Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki prosty program do tworzenia WWW?

HYBRYD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym zrobic strone WWW - firmowa. Potrzbuje do tego jakis edytor HTML, a wlasciwie generator. Tzn chcialbym stworzyc prosta strone www bez pisania w html. Cos na zasadzie worda w ktorym napisze sobie tekst, wstawie zdjecia, stworze podstrony. Nastepie program wygneruje mi gotowa strone html do zaladowania na serv.

Jaki polecacie program do tego ? Dodam, że musi to byc jakas darmowa wersja programu, albo cos taniego z mozliwoscia wykupienia licencji. Program ma byc naprawde prosty, potrzebuje zrobic prosta strone informacyjna.

Pozdrawiam

Hybryd

https://www.audiostereo.pl/topic/30565-jaki-prosty-program-do-tworzenia-www/

taki program jest np w pakiecie OFFICE

albo tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezpłatny i całkiem przyjemny edytor:

Ukryta Zawartość

tutaj wersja portable (nie trzeba instalować):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcinw899, 31 Gru 2006, 14:06

>taki program jest np w pakiecie OFFICE

Jak nazywa sie ten program ? dawno temu z jakiegos programu windowsowskiego korzystalem, wlasnie nie pamietam nazwy?

pozdr

>Jak nazywa sie ten program ? dawno temu z jakiegos programu windowsowskiego korzystalem, wlasnie nie

>pamietam nazwy?

FrontPage ale nie polecam bo imo to dziadostwo. Znacznie lepszy (również imo) jest Pajączek. Prosty i całkiem fajny, spróbuj, może Ci się spodoba ;)

Pzdr.

Jeśli ma być naprawdę prosty, to Webmajster. IMO jako, że jest darmowy, a ma naprawdę wiele funkcji, pozostaje niedościgniony. Zainstaluj sobie z dodatkiem grafik i sprawdź sam!

Pajączek chyba kosztuje, z Zajączek jest też niezgorszy do prostych stron i bezpłatny,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Widze ,że koledzy jak zwykle od tyłka strony.

Po pierwsze jak ktoś się na czymś nie zna a ma kasę i nie ma czasu to zleca to komuś innemu, dajcie informatykom zarobić ( ja studiuję informatykę :D ).

Po drugie te wszystkie wasze śmieszne edytory albo robią na ramkach albo tabelkach albo cuda na kiju wyprawiają. Div-y się kłaniają i class-y.

Warto nie zaśmiecać internetu po to są standardy aby je przestrzegać, W3C warto się zainteresować. Bo potem jest tak, że po tych wszystkich edytorach WYSIWYG - What You See Is What You Get są strony porobione co nie działają tak jak powinny mianowicie na IE i na Firefoksie na każde wyglądają inaczej, rozjeżdżają się. Jeżeli strona ma być reprezentować firmę to warto jest aby storna nie koniecznie graficznie ale kolorystycznie i wizualnie była przyjemna i spełniała choć trochę WEB 2.0. Czy jak wchodzicie na stronę co jest biedna nie odtrąca was to jaka strona taka firma ?

Po trzecie jak ktoś się bierze za pisanie stron to warto nauczyć się pisać strony XHTML i CSS nie jest tak ciężki żeby małą stronkę zrobić, jest mnóstwo na necie kursów. A jak go to przerasta to niech innym da zarobić np. studentom co za małą kasę pełen wypas stronki robią.

Nie zaprzeczam stronę zrobisz w takim edytorze, ale odpowiedz sobie na pytania:

Czy strona będzie spełniał standardy, czy będzie przyjemna i kolorystycznie dobrze dobrana, czy jak już ją zrobisz możesz z czystym sercem powiedzieć strona jest wizytówką firmy? Tak jak mówię jaka strona taka firma.

A z edytorów to dreamweaver wersja trial 30 dni. A z darmowych to Quanta ale pod linuxa a i ona ma słaby WYSIWYG raczej wszystko kodowo. Tak ja mówię jeszcze zajączek itp. Ale zastanów się troszkę nad tym co napisałem.

Te wszystkie edytory robią stronki tak jak już się nie robi. Nie trzymają standardów, nie validuja się, rozjeżdżają. Ograniczają użytkownika. Wyglądają nie ładnie i nie są reprezentacyjne, ponieważ nie każdy umie dobrać barwy i grafikę.

