Skocz do zawartości
IGNORED

Ogromy sub pod wzmak estradowy

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Już wcześniej poruszyłem temat subwooferów,ale teraz na nowo go otwieram. Otóż po zakupie R4 od Akustyka rozpaliła się we marzenie stworzenie kina domowego w piwnicy(100mkw) przy użyciu ww. kolumn.

Jednak to co mnie bardzo fascynuje i przyświeca moj cel to ogrom niskich tonów-> teraz w pokoju o kubaturze 40m3 mam wspomiane R4 i sub XXLS12, który przystawiony do łóżka sparawia, że czuje każde drgania,uderzenia, mruczenia i to właśnie spawia mi najwiekszą frajde (zaraz do przestrzeni dźwięku) -takie coś a nawet więcej chciałbym uzyskać tworzać kd w piwnicy.

Jak każdy młody zapaleniec mam ograniczony budżet, dlatego...

W tym temacie chcę poruszyć problem czy do domowych diy subwooferów można podłączyć estradowe wzmacniacze, które oferują ogromną ilość watt za śmieszne pieniądze (np 2x700W 4ohm za 900zł). Z tego co się orientowałem żeby napędzić takie głośniki do subów jak ADIRE AUDIO czy też DAYTON AUDIO trzeba mieć zwmaki mocne a takie subwooferowe kosztuje tyle samo co przetworniki a nawet czasem więcej. (Pomijam już problem odcięcia wyższych czestotliwości bo uważam że tym zajmie się amplituner).

Moje pytanie brzmi:

czy można do domowych sub pasywnych diy podłączyć koncówkę estradową?

Czy jakość reprodukowanego dźwięku będzie podobna?

Czy ktoś z czymś takim eksperymentował?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30863-ogromy-sub-pod-wzmak-estradowy/

"Zastasnawiam się czy przypadkiem nie usłyszę buczenia a nie basu odpowiedniej klasy."

Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Przyzwoity wzmacniacz tej mocy to niestety jakieś 2200-2400zł (Crown XLS-602, ADS LX-1400). Przyzwoite głośniki 18" to też są koszta.

Dayton Audio Titanic MKIII Subwoofer- o czyms takim myślalem za 200$.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PrzemekElektro uważasz że 18" estradowe będę dobre na sztywnych resorach o małym wychyleniu?

Co do wzmaków estradowych to wiem że tyle musze przenaczyć, ale za to ile subow bede mogł napedzic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpowiedni link

Ukryta Zawartość

Może Monacor SPH-450TC w obudowie 150 - 200dm3 z dwoma membranami biernymi 18 cali i lekkim podbiciem 20Hz by dał trochę basu - choć pomiarów jego zniekształceń nie widziałem więc polecał go nie będę.

"PrzemekElektro uważasz że 18" estradowe będę dobre na sztywnych resorach o małym wychyleniu?"

Przykład: JBL 2268H - xmax 23mm, zawieszenie nie wiem z czego, ale nie sztywne.

w cenie jedneho syba zag. mozesz kupic 4 szt 42cm z stx i dac je w ukladzie isobaric. Wtedy tenwzm 2x700w wzuspelnosci wystarczy bedziesz mial bardzo niskie zejscie w dol i tanio. A poziom w db bedzie straszny mozesz tego nie przezyc. Oddales juz sperme do banku spermy?

Ja polecam coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wsadź w bude 150l strojenie na 30Hz.

Dwie takie sztuki to koszt około 1kpln przy zasileniu wzmakiem 2x700W natężenia będą okrutne.

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o zastosowaniu BUTTKICKER SHAKER (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) pod fotel czy też kanape? Czy ktoś z czymś podobnym eksperymentował,czy to daje takie "trzęsienie" jak subwoofer przystawiony do kanapy?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.