Skocz do zawartości
IGNORED

Kopiowanie z HDD na DVD na Sony RDR-HX..

Pablo1964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po roku użytkowania modelu 910 głównie jako cyfrowego video na własny użytek (czyli nagrywanie wyłącznie na HDD), postanowiłem zrobić dla rodziców kopię na płycie filmu nagranego z TV. Sięgnąłem więc po instrukcję i:

1. Utworzyłem playlistę,wycinając reklamy z posiadanego na dysku materiału o długości 2h30min;

2. Powstałą playlistę o długości 2h03min skopiowałem na płytę DVD-RW dobierając automatycznie poziom kompresji (automat wskazał SLP - nagranie trwało tyle ile film, czyli nieco ponad 2 godz.)

3. Sfinalizowałem płytę.

Moje zdziwienie było ogromne, gdy odtwarzacz rodziców (Grundig Xenaro GDP 4200), który nigdy nie miał problemów z odczytem także nagranych płyt, tym razem pokazał komunikat "no disc". Postanowiłem sprawdzić, czy płytę da się odtworzyć i skopiować na komputerze. Komputer za pierwszym razem napisał, że płyta zawiera błędy, lecz za drugim przeczytał ją i skopiował, tym razem na DVD+RW. Pospiesznie sprawdziłem, że nowo utworzona płytka DVD+RW "chodzi" u rodziców, więc zostawiłem im film do obejrzenia.

Niestety, płyta podczas odtwarzania zaczęla się zacinać, podobno bardzo często, a po ok 1,5 godz. odtwarzacz się wyłączył.

Koledzy, powiedzcie, proszę, gdzie popełniłem błąd. W szczególności nurtują mnie następujące kwestie:

1. czy istnieje prostsza metoda skopiowania materiału z dysku na płytę z wyrzuceniem reklam?

2. Dlaczego odtwarzacz nie widzi nagranej na nagrywarce płyty, natomiast widzi jej 1:1 kopię?

Powstał mi zamęt w głowie, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30616-kopiowanie-z-hdd-na-dvd-na-sony-rdr-hx/

A po jakiego grzyba zgrales to na RW zamiast na R ??? Nie kazdy odtwarzacz stacjonarny poradzi sobie z taka plyta, no i szkoda kasy (RW sa drozsze). Nagraj jeszcze raz na +/-R i po klopocie.

W mojej nagrywarce (Pioneer), kopiowanie bez zmiany trybu kompresji (czyli np. SP na HDD ---> SP na -R) trwa do 12 min. Nie wiem jak w twoim Sony, ale moze wyprobuj, albo zajrzyj do instrukcji.

@sattik

Dziękuję za odpowiedź. Nagrałem na RW, gdyż zamierzałem po obejrzeniu skasować film. Spróbuję nagrać ponownie na +/-R. Co do czasu nagrania, nastąpiła zmiana trybu kompresji z SP na SLP (długość przekroczyła nieznacznie 2 godz.), stąd taki długi czas kopiowania.

Pozdrawiam

Sony, jak każda inna nagrywarka, pozwala na szybkie kopiowanie ale przy założeniu, że nagranie mieści się na płycie bez zmiany poziomu kompresji.

Jeśli chodzi o wycinanie reklam, nie musisz tworzyć playlisty. Wystarczy użyć funkcji A-B Erase. Należy jednak pamiętać, że narusza to oryginalny materiał, podczas gdy playlista pozostawia oryginał nietknięty.

ArtS :)

ArtsS, masz rację, dzięki. To jest wygodniejsze. Poza tym nie zaśmieca się dysku kolejną kopią nagranego materiału. Poćwiczę więcej z moją nagrywarką i dam znać, czy jest OK.

BTW - jeżeli czas nagrania przekracza 2 godz o zaledwie kilka minut, czy nie da się ustawić prędkości SP, żeby nagrywarka zmieniła stopień kompresji tylko dla ostatnich minut nagrania (najczęściej są to napisy)?

Pozdrawiam

A nie prosciej zrobic podzial w miejscu gdzie zaczynaja sie napisy koncowe i w ten sposob skrocic film o te problematyczne kilka minut? I wtedy kasujesz z dysku ten fragment zawierajacy tylko napisy. To samo mozna zrobic z poczatkiem filmu.

Przewaznie nagrywam z timera w trybie LP (4h i dwa/trzy filmy mieszcza sie na plyte), czasem SP (2h jesli zalezy mi zeby jakosc byla absolutnie idealna) z duzym zapasem czasowym na poczatku i koncu. Potem korzystajac z opcji Podziel Tytul robie dwa podzialy (poczatek / koniec), usuwam z dysku te dwa niepotrzebne fragmenty, wycinam reklamy za pomoca Usun Sekcje, czasem ustawiam dodatkowe rozdzialy, nadaje nazwe i gotowe. W Soniaku pewnie jest podobnie, bo sa to typowe funkcje dla nagrywarek z hdd, moze sie to troche inaczej nazywac.

Sattik:

Początek i koniec też można usunąć przy pomocy polecenia Usuń sekcję. Nie ma zensu mordować się z podziałem tytułów.

Pablo:

Playlista nie tworzy nowej kopii na dysku. To tylko skrót do oryginału. Nie zajmuje dodatkowego miejsca.

Przy okazji to tutaj odpowiedziałem już na Twoje pytanie. To nawiązanie do Twojego wątku na innym forum. :) Głowa uratowana. ;)

ArtS :)

ArtS:

Wiem, jeszcze raz dziękuję :) Z tą playlistą to mnie zaskoczyłeś, bo zawsze w sposie nagranych kawałków widać zarówno oryginalny materiał jak i playlistę. Jak działa polecenie "usuń sekcję"? To nie to samo co usuń A-B? Jak zauważyłem, nagrywarka dzieli materiał na sceny co pewien odcinek czasu a nie rozpoznaje, że zmienia się scena?

Sattik:

Można usunąć, ale to tak, jakby obdzierać książkę z okładek :( Może nie być długo czasu na obejrzenie a potem już nie będzie wiadomo, co jest na tej płycie.

P.S. Koledzy, dziękuję za zainteresowanie. Sam na siebie już jestem zły, że nie znalazłem czasu, żeby wnikliwie przeczytać instrukcję :(

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.