Skocz do zawartości
IGNORED

PANASONIC PT-AE900 czy PT-AX100

pomor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy warto inwestować w PT-AX100 około 600 zł więcej niż PT-AE900 pokój mam dobrze zaciemniony powiedzmy 95% przeznaczony tylko i wyłącznie jako sala projekcyjna także duża jasność mi nie jest za bardzo potrzebna. Na lepszy projektor na razie mnie nie stać także raczej zostanę przy kwocie 4400 zł do 5000zł z Fak. Vat to jest max co mogę wydać. Jeżeli macie jakieś sugestię to byłbym wdzięczny

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30765-panasonic-pt-ae900-czy-pt-ax100/

za nową 900 napewno nie warto teraz dać więcej jak 3500 zł, nie widziałem AX100 w akcji, ale wszyskie oficjalne recenzje i opinie osób, które zmieniły 900 na AX100 podkreślają duży postęp i to wcale nie w jasności (bo ta w optymalnym trybie cinema jest podobna) ale w kolorach, czerni, postrzeganej dynamice i głębi, polepszeniu ostrości technologii smooth screen... Postęp podobno duży i warto dopłacić, chyba, że kupisz nową 900 za 3500 zł...

A ja bym do takiego pokoju polecał Z5. Podobno wyższy kontrast i głebsza czerń od Panasonica, a jasności jak sam piszesz nie potrzebujesz. Cena tez powinna być lepsza od Panasonica Ax100. No i bedzie też cichszy.

Wiele osób z AVforum zmieiało z Panasonic na Z5 po pierwszym Wow zwiazanym z jasnością.

Konrado ale on napisał max 5000zl z v-fat.

Z LCD

Hitachi 300 - nie wiem ile kosztuje.

Panasonic Ax100

DLP

Optoma HD70 jakosc obrazu na pewno lepsza od LCD. Za to jeden mankament: zoom.

Mitsubischi 910 - mala rozdzielczosc... ale na 1-2 lata na DVD powinno wystarczyc.

HC910 nie jest złym modelem. Na pewno lepszym od wszystkich tanich LCD.

Jednak skoro wszedł model HD1000, to wg mnie wybór do 5 tys. złotych jest tylko jeden - Mitsubishi!

porównanie AX100 i Mitsubischi HD1000U

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może faktycznie szkoda tylko ze ceny w Polsce takie wysokie no ale wydać 4000-5000 zł i nie mieć gwarancji to trochę duże ryzyko. Tak pogoglowałem na temat tego HD1000 to najtaniej w PL znalazłem za 5173 zł brutto tylko ten zoom nie wiem czy się zmieszczę w w odległości (proj. będzie oddalony o 4.40m i rzucany na ekran 207x115) według kalkulatora zabranie mi jakieś 20cm. BtW pożyczyłem dziś jakiegoś NEC LT170 obraz wyglądał super na filmach HD chociaż były skalowane w dół, gorzej trochę z DVD no ale nieważne. Myślę jeszcze nad tą Z5 ale sanyo ani hitachi lub mitsubishi nie honorują gwarancji EU w Polsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) także będę się rozglądał za polskimi sprzedawcami z fak vat. Moze ktoś zna jakiś dobry w miarę tani sklep :) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czy ktos dobrze poinformowany moglby udzielic pewnej informacji/odpowiedzi na ptytanie "AdiQ" kilka postow wyzej... Bede mial mozliwosc zakupu HD1000U w USA i nie wiem czy nie bedzie pozniej przykrej niespodzianki... A moze to nie jest problem? Bo mozna np robic zasilacz ktory by zasilil ten projektor z naszych gniazdek ? ( hmm to pytanie powinienem zadac prawdopodobnie na elektodzie :) )

jak ma być FV i gwarancja polska i odpowiednio duży zoom to raczej Panas AX100E, smooth screen sporo daje a już w PT-AE900 działał nieźle, taki filmowy efekt jak crt... Za 5 tyś sprzedadzą bo widziałem po 1060 EUR chodziły w grudniu na ebay.de

nr gg : 2767052

u tego Pana kupisz Optome Hd70 do 5tys. , a za ile sprzedaje dokładnie to musisz sie go zapytac.

Gwarancja i fvat PL

osobiscie jestem za Mit.HD1000U / Na tej stronie co podałem Mitsubischi ma bardziej realne kolory. Nie wiem czy to kwestia ustawien czy taka juz jest optoma. Z drugiej strony bał bym sie tak małego kontrastu.

Urzytkuje Optome HD70 podpiete na razie na S-Video do starego DVD i jestem pod wrazeniem jakosci. Czasami na fabule trudno sie skupic bo obraz jest tak fantastyczny. Warunek to musi byc oryginalne DVD 2.35:1 superprododukcja.

Konrado: porównuje do S-Video i tyle.

Wlasnie odebrałem DVD Denon 1.7.3.0. Troszke sie zawiodłem. Porównywałem do DVD Philipsa LX3000D ktory kosztował kiedys w sklepie razem z głosnikami około 2-3tysiace. Obraz na Denonie jest bardzo bardzo delikatnie lepszy na S-Video. Pixele mniej widoczne. Ale zaznaczam ,ze to jest taka mała różnica ,ze moze na Philipsie są 3pixele brzydkie ,a na Denonie 2pixele brzydkie dlatego mozna powiedziec ,ze prawie to samo. Denona wyswietlał 100% ładny obraz. Philips 95-97%. Kolory są bez zmian!

Do projektora podłaczyłem component oraz S-video. podłaczyłem wszysstkie kable do Denona. Tak zebym mobł za pomoca pilota szybko zmianiac obraz z component na s-video. Chcecie znać odpowiedz!!! samemu mi ciezko uwierzyc. Ale roznica jest minimalna. Component ustawilem ze skanowanie progresywnym. Kolory prawie bez zmian. Jasnosc i ostrosc z deczka słabsza niz na s-video. Kontrastowe sceny mniej raziły w oczy. I w zwiazku z tym mniej trójwymiarowe. component wygładza cały obraz. Przez co casami za mocno to robi. Ciezko wybrac miedzy tymi dwoma. np. zauwarzyłem ,ze drzewa w oddali na s-video są bardziej zielone. Component jest tyci, tyci przyjemny dla oczu. Powtarzam -jest to bardzo mała różnica.

Wszystko porównywałem na duzym ekranie. Na TV czy nawet plazmie te roznice nie wiem czy wogle były by widoczne. Z checia porownałbym jeszcze inne DVD.

Ukryta Zawartość

PHILIPS poszedł za 455zl z głosnikami. to samo DVD pewnie z 200zl.

Paranoja! Denon niczym sie nie wykazał! :(

Mam nadzieje ,ze pokaze co potrafi na HDMI ze skalerem obrazu.

Ukryta Zawartość

Kopyt25

Paranoja! Denon niczym sie nie wykazał! :(

Mam nadzieje ,ze pokaze co potrafi na HDMI ze skalerem obrazu.

Niestety mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że różnica pomiędzy puszczeniem sygnału kablem component i HDMI jest niewielka, więc nie nastawiaj się na jakieś spektakularne zmiany. Tak właściwie to ich nie widać. Może tylko obraz po componencie jest, zresztą co już sam zauważyłeś, bardziej wygłądzony. A te osławione skalery to naprawdę niewiele dają.

Mam Denona 1910/Epson TW700

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.