Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Vincent KHV-1

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Entuzjastyczna acz w sumie niewiele mówiąca recenzja w AV 12/06 (zresztą jak większość recenzji tamże od jakiegoś czasu). Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym pre ? Czy rzeczywiście tylko czułość końcówki ma znaczenie przy poszukiwaniu technicznej synergii (pomijam kwestie soniczne). A impedancja wejściowa ?

https://www.audiostereo.pl/topic/30714-preamp-lampowy-vincent-khv-1/

masakra - juz pisalem w tym watku ale wycielo:/

zildjian, dobry preamp bedzie sie charakteryzowal bardzo niska impedancja wyjsciowa - tego szukaj. to pozwoli ci pominac prawie calkowicie klopoty z IC pomiedzy pre a koncowka mocy.

pozdrawiam.

mad_z ma "słuszną rację"! Niska impedancja wyjściowa/duża wydajność prądowa wyjścia pre to podstawa. Mój pre ma małe kilkadziesiąt omów i steruje wszystko i za pośrednictwem wszystkiego. Także sluchawki podłączone wprost do wyjścia linowego. Robiłem porównania wpływu interkonektów pre-stopień mocy. Prawie równie dobrze brzmi z kablem pro (mikrofonowym), markowym IC oraz sznurem od żelazka. Na dodatek mogłem zmniejszyć impedancję wejścia końcówek do 200 omów, co znakomicie obniżyło poziom szumów.

Tak więc lepiej sprawić sobie niezbyt wyrafinowany pre z niską impedancją wy niz wyszukany pre lampowy, do którego potem trzeba dobierać egzotyczne i drogie IC oraz pasujące końcówki mocy.

Generalnie jeśli poszukujesz pre niekoniecznie jakiegoś wyszukanego, to dobrze się w tej roli spisują wzmacniacze sluchawkowe przystosowane do napędzania słuchawek niskoimpedancyjnych.

inżynier, 9 Sty 2007,11;28(10;28)

Przedwzmacniacz lampowy nie musi mieć wysokiej impedancji wyjściowej.Wtórnik katodowy zapewnia imp. na poziomie niższym niż100 dla dużej liczby dobrych lamp, superwtórnik (White`a) poniżej 10, a lampa np.6n6p duży prąd.Sporo o tym na stronach ecclab i audioton (preamp-nr 3 na którym oparł się "barszczyk")

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

zildjian, 9 Sty 2007, 11:09

zildjian - nie wiem jaki jest ten Vicek, to co powiedzialem jest wytyczna w poszukiwaniu pre, z kazdej polki cenowej, problem czesto lezy w danych podawanych przy specyfikacji produktu - pomija sie ta wartosc....

jesli masz mozliwosc sie dowiedziec, wyczytac jakie sa pomierzone parametry to jest to duzy plus!

Pozdrawiam.

Niestety tej wartości nie ma w materiałach producenta. Recenzent stwierdził jedynie,że w mariażu z końcówkami tranzystorowymi wystarczy sprawdzić czy czułość końcóki oscyluje wokół 1mV. I tak jest w przypadku właśnie mojej, impedancja wejściowa - 22Kohm. Chyba jednak bez odsłuchu nie razbiriosz.

>Tak więc lepiej sprawić sobie niezbyt wyrafinowany pre z niską impedancją wy niz wyszukany pre lampowy, do >którego potem trzeba dobierać egzotyczne i drogie IC oraz pasujące końcówki mocy.

Inżynier zasugerował.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

>Maju

Piszsesz dla samego pisania, a przedstawiane przez Ciebie wiadomości są z zakresu podstaw elektroniki i upraszczasz wiele rzeczy. Przeczytaj dokładnie co napisał inżynier, a napisał mądrze. Zobacz także o jakiego rzedu rezystancjach była mowa. Lampa posiada określoną rezystancję wewnętrzną to primo. Idąc tokiem Twojego rozumowania można od razu Ciebie poprawić i zastąpić 6N6P lampą stabilizacyjną DC, choćby i 6S19P pamiętając jednakże w jak nietypowych warunkach były zdejmowane jej charakterystyki. Ot, taki przykład że może być od razu lepiej. Twoja przykładowa lampa będzie pracowała OK w ukł. White'a pod warunkiem tandemu z triodą o małym nachyleniu charakterystyki... I tak z prostego układziku zaczyna rodzić się niezła kobyła. O to Ci chodzi? Sztuka dla sztuki? Temat ujęty przeze mnie bardzo skrótowo. Powodzenia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

mad_z, 9 Sty 2007, 12:35

>zildjian,

>

>porpos o te informacje od dystrybutora. to nie sredniowiecze - jesli dystrybutor/producent jest

>solidny to dostarczy.

