Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój odsłuchowy w kształcie koła?

tricus

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie projektowania domu. Poprosiliśmy architekta o zaprojektowanie pokoju odsłuchowego. Otrzymaliśmy koncepcje pokoju w kształcie koła o średnicy 2m i powierzchni ok. 13m2. Czy kształt koła dla pomieszczenia odsłuchowego jest do zaakceptowania? Proszę o radę możemy w projekcie wszystko jeszcze zmienić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie próbowalen, nie widzialem nigdzie takiego pomieszczenia odsluchowego ale balbym się tego, za bardzo przypomina kwadrat, a te na pewno są wredne.

Bezpieczniej poczulbym się po rozciągnięciu tego kola tak, żeby zrobić z niego stadion, tym bardziej, że 13 m kw. to malo. Po przekroczeniu 20 rozpoczyna się względny komfort.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

trochę dziwny ten pokój .... Zważając nawet na to, że 2 metry to promień - to powierzchnia pokoju 12,56 m2 (na rys. 12,70m2) wg mnie trochę mało... Jednak sam pomysł może i dobry - brak równoległych ścian i niekorzystnych odbić fal...

Pewny nie jestem, ale gdbyby to mial być mój pokój, to wychodząc od zlotych proporcji Cardasa

Ukryta Zawartość

potraktowalbym obecną średnicę (4m) jako szerokość pokoju, pomnożylbym przez 1,6, co daloby dlugość 6,4 m. Otrzymalbyś pomieszczenie 25,6 m kw, gdzie można już komfortowo sluchac bardzo różnych kolumn, nawet ze sporym basem.

Ukryta Zawartość

Less is more

Jesli fotel odsluchowy mialby ksztalt PIRAMIDY,

(najlepiej - He-he-opsa ! :),

a sluchalbys na sluchawkach Grado RS 1,

to - wrecz idealne warunki do odsluchu ! :)

Jesli obstawalbys przy kolumnach, to troche mala powierzchnia !

Ciekawe co z odbiciami przy takiej geometrii ?!

Moze jakis patent jak w Bose, WYKORZYSTUJACY tak oryginalna geometrie ! :)

Ach, tych m kw byloby oczywiście mniej bo to nie prostokąt, no ale i tak lepiej niż w obecnym projekcie

Less is more

Ja bym raczej próbował klimaty jak na obrazku. Brak równoległych ścian, minimalizacja równych odległości między ścianami, rezygnacja z ogniskujących dźwięk łuków - a zwłaszcza superłuku pod postacia koła. Chyba, że większość koławyłozysz 10cm pianka akustyczną i wrzucisz bass trapy - zwazywszy na małe okna moze się uda, jesli jeszcze dołozysz dobrze rozmieszczone elemnty rozpraszające.

Niestety, mój pomysł na obrazku uprzykrza wyjście ze schodów i odcina jedno okno. Poza tym podkreślam - najlepiej pójśc do fachowca, a nie słuchac amatorów jak ja czy Twój architekt. Pomysl dobrze, bo na tym etapie możesz dużo zrobić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy przypadkiem taki pokój nie będzie działał jak jeden wielki rezonator Helmholtza? Przecież jak tam pójdzie fala o odpowiedniej częstotliwości, to będzie jeden wielki żeby nie powiedzieć "zarąbisty" rezonans... Fala akustyczna ma kształt kuli.

>Przecież jak

>tam pójdzie fala o odpowiedniej częstotliwości, to będzie jeden wielki żeby nie powiedzieć

Owszem. Jak napisałem wyżej, przy 42.5 Hz (długość fali 8m) i harmoniczncyh będą się działy niesamowite rzeczy :-)

Brak równoległych ścian, minimalizacja równych

>odległości między ścianami,

są jak najbardziej pożądane, ale razem z równoleglościami nie pozbywalbym się symetrii.

Less is more

>są jak najbardziej pożądane, ale razem z równoleglościami nie pozbywalbym się symetrii.

Może tak, ale wzorowałem się na studiu Lutosławskiego, które jest asymetryczne :-).

> wzorowałem się na studiu Lutosławskiego, które jest asymetryczne :-).

może to z konieczności? Czy budowal je od podstaw?

Less is more

>Owszem. Jak napisałem wyżej, przy 42.5 Hz (długość fali 8m) i harmoniczncyh będą się działy

>niesamowite rzeczy :-)

Ja myślę, że to byłoby coś w stylu "Marsjanie atakują" ;)

Less, 13 Sty 2007, 20:45

>A gdzie to jest?

W Warszawie, na terenie TVP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (zobacz jakie mają fajne dyfuzory nad estradą), zwóc tez uagę, że kąt z tyłu estrady nie jest w oso, tylko po prawej.

