Skocz do zawartości
IGNORED

Frezy pod kanciaste kosze- jak?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobienie frezów dla okrągłych koszy nie jest trudne, ale jak zrobić frezy do takich na zdjęciu żeby nie odwalić fuchy?

Nie mam doświadczenia w tego typu frezach i nie bardzo wiem co kupić :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30580-frezy-pod-kanciaste-kosze-jak/

Najlepiej jest przygotować templatki czyli takie gotowe odpowiednio większe. Najlepiej użyć cienkiego mdf ( castorama). Można odrysować na papierze i powiększyć ręcznie lub próbować powiększenia na ksero, przykleić do mdf wyciąć i templatka jest gotowa można używać wielokrotnie. Oczywiście opis dotyczy sposobu przy wycinaniu routerem(frezarką górnowrzecionową). Frez powinien być dopasowany do kątów jakie masz uzyskać(i tak trzeba czasami powalczyć dłutem, router nie odwali całej roboty ;)). Ja kiedyś używałem własnej roboty frezarki zrobionej z mdf i wiertarki odpowiedno umocowanej, ale to się nadaje tylko do okrągłych i jest niezbyt precyzyjna.

henryk piątek dał fajne linki możesz sptóbować tak jak tu.http://home.versatel.nl/chiararomee/diy/thesis.htm

Ale przyznam się że jak ktoś nie ma wprawy to ja bym uważał bo każde wycięcie może wyjść inaczej (nierówno).

a tu link ze sposobem opisywanym przezemnie( by henrykpitek)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Piotreq23

W skrócie można wyfrezować okrągłe otwory, a potem zaszpachlować potrzebne miejsca wykorzystując za wzór głośnik (podkładzik w sprayu na mdf, krawędzie głośników obwijamy taśmą izolacyjną dwa, trzy razy i szpachlujemy, potem po stwardnienu tasiemkę wyrzucamy i już), ale jak będziesz fornirował obudowę to będzie gorzej w ostateczności nie frezuj obudowy pod niskotonowce wyfrezuj tylko pod wysokotonowca ale przy takim manewrze potrzebna jest zmiana we zwrotnicy.

Frezy pod kanciaste kosze- jak?

Ano tak!

Jeżeli nie masz szablonu wiernie odzwierciadlajacego wymiary głośnika możesz spróbować w ten sposób:

cztery krawedzie proste - czyli musisz dobrze przymocować do obrabianej powierzchni cztery prostolinijne krawędzie, no po prostu 4 proste listwy( a wystarczy w sumie jedna) - można je przykręcic wkrętami jeżeli masz zamiar forniorować np. MDF i cztery krawędzie "łukowate" :). Możesz dopasować coś w stylu pokrywki do garnka albo coś innego. I frezujesz! To jest frezowanie na raty!

po śladzie ołówka jedziesz po kolei - prosto - w prawo - prosto - wprawo itd.

Myślenie nie boli.:)

Powodzonka.

Dzięki marsel za linki i będę próbował obu opisanych w nich sposobów. Zacznę od kupienia frezarki i dodatkowych płyt mdf o wymiarach frontu. Jak coś nie wyjdzie to biorę następną płytę i od nowa :)

Znalazłem jeszcze jeden sposób podobno stosowany przez esa, a polega na przyklejeniu do płyty czołowej płyty korkowej. Może i łatwo się to wtedy wycina, ale nie chciałbym mieć takiego wykończenia.

Mam jeszcze pytanie odnośnie frezarki. Przewertowałem oferty na allegro i ceny wahają się od 100 do 300zł za frezarki dla majsterkowiczów. Od razu wpadła mi w oko frezarka Skil 1100W za 269zł, ale można kupić tańszą KING KRAFT KBF-1050E za 95,5zł Jakich używacie frezarek, które możecie polecić?

Poniżej zdjęcie po którym byłem w niemałym szoku, że zostało to zrobione strugiem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po prostu przednią ściankę składasz warstwowo z dwóch płyt mdf- właściwej ścianki i nakładki grub. np 5mm z wypiłowanymi otworami o kształcie kosza głośnika. Wcale nie trzeba frezować.

Tak, tylko kosze mają różną grubość i trzeba wtedy robić podkładki, ponadto trzeba sklejać dwie płyty, a to dodatkowe komplikacje . Wolę proste metody choć może trzeba będzie dojść do wprawy z frezarką.

tylko frezarka!

ten skill będzie w miarę ok. ja tam cały czas zbieram na makitę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotreq23, 1 Sty 2007, 18:41

>makita to maybach wśród frezarek i jednocześnie przerost formy nad treścią do frezowania kolumn ;)

Piotreq23 Makita to jest elitą w ciężkich wiertarkach, wiernicach, wkrętarkach i podobnych.

Ale we frezarkach elita to Festo ;)

jaro4444, 1 Sty 2007, 18:50

>Piotreq23 Makita to jest elitą w ciężkich wiertarkach, wiernicach, wkrętarkach i podobnych.

>Ale we frezarkach elita to Festo ;)

Zgadzam się z tym co mówi jaro4444, sam używam Festo od 10 lat, i nadal jest jak "nowa", a po za tym Festo ma najwygodniejszy ze wszystkich frezarek uchwyt oraz oprzyrządowanie którego to inne firmy nie mają. Oczywiście że do jednej pary obudów nie ma sensu kupować Festo.

Troche więcej o sposobach frezowania jest tutaj;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4056-100000650 1170308440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze a ile taki festool kosztuje? Panowie to profesjonaliści i chyba się zawodowo tym zajmóją bo za sam koszt takiej frezarki to można zrobić niezłą parke kolumn. Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś o dużej moc im większa tym łatwiej jest prowadzić frezarke.

no, macie rację, ale jest jedno ale... cena do zabawy amatorskiej jest nie do przyjęcia. bawiłem się wyrzynarką i pilarką festoola i wiem że to sama przyjemność:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powinno pomóc ;-)

Ukryta Zawartość

post-5682-100000643 1170308448_thumb.jpg

post-5682-100000644 1170308447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

natępnie...

Ukryta Zawartość

post-5682-100000641 1170308451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marsel, 1 Sty 2007, 20:00

>kurcze a ile taki festool kosztuje? Panowie to profesjonaliści i chyba się zawodowo tym zajmóją bo

>za sam koszt takiej frezarki to można zrobić niezłą parke kolumn.

Zgadza się. Ale tylko niezłą.

>Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś o dużej moc im większa tym łatwiej jest prowadzić frezarke.

Ale tutaj to pozwolę sobie się nie zgodzić. Otóż łatwiej jest prowadzić każdą frezarkę, niezależnie od jej marki , ceny jak i mocy wtedy, kiedy mamy odpowiedniej klasy i odpowiednio dobrany frez a przede wszyskim ostry.I to właśnie tutaj spoczywa cały punkt "ciężkości" poprawnego frezowania.

Raczej każdy się doskonale frezuje jak masz ostry frez. Ja czasem zakładam frezy z HSS 8mm średnicy, czteropiórowe. Nie tępią się jak te do drewna. Ale daje troche niższe obroty by nie spalić takiego freza.

Bardzo trwałe i tanie jak barszcz są frezy Dedra z płytkami z węglików spiekanych. Nie niszczy ich MDF, pod warunkiem, że nie spalisz go.

Dziekuje Henryku za odpowiedź. To troche ryzykowne najpierw frezować ,z później okleinować.

Ja działam jeszcze innaczej okleinuje element , który będzie przednią ścianką później CNC itd...

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.