Wiesz rób jak uważasz, każdego wybór. Ja trochę wiem ponieważ sam siedzę w tym, nauczyłem się dla siebie robic serwisy www. A i na studiach teraz wymagają. W życiu chłopaki czegoś takiego nie widzieliście. To się nazywa E-learning. Wchodzisz na zajęcia włączasz kompa jak ci się odpali. Logujesz się na stronę zaczyna bić licznik, masz 1 godzine 20 min na zrobienie zadań co się wyświetliły z reguły 3. Dodaj ze przeciętnej osobie jedno zajmuje te całe zajęcia. 5 min przed końcem zajęci pojawia się aktywne pole gdzie możesz przesłać plik z zadaniami i wychodzisz z zajęć. Powiem szczerze serce mi bije jak popierdolone a czas leci jak z procy strzelił, siedzi się zdenerwowanym i maksymalnie skupionym i robi stronkę co normalnie robie z 5 godziny potrafię za te zajęcia za ta godzinę zrobić sam nie wiem jak to robie, ale najprzyjemniejsze jest to że gość podjudza że czas się kończy a i tak na koniec 2 dostaniesz. Także polecam e-learning ;D

Masz przykład tak wygląda stronka na edytorze WYSIWYG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mojej koleżanki a tak wygląda stronka ze standardem www.mayhem.net.pl Stronka kolegi co mam sieć z nim tez ze mną studiuję, ja niedługo pokaże swoją jeszcze troszkę mi do zrobienia zostało.

Powodzenie w świecie pisania stron :D jak coś pytaj zawsze w miare możliwości pomogę.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

kondrax, 3 Sty 2007, 12:13

Zgadzam sie z Toba masz racje. Strona www to wizytowka firmy. I zamierzam zrobic strone podobna do tej ktora zrobil Twoj kolega (www.mayhem.net.pl), a moze lepiej ? ;-)

Kiedys korzystalem z pewnego programu pod Winde, nie pamietam nazwy wlasnie probuje go odnalezc w domu (gdzies plyta sie zapodziala). Korzystalem z tego programu dawno temu. Byl to wlasnie WYSIWYG i zapewniam Ciebie, ze mozna tam bylo robic cuda. Na tym programie robilem strony podobne do tego co zrobil Twoj kolega. Mowie o szacie graficznej. Wtedy jednak robilem dla zabawy (dawno temu). Zdaje sobie sprawe, ze moze byc problem z wyswietlaniem w roznych przegladarkach, tego jednak nie jestem w stanie przewidziec, przynajmniej na teraz.

Jak juz zbuduje stronke pokaze Tobie i poddam sie krytycznej ocenie :). Tymczasem szukam tego starego programu i czegos w necie. Masz racje w sieci jest sporo smieciowego WYSIWYG.

Niestety na nauke Html nie mam czasu i poza tym jednym przypadkiem (chce pomoc Ojcu) raczej Html by mi sie w zyciu nie przydal. Coz bede probowal, jesli to mnie przerosnie zwroce sie o pomoc do Profesjonalistow ;-)

Pozdr

Hybryd

>Pajączek chyba kosztuje, z Zajączek jest też niezgorszy do prostych stron i bezpłatny,

ale do zajaczka trzeba znac conajmniej html i mile widzany css. Z drugiej strony kondrax ma 100% racji odnosnie wysiwyg = szajs.

ps.

apropos strony www.mayhem.net.pl kolega nie zdefioniowal koloru tla. Warto miec na uwadze, ze ktos (np. ja) moze miec systemowe tlo okna o kolorze czcionki zdefiniowanej na stronie a jak wiadomo czytanie np. czarnych liter na czarnym tle psuje wzrok ;) Dobrze ze mamy ctrl+a :)

HYBRYD, dreamweaver jest bardzo dobrym kombajnem, nie spotkałem naprawdę prostszego narzędzia do wszystkiego (reszta jest do wszystkiego i do niczego). Poczytaj trochę (wystarczy naprawdę troszkę) o tabelach, css. Wielu ludzi wychodzi z założenia, że tabele są be, bo są i już. To tak jak z MS. Divy same później przyjdą, jak się zobaczy z czym to się je. Ogarnij troszkę interfejs drima, jakiś prosty tutorial na początek i samo pójdzie bez problemu. Jak masz chęci i troszkę zapału to polecam. Naprawdę fajna zabawa, a potem satysfakcja. Jak masz słabą percepcję barw, to spróbuj jakiegoś generatora kolorów (w sieci jest cała masa). Proponuję na początek jakiś dominujacy mocniejszy kolor połączyć z szarościami/bielą.

Jak do bajerów grafiki na stronę www to płatne ale Fireworks 8. To co ja napisałem tylko moja opinia. Za kolegi stronę nie odpowiadam :D to tylko przykład. Są różne edytory ale głownie chodzi o to aby strona wygląda tak samo na każdej przeglądarce i była przede wszystkim czytelna, nie jak www.wyburzenia.pl gdzie jak ktoś ma słabe łaczę ładuje się 10 min i wszystko się bełta a treści ... . Powiem szczerze myślałem ze dopiero pierwszy raz to będziesz robił, bo z reguły początkujący robią tak jak ta pierwsza co podałem ramki i bieda.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Front Page jest niezły..

wbrew tym psom które się wiesza na MS i na Billu

zresztą ten program jest kupiony przez MS skądinąd..

dla początkujących, dwa najważniejsze problemy to "ogonki" i budowanie stron dostosowanych do różnych rozdzielczości- stron typu tabela z kolumnami..

a z tych prostych "pomocniczych" notatników np. Tiger MiniPad..

fakt bardzo ciekawe są programy Adobe, też taki mało znany NamoWebEditor..

• 11 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.