Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebuje pomocy na temat zwrotnic

gumaGTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to moj pierwszy post i mam nadzieje ze nie zostanie pominiety i ktos bedzie chcial mi pomoc. Ostatnio rozkrecilem swoje kolumny i okazalo sie ze zwrotnice sa conajmniej w kiepskim stanie. Jak wygladaja widac na zdjeciach. moje pytanie brzmi czy mozna cos jeszcze z nich zrobic czy nie jest to warte zachodu i lepiej kupic nowe? szczerze to wolalbym powymieniac elementy tych zwrotnic, ale nie znam sie na tym na tyle zeby wiedziec co i na jakie elementy mialbym wymienic. Kolejne pytanie to dlaczego te dwie zwrotnice roznia sie od siebie budowa skoro graja w takich samych glosnikach? Mozliwe ze na zwrotnicach barkuje jakis czesci. Glosniki sa to jakies samorobki ale same skrzynie i glosniki sa "dobrej" jakosci. Bede wdzieczy za jakies poarady. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13589-100000637 1170308456_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30588-potrzebuje-pomocy-na-temat-zwrotnic/

Masz jakieś stare niemieckie kolumny. Pytanie brzmi dlaczego masz różne zwrotnice?

Zapewne dałoby się przywrócić im stan pierwotny, ale na pewno nie na podstawie samych zdjęć.

podam wszystko co wiem na ich temat:

- zwrotnica ze zdjecia nr 1

napis na rezystorze:

216-8

12R 10%

napis na niebieskim kondensatorze:

TONEFREQUENZ

BIPOLAR 15u

100V-35VAC

W-W4

napis na czerwonym kondensatrorze:

ALR/U

BIPOLAR

2.2 uF x 10

35VAC

- zwrotnica ze zdjecia nr 2

niebieski kondensator oraz rezystor jest identyczny jak na poprzedniej zwrotnicy

na niebiskim pionowym kondensatorze jest napisane:

470uF

16V

w prawym gornym rogu gdzie sa zlutowane kabelki powinien rowniez byc jakis element ale nie mam pojecia jaki.

Zwrotnice graja z glosnikami:

tonsil GDWK 7/50/8 (te sa chyba nieoryginalne bo sa innej mocy niz pozostale i nie bardzo pasuja w miejsce mocowania)

tonsil GDM 10/80/1 8ohm

westra PW-250-2150 8ohm

Wiecej chyba nie uda mi sie napisac na ich temat, nie maja nawet tabliczek znamionowych.

dobrze że chociaż cewki wyglądają na podobne..

może ktoś się bawił w porównywanie różnych zwrotnic i tak już zostało.., prawdopodobnie będzie trzeba zbudować wszystko od nowa a kondy elektrolitczne zastąpić MKT

w reszcie raczej nie pomogę, nawet żadnego z tych głośników nie słyszałem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.