Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilajaca Sonus Oliva

bemol

Rekomendowane odpowiedzi

sam jestem na etapie zmiany listwy komputerowej na porządną listwę zasilającą. I ciekawią mnie wrażenia z w/w listwy, ale też doświadczenia z listwą Audionova. Cenowo uplasowane są na podobnym poziomie.

w porownaniu z listwam kom. w moim systemie po wpieciu listwy s.o. dzwiek nabral powietrza i zwiekszyla sie glebia,stal sie mniej ostry i poprawila sie detalicznosc.takie sa moje wrazenia odsluchowe.

Bemol- ja mam już od dawna listwę S.O. Porównywałem ją również z innymi listwami. Wkrótce odwiedzę M.... i Giżycko, więc będziesz miał okazję osobiście sprawdzić jej działanie, które "silnie" działa na plus i to w każdym przypadku pod każdym urządzeniem. W tym miejscu własnie pozwolę sobie na inną opinię w tym temacie od:

zyzio, 2 Sty 2007, 19:51

>Do wzmacniacza pewnie żadna listwa się nie sprawdzi - wzmak ma iść do ściany :)

Otóż moja listwa S.Olivy zamiast kabla przyłączeniowego posiada wbudowane gniazdo IEC, a za tym idzie pełna możliwość zastosowania najbardziej pasującego kabla "głównego" od gniazdka do listwy. Najlepiej sie w tym miejscu wg. moich doświadczeń sprawdzają kable z bardzo grubych litych drutów. Ja używam 2x5mm+ uziemienie 1x2.5m. Byle jakie sieciówki, ze nazwę je "koncowe" czyli z przeznaczeniem pod źródła, preampy zupełnie się nie nadają w celu podłączania listwy, co zapewne jest ograniczeniem dla wzmacniaczy. Podobnie jak Helion którego posiadam ogranicza "stereo" ale jest świetny pod plazmę, DVD i tuner cyfry+.

Efekt jaki słyszymy z zastosowaniem listwy S.O- to nieograniczone możliwości dynamiczne w skali mikro (maskowanej) przez inne listwy, makro dynamika, szybkość dzwięku, konturowość, brak szorstkości itd.

Nie posiadam żadnej sieciówki S.O- pre i monobloki posiadają ekranowane kable z linek z podwójnym ekranowaniem. Natomiast w te same kable zaopatrywana jest listwa w wersji "standart" co wg. mnie jest nieodpowiednie. Uważam bowiem że aż do samej listwy "prądzik" powinien docierać kablem podobnym jak od skrzynki rozdzielczej czyli drutem :)

AcoustiC, 2 Sty 2007, 21:19

>Zydelek

>

>Kurcze dobry patent z gniazdem hmn no to widze że będzie tuning listwy ... audiofilia ... :) szkoda

>że nie wpadłem na to wcześniej.

O KURCZĘ, na to nawet NEEL nie wpadł!

Neel - nie bądź taki, popraw ten wpis na swojej stronie..., bo tu jest giszeft do zrobienia! Po ozłoceniu wtyków od strony gniazdka szpicenklasa A+ za jedyne 1000 zł dopłaty...

Czy nie zauważyłeś że kiedyś przed laty wszystko grało fajnie i z wypełnieniem, na lampkach i nie były potrzebne żadne filtry? :):) Dopiero era cyfraków i odchudzonych w zasilaniu na g... komponentach zaczęło wymagać cuś w rodzaju filtrów? Ja gram na żarówkach- prócz szpilkodrapa (bo się nie da) wszystko na żarówkach. Filtry, kondecjonery jedynie kaszanią dzwiek.

"Filtry, kondecjonery jedynie kaszanią dzwiek." Ja taki koszerny wolę nie być, bo przy dużych śmieciach w sieci mogą pomóc i pewnie wtedy te pozytywne sądy, o ile nie mamy do czynienia z omamami u recenzenta.

Filtry równolegle z zasilaniem mogą pomóc i takim ja daję swoje błogosławieństwo, amen! A omamom przyjemnym nie mówię nie:)

>Zydelek, 2 Sty 2007, 23:39

>Czy nie zauważyłeś że kiedyś przed laty wszystko grało fajnie i z wypełnieniem, na lampkach i nie

>były potrzebne żadne filtry?

Argument chybiony. Kiedyś nie było tylu śmieci w sieci. Coraz więcej urządzeń ma zasilacze

impulsowe i niestety spora ich część nieżle sieje zakłóceniami o dość szerokim widmie.

Sformułowanie: "filtry kaszanią dźwięk" bardzo mi się spodobało ze względu na swoją precyzję

i wpiszę je do swego audiofilskiego słowniczka.

Jestem Europejczykiem.

W listwie S.O. także jest jakiś filtr - tak więc nie wiem czy nie ogranicza on w jakiś sposób dynamiki wzmaka......Co do sieciówek Heliona to t jest to prawdopodobnie Lapp-Kabel, który niby daje kopa, ale wyostrza, dlatego nie należy nim podłączać nawet kondycjonera Heliona......do dvd, monitora LCD faktycznie może byc :)

Co do S.O to są tam też w ofercie gniazdka ścienne - ktoś moze zakupił je i wykorzystuje ?

