Skocz do zawartości
IGNORED

Pożeracze prądu-Wasze opinie.

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, mam do Was następujące pytanie:

Mając podobny zestaw do mojego, jak Wam się wydaje ile takie coś może żreć prądu? Zakładając, że na słuchanie muzyki poświęcam około 5 godzin dziennie?

Dlaczego pytam? A bo przyszedł do mnie rachunek o jakieś 70zł większy niż zazwyczaj, i teraz nie wiem czy to wina:

a) halogenu używanego przez "majstra" podczas remontu

b) tegoż właśnie sprzętu

c) innych urządzeń jak pralka, kuchenka itp.

Dodam, że w moim kompie drzemie zasilacz o mocy 580W i nawet grając w gry przez kilka dni w tygodniu po 12 godzin nocnie, nie płaciłem takich rachunków.

Jakie są więc wasze doświadczenia, typy etc?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30843-po%C5%BCeracze-pr%C4%85du-wasze-opinie/

Cholera go wie! Jak robił gładź, wolałem się ulotnić niż wdychać ten pył, a że przecierka trwała około dwa dni, to może być ten halogen, plus potem dużo prania...Bo jeśli to wina sprzętu, to wkrótce będę miał do sprzedania miesięczny zestaw :-)

Raczej remont. Taka np lepsza wiertarka to co najmniej 800W i ona tyle ciągnie cały czas. A Twój wzmak ile tam ma z 200-300W poboru maksymalnego - czyli takiego gdy słuchasz naprawdę bardzo głośno. A jak sluchasz na normalnej głośności to o wiele wiele mniej. No chyba że to wzmak w klasie A ale wątpię bo to chyba nie jest jakiś wysoki model. O poborze prądu przez sprzęt to można mówić w przypadku takich "potworów" jak Krelle, Passy, itp. No a taki zwykły CD to jakieś 20-50W, to głupia żarówka Cię więcej kosztuje. A może ktoś w domu się dogrzewał jakimś elektrycznym piecykiem - to to ładnie ciągnie prąd.

Jak to pisałem sam sobie odpowiedziałeś - pralka! Grzałka ma conajmniej 1000W

Machidiel -->

robiłeś gładź no to co się dziwisz !!!

Przecież fachowiec musiał sobie czymś przyświecać by równo dotrzeć gładź na ścianach !!!!

Najczęściej są to mocne żarówki halogenowe .... tylko nie myśl że majster wydaje kilkadziesiąt złotych na żarówki energooszczędne ;)

Mógł też dosuszać tynk dmuchawami jeśli równał ściany i kładł tynk tam gdzie ściany były zbyt nierówne.

zdezi

Nie miał, bo mieć nie mógł. Nie mam telefonu stacjonarnego a komórkę noszę przy dupie :-). Trochę mnie uspokoiliście, ale zobaczę jak przyjdzie kolejny rachunek.

Życzę miłej soboty.

Swoją drogą też mnie to zastanawia. Ile mocy ciągną wspólczesne wzmacniacze z wyższej półki. Mój dotychczasowy HK 680 brał 300 W i wydawał mi się prądożernym stworzeniem. Kolejny nabytek ciągnie 630 W i przy nim poprzednik to radykał z Greenpeace. Rozumiem, że pobór podawany w parametrach zmacniacza to parametr przy maksymalnym obciążeniu, tak? Ile zatem może coś takiego brać przy zwyczajnym, domowym słuchaniu? Proporcjonalnie do obrotu gałką głośności w prawo? :) Napiszcie coś, bo mam wyrzuty sumienia jak odpalam sprzęt.

Niedawno zarzuciłem projekt wzmacniacza słuchawkowego na diabełkach. Miał być z gatunku science-fiction, juz odpalony, bajka. Przygotowałem projekt obudowy do obrabiarki numerycznej i w końcu palnąłem się w głowę. 300W z sieci do słuchawek to totalne popiepszenie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

policz sobie 500wat halogen to okolo 2 ampery przy 230v napiecia znajdz na rachunku cene amperogodziny okresl ile godzin halogen byl urzywany pomnoz to przez 2 i masz przyblizony wynik zuzycia energi

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Jeszcze jedno - poprzednio nie było w moim systemie niepokojącego objawu trzaskania w kolumnach, kiedy włączałem, wyłączałem Source direct. Teraz ponadto trzaska, kiedy np. zapalam lampkę na biurku pisząc na kompie te oto słowa. System mam wpięty osobną listwą, komp i lampkę osobną ale do tej samej instalacji (w pokoju mam tylko jedno podwójne gniazdko). Czy powodem tego strzelania jest nadmierne obciążenie instalacji kiedy to wszystko pracuje razem, bo wzmak ciągnie dużo więcej prądu aniżeli poprzednik? Wtedy tak się nie działo.

