Skocz do zawartości
IGNORED

Vivaldi, Rawel jakie wykonania?

nazarus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym poprosić o Wasze rekomendacje dotyczące nowszych realizacji zarejestrowanych na CD powyższych kompozytorów. Mam również prośbę dot. adresów internetowych, ewentualnie sklepów gdzie można nabyć polecane przez Was nagrania. Na marginesie dodam, że najczęściej kupuję płyty " Tam gdzie powinni tego zabronić", a to z uwagi na swobodę odsłuchu, jak również korzystną cenę ( przykładowo koncerty fortepianowe Mozarta wytwórni DG w wykonaniu Horovitza nabyłem za 38 PLN, natomiast w sklepie muzycznym zapropnowali mi cenę 70 PLN. Jednakże W Media nie można nabyć np. płyt wytwórni Teldec, Telarc.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

https://www.audiostereo.pl/topic/3078-vivaldi-rawel-jakie-wykonania/

Jeżeli brakuje ci jeszcze jednego wykonania "Czterech pór roku" Vivaldiego, to mogę polecić wydanie z Decca, Christopher Hogwood, The Academy of Ancient Music - kupiłem na chybił trafił. Specem nie jestem, ale płyty słuchałem już sporo razy i zawsze przykuwała mnie do fotela do samego końca (a nie był to mój pierwszy kontakt z 4 porami). Jakość dźwięki jest jak dla mnie rewelacyjna.

Wada - w części lata muzycy zaczynają szurać, mlaskać, smarkać... nie wiem czemu? Wręcz odniosłem wrażenie że nagrano to specjalnie, żeby audiofile mieli się w co wsłuchiwać, bo jakoś nie wyobrażam sobie takiego braku dyscypliny (?)

Antonio Vivaldi: "La Stravaganza" Rachel Podger, Arte dei Suonatori. Channel Classics 2003, CCS 19598

DO kupienia w EMPiK lub na przykład na www.gigant.pl (na tej stronie mozna też posłuchać próbek)

[obrazekLUKASZ-45905_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sześć koncertów Vivaldiego na instrumenty dęte (z epoki) :

Ukryta Zawartość

Polecam

Ukryta Zawartość

>nazarus

Tego Horovitza też nabyłem w MM, ale generalnie wybór klasyki jest tam nędzny. Pod względem wyboru, obsługi i warunków odsłuchu niezły jest Empik przy Nowym Świecie. Trochę klasyki mają w Audioforte. Dobra jest też księgarnia muzyczna na Hożej róg Kruczej, mają sporo Harmonia Mundi. Duży dział klasyki po niezłych cenach jest też w Trafficu, ale tam trzeba wiedzieć po co się idzie, bo ten zautomatyzowany odsłuch to koszmar.

Przepraszam ale coś się "pokiszkowało", a więc:

VIVALDI for Diverse Instruments Reference Recordings RR-77 dostępne na

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-45918_1.jpg]

post-496-100006828 1170253847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam ale coś się "pokiszkowało", a więc:

VIVALDI for Diverse Instruments Reference Recordings RR-77 dostępne na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsze wykonanie i realizacja 4 pór roku , którą słyszałem to płyta szwajcarskiej wytwórni Divox z Carmignolą . Trudno dostępna , ale nagrodzi wszelkie trudy .

Następnie cd accord i 6 basoon concertos . Ostatnio widziałem w empiku za jakieś 30 zł .

Ravel- polecam Deutsche Gramofon z Zimmermanem i Boulezem .

->zbig

Przepraszam za prawdopodobnie głupie pytanie: ale co to jest Trafficu i gdzie to jest?

->robson

dzięki za poparcie.... :))))

A propos Vivaldiego jak Wam się podobają Cztery Pory Roku w wykonaniu N.Kennedy'ego bo moim zdaniem wykonanie jest całkiem niezłe (zwlaszcza koncert wydany na DVD) natomiast z jakością tych nagrań jest kiepsko.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Podger i Arte Dei Suonatori to faktycznie swietna rzecz. Kupilem to jeszcze w Szkocji, i musze powiedziec ze to przyjemne - kupowac za granica plyte nagrana w Polsce, na ktorej gra polski zespol. Sama muzyka - bardzo dobra. Teraz szukam powoli innych cykli koncertow Vivaldiego w rownie dobrych interpretacjach. A propos Quattro Stagioni - wciaz jedną z najlepszych jest plyta wydana przez DUX/HFM. A z wykonań Carmignoli, istnieje rowniez nagranie dla SONY, o ile pamietam z innym zespolem towarzyszacym niz u Divoxa. Interpretacja szatanska, jak to Carmignola.

