Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio CD Azur 840C

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

CharlieStereon, 12 Kwi 2008, 17:27

>są zwolennicy kupowania z drugiej ręki i są zwolennicy kupowanie rzeczy nowych. może niewiele osób

>zdaje sobie z tego sprawe, ale sprzęt audio nie tylko gra. i co z tego że używany pioneer + dac

>stelmach wyjdzie taniej i lepiej brzmieniowo za mniej. niektórym to nie wystarczy.

ok - rozumiem, że opór przed second-handem to jedno z poniższych:

1) brak gwarancji

2) zużycie

3) stan wizualny

4) dodatkowe funkcje

ad 1) sprzęt się może zepsuć - oczywiście - ale nie jest to powszechne a naprawa w większości przypadków wyjdzie taniej niż różnica cen pomiędzy nowy a starym

ad 2) wiadomo - CD to urządzenie mechaniczne - z czasem padnie laser, pobrudzi się mechanika - dlatego warto kupować takie modele, do których części zamienne są tanie

ad 3) kupując sprzęt zadbany mamy conajmniej 90% stanu sklepowego

ad 4) to raczej trudno przeskoczyć - ale CD to nie amplituner czy DVD - tu nie ma bajerów

hmm...ja gram w zespole postrockowo-jazzowym i doświadczenie moje (i nie tylko moje jest takie), że talerze na żywo brzmią BARDZO ostro. to jest dopiero kłucie w uszy, a nie to co pokazuje takie CA albo inne ostre klocki. perkusja na żywo to dopiero hardcore.

zmieńcie blachy

widzę, że tutaj mentalność jest taka

po co kupowac nowy samochód za 50000, jak se moge sam złożyć za 17000.

to dlatego sie z polaczków śmieją na świecie...

Witam wszystkich;

Powód jest prozaiczny sprzedaję cały system- tj. jeszcze lampowego Sparka 530 i Mini Amstafy, gdyz zamierzam kupić motorówkę. Z CD-ka jestem b. zadowolony- ale ponieważ go sprzedaję mogę zostać uznany za nieobiektywnego.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Uwielbiam to forum i podejscie wielu ludzi:))))

Deep nadal nie powiedział na czym słuchał tego CA640C v2, gdyz gra cały tor a nie tylko jeden element. Dodatkowo porownuje CD 640C ktore kosztuje 1500zł z CD-kami za ponad 6000zł

Poza tym nie słyszał 840C a juz wyraża opinie i to jakie :)

To forum naprawdę jest super, he,he :))))))))))))))))))

Na marginesie jesli ktos sprzedaje klocki w super stanie za 30% ceny to dobiera musi byc wyprzedaz i chała ;)

A moze zrobic ranking ktore klocki najczesciej sie sprzedaje na aukcjach, czym czesciej tym sa gorsze ale sie usmialem.

@ RadeX

jeśli facet pisze , że ma docelowy CD, gra zajebiście i na następne kilka lat ma myślenie o zakupie CD z głowy, a za dwa miesiące wystawia te CD na Allegro, tooczywiście wcale nie znaczy , ze CD jest do bani, ale...dla mnie to dziwne i tyle

CD 640C może być lekarstwem dla wielu przyciemnionych systemów, cudownym odmulaczem, zbawiennym przetykaczem uszu i jedynim w swojej klasie o tak szczegółowej prezentacji i przestrzeni.

Za 1500 zł to się można tylko czepiać.

• 3 tygodnie później...

Witam czytam tu i czytam o CA 840 c.

Koledzy są gusta i gusciki, słuchałem w salonie ostatnio Gryphona za ok 50000 zł naprawde CA 840c wypada podobie co w/w, a tego typu sprzet co Gryphon za 50000 kupuja snobi nie znajacy sie na muzyce to wlasnie dla nich jest przeznaczony ten sprzet, a jesli chodzi o CA to moim zdaniem niczego mu nie brakuje jest ok, dorownuje duzo drozszym konstrukcja.

Pozdrawiam Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam znajdziecie kabelki za 123.000 zł (glosnikowe), czy to nie jest snobizm ? Bez wątpienia kable mają duzy wplyw na dzwięk, ale mysle, ze 1500zł wystarczy np. Nemesis polecam.

Pzdr Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Chodzą tu takie opinie jakoby CA 640C gra zbyt jasno i tak jest rzeczywiście, ale wystarczy dobrać odpowiedni interkonekt (co za idiotyczny termin), a góra będzie znakomita, w moim przypadku był to Van Den Hul The First. Z moich doświadczeń z Cembridge'ami wynika ,że są one bardzo wrażliwe na sprzęt towarzyszący, a szczególnie na kable.

• 3 miesiące później...

Witam,

Do recenzji trzeba podchodzic ostroznie. Magazyny ogolnie chwala rodzima produkcje i szczegolnie widac to w pismach angielskich. Uwazam, ze zachwycanie sie Azurem 640 v2 to gruba przesada. Ale to me subiektywne zdanie. Poza tym miewa problemy z jakoscia wykonania. Z tej samej grupy cenowej pioneer pd d6 jest znacznie lepszy a ponadto odtwarza SACD o mp3 nie wspominajac choc wolalbym HDCD zamiast mp3.

