Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio CD Azur 840C

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Firma cieszy sie dużym powodzeniem w naszej prasie audio - zawsze miała bardzo dobre notowania ;-)

Wśród audiofili bywało, już rożnie, jedni chwalili , inni machali reką, że przereklamowane klocki.

Ja chyba mimo wszystko zaliczam sie do tych pierwszych, miałem cały zestaw obowiązkowy Cambridga.

I jestem zdania ,ze jesli stworzy mu się optymalne warunki to on odwdzięczy się bardzo dobrym graniem.

Inna sprawą jest niezawodność klocków tej firmy , tu juz nie jest tak kolorowo.

Pojawiły sie pierwsze recenzje droższej serii i miedzy innymi odtwarzacza Cambridga Audio Azur 840C.

Czy ktoś już miał kontakt z tym urządzeniem ?

Co sądzicie o upsamplingu do 384 kHz !??

https://www.audiostereo.pl/topic/30512-cambridge-audio-cd-azur-840c/

Recenzje są absolutnie entuzjastyczne. Podobnie jak Audio Aero czy Talk Electronics zwrócili się w sprawie upsamplingu do szwajcarskich specjalistów Anagram. Nie słyszałem żadnego z tych cedeków. Obiegowa opinia głosi,że upsampling bardzo (za bardzo) wygładza brzmienie - vide Meridian G08 i jakiś tam MF,.które słyszałem.

Świetne recenzje ma również integra Kambodży z podobnej półki.Najwyrażniej Kmerzy zaatakowali segment Ł 1000 i więcej za mniejsze pieniądze (projekty europejskie,wykonanie Czajna Gerl).

Witam

Czyli kolejny Cd z "bebechami od jakiegos DVD" tak sam jak Harman HD 970. Teraz wleje czesc testu z High Fidelity Odnosnie Budowy HD970:

Na płytce uwagę zwraca spora ilość kości DSP, sugerująca dość rozbudowaną obróbkę cyfrową. Najwięcej miejsca zajmuje duża kość DSP Analog Devices, w której przeprowadzany jest najwyraźniej upsampling. Po niej znajdziemy kości AKM AK4117 oraz AK4103. Obydwa są odbiornikami cyfrowymi japońskiej firmy Asahi Kasei Microsystems, zdolnymi obsługiwać sygnały do 24 bitów i 192 kHz. Wprawdzie mogą pracować z zegarem 512fs, jednak żaden z osobna nie ma szans przyjąć sygnału z częstotliwością próbkowania większą niż 200 kHz. A przecież wyraźnie w materiałach firmowych mówi się o tym, że odtwarzacz przeprowadza asynchroniczny upsampling do postaci 24 bity/384 kHz. Najwyraźniej, kości AKM są zsynchronizowane w taki sposób, że razem obsługują częstotliwość próbkowania 384 kHz. Prawdę mówiąc, nie wiedziałem, że można to zrobić w taki sposób, ale też do tej pory szczytem marzeń był upsampling do 192 kHz. Ciekawe tylko, dlaczego nie są to dwa takie same odbiorniki, tylko dwa różne. Jest jeszcze inna możliwość, a mianowicie, że pod hasłem '384 kHz' kryje się połączenie oversamplingu i upsamplingu.

Po odbiornikach przychodzi wielobitowy przetwornik D/A typu delta-sigma Analog Devices AD1955. I tutaj mamy zgryz, ponieważ jest to przetwornik 24/192, nie jest więc w stanie zdekodować sygnału o częstotliwości próbkowania 384 kHz. Tym bardziej nie wiem więc, na czym ów upsampling do 384 kHz miałby polegać. Jakby nie było, jest to bardzo dobry układ o wyjątkowo wysokiej realnej rozdzielczości 20 bitów. Oprócz sygnału PCM potrafi również dekodować SACD i to w osobnej ścieżce sygnału, z wejściem dla zewnętrznych filtrów. Ponieważ zaś napęd i tak jest DVD, nie ma więc żadnych przeciwwskazań, aby następne urządzenie, po dodaniu jedynie dekodera DSD, było odtwarzaczem CD/SACD. Obok przetwornika umieszczono bardzo ładny zegar (tylko dla DAC-a) z kompensacją temperaturową i redukcją wibracji. W konwersji I/U oraz filtrach pracują bardzo ładne układy scalone Analog Devices OP275 oraz należące do prestiżowej linii SoundPlus Burr-Browny OPA2134. Wyjście zbudowano jednak na elementach dyskretnych w technice SMD. Całość wygląda na zaawansowany technologicznie projekt, na tym poziomie cenowym niespotykany nigdzie indziej. Szkoda tylko, że zrezygnowano z HDCD, obecnego we wszystkich dotychczasowych odtwarzaczach. Jego implementacja byłaby bardzo prosta, ponieważ sprowadzałaby się do wgrania softwaru (PDM-200 jest wersją softwarową) na kość DSP.

Pozdrawiam

faberone

zildjian=> blisko masz, pożycz tego Cambridge Audio CD Azur 840C na odsłuch i wpisz co usłyszaleś ,

a nóż się okaże ,ze to faktycznie cudo i po co wtedy wydawac na Meridiana czy Accuphase.

• 2 tygodnie później...

