Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z odbiornikiem STA120 - pomóżcie :-)

kwierzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie na wstępie. Od ponad miesiąca chodzi mi po głowie zbudowanie przetwornika cyfrowo analogowego. Jako źródło sygnału - sygnał cyfrowy z jakiegoś CD - to nie problem.

Schody i pagórki rozpoczynają się dalej, kiedy rozpoczynam poszukiwanie elementów - scalaczków do budowy przetwornika. Na forum widziałem DAC'e na TDA i odbiornikach CS, jednak chciałbym wykorzystać to co mam pod ręką. Bardzo spodobało mi się rozwiązanie części cyfrowej w projekcie na stronie poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Główny problem to to, że nie mam pojęcia skąd wziąć DIR1703. Na dniach udało mi się zdobyć coś takiego jak odbiornik STA120, link do noty na dole. Układ DAC'a z linku wyżej, czyli AD1866 mam, dysponuję również 1 sztuką AD1854.

Ukryta Zawartość

i nota AD1866:)

Ukryta Zawartość

Czy da się wpakować w miejsce DIR1703 odbiornik ten STA120 ??Z góry mówię, ze nie chcę odbiorników CS - są baaardoz drogaśne, nie na moje skromne możliwości finansowe.

Więc podsumujmy. Da się tam wsadzić tego STA120?? Jeśli nie to czy można wstawić tam YM3623B - którego nie wiem gdzie idzie dostać. Poniżej daję fotkę schematów części odbiornika tego DAC'a o którym mowa w linku nr1

ifkovic3.gif

ifkovic4.gif

Mam też kilka pytań do tych schematów. Zamiast TORX'a i signału TTL można dać sygnał taki jak sobie życzy STA120, w nocie pisze jaki. Na rysunku 1 widzę tam kwarc z potrzebną obstawą. Gdzie do STA120 podłącza się oscylator kwarcowy ?? Podłącza się go w ogóle tam? Bo nie rozumiem dokładnie tego co pisze w nocie.

Update: STA120 nie wymaga zewnętrznego kwarcu.

Quest2. Co to za układ oznaczony jako 7S04? Jakiś inwerter ?

Update: Jest to inwerter.

Quest3. Rozróżniłem piny w STA120 od szyny data i od zegara, ale na schemacie widzę przy DIR1703 LRCK0 - a szyna ta opisana jest jako FRAME. Czy w STA120 pin ten opisany jako FSYNC

(Frame Sync.Delineates the serial data and may indicate the particular channel, left or right and may be an input or output. The format is based on M0, M1, M2 and M3 pins.)

to to samo co LRCK0 ??I trzeba go podłączyć tak samo jak linię FRAME z DIR1703 ?

Quest4. Jak ustawić STA120 żeby współpracował z AD1866/1854 ? W nocie AD1866 pisze:

Cytat:

INPUT DATA

The digital input port of the AD1866 employs five signals: Data

Left (DL), Data Right (DR), Latch Left (LL), Latch Right

(LR), and Clock (CLK). DL and DR are the serial inputs for

the left and right DACs, respectively. Input data bits are clocked

into the input register on the rising edge of CLK. The falling

edges of LL and LR cause the last 16 bits which were clocked

into the serial registers to be shifted into the DACs, thereby up-

dating the respective DAC outputs. For systems using only a

single latch signal, LL and LR may be connected together. For

systems using only one DATA signal, DR and DL may be con-

nected together. Data is transmitted to the AD1866 in a bit

stream composed of 16-bit words with a serial, twos comple-

ment, MSB first format. Left and right channels share the Clock

(CLK) signal.

W STA120 mamy jakieś piny do konfiguracji, jednak nie wiem co i jak ma być tam pozwierane, przez co, żeby odpowiednio działało...

W jaki sposób zrealizować reset z układem MAX707 ?

No i chyba najważniejsze pytanie - czy formaty STA120 i AD1866/1854 będą się ze sobą zgadzały? I co lepiej użyć, AD1866 czy AD 1854 ? - AD1866 jest chyba łatwiejszy do montażu, obudowa PDIP.

