Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplić brzmienie...

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję jakiegoś złotego środka, który troszkę, ale tylko troszkę ociepli brzmienie w moim systemie (patrz o mnie). Pomyślałem sobie, że może odpowiednio dobrane okablowanie by pomogło. Jeśli tak to jakie i które? Interkonekty czy głośnikowe? Może jedne i drugie?

Obecnie posiadane to zwyklaki oehlbacha...

Jedynie troszkę ocieplić i już mam "swój" dźwięk. (póki co ;)

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/30871-ociepli%C4%87-brzmienie/

zgadzam się z Josefem

Miałem kiedyś u siebie Stelmacha i kolumienki AA Phoebe II i ciepło to niegrało napewno ...jeśli Hipki mają podobny charakter brzmienia do Phoebe to słodkiego wokalu z takiego zestawienia nie wyciągniesz ....i kabelki tutaj raczej nie pomogą..:((

..ale jeśli chciałbyś spróbować za malutkie pieniądze...to jest kabelek mikrofonowy z którego Piotr 608 robił interkonekty...jesli dobrze pamiętam nazywa się Beniamin Microphone Cord B-01 , naprawdę ociepla ...przy czym jest bardzo szczegółowy , nie zamula...sam się zdziwiłem .

1 m kosztuje ok. 10 zł

Okabluj wszystko Cardasem Cross. Jak to nie pomoże, to juz nic nie pomoże :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeśli fundusz Ci pozwoli kup sobie Audionemesis DAC-1. Zmiana IC niewiele zmieni, jeśli już to wymiana najsłabszego ogniwa z elektroniki albo kable głośnikowe. Gonienie króliczka czas zacząć :-)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Josef - dlaczego to najdłuższa droga? Nie bardzo rozumiem...

O ile mi się widzi - najwygodniejsza...

skoro szkołę dźwięku AA lubię, bo ją wybrałem, Stelmach zapewnił mi takiego banana na twarzy, że jeszcze długo nie będę wychodził z podziwu, i chcę już tylko trochę ocieplić brzmienie kablami...no bo skoro mają wpływ na dźwięk to w czym problem?

Przecież łatwiej jest wypożyczyć 15 kabli i pokombinować, niż śmigać z 15 parami głośników po 30 kg każdy...mylę się?

Poza tym...szkoda, żeś się chłopie nie postarał i nie rozpisał, bo wlazłeś, "bąka puściłeś" i tyle Cię widzieli.

Masz uwagi to je napisz - pomóż.

pzdr

najdłuższa droga bo od końca - zmienisz kable - może nawet coś tam lekko pomogą ale ciągle to nie będzie to - w końcu zmienisz klocki (pewnie na lepsze) i wtedy te mulące kable Ci będą przeszkadzać - i znów będziesz chciał zmieniać druty -> ergo wrócisz do punktu wyjścia

nie wiem jak grają te Hyperiony III ale ani Harman ani Stelmach (przynajmniej ta wersja, którą znam) nie są w sobie ciepłe - i tu bym szukał przyczyny

to może się nie zrozumieliśmy - mnie zależy na MINIMALNYM ociepleniu a nie na ciepłych kluchach...różnica spora.

Jeśli kable mają bardzo delikatny wpłyt na dźwięk - to właśnie tego potrzebuję.

Do ocieplania i uprzestrzenniania brzmienia służy oczywiście " prosiaczek ", czyli bufor prądowy Musical Fidelity X-10D. Ma sympatyczny kształt walca i włącza się go pomiędzy CD a wzmacniacz (potrzebny jest jeszcze drugi interkonekt). Dodatkową zaletą - poza w/w sonicznymi - jest fakt niwelacji wpływu długości i obciążenia kabla na system - można stosować interkonekty dowolnej długości bez wpływu na brzmienie.

Mam taki na zbyciu - jeżeli ktoś byłby zainteresowany to kosztuje 390 zł. Mój telefon 0 609 039 002.

no chyba że to ma sens:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko dziwnie niska cena za metr

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Też szukam ciepła jak cholera.Co waszym zdaniem lepiej to zrobi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam wysokie modele Cardasów (Cross, Golden Cross, Neutral Ref. i Golden Ref.) i mogę potwierdzić to o czym już tutaj pisano. Świetnie zdają one egzamin wszędzie tam gdzie system jest za jasny (chłód), zbyt nerwowy (bałagan) bądź mało plastyczny (mechaniczny). Jeśli chodzi o kable głośnikowe to oprócz Cardasów gorąco polecam AQ Gibraltar, albo troszkę tańszy AQ Granit (starsze modele bez systemu DBS). W mojej ocenie lekko ocieplają brzmienie przy zachowaniu świetnej rozdzielczości i dynamiki.

Ja od zawsze w takich wypadkach stosuję IC Real Cable CA 1801. Optymalna dawka ciepła zwłaszcza na średnicy, w dodatku wygładza i uaksamitnia, bez skutków ubocznych (utraty rozdzielczości). Polecam gorąco.

Dostępne i na pewno skuteczne w uzyskaniu spokoju i obszerności:

1. IC Prfofigold Bandridge PGA 3000 - prowadzi tę firmę np. popularna sieć Euro AGD, dobrze zrobiony przewód z zakręcanymi na wzór WBT cinchami, cena 230 zł.

2. Głośnikowy Monster Cable Z1 - dynamiczny, przesuwa równowagę dźwiękową w dół pasma, cena pewnie ok. 40 zł/m (za używany).

Na tym okablowaniu będzie grało bardziej analogowo i nadal dobrze. To są naprawdę dobre kable umuzykalniające przekaz, których nie będziesz musiał zmieniać za kilka miesięcy.

Soso - też sobie tak właśnie myślę, że czas się rozstać z 680 - tką i zakupić wreszcie coś konkretnego. (z całym docenieniem 680 - tki jako moim zdaniem niezłego wzmaka w klasie).

Póki co muszę powkładać trochę kasy w mój ukochany samochodzik, żeby był jak lubię - w stanie bez skazy, więc nawet nie jestem w stanie określić poziomu cenowego, jakim będę dysponował na zakup wzmaka.

Jak myślicie - jaki ZDROWY pułap cenowy powinienem sobie założyć, żeby wzmak był na poziomie reszty w systemie a nawet i więcej (na dalszą przyszłość)? Aha - używki i jeszcze raz używki...nowe mnie raczej nie interesują - nie stać mnie na nowe i dobre :)

pzdr.

Jędrek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.