Raczej wzmak jest czulszy na zakłócenia z sieci niż poprzednik. Mój poprzedni (też HK) niereagował zupełnie na włączaie elektrycznie opuszczanej rolety a obecny reaguje (stuki). Może właśnie HK jakoś dobrze filtruje "śmieci z sieci".

Machidiel, 13 Sty 2007, 11:39

>Dodam, że w moim kompie drzemie zasilacz o mocy 580W i nawet grając w gry przez kilka dni w tygodniu

>po 12 godzin nocnie, nie płaciłem takich rachunków.

Moc 580W to max. obciazalnosc (wydajnosc) twojego zasilacza, ale to w zadnym razie nie oznacza, ze komputer ciagnie tyle z sieci przez caly czas! Nie sadze, zeby jakikolwiek domowy pecet byl w stanie chocby zblizyc sie do takiego poboru pradu.

>Moc 580W to max. obciazalnosc (wydajnosc) twojego zasilacza, ale to w zadnym razie nie oznacza, ze

>komputer ciagnie tyle z sieci przez caly czas! Nie sadze, zeby jakikolwiek domowy pecet byl w stanie

>chocby zblizyc sie do takiego poboru pradu.

Wybacz mi brak precyzyjności wypowiedzi. Miałem na myśli fakt, że tak duży zasilacz jest mi potrzebny do tego by zasilić resztę sprzętu, na który składają się: 2xkarta graficzna SLi [7800GT], dwa dyski twarde, procek AMD4000+, i 2GB ramu. Nie chciałem po prostu wyszczególniać tych elementów, bo to nie miejsce i nie pora na to. Jeśli jednak ktoś się w tymże temacie trochę zna, to musi wiedzieć, że dwie takie karty graficzne potrafią pożreć prądu gdy są włączone w trybie SLi. No ale jak napisałem wcześniej, nie miejsce by o tym teraz pisać.

Tak czy siak, wydaje mie się, że to wina halogenu i całej "otoczki" po remoncie [pranie, sprzątanie itp.]

Mam od 1,5 roku końcówkę 2x300/8 i 2x500/4 ohm ze szcztowym poborem mocy w papierch ponad 4 tys. Wat. Wcześniej było kilka razy mniej i nie zauważyłem wzrostu rachunków.

Nie kierujcie się tym co napisano z tyłu wzmaków. Jak naprawdę głośno słucham i chodzi tylko wzmak+Cd to tarcza w liczniku energii kręci się jak przy samej żarówce 25W. Może w impulsach jest te kilkaset W, ale licznik tego nie wyłapuje i nie wpływa to na zużycie energii. Ciche słuchanie audycji z tunera jest za darmo, bo licznik stoi w miejscu( ten mój licznik ma ponad 30lat i próg działania ok. 20W ). Mój PC ma zasilacz 230W, ale przy pracy pobiera 45W( zmierzone). Największym prądożercą u mnie jest lodówka, która dziennie zużywa ok. 0,5-0,7KWh. Oświetlenie - świetlówki energooszczędne - prawie nic nie kosztuje. Jak pali się tylko jedna 15W to oczywiście światło mam za darmo :-)

Oto odpowiedź.

Majster nie zdając sobie sprawy zamurował podłączone Magneplanary w ścianie.

Pozostały sprzęt myśląc,że to liczniki gazu,wody i prądu zamontował w odpowiednich miejscach.

Wszystko podłączone zgodnie ze sztuką rzemieślniczą i odtwarzające w koło macieju tą samą melodię. ;)

Machidiel tak wypasiony komp może pożreć podczas wypasionych gier max 180-250 wat zacne denonki jak duża żarówa bo niepracują w klasie A. Natomiast sprzęt warsztatowy typu wiertarki i szlifierki to prawdziwe pozeracze prądu dobra wiertarka 1000-2000 W szlifierka to samo taki halogenik pewnie też z 1000 W i takie narzędzia włączone tyle pobierają z sieci , natomiast wzmaki i komputery pobierają tylko tyle ile om chwilowo potzrzeba (niednosi się to do wzmaków w klasie A (Pass , Krell,clony tychże)te cały czas full pobór ).

"mam po 11kWh... Na 5 osób w domu zuzywam ponad połowe!" no i pewnie w bloku

Kiedyś jak troche nawłączałem to wycisnołem obciążenie 18kWh ale mam specjalne licziki (poprostu nie wdomu tylko na zkładzie w żadnym wmiare narmalnym domu niemożna pomażyć nawet o 10 kW zwłaszcza z 220V naraz licznik by się zatarł :)

Z ciekawości zmierzyłem pobór prądu mojego sprzętu audio. Maksymalna moc pobierana przez wzmacniacz według producenta to 220W. Mi się udało wyciągnąć 140W przy wzmacniaczu wykręconym na pół skali i dodatkowo włączonym cd i tunerze. Więc sprzęt audio raczej nie może być sprawcą wysokich rachunków :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.