Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3140 i powrót do jego lat młodości

Malak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ostatnimy czasy wzmacniacz NAD 3140, do niego kolumny Tannoy Fusion 2. Jest to mój pierwszy zestaw stereo. Pierwsze wrażenia są pozytywne. Za bardzo nie ma z czym porównać brzmienia. Wiem tylko, że bardziej mi sie podoba ten zestaw niż wujka, który ma jakiś amplituner Techniksa i Altusy 200.

Sporo googlowalem w poszukiwaniu informacji o tym wzmacniaczu i jednyne co znalazlem, to to że swoją premierę miał w 1979 roku i porównanie tego wzmacniacza do jakiegoś lampowca za 2400$ (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - porownanie w przedostatnim akapicie) wypadł nieco gorzej.

Może ktoś posiada jakies informacje o tym sprzęcie... manuala jakiegoś...

Zajrzałem do wnętrzności i zobaczyłem, że cos juz było robione. na pewno były wymieniane niektóre koncensatory, na przykład tu ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko te wstawnione są ewidentnie mniejszych rozmiarów, nie wiem czy to dobrze czy zle, bo za bardzo sie nie znam.

Niektóre kondensatory sa do wymiany, wnioskuje po tym, że cos sie z nich wylało...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i pytanie na co wymienić? są jakieś firmy co robią lepsze, gorsze?

Następnie... nie wiem dlaczego kabelki koło trafa idą do 'niczego', sa zakonczone

Ukryta Zawartość

No i chyba przełącznik od Soft Clippingu nie działa, albo tylko dioda nie działa.

koło przełącznika jest pociemniała płytka wiec może coś sie 'paliło'...

Ukryta Zawartość

Tutaj te duże koncensatory, nie wyglądaja staro, ale czy dobre sa wstawione, może jakieś lepsze?

Ukryta Zawartość

Jeszcze fotki wnętrzności, przedniego panelu i tyłu w wiekszej rozdzielczości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liczę na garść ciekawych informacji ;-)

Z góry dziekuje.

post-8633-100000053 1170309323_thumb.jpg

post-8633-100000054 1170309321_thumb.jpg

post-8633-100000055 1170309320_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Tam wokół elektrolitów nic sie nie wylało to jest klej, bardzo czesto w przypadku płytek jedrostronnych sie dodatkowo klei elementy by zapobiec szybkiemu powstawaniu sie zimnych lutów. Ale ten NAD to staruszek i napewno do wymiany są wszystkie elektrolity. Soft cliping działa w momencie przesterowania wzmacniacza, wiec odpenij kloumny od wzmacnaicza daj gałke na maksa i puść jakąś muze powinna sie zaświecić, przynajmniej tak mi sie wydaje.

Nie widze na zdjeciu dobrze tych kabelków do nikąd ale wydajemi sie ze pod tymi kapturkami są połaczone, jeżeli nie to najprwdopodobniej jest to jakies trafo uniwersalne do paru modeli i akurat w tym wzmacniaczu nie potzreba tych dodatkowych uzwojeń.

A co do typów kondensatorów to zacznij od panasonic-a FC i nichicon muse bodajże dostepne są bez problemu na alegro.

Pozdrawiam Romek

Buczenie najprawdopodobniej oznacza właśnie to że te duże kondenstory wyschły (straciły pojemność), nie filtują dobrze napięcia i masz przydźwięk sieciowy. Zacznij wymianę od nich.

lepeij sie zastanow czy warto pchac pienidze w taki stary sprzet? czy dzwiek jest warty tego aby iwestowac kilkaset zlotych? Te nady byly robione na 8om wiec ostroznie z 4 om kolumnami. Tam napiecia siegaja +-70V a trafo mizerne i slabe tranzystory i radiator.

a wzmak gra na oba kanały?

jeżeli na oba to czy równo buczą oba?

Wyciągnij z tyłu te dwie zwory z drutu i zobacz co będzie słychać ?

co będzie słychać jak Power IN zewrzesz do masy--- sisza czy dalej brumi w głośnikach?

Co to Soft Clippingu sposób Harrego nie działa. Pewnie musi byc jakies obciażenie. Ale w sumie i tak mi to nie potrzebne, dla przyjemnosci sie tak glosno muzyki nie słucha ;-)

A co to buczenia, chyba raczej nazwał bym to brzęczeniem i słychać to nawet bez podłączonych kolumn. Cichutko, ale słychać. Przy podłączonych kolumnach, słuchać to równo na obu kanałach.