Recenzja,strona dystrybutora powiela info z materiałow producenta. Jest tam mowa o wyjściu słuchawkowym,niestety nic o liniowym. Trza absalutna odsłuchać. Kiedyś Sz.P. Szemis przysłał mi tak bardzo chwalony np. w Stereophile słuchawkowo-liniowy Sugden. Nie spasował się w żadnym razie z ówczesną końcówką - na godzinie 8-ej już urywało łeb.......

zildjian - posluchac trzeba zawsze, niska impedancja wyjsciowa to dobrodziejstwo, ale nie przesadza ona o jakosci dzwieku.

Zabrzmi to jak banal, ale jesli producent przyklada sie do swojej roboty i nie idzie na skroty to dba o niska imp. wyjsciowa - to nie jest najtansze rozwiazanie, w przypadku lampek(wtornik white) pociaga za soba silna separacje zasilania i jego stabilizacje zarowno dla zarzenia jak i wysokiego napiecia. jesli ktos wstawia jedna lampke na 2 kanaly i nazywa to hi-endem to jest to po prostu zenujace.

Ostatnio obserwuje tendencje(np Xindak) do wrzucania na wyjscie CD jednej podwojnej triody na wyjsciu sygnalu analogowego - jesli po tym nie ma bufora, to skutkuje to wysoka impedancja wyjsciowa i problemami - reklama jednak czyni cuda...

>mad_z

No, Ty to jesteś staromodny facet, nie rozumiesz nowoczesnego Byznesu. Ile kabli można wtedy uhandlować:))

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 9 Sty 2007, 13:38

>>mad_z

>No, Ty to jesteś staromodny facet, nie rozumiesz nowoczesnego Byznesu. Ile kabli można wtedy

>uhandlować:))

alez rozumie, rozumie:-) wszystko nakreca spirale konsumpcji. nie ma od tego odwrotu, dobrze jednak jest byc swiadomym i miec wybor;)

widac to na kazdym kroku, teraz buduja i tworza ekonomisci a nie inzynierowie ( w duzym uproszczeniu ).

nie tylko w audio.

>mad_z

Świadomym?! Toż to Ty jesteś zagrożeniem! Masz być stłamszony przez wszechobecną reklamę, nie myśleć a ślinić się na widok ładnie opakowanego g. w coraz gorszej postaci i pożądać tego jak nic innego na świecie, wszystko jedno czy ma to np. koła czy głośniki.

Oppps, chyba nezły offtopic...

Trochę sensu poproszę.

mad_z, 9 Sty 2007, 13:14

jesli ktos wstawia jedna lampke na 2 kanaly i nazywa to hi-endem to jest to po prostu

>zenujace.

He,he - niedawno taki widziałem (nie wspomnę czyj) a o 2gim czytałem - Quad 24 podwójna trioda Philipsa, czy o to chodzi ?

A w Vicku są 2 lampy 12AX7 :-)

Nie no, Tobie trzeba bardzo szczegółowo... Czy był otwór w panelu pozwalający delikwentowi w czasie odsłuchu doceniać urok końcówki żarnika.

Trochę sensu poproszę.

Tak sobie myślę, że na początek tyle lampek by Ci w preampie wystarczyło (po prawej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę sensu poproszę.

• 1 rok później...

Jako laik dowiedziałem się niedawno,że obie lampy w Vicku odpowiadają za co inngo, tak więc zmiany par nie są w ogóle konieczne (żadna recenzja nie wspomina o tym !). Dodam, po próbach, że nie są wskazane. Kombinatoryka kilku zestawów i bingo !!! O3małem brzmienie ,może nie na poziomie 5 razy droższego Manley Shrimp. Ale nie ma się czego wstydzić, a wręcz niniejszym chwalę sie,że dało się wycisnąć tak duuużo ! Na wejściu 12AX 7 "B" a więc duży gain, na wyjściu - Mesa Boogie 12ax7 "A". Używam go wyłącznie jako pre liniowe.

Pozdrawiam posiadaczy tego Vicka !

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.