Jaro_747

Moja wypowiedź było uogólnieniem. Mając na myśli filtry miałem na myśli rozbudowane mniej lub więcej różnego rodzaju puszki :):), dlatego też przez wielu najlepiej oceniane są listwy z audiofilskim "powietrzem" w środku czyli góra jednym, dwoma kondensatorami. Taka listwa (nazwa obecna) to nic innego jak dobry rozgałęziacz, czyli "złodziejka" jak to nazywano za moich szkolnych czasów:)

Mam własną linię do audio od skrzynki do systemu i nic po drodze nie jest potrzebne systemowi. Natomiast Plazmę, DVD, cyfrę i magnetowid podpinam pod domową instalację z wykorzystaniem właśnie Heliona. Zastosowanie go nie jest ogromnie spektakularne ale jest lepszy kontrast, czerń- biel i głębia koloru. Testy i próby przeprowadzane na starych telewizorach nie dały już niestety żadnych plusów ani minusów. Tak więc moja opinia jest taka a nie inna. Wkrótce pobawię się sieciówkami do plazy i dvd i sie zobaczy.:)

Pozdr.

zyzio, 3 Sty 2007, 08:40

>W listwie S.O. także jest jakiś filtr - tak więc nie wiem czy nie ogranicza on w jakiś sposób

>dynamiki wzmaka......

Listwa jest dziewicza:) a jedyną błoną jest kondensator. Jej atut to dobre ekranowanie, solidność metalowej obudowy i dobrze trzymające gniazda. Przy tym wszystkim w porównaniu do listew z szeregiem filtrów nic nie kaszani. Robiłem próby bez listwy i z listwą podłączać monobloki (b.duży pobór) i ..... nic. Tak więc listwa S.O jest świetnym rozgałęziaczem.

>Zydelek.

Wybacz,ale zglupialem.Producent na swojej stronie pisze,ze listwa ma wbudowane filtry.Wczesniej pisales,ze listwa

poprawia jakosc dzwieku(mikrodetale itd),natomiast teraz piszesz,ze nic nie kaszani,bo jest po prostu zwyklym solidniejszym rozgaleziaczem.Moze powinienem poszukac na strychu "zlodziejki",one rowniez byly solidne i rownie

minimalistyczne? :))

witam

... a ja mam inne pytanie: czy są listwy na mniej niż 6 gniazd - np. max 4? Bo potrzebuję do wzmaka, cd playera i tv odbiornika. Za dużo bo gniazda w ścianie są z reguły max. podwójne i za mało dla listwy 6 gniazdkowej...

No i oczywiście po wszystkich wpisach mam mętlik:

1. wzmacniacz do ściany a pozostałe do listwy - wówczas 2-gniazdkowa wystarczy, tylko skąd ją wziąść;

2. jak z tą listwą: lepiej jak ma jakieś filtry czy lepiej zastosować tzw. "złodziejkę";

3. co z tym gniazdkiem sonusoliva - ono ma wg Producenta już jakaś namiastkę filtra w sobie...

pzdr

Zydelek

Napisałeś że "Listwa jest dziewicza:) a jedyną błoną jest kondensator."

Chyba że wywaliłeś te dwa duże dławiki. :-)

Fajnie że Listwa SO doczekała się gniazd Schuco.

Staszek_s, 3 Sty 2007, 23:09

Zainteresuj się listwami BELKINa. Są w MM od ok. 60-70zł do ok. 140zł. (Generalnie są 3 klasy tych listew.) Parametrami górują nad morzem popularnych listew komputerowych nieporównywalnie. Przewód zasilający też mają znacznie grubszy (jak żadne inne, fajansiarsie o tragicznych obudowach z wiotkiego plastiku, z mało stabilnie osadzonymi i ruszajacymi się bolcami oraz kablami zasilającym jak od lampki nocnej). Popatrz też na ich parametry elektryczne - nawet tych najtańszych BELKIN'ów i porównaj sobie z dowolnymi innymi...

Inne listwy przy BELKIN'a to komputerowe popierdułki. A właściwie to nie, bo robią za tło ;) Jakość obudowy b. dobra: solidne i ciężkie, mimo iż z tworzywa. Takie duże, solidne wiosła.

Solidniejszych* nie widzę na rynku, a w swej cenie, przy cenie listew tzw. audiofilskich stanowią godną uwagi, MOCNĄ alternatywę. (Listwy Fellowes'a przy BELKN'a - jak dla mnie to droższy szmelc.)

* * *

Na razie kupiłem sobie dwie. Sprawdzę ich działanie w swoim systemie audio ale gdzieś za tydzień, nie wcześniej (Mam urlop.)

* = za jeszcze rozsądne pieniądze

• Redaktorzy

andrea29, 3 Sty 2007, 23:57

(Listwy Fellowes'a przy BELKN'a - jak dla mnie to droższy szmelc.)

>* * *

>Na razie kupiłem sobie dwie. Sprawdzę ich działanie w swoim systemie audio ale gdzieś za tydzień,

>nie wcześniej (Mam urlop.)

Andrea - a może najpierw posłuchasz w swoim systemie tych beatyfikowanych przez Siebie Belkinów a potem będziesz porównywał je z konkurencją, bo ocena właściwości sonicznych na podstawie ceny i wyglądu zewnętrznego raczej nie jest miarodajna. No chyba, że już wiesz, że Belkin zagra lepiej (w końcu musiałeś mieć dobry powód, żeby kupić aż dwie) ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.