Musze przyznac, ze produkty CA nigdy mnie nie pociagaly. Dopiero ich wzmacniacz 840A zainteresowal mnie gdy przecztalem w Electronics World artykul Douglasa Selfa o ukladzie zmniejszajacym crossover distortion jego projektu. Postanowilem, ze kiedys musze wyprobowac jego uklad w jakims wlasnym wzmacniaczu.

Tak sie zlozylo, ze od jakiegos czasu zapragnalem kupic sobie nowy odtwarzacz i moj wybor padl na uniwersalny pioneer pd d9. Przyczynily sie do tego nie tyle dobre recenzje ale i informacje o tym co w srodku. Niestety do Australii pd d9 nie sprowadzaja, mozna jedynie samemu sprowadzic moj wybor padl na Azur 840C. Kierowalem sie tutaj nie tyle recenzjami tylko danymi na temat zastosowanych technologii bo jest calkiem spora korelacja miedzy tym co w srodku i jak to gra. Musze przyznac, ze nie rozczarowalem sie choc dokladniejsza analize bede mogl dokonac dopiero gdy dostane nowe glosniki (6nd430-16) do mych podstawowych kolumn gdzie zastapia stare dynaudio 17w75xl-12.

Ogolnie, 840c daje calkiem detaliczny i przestrzenny obraz dzwiekowy o malej koloracji. Porownalbym go do mego starego technics'a sprzed kilkunastu lat. Ten technics byl w stanie odtworzyc prostakatna fale 5kHz tak, ze wygladala jak trapez o stromych bokach. Nigdy potem nie spotkalem odtwarzacza o takich mozliwosciach. Jak zloze me podstawowe kolumny (glosniki maja przyjsz we wrzesniu ale nigdy nie wiadomo bo mialy przyjsc do konca lipca) to napisze wiecej.

pozdrawiam,

• 4 miesiące później...

dużo Osób poczyniło wpisy w tym wątku karcąc i krytykując CA 840c tak naprawdę go nie słysząc a swoje opinie podpierali odsuchem słabszych modeli jak dla mnie troche nie challo.

Mam 840c ja byłem zachwycony dzwięk neutralny, spokojny, detaliczny i plany są:), wiele razy potrafi zaskoczyć brzmieniem, trochę brakuje mu dynamiki ale to tylko to co ja czuje.

i nagle pojawił się problem coś zaczeł być nie tak jeden kanał stracił detale pogubił szczegóły lekko jakby przycichł, już zmieniałęm kable RCA i głośnikowe zamieniałem końcówki i jestem pewien coś się zj**...:(

Moje pytanie czy ktoś walczył z reklamacją w CA i jak to wygląda, jak to najlepiej zacząć dobrze by było jak by mi to wymienili na drugie CD ale wątpie a boje sie że jak tam jaki "elektryk" włoży łapska do mojego CD to się już wogóle wszystko posypie:(

czytałe kartę gwarancyjną i jestem przerażony znalazłem klałzule że mogą włożyć "części używane" masakra :(

zobacz czy galka balansu ci sie nie przekrecila leciutko :D

ja tak kiedys mialem ze sprawdzalem pol dnia kable a potem zauwazylem ze przypadkowo potracilem balans ;D

a recenzji voodoo sprzetow ktorych sie na oczy nie widzialo gratuluje wszystkim znachorom

arkotic,

Moj 840c gra nadal jak nowy. Dynamike tez ma zupelnie ok =- przynajmniej porownujac do mych innych CD i DVD odtwarzaczy. Na wszelki wypadek przeczysc soczewki ale to najmniej prawdopodobna przyczyna. Aby blizej zlokalizowac problem, wez inny CD player i odtwarzaj go przez CA. To powie czy cos zle z DAC i/albo dalej czy przed. Potem niestety musisz znalezc uczciwego elektronika audio albo zaklad servisowy z uczciwymi pracownikami.

pozdrawiam,

Witam, Najlepiej pewnie będzie wysłać CD do autoryzowanego serwisu mimo wszystko. A tak ogólnie to moja opinia o tym odtwarzaczu jest dość pozytywna, już się cieszyłem że będe miał dodatkowy DAC, prawie go kupiłem... Ale powstrzymało mnie to że się dowiedziałem o sporej awaryjności sprzętu tej marki głównie chodzi o CD. Natomiast na wzmacniaczu się zawiodłem. 840 gra bez spodziewanej dynamiki. Po budowie wzmacniacza można się spodziewać czegoś więcej. Głosniki steruje tylko przeciętnie, trzeba kręcić i kręcić żeby to zaczeło grać. Chyba lepiej z tym sobie poradził NAD 355, chodź jak już wcześniej napisałem spodziewałem się dokładnie odwrotnej sutuacji.

• 4 lata później...

Ja swój sprzedaję, muszę go tylko naprawić. No i to jest chyba główna wada: psują się tak jak i inne CA. Co do jakości odtwarzania, to jest niezła, to znaczy wystarczająca, żeby na prawdę zachwycać się brzmieniem. Ale są lepsze alternatywy, zwłaszcza DAC'i. Jak naprawię, to zdam relację.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.