Koncerty tu (we wszyskich studiach PR):

Ukryta Zawartość

najblizszy w Lutosławskim jutro!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O w morde !

A nie warto pojsc od razu na - CALOSC, i zbudowac go w ksztalcie - KULI !

Analogon Wszechswiata, ktorego centrum jest Wszedzie (czyli u Ciebie !),

a granice Nigdzie (czyli u sasiadow !).

Mialbys najoryginalniejszy pokoj odsluchowy w skali Globu, a moze i Galaktyki !

A tak, jak zostawisz kolo, albo zrobisz gabinet - owalny, to bedziesz mial jak byle prezydent USA !

Obciach !

soso, 13 Sty 2007, 20:51

>wybierz sie na Bornholm - tam wszystkie koscioly sa na planie kola. Sprawdz akustyke :-)

Mozna też do Helsinek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podobno jest dobra akustyka - byłem, ale nie słyszałem.

Można tez to kościoła ewangelickiego na pl. Małachowskiego w Warszaiwe -akustyka jest imho cokolwiek dziwna - słyszałem. Zwłaszcza koncert organowy był kompletnie pozbawiony przejrzystości.

Ukryta Zawartość

wybierz sie na Bornholm - tam wszystkie koscioly sa na planie kola. Sprawdz akustyke :-)

Ale spodziewam się, że wewnątrz mają calą masę rozpraszaczy dźwięku, których tu braknie, o wymiarach nie mówiąc.

Less is more

>Ale spodziewam się, że wewnątrz mają calą masę rozpraszaczy dźwięku, których tu braknie, o wymiarach

>nie mówiąc.

Przy promieniu 10m problem powinien pojawic sie przy 8.5 Hz i harmonicznych. Czyli dopiero wyższe harmoniczne wchodzą w obszar słyszalny - czwarta ma 34 Hz. Co nie zmienia mojej opnii, że kościół przy pl. Małachowkiego brzmi dziwnie. Czynników jest dużo - o ile wiem akustyka budowli nie jest 100% "exact science" - obliczenia obliczeniami, modele modelami (robi się pomiary na modelach stosując ultradźwieki), a efekt końcowy może zaskoczyć.

tricus

witam tricus, jestem architektem i troche zajmowalem sie pokojami i salami tego typu. ksztalt twojego musze przyznac jest ciekawy ale niestety ciut za maly,powinien przesunac sie w strone schodow i przy okazji stac sie troche asymetrycznym w sensie podluzny. zeby uniknac wzbudzen stosuje sie specjalne panele np hiszpanskiej firmy gustafs ktora specjalizuje sie w pordukcji paneli do wygluszania i nadawania salom teatralnym,kinowym,konferencyjnym specjalne charakterystyki. jezeli chcialbys zeby Ci to w miare sensownie zaprojektowac to napisz na priwa [email protected], nie mam teraz czasu ale za jakis miesiac powinienm cos znalesc. jezeli chodzi o panele to nie jest to strasznie droga sprawa acz kolwiek zalezy czego bedziesz oczekiwal od swojego sprzetu i pieniedzy ktore wlozysz w ten pokoj taki bedzie efekt,bo jak wiadomo kazda firma ma do zaproponowania najlesze rozwiazania,dobre i te dostateczne, jestem w stanie zaprojektowac to tak ze oprocz walorow odsluchowych pokoj moze stac sie najsliczniejszym pokojem w domu bo zreguly proste dobre rozwiazania w architektorze wychodza najlepiej,a panele gustafsa naprawde sa slicznie wykonane a w systemie z aluminiowymi listwami mocujacymi tworza surwe rozwiazanie ktore jest ocieplone przez drewny panel gustafsa pelny regularnych perforacji,naprawde bardzo ladne.

pozdrawiam

>intuos

zajżałem na stronę dystrybutora paneli, ale niestety nic nie ma tam o cenach. skoro je znasz to moze wiesz jaka jest orientacyjna ich cena (np. za panel 1x1m)?

zgodnie z posiadana przezemnie widza z zakresu akustyki taki pokoj nie ma ABSOLUTNIE szans dobrze zagrac. Byc moze dziwacznymi ustrojami cos da sie naprawic ale generalnie bedzie kichai.

Cylindryczne ksztalty zaowocuja bardzo nietypowymi efektami np. wybudowano gdzies wierze (o sporo wiekszym promieniu niz 2m) gdzie slychac upuszczenie igly przy scianie na przeciwleglym koncu srednicy podstawy ;) O ile zwiedzanie takiej sali i przekoanie sie na wlasne ucho, ze slychac upuszczna igle w odleglosci 10m moze byc bardzo ciekawym doswiadczeniem to sluchanie w niej muzyki zapewne nim nie bedzie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.