Skocz do zawartości
IGNORED

MeridianG08+MFA300 + jaki IC?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak... Nabyłem Musicala A300 i gra calkiem, całkiem - megabas, wykop,moc. Jednak w mojej obecnej konfiguracji (CD Meridian G08, IC Audionova Abiogenesis, głośnikowe Audionova Quasarus Active, kolumny B&W7NT) mam wrażenie, że ten dźwięk choć silny, mocny, dynamiczny to jednak jest taki hmm... zimny, mechaniczny, podany "na twarz"... brakuje mi trochę ciepła, przestrzeni, "klimatu".... zastanawiam się na ile może to być wina IC Audionovy - kilka dni temu u Luksona Abiogenesis spowolnił i zneutralizował chirurgię 805ek... może IC trza wymienić? jak sądzicie? co byście poradzili?

https://www.audiostereo.pl/topic/30891-meridiang08mfa300-jaki-ic/

A tam zneutralizował - zmulił lekko i tyle. Albo to była ruda na myszach, bo na początku było ok :-) Wireworld polaris 5 w każdym razie pokazywał więcej góry, czystszej i bardziej rozdzielczej, kosztem przesunięcia "ciężaru" muzyki trochę w górę.

Fakt, że Twoje wrażenie może być skutkiem szoku przy zmiania warunków odsłuchu z Twojego przygotowanego pokoju kilkanaście m2, w którym gra Primare wielokanałowy + podłogowe B&W cdm na mój prawie 30m2, goły salon, w którym grał Amplifikator G z monitorrami :-)))

Mogę Ci pożyczyć Polarisa na kilka dni, tylko podrzuć mi cokolwiek, żebym mógł słuchać.

jak wrócę z Rygi to jakoś next week zmontujemy jeden wieczór odsłuchowy to się będzie wiedziało w końcu jak to wszystko gra... a jak tam AmplG... rozwinął dalej jeszcze skrzydła?

Dużo już rozwijac nie musiał. Poza tym, że znalazłem mu płyty, na których bas BYŁ. Oczywiscie nie taki, jak z Meridiana, ale zawsze:-) Dzisiaj go oddaję. Szkoda, że nie mam kasy na dwie kaucje równocześnie, bo chętnie bym go postawił łeb-w-łeb z Krellem 400xi, ew. MF A5. Rotela 1070 słuchałem przed zakupem Amplif.2003 - grał mocno, ale jak amerykański burak - muza za ryj i wpompować na siłę w głośniki. Żadnej kultury w porównaniu, np. do Classe. Choć za cenę krella można jużzmontować z Rotela układ pre-power i to niezgorszy.

Ogólnie to się zastanawiam, czy Amplifikator pociągnął by w przyszłości, np. bw 804s..... :-)))) A może go zabrać do Tophifi?

=>Blady99

Ja też nie narzekałem, asłuchałem tylko integry. Mocny, solidny dźwięk i w ogóle. Ale jak potem podłączyłem Classe CAP-151, to bez utraty czegokolwiek dostałem jeszcze rozdzielczość, zróżnicowanie planów, taką aksamitność dźwięku i czarną ciszę tam, gdzie powinna być cisza. Ogólnie dużo więcej kultury jakby. Ale rotel to mocny zawodnik. A Twojej kombinacji b. chętnie bym posłuchał. Może jakieś spotkanie udałoby się zaaranżować?

tak jak B&W zaleca siedzę w trójkącie równobocznym, kolumny leciutko dogiete do środka, ale raczej leciuteńko... pomieszczenie ok. 18m2, wytłumione dość dobrze... ja siedze mniej więcej w 3/5 pokoju a kolumy są mniej więcej 50cm od ścian (ale nie dudni za bardzo ;-))))

Lukson - ja bym zakombinował z TopHiFi - umówiłbym się na odsłuch u nich z ich 805kami i MF A5 i bym wziął jeszcze AmplaG.....

=>adamgdansk raz jeszcze (choć nie na temat ;-)

Dzisiaj oddałem Ampla. Accuphase nie wziąłem, muszę skręcić kasę. Ale wezmę jeszcze Ampla do Tophifi posłuchać z... 804S, a jak się wyrobi, to z 803S. I porównać z MF A5 i zestawem Rotela pre-power (1070 min.). Z 805s o tyle nie ma sensu, że ich nie będę kupował na pewno, nawet w przyszłości - mam swoje N805, z którymi go słuchałem/-liśmy. TYlko muszę znależć czas, a to kłopot. No i muszę wszystko z tophihi uzgodnić :-) Albatros nie ma nic przeciwko wypożyczeniu Ampla G do tophihi, nawet im się pomysł spodobał.

• 3 tygodnie później...

=>Blady99

Z Adamem to się pewnie nie wybierzemy, bo wyjechał na dłużej. Czekam cały czas na telefon ze sklepu, jak bedą mieli 804s. Podobno zeszły tak, że fabryka nie nadąża i nie ma w magazynach... Rotela pre+power nie maja, chyba ze multichannel ;-))

Będę pamiętał, pozdrawiam.

Link Monitor

W kazdym razie kiedys byla taka firma w latach 90 - tych gdzies pod Paryzem chyba. Szukalem ostatnio na necie ale jakos nic nie znalazlem na ich temat. Mam ich IC UL 4100 - kiedys testowany w Hi-fi Magazynie i tak wlasnie gra - cieplo i detalicznie. Na plytach divoxa z wloskim barokiem slychac jak oddycha solista ale skrzypce Carmignoli nie rania uszu. Jest super. Chcialem nabyc wyzszy model ale nie mam pojecia jak zlapac kontakt z ta firma. Na ebay tez nic nie znalazlem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.