ciebie, niezłą alternatywą jest Media Center i będąc na Twoim miejscu, poszedłbym w tym kierunku. Jeżeli wejdzie na rynek Blu-ray/HD DVD, wtedy tylko dołożysz jeden napęd.

zgadzam się z Pablo1964 w 100%

Bo tak po prawdzie to chciałbyś osiągnąć funkcjonalnośc multimedialnego komputera w estetycznej obudowie i z pilotem -media center jest dokładnie tym czego szukasz.

Jeśli natomiast wymagasz od sprzetu projektowanego jako cyfrowy magnetowid funkcjonalności znacznie wykraczajacej poza video to oczywiście jest to możliwe i zapewne manta za jakiś czas jesli nawet nie już dziś wypuści coś takiego, będzie nagrywać, kompresować, wiązać krawaty i przerywać ciąże - tylko jakość będzie licha ...

jak coś jest do wszystkiegi to jest do niczego, to trochę tak jakbys się obrażał że ekspres do kawy nie potrafi wyciskac soku z owoców :-)

Polecam media center i zapomnieć z nagrywarce bo zbyt wiele ją różni od komputera, sam przechodziłem okres rozczarowania nagrywarką gdy okazało się że uniwersalność komputera nie ma z nią nic wspólnego i jest mnóstwo ograniczeń. A to nie kopiuje zabezpieczonych płyt lamentuja ludzie, a to nie da się wszystkich mp3 z domu wgrac na dysk a to divx na dysk wcale nie kopiuje a to a tamto ....

to nie komputer !!! odkąd doszedłem do wniuosku że jest następcą magnetowidu o rozszerzonej funkcjonalności to jestem szczęśliwy i zadowolony że tak łatwo się ją obsługuje i ma rewelacyjną jakość obrazu jaki generuje (panas dmr eh55)

No zgadzam sie z Wami po czesci.

Jednak nie wiecie skad ten watek.

Ja jestem informatykiem nie potrzebuje kolejnego komputera w domu,

a juz napewno nie wydalbym kasy na "taki komputer" bo to totalna strata kasy,

wolalbym zainwestowac kase w obecny komputer niz kupowac kolejny.

Zamiast media center lepiej kupic laptopa.

Od razu sie usprawiedliwie, ta nagrywarka to poprostu wpadl mi do glowy pomysl,

zeby nagrywac Ptaszyna w mp3. Jak niektorzy pewnie wiedza to on leci 00:00-2:00

pora idiotyczna dla zwyklych ludzi. No wiec wymyslilem ze bede sobie nagrywal.

Ale przecierz nie na kasety! W XXI wieku? :) jedynie plyty.

Kompa poki co nie moge podlaczyc bo karta dzwiekowa nie ma analogowego wejscia,

i podlaczenie tunera do we MIC wogoole prawie nie nagrywa (tragiczna jakos - jesli

mozna to nazwac jakoscia).

No ale jak juz nagrywac na plyty to w mp3. No ale jak juz wiadomo w mp3 sobie nie nagram,

a nawet plyty z mp3 sobie nie skopiuje. A nawet jesli nie mp3 tylko PCM 44k to nie da sie na

dvd tylko na CD. No a bez zartow ze 2godzinna audycja mi sie nie zmiesci, wiec kompletnie odpada.

Tak wiec nagrywarke DVD odloze na polke do czasu az beda z oczekiwana przeze mnie funkcjonalnoscia.

A jak Wy sobie radzicie z takimi rzeczami?

tzn to juz nie do tego tematu no ale moze napiszecie, jak nagrywacie muze itd.

To raczej pytanie do ludzi ktorzy z radio sluchaja, bo pozostali pewnie plyty na kompie przegrywaja.

A po co ci mp3 wystarczy nagrać dźwięk w DD 2 i przegrać na płytę DVD.

Tak nagraną płytę, każdy odtwarzacz DVD ci odtworzy, a nagranie mp3 na DVD nie ( nie każdy).

Ja nagrywam tak, podłączam nagrywarkę ( Pioneer DVR 433H) do radia lub amplitunera,

Ustawiam timer nagrywarki DVD np. na 5 godzin i wszystko, cała filozofia.

Nagranie 5 godzin zajmuje 3,4giga, oczywiście możesz te nagranie podzielić na części lub ścieszki (chaptery) .

A jak chcesz mp3, to płytę nagrywasz na komputer....

Dobra to zapytam tak, chce kupic to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAGRYWARKA DVD LITEON LVW 5005B.

Cena przystepna.

Minusem jest to ze ten model B nie ma z tylu wejscia RCA, i bede musial podlaczyc to przez przejsciowke, RCA-> SCART, ale straty jakos przy nagrywaniu z radia raczej nie bedzie.

Moj problem polega na tym ze nie wiem czy po wlozeniu pltyty DVD bede mogl wybrac nagrywanie PCM 44 na DVD (koles z liteon sugerowal ze to sie nazwya DVD audio, ale ogolnie to nie wiedzial bo niemieli takich). TZN samego dzwieku z wejscia.

