Skocz do zawartości
IGNORED

tuning onkyo integra 6870

prophet

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem lamerem ale przymierzam sie do tuningu CD onyko a tak coby poszalec i poczuć co Wy tu wypisujecie.

Narazie moge napisać i zapytać o takie rzeczy:

w torze cyfrowym chciałbym zmienić:

- kondensatory na Sanyo os-con ale na wiem na jakie wartości skoro oryginalnie są 100uF/6.3V Elna Duorex II i 220uF/6.3 - mogą być 68uF/20V

- na wyjsciu przetwornika są Nichkicon FM(M) 1000uF/6.3V i nie wiem co tu wsadzić moze BG ale jakie??

- przy OPA są nichicony 47uF/16V planuje panasonic FC ana nie wiem jakie pojemosci

czytałem ze zawyżnie pojemnosci zamula ale co to znaczy zawyzanie o ile? ile razy? czym to sie je??? (jeszcze raz przepraszam za lamerstwo :) )

Ponad to z analizy różnych wpisów z forum i strony Garmina zorientowałem sie, że w tym CD jest 6 OPA -grupowane po 4 w torze stałym i 2 w regulowanym??

ale co to znaczy, które odpowiadają a co? jak sobie przyciszam z o kilka decybeli to działają te 2 a jak gra normalnie to te 4???

sa jeszcze duze kondy filtrujace - zaraz za mostkiem sa 2 nicichony 4700uF/25V są też 4 x 470uF/50V nichicony (chyba te sa przed samym przetwornikiem) oraz 2 przed OPA (albo za :) ) - są to Elna Dourex II 330uF/50V - cos radzicie do tych wiekszych?? jakies zmiany??

dzkuje za wszelką pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30734-tuning-onkyo-integra-6870/

prophet,

DX6870 z małymi wyjątkami przypomina DX6850, tego mam i dokładnie wiem co w nim gra :)

ale genralnie cały tor cyfrowo - analogowy są identyczne z wyjątkiem układu zegara i osobnego trafa zasilającego - nawet płytki drukowane są te same.

Kondensatory przy części cyfrowej Elna Duorex możesz zostawić,

przy zasilaniu części analogowych przetworników DAC są 100/6,3V Nichicon Muse - też można zostawić, mo chyba że CHcesz tam włożyć BG, ale to będzie kosztować.

Kondensatory przy OPampach 47/16 - proponuję zmienić - na Panasonic FC, (ja włożyłem inne panasoniki HFZ 150uF/16) lub elnę Cerafine. Minimalna pojemność to 47uF ale można zwiększać w granicach zdrowego rozsądku.

Proponuję wymienic kondensatory za OPA - wyjściowe 330/50 np na Blackgate N 100/50 - albo na dobre MKP.

Kondensatory w torze zasilacza - ja zaminiłem nichicony 4700 na panasoniki FC, natomiast te mniejsze 4szt na elne cerafine 470/25

W przeciwieństwie do nowszych modeli onkyo w 6850/6870 wszystkie OPA są w torze sygnału - nie ma rozdzielenia na tor regulowany i nie (regulacja jest pobierana po ostatnim opa) i jak zmieniać to z głową, bo można skopać działanie filtra (szczególnie przy wymianie tych bliżej wyjścia).

Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz na PW albo maila z o.mnie.

hififreak.wordpress.com

• 1 rok później...

Trochę odkopię to archiwum przepastne, ale być może znajdzie się ktoś,

kto pomoże? :)

Szukam pilota do 6870, chyba od 50 jest ten sam, może ktoś poda mi

choćby symbole, żeby szukać oryginału lub zamiennika? będę wdzięczny.

BTW, świetne sa te CeDeki z tamtej epoki. Dodatkowo zapytam, czy jest

ktoś, kto się zajmuje tuningiem tych klocków i podjął by się podłubania?

Odświeżenia go, wymiany kondensatorów choćby, nie dla zmiany dźwięku,

bo ten dla moich uszu przy lampie jest wręcz świetny, ale swoje lata ma,

przydał by mu się powiew powietrza. Laser na szczęście jest niewyjechany,

czyta idealnie, bardzo mało grany był to wiem uczciwie.

Gdyby ktoś był chętny lub miał namiary, to bardzo proszę o informacje.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Niedokończone, ale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Mam Integre DX-6870 i 2 uszkodzone 6850. Sprawdzę jakie piloty do nich mam, ale generalnie raczej każdy z końcówką "C" w symbolu. Kody wysyłają te same, różnią się ilością klawiszy do sterowania dodatkowymi funkcjami. Mam w domu chyba 3 różne, wię jak nie zapomnę to Ci podam.

Coval_pl, 12 Sty 2009, 13:15

> Mam w domu chyba 3 różne, wię jak nie zapomnę to Ci podam.

Dzięki, mam już, kupiłem na allegro za 30zł :)

Bardziej byłbym zainteresowany kupnem nowego lasera,

może zamiennik, może ktoś coś wie, bo sporo gram i jak

znam życie, teraz jest ok, a nieoczekiwanie padnie,

wolę się zabezpieczyć.

• 2 miesiące później...

Niestety laser jest nie dostepny :( mozna sie pobawic i wstawic kss 213 jak sie nie myle, ale wymaga to troszke przerobek. Kiedys myslalem nad kupnem padnietego i zrobic cos takiego, ale zazwyczaj ceny na allegro sa za wysokie jak na uszkodzone. gdyby laser byl dostepny w sklepach to na allegro cena cd poszlaby znacznie do gory. Szkoda, ze nawet chinczycy nie robia podrobek :(

• 4 tygodnie później...

Odgrzeję nieco temat, ale może któraś z Waszych mądrych głów

będzie mogła podpowiedzieć, co jest przyczyną dziwnych objawów.

Mam ten model, grał jak dotąd niewiele, laser można by rzec,

mam jak nówkę, ale boli go coś i nie wiem co ... jak postoi

nieużywany kilka dni, po włączeniu nie czyta żadnego kółka.

Ani oryginału ani kopii na najlepszym nośniku cd audio.

Po włączeniu jak postoi kilkanaście minut, zaczyna czytać

jak nowy, żadnych błędów, problemów, działa doskonale, więc

to wyklucza laser. Jak go używam kilka dni, działa bez zarzutu,

jak postoi z tydzień nietykany, ma to samo, zaskakuje po jakimś

czasie. Macie jakiś pomysł, co z nim jest? taka ciekawostka.

Szkoda mi go wywalić, jak się zagrzeje i zadziała, to dźwiek

daje genialny, w połączeniu z lampą bywam w szoku, trzeba by

go tylko reanimować, tylko brak mi jakiegoś namiaru w Poznaniu.

• 2 tygodnie później...

manyzg, 8 Kwi 2009, 17:48

>Niestety laser jest nie dostepny :( mozna sie pobawic i wstawic kss 213 jak sie nie myle, ale

>wymaga to troszke przerobek. Kiedys myslalem nad kupnem padnietego i zrobic cos takiego,

Jeśli byłbyś w stanie podjąć się takiej przeróbki to myślę, że moglibyśmy się jakoś dogadać. Tak jak pisałem mam 2 szt 6850 z padniętymi laserami i jeden może mógłbym poświęcić na eksperymenty. Zgadajmy się na PW. Mam jeszcze 6870 który działa, ale chciałbym go używać jak najdłużej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.