Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta testowa nr 2

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Sonduję temat - Tylko sonduję !!!!

pyt 1 czy potrzebne są sygnały Burn - in do układów tranzystorowych

formujących kondensatory ?

pyt 2 czy potrzebne są sygnały Burn - in do układów lampowych formujących kondensatory oraz czyszczące katodę ze złogów technologicznych ? ( czyt ;tlenki i zanieczyszczenia produkcyjne)

pyt 3: czy potrzebne są sygnały Burn - in do wygrzewania nowych kolumn głośnikowych ?

Ilu z was korzystałoby z takich dźwięków ?

https://www.audiostereo.pl/topic/3059-p%C5%82yta-testowa-nr-2/

Popieram - szczególnie pomysły związane ze wzm. lampowymi. Piszę się na taką płytę, jeśli powstanie. I jeszcze jeden pomysł (jeśli jego realizacja nie będzie zbyt trudna): gdyby dało się rozwinąć test z sygnałem polaraudio - dać podobne sygnały o różnych częstotliwościach, i ewentualnie sygnały złożone (2 lub 3 częstotliwości jednicześnie) - byłby to - IMHO - świetny test na rozdzielczość systemu pod względem precyzji i spójności lokalizacji.

Pozdrawiam - pełen uznania

A.

Gość PPPawel\'

(Konto usunięte)

Mysle, ze dobrze by miec taka plytke tylko do formowania / docierania sprzetu.

Przez 80 min nic innego tylko takie rzeczy.

To w jakims stopniu ulatwilo by sprawe.

Nie trzeba by programowac CD.

Wlaczasz od dechy do dechy kilka razy i po klopocie.

Jestem ZA

Takie tracki 'technologiczne' są przydatne jak się często coś tworzy, testuje różne lampy i warto byłoby je 'dotrzeć' przed ostatecznymi testami urządzeń.

hififreak.wordpress.com

argus, rozumiem, że chodzi o to, że np. układ może byc symetryczny ("akustycznie") dla jednych częstotliwości, a dla innych nie? A może powolny sweep w ograniczonym zakresie częstotliwości (tych odpowiedzialnych za "kierunkowanie", z mniejszą rozdzielczością kątową? Taki pomysł dyletanta ;)

=>fadeover Nie jestem specjalistą, więc nie wiem jak wygląda techniczna realizacja takich sygnałów. Pomysł pojawił się po odsłuchaniu płytki testowej, kiedy uświadomiłem sobie, że dobrze byłoby sprawdzić, jak mój system daje sobie radę z lokalizacją źródeł przy wyższych częstotliwościach(np. w rejonie częst. podziału zwrotnicy i wyżej), co pozwoliłoby ujawnić np. problemy fazowe w zwrotnicy i nie tylko. Wyobrażam sobie to tak, że test składał by się najpierw z kolejnych sygnałów polaraudio na kilku częstotliwościach (np. od 500 Hz do 8 kHz co oktawę) i dwa lub trzy testy dwuczęstotliwościowe (np. 500 + 2000 Hz, 1000 + 4000 Hz) tak zgrane w fazie, by obydwa tony były lokalizowane w tym samym miejscu (w przypadku systemu bez znaczących wad i przy właściwie przygotowanym pomieszczeniu odsłuchowym). W mojej praktyce DIY (głównie kolumny) brakowało mi zawsze takiego narzędzia, które pomogłoby optymalizować moje "produkty" właśnie pod względem przestrzeni i lokalizacji źródeł (przy dostrajaniu moich ostatnio zbudowanych kolumn to właśnie od jakiegoś czasu spędza mi sen z oczu, a same odsłuchy muzyki, nawet dobrze nagranej i zrealizowanej jednak nie wystarczają.

Pozdrawiam

PPPawel> No nie , nie zrozumialeś mnie :-) chciałem Ci właśnie podziękowac za poprawność: żadko sie tetaz zdarza ,że mówi się o formowaniu kondensatorów - mówi się - i to jest błędne - o formatowaniu

argus: pośrednio jest to właśnie taki test - bowiem sygnał jest sinusoidą podniesioną do kwadratu * modulo. Efektem tego jest sygnał z pewną zawartością harmonicznych.

Ale rozumiem ,że interesuje was test jeszcze bardziej rozbudowany.

Więc może kiedyś .....

Mam już dużą część, muszę dopisać jeszcze część dotyczącą burn -in i

demagnetyzacji. Całość mam zamiar zilustrować transformatami Fouriera.

Trochę to jeszcze potrwa - nie umiem powiedzieć kiedy to skończę -

całość bylaby gotowa już w poniedziałek , ale jestem zajęty bardzo dużym projektem realizacyjnym i pracuję od rana do wieczora również w weekendy.

-> Stef

"BOLERO! - orchestral fireworks" - Minnesota Orchestra, Eiji Oue

Reference Recordings RR-92, 2000, HDCD

www.referencerecordings.com

[obrazekLUKASZ-45667_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.