Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - celuloza czy kewlar?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zawsze zależy od aplikacji.

Przykładowo Kevlar Davisa w Polsce był raz jedyny dobrze zaaplikowany w Radmorach LS-30.

B&W - gwestia gustu, ale raczej w najdroższych modelach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

https://www.audiostereo.pl/topic/30947-g%C5%82o%C5%9Bniki-celuloza-czy-kewlar/

cosik Quad chyba zbyt mało znany jest, co? Stąd chyba tak głąboka cisza? Temat wertowałem w archiwum ale brakowało mi konkluzji. Rodzi się tylko jedna, jeżeli charaszo poniał - nie aż tak istotne z czego, ważniejsze, w jaki sposób.

Nie jestem ekspertem, ale jakoś zawsze wolałem papierowe, wydawały mi się bliżej natury to i dźwięk bliżej prawdy;) A może się mylę? Może kevlar ma bardziej efektowny wygląd (kwestia gustu), może szybszy dźwięk, ale pewnie beznamiętny, takie tam uogólnienia. No pewnie, że wszystko zależy od aplikacji, ale ja zawsze cieplej będę spoglądał w stronę membran jak w Continuum czy w Xavianach.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Tomek11, posiadaczowi Dali450 nawet sie nie dziwię.

Powszechnie znane są kewlarowe głośniki B&W, i ta powszechność jest w dużej mierze odpowiedzialna za wytworzenie się stereotypów na temat brzmienia kewlaru. A tymczasem z tym brzmieniem może być różnie. Polecam zapoznanie się z dźwiękiem DOBRYCH kolumn opartych na Scan-Speakach 18W8546.

Uzytkuje dwie pary kolumn oparte na glosnikach kevlarowych. Dla mnie kevlar (dobry i dobrze zaaplikowany) to szybki, detaliczny i barwny dzwiek. Oczywiscie kevlar Focala jest lepszy niz Davisa, aczkolwiek np. Davis zaaplikowany w LS-30 Radmorach oferuje fantastyczny bas o swietnej kontroli, dynamice i natezeniu. Pozdrawiam milosnikow (dobrego) kevlaru ;-)

A jednak jest w kevlarze jakaś suchość, ktyórą wyczuwam we wszystich aplikacjach, z jakimi miałem okazję do tej pory się zetknać. Dlatego preferuję polipropylen - najbardziej uniwersalny i plastyczny.

Focal nigdy nie robił membran z kevlaru poza serią wysokotnowców na pocz. lat 90-tych.

Nie rozróżniacie kevlaru od polykevlaru - to dwa zupełnie RÓŻNE materiały.

Inna struktura, sztywność, tłumienie...

Jak membrana jest żółta nie znaczy, że jest to kevlar.

...i tego głośnika. który nie jest żółty ale jest to Focal kevlar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kevlar w wydaniu firm takich jak np. B&W, Davis to struktura plecionki - fala dźwiękowa wyprowadzana jest od cewki przypadkowo a nie promieniście. Taka membrana musi być dodatkowo impregnowana ( tłumiona ) aby można było uzyskać dobre właściwości brzmieniowe. Wszystkie głośniki średniotonowe w B&W tak są preparowane.

Polykevlar w wydaniu Focala to kanapka dwóch warstw kevlaru, które są spieczone. Membrana taka nie ma właściwości plecionki kevlarowej - wyprowadzenie fali dźwiekowej od cewki do zawieszenia jest regularne a nie przypadkowe - to jest główna różnica. Polykevlar ma też większą sztywność przy małej masie czego nie ma kevlar. To dwa różne materiały o zupełnie różnych parametrach mechaniczno-akustycznych. Przetworniki zaopatrzone w takie membrany nie mają wiele wspólnego poza żółtym kolorem. Zalety i wady obu rozwiązań to osobny temat.

Witam,

Grałem przez 5 lat na głośnikach B&W z żółtymi, kevlarowymi membranami. Po 5 latach coś nagle mi się przestawiło i do dziś mam alergię na to brzmienie. Obecnie nawet przy odsłuchu jakiś drogich Nautiliusów natychmiast słyszę tą syntetyczną , suchą , kewlarową średnicę. Potem przesiadłem się na focalowe W na którym grałem kilka lat, aż poczułem nagle , że wystarczy. Obecnie mam poważny problem bo wydaje mi się, że słyszę wpływ na brzmienie każdego materiału z którego jest zrobiony głośnik średniotonowy, jaki i również wysokotonowy. Być może za dużo chodzę na koncerty ( rok 2006 był w końcu rokiem Mozartowskim , a to mój ulubiony kompozytor ) i mam zbyt wygórowane oczekiwania ........ ale z drugiej strony nie mam żadnej wątpliwości , że muzyka na żywo brzmi zupełnie inaczej niż np. zaprezentowały na AS2006 zestawy z bardzo drogimi kolumnami B&W Nautilius czy Avalony z ceramiczną, bezbarwną średnicą , a polskie ogromne Harpie z metalowymi średniotonowcami to coś chyba dla niedosłyszących .....

Słyszę również celulozowe brzmienie legendarnych kolumn Audio Note i szczerze dziwi mnie to , że ktos płaci za takie papierowe brzmienie kupę kasy.

Czyżby pora na wizytę u psychiatry bo audiofilska choroba weszła w stan kliniczny ;-))))) ?

pozdr.

