Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wpiąć jumpery do wzmacniacza?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Na wyjściu i wejściu na pre mam parę zwykłych metalowych zworek wpiętych poziomo. Tak było od początku i tylko tak pasuję. Mama jumpery - wpiąć je w takim samym układzie. czy pionowo? Pytam, bo wiedziałem na zdjęciu wpięte właśnie poziomo i zgłupiałem. Jaka jest różnica, co to daje?

Z tylu wzmacniacza są gniazda do wpięcia przedwzmacniacza oznaczone jako "pre" i połączone z "main", czyli jak rozumiem, wzmacniaczem za pomocą zworek. Te zworki należy wymienić na krótkie kabelki a la chinch ;) czyli jumper zwany również bridge jumper, tj. zmostkować. Rzecz w tym, iż widziałem ten wzmak zmostkowany jumperem ale nie tak jak zworkami, poziomo, tylko pionowo. Czyli nie są połączone z sobą dwa gniazda na górze osobno i dwa na dole osobno poziomo, ale gniazda górne połączone są z dolnymi (pionowo). Teraz już lepiej chyba, nie?

Czy czasami obok nie ma przełącznika SEPARETED/INTEGRATED ?

To chyba działa tak że przy INTEGRATED przedwzmacniacz z wzmacniaczem mocy są połączone wewnątrz obudowy, a przy SEPARETED tylko można połączyć zworami. Przełącz na INTEGRATED i sprawdź czy gra bez zworek :)

Przełącznika takiego nie ma. Był w HK 680 i tam nie potrzebowałem zworek. Może to wyjaśni, co mam na myśli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2454-100000096 1170309266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ten sam wzmacniacz. Przepraszam za jakość zdjęć ale nie da się lepiej, drugie jest bardzo kiepskiej jakości. Widać jednak na nim, że te same gniazda połączone są inaczej. A żeby było ciekawiej, zworek z pierwszego zdjęcia nie da się włożyć w taki sposób jak drugiej fotce. No i co myślicie? Nie chcę eksperymentować, bo nie wiem jak to się może skończyć.

I dobrze że producent zrobił tak że się nie da, bo to nie ma sensu. Po co łączyć dwa kanały pre i dwa kanały końcówki mocy ze sobą? Końcówce to raczej nie ma jak zaszkodzić bo to są wejścia, ale jak pre byś połączył dwa wyjścia ze sobą to może to go nawet uszkodzić - chociaż nie musi. Zostaw tak jak jest i się tym drugim zdjęciem nie zajmuj.

Wobec tego twoim zdaniem fota nr 2 to niewiedza właściciela tamtego wzmacniacza? I nic to nie daje, a można przy tym zepsuć wzmacniacz, tak? Intryguje mnie to, bowiem tamten gościu robił wrażenie fachowca. Nie mogę się teraz z nim skontaktować, dlatego pytam.

Jeśli to ten sam wzmacniacz to na pewno zielone kable są połączone jak zworki. Inaczej by to nie grało. Zdjęcie wyszło myląco. Nie widać całych kabli na zdjęciach.

Nie mogę już powiększyć tego zdjęcia bo traci się obraz, ale wierz mi, one nie są wpięte tak, jak zworki. Kable na zdjęciu są całe. Wpięte są parami, w pionie. Dlatego marudzę...

To na 99% jest błędne podłączenie, no bo po co zwierać dwa kanały ze sobą!

1% zostawiam na jakiś strasznie dziwny spsób mostkowania.

Ale po co wogóle łączyć to kablami i zupełnie zbędnie wydłużać drogę sygnału zamiast normalnie zworkami to połączyć. Jak Cię to tak strasznie intryguje to poszukaj instrukcji do tego wzmaka, ale najlepiej dopóki nie kupisz CD z regulowanym wyjściem, albo osobnej końcówki mocy albo jakiegoś bufora lampowego zostaw te zworki w spokoju tak jak są.

Wyjście łączymy z wejściem. Połączenie ze sobą 2ch wyjść jest błędne, podobnie jak 2ch wejść (bo brak żródła sygnału).

Na fotkach połączenie metalowymi zworkami jest prawidłowe, kablami - błędne. I dlatego to drugie nie będzie grać.

Przyjąłem do wiadomości, nie eksperymentuję. Połączyłem kable tak, jak było zworkami. Dlaczego kable a nie zworki? Bo mam te jumpery i doradzono mi, że tak jest lepiej. Zworki ponoć nieco degradują dźwięk w odróżnieniu od tych kabelków. Było już tutaj o tym pisane. Czy t o tylko voodoo czy faktycznie tak jest? Nie wiem. Osłuchuję się z nowym sprzętem, a dwa to żaden ze mnie, za przeproszeniem, Blechacz ;)

Co to ludzie wypisują??? Jak taka zworka może dźwięk zdegradować. Jakby wzmak nie miał wyjścia pre i wejścia main to by ten sygnał sobie szedł cieniusieńką ścieżką gdzieś we wzmaku a tak idzie tą zworką i co mu to może zaszkodzić. Po co ma iść tą pętlą kabelka, po co wydłużać drogę sygnału i narażać go na zakłócenia w tych kablach. To już naprwdę jakiś szczytowy wymysł ludzi chcących sprzedać swoje drogie kable. Nie jestem przeciwny temu że interconecty mają wpływ bo sam to słyszę. Ale po co je używać tam gdzie są zbędne. Jak to są jakieś dobre kable to zrób z nich użytek i podłącz nimi tuner czy inne dodatkowe źródło, a nie daj się robić w balona. Lubię to forum i dużo się tu dowiedziałem, ale czasami jak się czyta co jedni drugim wciskają to ręce opadają.

Te kable są tak krótkie, że niewiele dzieli jeden wtyk od drugiego. Nie mam pojęci, jak cudowne one są, ale IC z nich zrobić nie da rady. Kosztują na ebay 39 E za parę, ja dostałem je gratis ze wzmacniaczem. Już sama ich cena sprawia, że słyszę lepiej :))) W tym co piszecie jest sens. Z drugiej zaś strony pogrzebałem po necie i znalazłem takie jumpery w ofercie wielu znanych firm. Może faktycznie chodzi tylko o kasę?

Z tego zdjęcia wygląda że jak jakiś klocek miałby wyjścia w tym samym miejscu co wzmak i by go ustawić pod wzmakiem to może by sięgnęło. To że znane firmy coś sprzedają to nie znaczy że to musi być mądre. A każdy sposób na sprzedanie kolejnego czegoś jest dobry. To już jest naprawdę na poziomie pozłacanych bezpieczników do wzmacniacza. Zdejmij sobie obudowę i zobacz jakimi kabelkami dochodzi sygnał do tych złącz, albo są one na płytce i wtedy są to ścieżki. Dobry IC tam gdzie jest niezbędny - w połączeniach między klockami to rzecz oczywista, ale tu to jest naprawdę voodoo a raczej czyste naciągactwo, 39€ za coś co jest zbędne to niezły biznes. A co to za wzmak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.