Skocz do zawartości
IGNORED

DCD 1015 - modyfikować czy zmieniać?

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie kolumienek w moim systemie zrobiło się trochę dźwiękowo za jasno. CDek, który mam w systemie niestety nie najlepiej gra górą pasma i w zestawieniu z Usherkami wszelkie talerze brzmią jednak zbyt natarczywie, sucho i sztucznie (cyfrowo), a w dodatku w każdym nagraniu podobnie (trochę jakby były nagrane z tego samego zestawu sampli). W dodatku, choć w porównaniu z poprzednimi kolumienkami słychać poprawę w wokalach, to jednak są troszkę przysuszone (czy też matowe, jak ktoś woli). Poszukuję więc rozwiązania i proszę o radę: czy wspomnianego cdka zmodyfikować czy wymienić? A jeżeli wymienić to czy da radę zrobić to już teraz (na coś niewiele droższego - póki nie będę w stanie wymienić zestawu na lepszy i ‘na tymczas’ jakoś zaradzić temu co się dzieje) czy jednak zacisnąć pasa i dobrać się do czegoś z półki powyżej 1k PLN? A jeżeli modyfikować to co i u kogo (i ile trzeba wydać, żeby odczuć poprawę)?

Mój dylemat ma głębsze podłoże – po lekturze wątku o potyczkach w KAiM cd modyfikowanych i oryginałów z przedziału 2-3 tys. zastanawiam się czy warto walczyć z tuningiem (na którym jednak się jednak nie znam) czy szukać rozwiązań gotowych – czyli cdków seryjnych??? Zakładając oczywiście ciągłe poszukiwania lepszego dźwięku. Dla mnie wniosek płynący z tamtej dyskusji jest taki, że można wydać na modyfikacje sumę zbliżoną do ceny seryjnego cdka a efekt nie zawsze będzie lepszy :-((

ganzz wiem ze ja jestem tuningerem klocków denona i nie powinienem sie w tym watku nawet odzywac bo zaraz mnie zjadą za komerche,łapanie jelenia i bóg wie co jeszcze nasi przyjaciele z forum są w stanie wymyslić.

DCD1015 to zacny klocek solidna mechanika której w obecnych klockach nie spotkasz a napewno nie w tych za 1000zł..i wydaje mi sie ze warto abyś klocka ztuningował w wysupłał na to z 300zł..i tu nie chodzi czy u mnie czy sam to zrobisz (pomogę) czy u któregoś kolegi DIYowca..

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Piotrek nie wydaje Ci sie ze DCD 1015 niespecjalnie nadaje sie do tuningu? Przynajmniej takie sprawia wrazenie grajac... Ale moze to ja nie lubie Denonow. W kazdym razie w 1998 roku kosztowal 1800zl - tyle co Pioneer PDS 904.

Najpierw wymien kwarc 16,9344MHz bo to co tam jest to szumi sieje i psuje dzwiek nie musisz zaraz zamawiac kwarca marki Omig wystarczy na poczatek sunny czy HCK z allegro koszt 2,40zł.

Wzmaki operacyjne co tam są wymien na OPA2132.tyle na poczatek

Konkurencją dla DCD 1015 w owym czasie był Marantz 63 SE/67 SE, z którymi to znacząco przegrywał. PDS 904 nadaje się z kolei wyłącznie do muzyki akustycznej. Znacznie lepiej od tych i uniwersalnie gra Marantz 63 KIS, który można kupić za ok. 600 zł. To bardzo rozsądna zamiana, bo uważam, że tuning po kolei robiony pochłonie więcej niż 600 zł. Po odsprzedaży Denona wyjdzie, że nie trzeba dopłącać za lepsze.

O tu fakt Głaz ma racje jezeli 63KIS jest za 600zł do kupienia to nie ma sensu ładowac kasy w 1015 bo na allegro zgonisz go za jakies 240zł(zakładajac ze startujesz os 1 zł) i dołozysz tyle samo co do tuningu a masz fajnie grajacy klocek bez roboty..fajnie zagra tez marantz cd6000ose..klocek duuzo nowszy mozesz tez zapolowac np na sony XA3ES.

dzieki za rady... jednak przeszukując forum wychodzi mi, że zamieniając 1015 np na 6000 zrobie niewielki krok w przód i wpadnę w kolejną pułapkę. ponoć 6000 brakuje ciepła w graniu, a ja, jako miłośnik miękkiego kobiecego wokalu, to jednak chciałbym je słyszeć..

może jakieś inne propozycje, zakładając, że budżet nie powinien przekroczyć 1k PLN???

IMHO Marantz CD6000 w tych cenach za jakie jest oferowany na allegro to niedobry wybór. Za podobne (lub niewiele wyższe) kwoty bywają oferowane znacznie lepiej grające CDeki.