Arkadix

-Witam

-Gram na Charbetach HL 5 -super,uważam dżwięk , barwa, naturalność przekazu za referencyjny , bez żadnego keflaru no i ta cena w stosunku do wyżej wymienianych.Natomiast - muzyka na żywo- po koncercie MOZART na trzy , dwa,jeden fortepian,S.Drzewicki , T.Shebanova i bezpośednim odsłuchu płyty p.Lipińskiego totalny dyskomfort.

jarekeraj, 20 Sty 2007, 20:14

>jeżeli wspomniane Scan-Speak 18W8546 to te same głośni9ki co w avabnce epsilon to tylko

>potwierdzają opinię tomka11 o kevlarach.

Po pierwsze Avance używa wersji specjalnych, które różnią się od seryjnych 8546. Po drugie, jest jeszcze coś takiego jak prawidłowa lub nieprawidłowa aplikacja. No i faktycznie, pierwsze edycje Signature miały wyraźnie odchudzoną, "cienką" średnicę, a to za sprawą jakości zwrotnic. Modyfikowałem Signature 960, 910 oraz 930 uzyskując bardzo dobre rezultaty. Po owej "cienkości" nie pozostał żaden ślad.

Kewlarowe midwoofery B&W (na przykład te z serii 600) też potrafią zagrać inaczej niż w firmowych aplikacjach jeżeli się wprowadzi stosowne korekty w zwrotnicach. Obecnie pracuję nad modyfikacją B&W P4, rzecz jasna z kewlarowym midwooferem. Dam znać o rezultatach.

heybrook'i to kolejny kevlar potwierdzający zdanie tomka11 - CELULOZA GÓRĄ!, chyba że faktycznie nikt nie potrafi zaprojektować zwrotnic odpowiednich pod kevlar.

ciekawe dlaczego zginął polipropylen

Panowie, zadanie na przyszły tydzien;):

B&W CM1

Quad 11L

Obie konstrukcje oparte o kevlarowe midbasy.

Też wole celulozę na średnicy i nie ukrywam tego...ale te kevlary nie brzmia sucho.

Raczej bym powiedzial, ze kevlar ma takie tendencje w niektórych aplikacjach, tak jak celuloza do charakterystycznego nalotu, albo kopułki tekstylne do szeleszczenia, czy metalowe do dzwonienia.

To stereotypy...które jednak nie biorą sie znikąd. Metalowe membrany na srednicy, poza magnezowym Seasem

uważam za totalna pomyłke - jednostajna "odfiltrowana" barwa, ale moja opinia też tylko ze względu na te aplikacje ktore słyszałem...np. wspomniana wyzej Harpia(Amstaffa równeiż słuchalem i ten takim suchotnikiem jak zestawy oparte na alu midbasach moim zdaniem nie jest - udane kolumny jak dla mnie)

Arkadix, posłuchaj Rehdeko - moim zdaniem są absolutnie poza konkurecją(jakąkolwiek):)

Można sie dowalic oczywiście o to, czy tamto(z "audiofilskiego" punktu widzenia), ale jeżeli duzo chodzisz na koncerty to po odsluchu raczej nie będziesz miał pytań - wpadniesz tak jak ja :)))

W każdym razie 99% kolumn brzmi przy nich anemicznie, a tego 1% nie potrafie po odsłuchu rzeczonych RK125 wskazać - ale wierzę, ze są takowe zestawy :))

Pozdrawiam

Tak między nami jaskiniowcami najbliżej dxwiekowi R(szybkość) jakie do tej pory slyszalem były monitory APS....tylko nie mogę ich od miesiaca wydębić na odsluch;)

Tam też jest duza(22cm) celulozowa membrana...ale aż takiej realnosci nie było(wypełnienie).

Fakt, ze komplet Teaca to nie Sun Audio 300B + Verdier ;)

Na razie dostalem fotkę nie do końca skręconych, zeby się ponapalać :)

Te których sluchałem byly pomalowane na czarno(albo jakaś taka okleina)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster >

A gdzie można posłuchać tych Rehdeko ?

Ja w domu słucham raczej z umiarkowanymi poziomami głośności i nie dążę do osiągniecia poziomów głośnosci jak na prawdziwym koncercie. Również skłonny jestem zrezygnować z najniższego basu i wielkiej dynamiki. To na czym mi zależy to barwa. Barwa nie podbarwiona przez materiał membrany lub delikatnie podbarwiona w sposób akceptowalny dla mojego ucha - cokolwiek to znaczy :-)

pozdr.Arkadix

Re: Arkadix, 21 Sty 2007, 22:34

>Ja w domu słucham raczej z umiarkowanymi poziomami głośności i nie dążę do osiągniecia poziomów

>głośnosci jak na prawdziwym koncercie. Również skłonny jestem zrezygnować z najniższego basu i

>wielkiej dynamiki. To na czym mi zależy to barwa. Barwa nie podbarwiona przez materiał membrany lub

>delikatnie podbarwiona w sposób akceptowalny dla mojego ucha - cokolwiek to znaczy :-)

no to polecam Jordany JXR6 albo JX92s

sprawdź temat u forumowicza Jacek_Zagaja, który pierwsze ma a drugich słuchał i pisał o nich na forum

pozdrawiam!

graaf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.