Czytam instrukcje ktora jest tu:

Ukryta Zawartość

i w zaden sposob nie moge z niej odczytac czy da sie to zrobic. Malo tego jak czytam intrukcje to wnioskuje ze zapis ten mozna wybrac,

tylko po wlozeniu plyty CD.

No i nie wiem :(

Ma ktos ta nagryware? BO jak pisze do ludzi z allegro to mi odpisuja takie bzdury ze ...

dzieki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj jest ona opisana.

Audio recording:

format DVD+VR (HQ / SP / LP / EP / SLP) : Dolby Digital 2 channel.

No wiec chyba jednak tak, bo raczej nie zrobia takiego paradoxu ze ja wkladasz cd masz wybro SACD,VCD,AudioCD.

A jak wkladasz DVD to juz tylko z obrazem?

Ukryta Zawartość

jurpaw

A widziałes magnetowid który nagrywa bez obrazu ????? :-)

Tak jak pisałem to jest magnetowid tyle że nagrywa na płytach lub dysku jeśli taki posiada, nie nagrywa zadnych DVD-audio ani SACd to sa zupełnie inne formaty i nie mają z tym nic wspólnego.

Nagrywarka zapisuje audio jako PCM czyli w przypadku dvd-video 48 kHz albo kompresuje do DD 2.0

-> prezes2005

"A widziałes magnetowid który nagrywa bez obrazu ????? :-)"

Tak, widziałem taki magnetowid. A nawet posiadałem. Był to stary magnetowid stereo hi-fi Panasonic'a (modelu nie pamiętam). W trybie LP nagrywał tylko sam dźwięk stereo, za to w świetnej jakości, nieporównywalnie lepszej niż z Damy Pik i normalnych deck'ów kasetowych. A fakt, że nagrywał sam dźwięk, nie był spowodowany żadną awarią, tylko właśnie konstrukcją urządzenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

glupie pytanie o magnetowid mogles sobie podarowac.

Ale gdybys czytal wczesniejsze posty to bys wiedzial ze ona nagrywa SAM DZWIEK na cd. A pytanie brzmialo czy robi to rowniez na DVD. Wiec nie blaznuj jak nie masz nic do powiedzenia w temaci. A czym jest DVD-audio i SACD wiem doskonale.

Ale czy ty wiesz czym jest PCM to juz nie mam pewnosci.

A moze tak z drugiej strony,

nawet jesli nie dalo by sie nagrywac PCM na DVD, to moze rozwiazaniem byloby nagrywanie tego dzwieku tak jak filmu?

Wkoncu 8h filmu wejdzie na plyte DVD, a to ma byc zakodowane zgodnie z tym co pisza w DD2.0.

obraz pewnie by byl czarny czy jakos tak (bo nie mam zmiaru go z radia wysylasc :)))

no ale dzwiek raczej bedzie dobry Panowie prawda?

Trzeba by go bylo odtwarzac tak jak film, ale to bez znaczenia przecierz, i tak wkaldam do DVD i daje PLAY,

a TV wylaczony by byl.

Co sadzicie o takim nagrywaniu?

Nie widze minusow, moze wy cos zauwazycie.

Jurpwa a o czym ja tu pisałem.

A po co ci mp3 wystarczy nagrać dźwięk w DD 2 i przegrać na płytę DVD.

Tak nagraną płytę, każdy odtwarzacz DVD ci odtworzy, a nagranie mp3 na DVD nie ( nie każdy).

Ja nagrywam tak, podłączam nagrywarkę ( Pioneer DVR 433H) do radia lub amplitunera,

Ustawiam timer nagrywarki DVD np. na 5 godzin i wszystko, cała filozofia.

Nagranie 5 godzin zajmuje 3,4giga, oczywiście możesz te nagranie podzielić na części lub ścieszki (chaptery) .

A jak chcesz mp3, to płytę nagrywasz na komputer....

Chyba duzych strat nie bedzie, nie?

nie

Toz ja nie mowie zeby nagrac w mp3.

Tylko raczej pytalem czy on jak nie dostanie obrazu to sie zorientuje ze idzie sam dzwiek moze?

Nie mam w kompie nagrywarki DVD (a ze jest to laptop) to nie zanosi sie ze kupie.

Wiec raczej plyty musza byc waypalane w nagrywarce.

A teraz glupie pytanie :)))

Szczegolnie jak na forum audiofilskie:

TO EASYTOUCH 608

Ukryta Zawartość

CZY TO LITEON 5005

Ukryta Zawartość

LITEON raczej robi dobre lasery, tylko ze firma EASYTOUCH (polska chyba firma to jest) daje 24 msc gwarancji DOOR TO DOOR co mnie powalilo.

Wiadomo ze nie spodziewam sie ze sprzet za 300zl przezyje swoja technologie, no ale jednak jak to zawsze przy zakupach wybor jest.

