Skocz do zawartości
IGNORED

Dociążenie kolumn

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy dolną komorę w Kef iQ7 można czymś wypełnić w celu dociążenia kolumny, czy spełnia ona jakąś rolę pudła rezonansowego itp. ? Kolumna jest podzielona na trzy komory, od góry: dla głośnika srednio-wysokotonowego, druga dla głośnika basowego i tunelu BR, trzecia na dole pusta. Wszystkie są szczelne, bez otworów przejściowych między nimi. Wygląda to jak większy monitor (typu Paradigm Studio, Kef Reference, itp.) na podstawce skrzynkowej. Otwór do umieszczania ew. dociążeń jest niewielki (wielkość tel. komórkowego), sama komora dolna natomiast ma ok. 15x25x30cm (szer,wys,gł), więc trochę kilogramów pomieści. Czy zapełnienie jej nie wpłynie negatywnie na dźwięk ? Co ew. nadaje się na materiał dociążeniowy, czy jakieś sztabki mosiężne (czy nie będzie złego oddziaływania z magnesem głośnika), żwir w woreczkach, sztabki marmuru, kamienie, ... ?

Dzięki i Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30890-doci%C4%85%C5%BCenie-kolumn/

to nie wygląda na komorę balastową... ale można by spróbować. Np wrzucić woreczki wypełnione ołowianym śrutem. Inną metodą jest dociażeniem od góry płytą granitową. no ale te kefy są zaokrąglone... więc troche ciezko będzie dociąż tak kamień - chyba, że się mylę.

Ja u siebie dociążyłem piaskiem - 9kg na każdą kolumnę, ale przedtem musi on być wyprażony w piekarniku w temperaturze ok 300st przez ok 30 min w celu pozbycia się wilgoci. Są przez to o wiele bardziej stabilne.

Cześć,

Przeprowadziłem kilka prób z dociążeniem dolnej komory kolumny (8 kg metalowych wkrętów w woreczkach na kolumnę) oraz z podobnym dociążeniem kolumny od góry (kładąc na płytę górną obudowy). Muszę powiedzieć, że wypełnienie kolumny wewnątrz przyniosło więcej wad niż zalet, tylko bas był szybszy, scena zawęziła się, wybrzmienia dźwięków znikły, powietrze i oddech w utworkach dużo mniejsze niż bez tego wypełnienia komory. Opróżniłem ją więc i obciążyłem kolumnę od góry, tu efekt pozytywny był większy, znikły jakiekolwiek wyostrzenia na wyższej średnicy, starsze nagrania były bardziej łagodne, bas szybszy, krótszy ale bez masy i dołu, średnica łagodniejsza lecz 3D mniejszy, wysokie bez zmian. Może te 8 kg na jedną kolumnę było za dużo, przetestuję jeszcze z ciężarem o połowę mniejszym, jeśli nie będzie lepiej to przygodę z dociążaniem moich kefów zakończę, jedna waży jednak te 14 kg. Widać tu jak duży wpływ na brzmienia ma sztywność obudowy, granie ścianek kolumny, naprężenia itp. Nie zawsze jednak „betonowa” konstrukcja i 100-procentowa stabilność oraz nie drgająca obudowa są lepsze dla odtwarzania muzyki. Ciekawie wyglądają głośniczki, szczególnie średniotonowy i kopółka, popatrzcie sami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Alex2

>Przeczytalem twoj opis i jestem ciekaw czy ty to naprawde slyszysz roznice w brzmieniu poprzez docazenie kolumny szczegolnie od gory-jak dla mnie takie esksperymenty to voo-doo twoj wpis mozna zamiescic na forum "wplyw obowia na walory brzmienia" albo "wplyw zarcia na dzwiek"

Bez obrazy kolego ale naprawde kozystaj z opcji "Slepych odsluchow" pzwoli ci to wykluczyc wplyw wlasnej wyobrazni na doznania typu "posmarowalem we wzmacniaczu tranzystorowym radiator specjalna mascia i uzyskalem efekt brzmienia wzmacniacza lampowego"