Fabio Biondi i jego ekipa - zajebiste! Grają trochę, jak Carmignola, ale mniej ozdobnie, a bardziej czadowo. Carminogla jest za to dobrze nagrany...Polecam zwłaszcza szybkie partie z L'estro ... - totalna jazda! Stravaganza jest oczywiście super wydana, zagrana i nagrana - szczególnie na głośnym słuchaniu! Kennedy to przy tym graniu cienki bolek...Osobiście bardzo lubię 4 pory w wykonaniu ASM z młodziakami z Finlandii wydane dla DG- jest tam energia, polot, finezja, ale granie w temacie i przy nutach. Prawie wszystkie stare nagrania 4PR są obarczone błędem odtwórczym - wolno, ale poprawnie. Wyjątkiem jest oczywiście GENIUSZ, czyli Yehudi...Ale to inna bajka

Moim zdaniem, w przypadku Vivaldiego najlepiej sprawdza sie tzw. "szkoła narodowa" - innymi słowy, nikt nie gra go lepiej niż sami Włosi (Arte Dei Suonatori i Podger są tu chlubnym wyjątkiem).

Są dwa zespoły, które mogę wszystkim polecic w ciemno. Pierwszy to "Il Giardino Armonico". Nagrali komplet koncertów mistrza Antonia na ośmiu płytach wydanych przez Teldec. Można je kupić w boksie albo oddzielnie. Zapewniam was, że takich "Czterech Pór Roku" jeszcze nie słyszeliście. Ładunek wybuchowy.

Drugi zespół to "Concerto Italiano". Alessandrini bywa dość nierówny, ale statystycznie rzecz biorąc większość jego interpretacji to prawdziwe perełki. "Concerto Italiano" nagrywa dla Opus 111.

Warto też pamiętać o ostatnim okresie twórczości Vivaldiego, kiedy to zupełnie odszedł od koncertów i zaczął pisać wyłącznie muzykę sakralną. Całość wydał parę lat temu Hyperion na ośmiu płytach i w niezłym wykonaniu (Sacred Music, The King's Consort). Warto też zwrócić uwagę na podwójną płytkę Teldeca ze sztandarowymi utworami sakralnymi (Sacred Works, Ensemble Vocal et Instrumental de Lausanne, Corboz). Jak na dzisiejsze standardy to wykonanie przedpotopowe (głębokie lata siedemdziesiąte), ale ma wyjątkową atmosferę i chwyta za serce o wiele bardziej niż cokolwiek zimny i wyrachowany King. Polecam.

z wykonań 4 pór roku polecam Anne Sophie Muter ze stowarzyszeniem norwieskiego składu kameralnego - nie tak dawno widziałem tą płytę w każdym supermarkecie - co był do mnie dość dziwne no ale była

dokładnej nazwy w tej chwili nie pamiętam

- jest jeszcze wydanie 4 pór z A.S. Mutter i Berliner Philharmoniker pod batutą H. Von Karajana - jak ktoś lubi ciężkie , niemieckie podejście to może posłuchać ( totalne odróżnienie od podejścia włskiego )

Poza 4 porami polecam Il estro harmonico ( mam nadzieję że nie przekręcam ) 2 płytowe wydanie DECCA Akademy of St Martin in the Fields pod batutą sir Nevila Marinera

a z 4 p`or warto jeszcze posłuchać Hogwooda - i jego Academy of Ancient Music - ale chłopaki grają na instrumentach budowanych na wzór czasów Vivaldiego - więc i wykonanie jest specyficzne

N.Kennedy to chyba najbardziej popularne wykonanie

na koniec czego nie warto posłuchać -

końcówka "kariery " czerwonego księdza i koncerty drezdeńskie wydane na trzech płytach firma Naxos ( coś takiego ) - omijać z daleka

A ja wczoraj kupiłem koncerty Vivaldiego w wykonaniu Karmin Joli, nie mylić z Jerzym Gondolem :-)

Jakość nagrania porównywalna z La Stravaganza. Wykonanie, na ile z moją słabą znajomością klasyki potrafię ocenić, podobnie dynamiczne i żywe, ale też nie przeszarżowane. Powiedziałbym, że Podger ze swoim zespołem gra troszkę bardziej świeżo, natomiast Carmignola ma nieco więcej wyrafinowania. Tak na pierwsze wrażenie.

Jestem zszokowany ze jeszcze nikt nie wspomnial o najbardziej waznym historycznie. Mysle tutaj o;

Marriner z 1970 St. Martin-in-the-Fields wersja z Alan Loveday nie do uchwycenia ani nie do przescignienia , pozostaje na topie Decca Penguin 460 613-2

To jest prawdziwy Klasyk.

Pominieta jest rowniez super wersja, wspolczesna (period instruments) Sony z Jeanne Lamon i Tafelmusik SK 48251 nagranie Sony jest SUPERB, dynamiczne, ma duzo ciala i jest szczegolowe. Moim zdaniem najciekawsze z nowych wydan.

Pozdr

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Koledzy, a co sadzicie o "Czterech porach ...":

1. Konstanty Andrzej Kulka - skrzypce, kwartet Prima Vista,

2. Robert Kabara - skrzypce, Camerata Kwartet,

obie wydane przez DUX na pozłacanych CD, ta druga przy "współudziale" Magazynu HFiM ??

a co sadzicie o wydaniu TELARCA (CD-80070), pod batutą Seiji Ozawy z Bostońskimi Filharmonikami??? do nabycia chyba w prawie kazdym salonie hifi.... mnie strasznie urzeklo te wykonanie ale jesli chodzi o jakosc nagrania to 4/5

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.