Skocz do zawartości
IGNORED

INTERKONEKT XINDAK CFA-1 - u mnie OK!

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Interkonekt stereo CFA-1 jest najnowszym produktem firmy Xindak, w którym wykorzystano do budowy mieszankę specjalnego włókna węglowego i metalowego przewodnika. Przewód dodatni to przewodnik z włókna węglowego zbudowany z czterech kabli, z których każdy zawiera 6000 żył 6μm wykonanych z wysokiej czystości i wysoce nasyconych włókien węglowych. Przewód ujemny, który również spełnia funkcję osłony elektromagnetycznej, składa się z czterech kabli. Każdy z nich zawiera 19 żył o średnicy 0.12mm wykonanych z posrebrzanej miedzi beztlenowej OFC. Interkonekt jest zakończony wysokiej jakości konektorami CMC RCA, które zapewniają wyższą trwałość użytkowania i mniejsze straty sygnału niż powszechnie używane konektory. W związku z rewelacyjnie stabilnym fizycznym i chemicznym charakterem oraz specjalną mikrostrukturą włókna węglowego, wyeliminowano tzw. „efekt naskórkowości”, który zwykle jest spowodowany przez konduktancję metalu w czasie transmisji sygnału, jak również zniekształcenia spowodowane przez zanik sygnału na brzegach jonów kryształków struktury. Co najważniejsze charakterystyka tej struktury nie słabnie i nie zmienia się wraz z upływem czasu. W związku z powyższymi zaletami, Interkonekt CFA-1 charakteryzuje się znakomitym i delikatnym dźwiękiem, szeroką sceną muzyczną oraz bardzo bogatą i nasyconą muzykalnością.

Tyle można sie dowiedzieć na stronie dystrybutora.

Teraz moje spostrzeżenia :)

Długo szukałem odpowiednich kabelków do mojego zestawu.

Posiadam nowy (wykonany na zamówienie) wzmacniacz lampowy ukrainskiej firmy PhaSt (dzielony).

Odtwarzacz to NAD S500.Kolumny JM Lab PS 5.1 angire.

Szukając odpowiednich interkonektów do w/w zestawu przesłuchałem sporo kabelków,

m.in. Audioquest Turquise, AQ Coral, Z-Zultra 2, Stereovox HDSE, Sonus Oliva.....

Próbowałem róznych konfiguracji i ciagle czegos mi brakowało ....

Sporo wniósł Stereovox HDSE, ale zastosowanie 2 par tych kabli (między Cd, a pre i miedzy pre, a power) trochu wyszczuplało dzwięk i lekko go rozjaśniało.

No i w końcu trafiłem na Xindaka CFA-1.Wpiąłem za jednego Stereovoxa....

Słucham, słucham...no i gra !!!!

Najlepsza konfiguracja to Xindak między CD, a przedwzmacniacz, a Stereovox HDSE między przedwzmacniacz a końcówki.

Co wniósł CFA-1?

Brzmienie stało sie czyste, wolne od nadmiernej krzykliwości, wszystko słychać.

Dzwiek nabrał odpowiedniej masy.

Wszystkie zalety przypisywane Stereovoxowi zostały utrzymane.

Nie odczułem ani pogorszenia dynamiki, ani basu, wokale są pełne, barwa naturalna.

Aż chce sie słuchać.

Ciekawe czy ktos jeszcze miał do czynienia z tym kabelkiem?

Może tylko u mnie wpasował się w system?

Ale niech tak zostanie.

Synergia została osiagnięta.

Amen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30497-interkonekt-xindak-cfa-1-u-mnie-ok/

Jak uważasz czy ten kabelek daje barwę dzwięku lekko osuszoną czy ciepłą ????

Nie słuchałem tego kabelka ale budowa wskazuje na to ,że dzwiek powinien być neutralny, powiedzaiłbym z przesadą że chłodny .Miałes okazje sprawdzić ten kabel w singlu ???

Testowałem tylko w komplecie ze Stereovoxami.

Dzwiek mi poprostu spasował, a juz miałem serdecznie dość kombinacji z wpinaniem-wypinaniem kabli

(mało gniazd we wzmakach nie wyrwałem).

Zagrało tak jak trzeba. Kolejne dni i kolejne płyty potwierdziły trafność połaczenia.

Kiedys może potestuje go solo.

Mam wzmaka LFD Mistral i podłacze go do niego.

Wówczas napisze jak gra solo.

Jeszcze znalazłem na necie schemat konstrucji wewnetrznej tegoż kabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

zwykłybanan - a nie próbowałes Siltecha New York - w Top HiFi robią wyprzedaż i zamiast 839 krzyczą 250 zł za 2x1m RCA

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

papaja - z tego co kiedyś pisał Papamek to jest właśnie IC który ociepla i lekko łagodzi, co najwyżej może miec lekko monotonny bas.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 1 Sty 2007, 18:01

>zwykłybanan - a nie próbowałes Siltecha New York - w Top HiFi robią wyprzedaż i zamiast 839 krzyczą

>250 zł za 2x1m RCA

Nie próbowałem Siltecha.

Jak pisałem wyzej, w obecnej konfiguracji Xindak CFA-1 " mi spasował".

Odnosze wrażenie że gra on neutralnie i komponuje sie z reszta toru.

Idealna synergia poszczególnych elementów zestawu to zadanie niesamowicie trudne.

Mozna latami szukać odpowiedniego wzmacniacza czy kabli.

Ja po wielu latach powiedziałem sobie: STOP

Buduje system (do ...i tu cena) i dopieszczam go okablowaniem.

Jak zagra pod moje ucho, to kończę poszukiwania , bo mam już dość słuchania techniki a nie płyt z prawdziwa muzyką.

Nie będe sie zarzekał, że to system "na wieki".

Moze kiedys cos zmienię...

Co do cen kabli to jest to kwestia producenta, więc każdy " krzyczy " ile mu sie podoba.

Nie zawsze cena idzie z jakością w parze.

Jak pewnie wiesz kable, a zwlaszcza ich stosunek jakość-cena to śliska sprawa.

U mnie na przestrzeni 15 lat rózne zestawienia okablowania niezalęznie od ceny w połaczeniu do róznych komponentów okazywały sie albo wielka porażką , albo "dopieszczeniem " całosci systemu.

zwykłybanan=> gratuluję szczerze uporu i cierpliwości że w koncu masz to czego szukałeś. Synergia jest najważniesza aby ją zbudować we własnym systemie pod własne ucho wymaga czasu i zachodu.

Pozdr.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

kerikawon, 31 Maj 2007, 08:53

>Ponawiam pytanie .

>Jak oceniasz ten iterkonekt Xindaka po pięciu miesiącach grania?

Nie moge narzekać. Muzyka, muzyka, muzyka..... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.