Alex2,

Komory balastowe nie sa do 'dociazania' ale do wytlumiania drgan obudowy. Wytlumaczone jest to na przyklad na stronach www Ruarka czy Mission. Piasek jest praktycznie jedynym wlasciwym materialem w tym wzgledzie a nie olowiany srut czy zlote sztaby. Chodzi i pochlanianie rezonansow obudowy. Na jednej z tych stron nawet wyjasniaja jak koniowi na lace o co chodzi - rzuc cegla w pryzme piachu i niewiele uslyszysz bo piach pochlonie wiekszosc energii. Cagla rzucona na beton to juz co innego. Kiedys bawilem sie w badanie wplywu komory balastowej w moich kolumnach na dzwiek i wplyw byl wyrazny i pozytywny aczkolwiek najleszy rezultat nie byl wcale przy pelnych komorach a tylko wypelnionych w polowie. Radze pobawic sie z piaskiem, no i wyprazonym by wilgoc nie zjadala kolumn od srodka

pzdrw

soso

Warto poczytac trochę o akustyce,to nie żadne wodoo,tylko prawa fizyki i to bardzo dobrze słyszalne,znacznie bardziej niż kable,obudowa to pudlo rezonansowe,jesli gitare zasypiesz piachem to dźwięk zniknie,bedzie głucho i przytłumione,niestety ja mam podobne doświadczenia po zasypywaniu kolumn,dźwięk stał się mocno przytłumiony i to mnie mocno zraziło,ale może przesadziłem z ilościa pichu,wg mnie rezonans obudowy w jakimś tam stopniu jest potrzebny ,i zbytnie wytłumienie go dziala niekorzystnie na dżwiek,ale może się mylę,natomiast to czego jestem pewien ,bo sprawdziłem doświadczalnie,to to że zmiany słyszalne po dociążeniu sa istotne i mocno słyszalne,a w slepych testach raczej nikt nie mial by problemów żeby je stwierdzić,podobnie tez uważam że niesamowicie istotne znaczenie ma akustyka pomieszczenia ,przestawienia jakiegoś mebla,dywan,zasłona nieraz przynosi kilka razy więcej niż najlepszy kabel.

Spoko, jak tylko tak sobie popróbowałem, w iQ7 to nie jest dedykowana komora balastowa więc raczej zrobiłem to z ciekawości, natomiast z piaskiem, no cóż za dużo tam go nie wejdzie, gdyż otwór załadunkowy :-) jest bardzo nisko. Co do wpływu takich ruchów na dźwięk to jest niezaprzeczalny, nawet Mandaryna by usłyszała.

>roznice w brzmieniu poprzez docazenie kolumny szczegolnie od gory

Male sprostowanie!!!!!!!!!

>przyznaje ze troche zle skonstruowalem to zdanie bo wsypanie piasku do obudowy ma wplyw niezapczeczalni i jest jak najbardziej do uslyszenia jak i do zbadania.

>Mialem dokladnie na mysli dociazanie kolumny po przez postawienie kamienia ,granitu,marmuru czy w ogole czegokolwiek "na obudowe " - bo wlasnie to jest jak dla mnie absurdalne juz napewno nie slyszalne czy np. kladzenie tym podobnych kamieni na elektonike!!!!!!!

-> brodawid

22 Sty 2007, 17:05

"Mialem dokladnie na mysli dociazanie kolumny po przez postawienie kamienia ,granitu,marmuru czy w ogole czegokolwiek "na obudowe " - bo wlasnie to jest jak dla mnie absurdalne juz napewno nie slyszalne czy np. kladzenie tym podobnych kamieni na elektonike!!!!!!!"