Nie wiem czy dobrze rozumiem to co widze w środku, ale jeżeli te dwie czarne skrzynki to dwa trafa, to jedno brzęczy bardziej niż drugie.

Jeszcze jedno. Przy włączaniu wzmacniacza słuchać głośne 'PUK' z kolumn, a po 2 sekundach cichutkie. Te głośne puk, to ponoć normalna rzecz, jak nie ma jakiegoś tam układu...

Na razie najbardziej mi zależy zeby przestało brzęczeć, bo gra całkiem ładnie, ale w jakiś cichych partiach utworów deneruwje ten dzwiek.

Zdjąłem dolna pokrywe i widać tam, że z jednego trafa są używane dwa kabelki żółty i brązowy, reszta zaślepiona ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to czeka cie wymiana kondensatorow zasilaczu tych duzych i tych troche mniejszych. Bo o ile pamietam tam jest uklad dynamicznego zasilania. Koszt jakies 50-100zl. A co do trafa brzeczacego to musisz go wymintowac i oddac do hermetyzacji czli zalania w prozni zywica lakierem ...... koszt 20-50zl. razy dwa. tak wiec wydatki zaczna sie mnozyc. Moze jednak kup cos nowszego a to to wystaw na allegro? ten wzm jest podatny na uszkodzenia z racji duzego napiecia zasilania. Czesto padaja.

po zwarciu wejścia końcówki mocy nadal buczy?

jak wyjołeś te zwory to przydźwięk jest w głośnikach czy tylko transformatory brzęczą?

To żę brzęczą trafa to czasem się spotyka i w nowych transformatorach.

Sprawdź czy dobrze są zamocowane?

w głośnikach nie powinno i dlatego należy znaleźć skąd ów przydźwięk pochodzi najczęściej z przedwzmacniacza złe prowadzenie mas (a sprawdź kable sygnałowe) lub zła jakość zasilania jak pisał wyżej kolega.

Za nim zaczniesz na połe wymieniać wszystkie kondesatory trzeba go dokładnie obejżeć

Masz miernik?

Jakiś schemacik by sie przydał...

>>>Jeszcze jedno. Przy włączaniu wzmacniacza słuchać głośne 'PUK' z kolumn, a po 2 sekundach cichutkie. Te głośne puk, to ponoć normalna rzecz, jak nie ma jakiegoś tam układu...

Do NADa 314 to ja tez mam ;)

Po wyłączeniu zasilania najpierw 1-1,5s ciszy,a potem na jakies 0,3-0,5 sekundy pojawia sie dzwiek.

Te cztery najwieksze kondensatory to 4700uF/63V, na allegro tego za duzo nie ma, bynajmniej nie Panasonic FC, czy NICHICON MUSE.

Malak, 13 Sty 2007, 21:46

>Podłączyłem kolumny, wyjąlem zwory i nie buczy z głośników.

>

no i już mamy jakieś pozytywne objawy...

wynika z tego że przydźwięk pojawia się gdzieś wcześniej w przedzwmacniaczu

pokolei trzeba by spradzać wszystkie kable sygnałowe

punkty lutownicze

przełączniki i potencjomerty po drodze sygnału

to jest z 90% powstawania takich objawów w kilkunasto letnim sprzęcie

na pocieszenie dodam że dziś produkowane wzmacniacze nawet nie doczekają takiego wieku nie mówiąć już o graniu czego kolwiek...

na koniec zostaw wymienianie kondensatorów to nie przetwornica wysokiego napięcia SAJSUNGA żeby wymiana kondensatorów leczyła wszelkie dolegliwości

choć pewnie należy kilka na nowe wymienić

transformatory zostaw skoro gra to jest dobrze

z tymi kablami nic nie kombinuj bo może się zadymić

kable służą do przełanczania odczepów uzwojenia pierwotnego na inne napięcia np: 110V

Malak, 13 Sty 2007, 21:57

>Do NADa 314 to ja tez mam ;)

>

>

>Po wyłączeniu zasilania najpierw 1-1,5s ciszy,a potem na jakies 0,3-0,5 sekundy pojawia sie dzwiek.