Starsze Marantze CD67SE, CD63SE oraz CD52SE grały znacząco lepiej. Są one też niezłą bazą do tuningu.

Wspomniany tutaj Marantz CD63KI moim zdaniem nie przewyższa zauważalnie jakością dźwięku modelu CD63SE (miałem możliwość wielokrotnie je porównywać).

Co zatem robić? Moje typy to:

1. zamówić do Denona DCD1015 wmontowanie przetwornika Andrzeja Stelmacha.

2. Sprzedać Denona i kupić Sony CDP-X559ES lub CDP-X555ES albo CDP-X505ES.

3. Sprzedać Denona i kupić Akai CD79.

4. Sprzedać Denona, zakupić taniego Marantza CD53 i poddać go tuningowi (mechanika i płyta główna identyczna jak w CD63KI, różni się w zasadzie tylko jakością zastosowanych komponentów, więc efekty tuningu są dla tych modeli identyczne).

5. Kupić Marantza CD67SE lub (taniej, bo starszy, ale też i nieco lepiej jakościowo) CD63SE i nie robić z nim nic.

• 1 rok później...

Odgrzewam wątek :)

Właśnie odebrałem 1015 po gruntownym tuningu od Piotrka608. Poniżej link, gdzie widać część modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem go dopiero kilka godzin i ... wiem już, że ten cd-ek zostanie u mnie na bardzo długo. Gorąco polecam ten model do tuningu ! Warto ! Teb basior, barwa, scena, szczegóły ... oj na razie więcej nie piszę bo działam pod wpływem chwili. W porównaniu do tego co ten klocek sobą reprezentował przed modyfikacją to dla mnie sok liczony w latach świetlnych :) To będzie bardzo miły długi weekend :) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jako, że sprzęcik się już trochę wygrzał i przez ostatnie dwa tygodnie miałem okazję go dłużej posłuchać (normalnie czasu brakuje na sen a o słuchaniu ...) to mogę nieco więcej napisać. Teraz sytuacja wygląda tak, że to 1015 jest tym co wybija się jakościowo - to on rządzi :) Jak już Piotr pisał, makrodynamika to bajka :) basik zróżnicowany, w pełni kontrolowany - Clapton "just on night" to odlot, tutaj też alpha robi swoją (dobrą) robotę. Wysokie nareszcie nabrały żaru i czaru :) kiedy trzeba mam iskry. Mikro wg.mnie jest na tak dobrym poziomie, że to już sprzęt go ogranicza (chociaż w omegach są już zupełnie nowe zwrotnice i gra to już porządnie). Na płycie Mari Taylor "lynn teeter flower' jest taki kawałek nagrany tak jakby siedziała na werandzie w czasie rzęsistego deszczu, i zanim deńcio trafił do Piotra musiałem się domyślać, że ten szum w tle to deszcz - teraz go po prostu słychać ... normalnie "zmokłem" z wrażenia. Krótko mówiąc moja wielka rekomendacja dla tego modelu. Za na prawdę małe pieniądze można mieć sprzęt, który zadowoli wielu "audiofilów" a dla innych będzie bardzo porządnym startem w swojej samotnej pogoni za ...

W niedługim czasie powędruję do znajomego z innym sprzętem i zobaczymy jak denonek zagra u niego :) oczywiście nie omieszkam się podzielić wrażeniami.

Pozdrawiam

super, witam w klubie. Mam takie wrażenie, że wiele osób opiera się na zdaniu wyrobionym na zupełnie innej aplikacji tuningu albo też na modelach nie przerabianych (mój przed modyfikacją grał tak sobie). Z stąd taki umiarkowany entuzjazm dot. moich i gonzo wrażeń. A w tym denonie moc drzemała wielka, Piotr dobrze to czuł i co leprze, udało mu się ją wydobyć. Kusi mnie mocno jeszcze wersja audio note tego modelu - czyli z lampami w analogu ale nie ma gwarancji, że będzie lepiej. Może kiedyś sprawię sobie drugi 1015 i na nim poeksperymentuje.

Pozdrawiam

mam pytanie do Piotrka608 i innych kolegów znajacych sie w temacie,jakie modele cd Denona sa dobre do tuningu,gdzie mozemy uzyskac najwieksze przyrosty jakosci dzwieku do wydanej kasy na cd i tuning?

wiec jaki model kupic ?

cyp, 4 Cze 2008, 22:17

>super, witam w klubie. Mam takie wrażenie, że wiele osób opiera się na zdaniu wyrobionym na

>zupełnie innej aplikacji tuningu albo też na modelach nie przerabianych (mój przed modyfikacją grał

>tak sobie). Z stąd taki umiarkowany entuzjazm dot. moich i gonzo wrażeń. A w tym denonie moc

>drzemała wielka, Piotr dobrze to czuł i co leprze, udało mu się ją wydobyć. Kusi mnie mocno jeszcze

>wersja audio note tego modelu - czyli z lampami w analogu ale nie ma gwarancji, że będzie lepiej.