A dlaczego to ma być absurdalne? wyjaśnij pokrótce... poczytaj sobie o odtwarzaczach CD z obudowami z granitu i MDF-u, robionymi po to by wytłumić szkodliwe dla napędu wibracje ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-D

Ukryta Zawartość

>krzych

>To zupelnie cos innego !!! solidna obudowa a kladzenie kamienia na obudowie a no z prostej przyczyny w audionecie obudowa jest integralna caloscia a marmur sluzy jako solidna podstawa i to nie jest glowne rozwiazanie w tym odtwazaczu jesli chodzi o eliminacje szkodliwych drgan

>Glownym rozwiazaniem technicznym jest zawieszony na ciekich tasmach mechanizm lasera i glownie to on odizolowywuje sekcje czytajaca od reszty obudowy niwelujac drgania!!!

>moim osobistym zdaniem takie ciezkie obudowy to glownie audiofilski dodatek dzialajacy glownie na wyobraznie no bo przez to jest porzadny- ciezki odtwazacz.

>Ale absolutnie nie mowie ze obudowa nie ma znaczenia -oczywiscie ze ma i solidna jest jak najbardzie mile widziana ale czy ma to jakies znaczacy wplyw na brzmienie albo czy kladac jakis kamien na cd mozna zmodyfikowac brzmienie zmienic charakterystyke tonalna za ktora jest odpowiedzialna elektronika-napewno NIE!!!

>Dodam pro po obudowy sam modyfikowalem swoja w DVD niestety niezbyt solidnej nie spelniala zadania slychac bylo prace mechanizmu lasera co przy cichym sluchaniu muzyki dosyc jest denerwujace!!!

>misio

>A skad ty wiesz co probowalem a co nie????????

>Spubowalem i wiesz co nie poznaje mojego systemu ta glebia sceny niesamiwita przestrzen, poprawie ulegl kazdy aspekt brzmienia bas stal sie szybki lepij kontrolowany zupelnie przeroslo to moje oczekiwania no i oczekiwania konstuktorow z firmy Clatronik napewno tez!!!

>Tylko barwa jak by bardziej czerwona sie stala -moze to dlatego ze polozylem na DVD czerwona cegle????

>Misio mowie ci.......jutro sprobuje zalatwic sobie plyte betonowa ta do budowy domow wzy tone!!! opisze ci wrazenia pozniej spodziewam sie szkoku audiofilskiego orgazmu...!!!!!!!

A mnie zaciekawiła ta teoria że to musi być piasek... Ostatnio spotkałem sie z opinią (osoby raczej doświadczonej w tej materii), iż lepszy od piasku jest sypki...cement! Oczywiście jest ryzyko, iż z czasem zrobi się z tego beton, dlatego ważne jest aby dokładnie zapełnić na max. przeznaczoną do tego komorę i potem ją szczelnie zamknąć. Tylko wobec tego co z tymi rezonansami i eksperymentami z napełnianiem do połowy? Ten cement spełni chyba wtedy tylko i wyłącznie funkcję poprawy stabilności kolumny, na dźwięk, zwłaszcza rezonanse nie będzie pewnie miał wpływu...

pozdrawiam

>Misio ja slyszalem ze mozna cieszyc sie brzmieniem lampy z tranzystora niestety nie zbyt dlugo a robi sie to tak...

>Najesc sie fasolki, zapic kawa i popalic papierosem nastepnie zrobic kupe ...tak panowie kupe na wzmacniacz oczywiscie po uprzednim rozkreceniu obudowy poki ciepla i parujaca wzmacniacz gra jak lampowy!!!!!

• 10 miesięcy później...

Witam

Odświeżam temat licząc iż znajdą sie nowe opinie na temat wpływu dociążenia kolumn podłogowych na brzmienie.

Obecnie posiadam kolumny których dolna część oddzielona jest od reszty poprzecznym wzmocnieniem. tworząc w ten sposób oddzielną komorę która mogła by posłuzyć do dociażenia ich piaskiem. Jednak producent nie przewidzial takiej możliwości, dlatego w tym celu musiałbym wykonac otwór w tylnej ściance obudowy. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Grzegorz

Tu masz "zajęcie " na weekend !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.