>Te cztery najwieksze kondensatory to 4700uF/63V, na allegro tego za duzo nie ma, bynajmniej nie

>Panasonic FC, czy NICHICON MUSE

Hym...

na początek można dać zykłe nie audiofiskie kondensatory ze sklepu elektronicznego za rogiem te na wyższą temperature np 85C

cena nie zabije o co tak bardzo martwi się senicz....

jak zagra to zawsze możesz sobie wymienić na super hiper niesamowite których sygnatura na obudowie kosztuje więcej niż cena kompletu zwykłych

o mape spytaj tu:

Ukryta Zawartość

jak nie mają na stanie to sprowadzą

Ukryta Zawartość

Sds12, 13 Sty 2007, 22:07

>wynika z tego że przydźwięk pojawia się gdzieś wcześniej w przedzwmacniaczu

>pokolei trzeba by spradzać wszystkie kable sygnałowe

>punkty lutownicze

>przełączniki i potencjomerty po drodze sygnału

>to jest z 90% powstawania takich objawów w kilkunasto letnim sprzęcie

>na pocieszenie dodam że dziś produkowane wzmacniacze nawet nie doczekają takiego wieku nie mówiąć

>już o graniu czego kolwiek...

Hm czyli mam poprostu zacząć bawić się lutownica. Mam poprawić każdy lut od źródła do tej zwory, po której wyjęciu bylo dobrze.

Właśnie sie troche poogladałem płytkę wzmacniacza od spodu i w paru miejscach sa poprzerywane scieżki, celowo, ktoś zamiast tego powstawiał rezystory, tylko po co?

hym...

niedobrze.....

najgorszy przypadek to jak jakiś domorosły majster coś poknocił

prawdopodobnie to jest przyczyna dlaczego trafił na allegro....

poprostu durnowata moda na tuning w rodzaju wymiany wszystkich kondensatorów na Panasonic

nic nie uczy tylko jak gdzieś sie wstawia kondenstor to przynajmiej o wartości takiej jak projektant przewidział

a nie trzy razy większy są obwody gdzie nie można bezkarnie zmieniać wartości elementów...

a jak specjalista coś pozajączkował i nie wie jak to odkręcić to trzeba sprzedać i psuć następne...

niestety teraz bez schematu to już nic nie poradzimy

może jeszcze jakieś elementy są powymieniane

miejwięcej jaki to blok wzmacniacza? (srubuj po ścieżkach dojść co tam się dzieje)

można spróbować wylutować ten bajzell i przywrócić poprzedni stan oczywiście jeśli tylko te rezystory tam dołożono..

spróbuj jeszcze z innymi wejściami przedwzmacniacza może coś się zmieni

genelanie przejżyj na początek całą droge sygnałową od wyjścia przedwzmacniacza do wejścia AUX

jak byś coś podejżewał to przelutuj punkty lutownicze ( czasem pomaga)

senicz, 13 Sty 2007, 23:16

>ja kiedys juz robilem taki wzm? ale tam byl bezpiecznik spalony?

ze spalonym działało?

sa tam ze cztery bezpieczniki, nie problem sprawdzic...

senicz aleś ty durnowaty...

uparłeś sie na te kondzioły jak osioł...

dla twojej wiadomości napisze ci że dwadzieścia lat temu jakość produkcji sała na owiele wyższym poziomie niż w dzisiejszych sprzętach po 20kzł

Mój Pionek był wyprodukowany w 1976r

ma wymienione 2 (słownie dwa) kondensatory w stabilizatorze przedwzmacniacza ponieważ opierały się się o gorący radiator i po tych 30 latach swym kształtem przypominały beczkę choć wzmacniacz nie wykazywał żądnego buczenia...

dziś jeszcze musiał byś sie nadźwigać klocków na odsłuchy porównawcze żeby przytarmosić takiego co by go jednoznacznie rozłożył swym dźwiękiem...

ja chce byc cool a bez kondziola w kieszeni nie bede. A ten pionek lepszy od mojego nalesnika? o kurcze! i po co ja sie tak mecze? a moze dac jakis nowy temat?

Malak, 13 Sty 2007, 23:17

>senicz, 13 Sty 2007, 23:16

>

>>ja kiedys juz robilem taki wzm? ale tam byl bezpiecznik spalony?

>

>ze spalonym działało?

>sa tam ze cztery bezpieczniki, nie problem sprawdzic...

Pisałem już żebyś się nie przejmował seniczem

pełni tu funkcję forumowego błazna prześmiewcy

ja tam go lubię choć trochę przegina ostatnio

jak już będziesz przy bezpiecznikach grzebał to sprawdź w jakim są obwodzie..

czy przypadkiem nie idą od trafa na mostek i potem na kondensatory filtrujące

jeśli są w zasilaniu końcówki to je wyjmij (oba zasilania końcówki!!!) i zobacz czy dalej trafo brzęczy i ewentualnie zmierz na nich napiecia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.