>Może kiedyś sprawię sobie drugi 1015 i na nim poeksperymentuje.

>

>Pozdrawiam

A po co kupować drugi? Przecież mozna lampki podłączyć "bezinwazyjnie", czyli tak zeby dało się powrócić do wersji pierwotnej. Ale IMHO to i tak strata czasu. Bo jak raz podłączysz lampy, to wątpię byś chciał wrócić do wersji pierwotnej.

A tu masz przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver, 4 Cze 2008, 22:38

Dzięki za linka, temat już sobie poczytywałem. Co do straty czasu to uważam, że byłbyś bardzo pozytywnie zaskoczony tym co pokazuje 1015 po mod. Piotra, z tego co wiem to efekt przerósł jego oczekiwania. A lampki ... no cóż one zawsze mi po głowie chodziły :) ale jeśli chodzi o wersję audio note to oczekiwałbym raczej innego charakteru niżeli jakości brzmienia. Powiem tylko, że z obecnego dźwięku 1015 jestem bardzo zadowolony - on mi po prostu odpowiada (gonzo dobrze to ujął nazywając go "czarusiem":)) ale chciałbym kiedyś tego cedeka posłuchać z lampkami i wcale nie jestem pewien czy to brzmienie było by dla mnie lepsze ... muszę to kiedyś sprawdzić. W każdym bądź razie jak będziesz we wrocku to zapraszam, sam usłyszysz (chociaż cała reszta jeszcze dość skromna).

• 2 lata później...

witam , jestem nową osobą na forum , kupiłem denona dcd 1015 i chciałbym go nieco poprawić . jeżeli temat tuningu przez pitrek608 aktualny to prosze o kontakt . mój adres - [email protected] .

harturos - to wątek sprzed 3 lat dlatego najlepiej jak napiszesz do Piotrka608 na PW i dowiesz się wszelkich szczegółów. Sam mam 1450AR modowanego przez Piotrka i taki tunnig cedeka za przysłowiowe parę groszy na pewno warto zrobić.

Sorki za mały OT,kiedyś chciałem tuningować swojego DCD2560 ale ostatnio przyszedł do mnie gość z tuningowanym 2560 dla porównania (zmienione drobnostki typu kondy).I jednak mój oryginalny zagrał lepiej,ten po tuningu za bardzo darł ryja, ostro i sucho.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

sam chetnie bym w koncu posłuchał zlampizowanego CDeka.

co do wymiany sprawa jest dosc prosta, czytasz o roznych modelach i kupujesz uzywke, jak nie podejdzie to sprzedajesz.

zaczynałem od pioniera pds501, pozniej był rotel 930 ax, juz było lepiej, pozniej lepszy okazał sie marantz 6000ose, nad 541i, jeszcze lepszy arcam 8se, creek 43, stelmach 04, quad 77 ... teraz jest naim cd 3 i nawet nie mysle o zmianie :) ale takie cudo to juz okolice 1700 zł

jezeli masz problem z górą to polecam własnie naima cd 3 !

to jest urządzenie ktore gra spójnym w kazdym pasmie dzwiekiem, nie ma rozkładania na wysokie tony, niskie itp tylko jest całość :)

jest wypełniony na srednicy i to daje ten piekny nie rozjaśniony efekt

harturos, 25 Sie 2010, 21:40

>dzieki za informację , a jaki jest kontakt z piotrkiem608 ??? mail , telefon ?? podaj proszę .

Klikasz przy nicku na PW (wyslij prywatna wiadomość) i tyle. Ewentualnie w opisie jego profilu powinien być kontakt.

• 1 rok później...

Temat trochę zakurzony ale nie chce zakładać nowego. Chce zrobić mały tuning DCD 1015. Zacząłem do wstawienia brakujących kondensatorów na wyjściu (tak jak jest na schemacie). Zamontowałem Elna Silmic II. Na schemacie jest jeszcze równolegle zwykły kondensator, ale nie ma podanej wartości. Czy jest sens wstawiać tam jakiś foliowy, jeżeli tak to o jakiej wartości ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Temat trochę zakurzony ale nie chce zakładać nowego. Chce zrobić mały tuning DCD 1015. Zacząłem do wstawienia brakujących kondensatorów na wyjściu (tak jak jest na schemacie). Zamontowałem Elna Silmic II. Na schemacie jest jeszcze równolegle zwykły kondensator, ale nie ma podanej wartości. Czy jest sens wstawiać tam jakiś foliowy, jeżeli tak to o jakiej wartości ?

Ukryta Zawartość

Model DCD 1290 ma podobnie rozwiązane wyjście sygnału i jest tam kondensator o pjemności 1uF

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.