A ja wlasnie mam zamiar pod koniec miesiaca sprawdzic co jest na rzeczy z tym odtwarzaczem,nie dlatego ze mam zamiar kupic(czego nie wykluczam) ale dlatego ze mam wlasnie mozliwosc taka. Natomiast wedlug prasowej recenzji przytocze takie cos:

Eera DLI za okolo 3 krotnosc ceny 840 dodaje nieco wiecej glebi i wymiarowosci w brzmieniu,ma tez nieco wiecej spojnosci/plynnosci przy czym nie wybija sie niczym w pozostalych aspektach. Kolejno, Naim cd5x dodaje szczypte wigoru w dolnym pasmie i nieco wyrazniej akcentuje skoki dynamiczne, przy czym wcale nie jest odbierany jako bardziej wciagajacy. Co ciekawe, 840 jest nawet w swym charakterze przyrownywany do Linna LP12 ;")

Uwagii posiadaczy zdaja sie to potwierdzac.

ps. zobaczymy,napiszemy wiecej.

• 1 miesiąc później...

tak, ale w marnym towarzystwie i warunkach....,spodziewam sie "wkrotce" mojego chinola to przynajmniej bedzie z czym porownywac, zwlaszcza ze chyba zakupie tez calkiem przyzwoity wzmacniacz sluchawkowy (na chwile obecna nie mam zadnego pod reka) to wyeliminuje wszelkie wplywy pomieszczenia i uprosci sie tez znacznie tor odsluchowy.

ps. brzmienie wydaje sie byc bardzo czyste,spojne i dynamiczne,ale to tyle co powiem o tym cd na chwile obecna.

no i co ktos ma lub słuchał ten kompakt, czy faktycznie odtwarzacze kilkuletnie za 10-15tys. nie wytrzymują z nim porównania?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1122-100007378 1172648559_thumb.jpg

post-1122-100007379 1172648559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

fajne zdjątka ale jak to coś gra?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nikt jeszcze nie słyszał. Recenzje Brytanów entuzjastyczne - jedna z nich powyżej zacytowana to chyba HFW.

No,ale nie takie sprawy załatwia się czasem przy dobrej kolacji :-)) ale dotyczy to raczej słabych gratów ,o których nie pisze się ewidentnie żle? Chyba że należy zgnoić pewne dobre.....

czy ktos słuchałe ten CD?

czakam z niecierpliwością na opis wrażen

pozdr.

Te kiloherce to taki sam chwyt reklamowy jak ilosc piksli w kamerach. CD to glownie transport, rezonanse, w jakiejs czescie oczywiscie i elektornika ale bez przesady.

Wole banalna Wadie bez wodotryskow niz CamAudio z upsamplingiem do 20 mlnHz. Tak jak 5 mln pixl Nikona od 6 mln pixl w telefonie nokii ;-)

pzdrw

soso

soso

ja mam Wadie i musze ci powiedziec ze ostatnio sam sie zdziwiłem kiedy ta Wadia poległa w konfrontacji z najnowszym Audio analogue Paganinini. Nie chodzi o to że grało inaczej ale o klase brzmienia. Miałem tez Krella z serii Kav ale nie bede o nim pisał bo i tak mi nikt nie uwierzy wiec komentarz zostawie to dla siebie:)

@baba

A co z tym Krellem było nie tak? A może wręcz przeciwnie. Nie pisz czegoś i nie kończ, bo tak gentlemeni nie robią.

Założę się, że ten Krell to płaski sucholec jakich mało, a w dodatku w cenie dla nuworyszów.

grał bardzo kiepsko

Mogłem się tego domyślać. Co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że hi-end należy definiować przez hi-endową cenę. To jest tak, jak np. z zegarkami, TAGHeuer czy Xemex wcale nie są dokładniejsze od radiowego Casio, ale mają inne logo na cyferblacie. Podobnie w audio - Krell, Wadia, Mark Levinson to brzmi dumnie na płycie czołowej, ale czy z głośników brzmi równie dobrze?

Zestawienie 2 x osiemsetki i Triangle bodaj Altea - prosiłem o najżywsze kolumny jakie salon miał. Dziękuję Panom z gdańskiego Albatrosa.

Cóż,w tym zestawieniu klapa..... Powooooolny bas,kupa mało emocjonalnego środka i obcięta góra,kiepska separacja - salon nie wygrzał gratów przed moim przyjściem a pewnie szkoda, umawiałem się na odsłuch wcześniej.

Nie ma innej rady jak pożyczyć do domu.

babatular, 6 Mar 2007, 16:34

>soso

> ja mam Wadie i musze ci powiedziec ze ostatnio sam sie zdziwiłem kiedy ta Wadia poległa w

>konfrontacji z najnowszym Audio analogue Paganinini. Nie chodzi o to że grało inaczej ale o klase

>brzmienia.

Ty tak na serio czy dla jaj - tak tylko pytam bo mam wlasnie najnowszego AA Paganini (nie wiedzialem, ze to taki skrab ;-))

Swoja droga gra swietnie. Porownywalem wprawdzie tylko CDP Regi, Roksana - Caspian, i DACiem Thety.

pzdrw

soso

PS

Wadia kosztuje chyba tyle co niezle auto, czy tak?

nie wiem czy akurat AA to takie cudo - na pewno bardzo dobry za te pieniadza, pisze jak najbardziej poważnie

• 3 tygodnie później...

i jak wrażenia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.