POSTAWCIE SIE W SYTUACJI STUDENTA ktory jak wydaje 300zl to tak jakby niektorzy z Was wydawali 30k.

I powoli chyba zamkne watek bo zaczynam przynudzac, tym ktorzy jeszcze tu dozyli do tej zmudnej koncowki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagrywanie innych danych na DVD niz DVD-Video ma jedna zasadniczą wadę. Jeżeli włozysz taką płyte do standardowego odtwarzacza DVD to po prostu Ci jej nie rozpozna. Każde stacjonarne DVD które sprawdza format nosnika ( a więc wiekszośc firmowych ) po włożeniu płyty DVD będzie oczekiwało formatu DVD-video. Jeżeli go nie znajdzie to wypluje taka płytę. Bardzo długo walczylem z tym problemem w domu i okazal sie nie do przejscia.

Sporo dalekowschodnich odtwarzaczy i np Kiss ma w powazaniu format płyty i przeczyta wszystko co na niej jest. Jakby na płycie chodnikowej dałoby się coś wypalic i zmiescic ja do środka pewnie by ja też odczytały ;)

I tu jest kolejny problem - przeczyta albo nie ;) Wez pod uwage, ze lista plików MP3 na płycie DVD może byc baaaaardzo długa i odtwarzacz moze nie miec wystarczajacego bufora, aby ja zczytac i wypluc na ekran, pomijajac czas jaki moze uplynac zanim wszystkie te sciezki z plyty zczyta i pokaze na ekranie.

Wez pod uwage, ze procek w takim "plastic fantastic" to nie Core Duo, a komputerowe napedy montowane w DVD maja obnizana predkosc (aby po prostu nie szumialy jak glupie).

Tak wiec jezeli znajdziesz taki recorder skazuje sz sie na to, ze plyty DVD nagrane na nim w MP3 odczytasz tylko na kompie lub bardzo niewielkiej ilosci odtwarzaczy dalekowschodnich. Poza tym wez pod uwage, ze z reguly taki recorder nie bedzie mial edycji nazwy pliku ani jego tagów, lecz bedzie zapisywal pliki pewnie jakoś jako file00001, file0002 itd. Znalezeinie pozniej czegos wtym bajzlu moze sprawiac problem.

Wiec po prostu rozwaz, czy nie lepiej zainwestowac z kompa jako rocorder i jakas mante jako odtwarzacz, bedziesz mial konfiguracje full wypas bez wielu ograniczen recordera jaki mialby nagrywac wprost pliki MP3.

I znów się prosi przypomnieć o media center. Zapomnij, że to też komputer i potraktuj go jako nagrywarkę. Jego obudowa Ci w tym pomoże. Spełni wszystkie Twoje kryteria. Cokolwiek dopowiemy więcej, będzie już tylko biciem piany.

Pozdrawiam

Jakby kogos interesowalo to tak:

kupilem nagryware LITEON 5005 B, wiadomo za 300zl sie nie mozna wiele spodziewac. Wykonanie takie sobie, ale dziala i nagrywa.

Zamiast tego nagrywania na DVD mp3 z radio, nagrywam na DVD mpeg2, tyle ze obraz jest caly czas czarny. No ale z DVD to i tak zawsze trzeba w odtwarzaczu DVD czytac, a poprostu nie wlaczam TV tylko przez amplituner idzie muza. No i gites, mam to co chcialem do 8h muzy z radia moge sobie nagrac, nocne audycje (ptaszyny itd.) mi nie straszne.

PS. czemu nie bylo ostatnio ptaszyna? No chyba go nie wywalili z anteny przez to ze kupilem recorder zeby go nagrywac :DDD

nawet wzmianki nie bylo o co chodiz.

• 1 rok później...

Jurpawie > grubo ponad rok minął jak kupiłeś tego LiteOna, i jak wrażenia? Nadal go używasz? Może teraz byś już polecił cosik innego do nagrywania z radia, albo też do przegrywania na płytki zbiorów z kaset (mam jeszcze parę takich pudeł)? A pewnie też cosik nagrywałeś z TV - jak przy tym dźwięk wychodzi? Może też ktoś inny ma tę nagrywarkę, albo jakieś inne - TANIE! - i na ich temat jakieś zdanie?

Pozdrówka,

keb

Witam - pytanie z dziedziny nagrywarek , ale dotyczące uzywania jej jako "magazynu" danych. Może ktoś uzywa nagrywarki z dyskiem jako urządzenia magazynujacego mp3 ? mam sporo muzyki w tym formacie i zastanawiam sie nad zakupem nagrywarki z dyskiem 200-300 GB aby nie słuchać jej z płyt lecz wgrać zawartość kilkudziesięciu płyt z mp3 na dysk i mieć wszystko pod ręką ( czy raczej pod pilotem ) . Może ktoś testował jz takie rozwiazanie ? Będę wdzięczny za podpowiedź.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.