Prosiłbym o porady, wskazówki, jakie inne układy, nie za drogie można wykorzystać, no i żeby to zbudować a nie wpakować się w zbędne koszty niż potrzeba. Z góry serdecznie wszystkim dziękuję za okazaną pomoc.

Aha, i zdjecie bohatera pierwszego postu w tym temacie - STA120

STA.jpg

P.S Temat był poruszony na elektrodzie, jednak stanął w miejscu, myślę, że tutaj uzyskam więcej odpowiediz i pomocy. Pozdrawiam, Krzysztof

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego na tym forum nie ma edycji postów, byłoby ładniej...

dodaję obrazki bo tagami IMG nie można chyba...

i link do tematu na elektrodzie jeszcze

Ukryta Zawartość

post-10372-100000837 1170308152_thumb.jpg

post-10372-100000838 1170308150_thumb.gif

post-10372-100000839 1170308149_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Twoim STA120 nic nie słyszłem. A co do DIR1703 to TI już go nie produkuje, podobno ten układ miał jakieś błędy. Osobiście go używam, nie w swoim autorskim projekcie, ale w kicie AVT566 i trochę grymasi. Z Toslinkiem jest OK ale w połączeniu elektrycznym z CD-ROMem słychać czasami trzaski bardzo podobne do "winylowych". TI teraz ma nowego DIRa, takiego:

Ukryta Zawartość

Jak masz kogoś w stanach lub starej uni to nie ma problemu ze zdobyciem tej kostki z próbek od producenta, do Polski TI niestety już od dawna nie przysyła sampli, widocznie za dużo z nich szło na Allegro...

Ukryta Zawartość

Więc to pewnie problem tego kitu. Kiedyś się kontaktowałem z kimś kto też to złożył i miał to samo. Kit wyszedł na jakiejś wstępnej wersji płytki, coś było nie tak. Pamiętam że mi nawet pieniądze zwrócili. Ale kontaktowałem się z autorem i mi powidział co poprawić żeby działało. No ale stukanie pozostało a ja jakoś sobie dałem spokój z tym kitem. A trochę szkoda bo grał całkiem przyjemnie. Projekt był raczej nie najgorszy: rozdzielone zasilanie, masa, każda kość odsprzęgnięta. Ale i tak chyba ten kit kupiły chyba tylko dwie osoby (licząc mnie), a to trochę dziwne, szczególnie że to były czasy kiedy jeszcze TI przysyłało sample, a to jest całe na TI: DIR1703, TAS3001, PCM1710U i OPA2604. Ciekawe czemu to nie działa dobrze. Najdziwniejsze że nawet na Toslinku stuka, ale po pewnym czsie przechodzi jakby się coś musiało wygrzać. To wygrzanie to jeżeli chodzi o podłączenie z komputerem - kartą na PCM2706, z CD-ROMem stuki pozostają na przejściach między utworami. Sprawdzę jeszcze na SPDiFie takim jak w CD a nie w CD-ROM (TTL).

OK panowie. Dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Niestety nie mam znajomych w angli czy też UE, jedynie stany, ale to znajomy kuzyna a nie mój, i RPA - właśnie do RPA wysyłają próbki ? mam tam wujka :)Co do samego STA120 jeśli go nie znacie, proponuję się z nim zapoznać, bo może to fajny odbiornik sygnału cyfrowego:) nota w pierwszm moim poście tego wątku. Nie no ale na poważnie, mam tego STA120 - myślę, że jak ktoś się postara to też zdobędzie próbkę z ST, cały czas dostępną.

Przewalałem internet w poszukiwaniu czegokolwiek z STA i znalazłem coś co zamieszczam na pierwszm rysunku poniżej. Znalazłem to tak dokładniej w PDF'ie tutaj, FIGURE 7.

Ukryta Zawartość

To już znacznie ułatwia mi sprawę, bo mam proste rozwiązanie części samej odbiornika. Po przeanalizowaniu dokładniejszym stwierdziłem że brakuje tam jeszcze konwertera TTL/CMOS - w przypadku sygnału optycznego, przynajmniej tyle zrozumiałem w nocie aplikacyjnej.

Druga sprawa to konfiguracja samego odbiornika. Po głębszej analizie wyprowadzeń i formatów, jeśli się nie mylę to format 0 z noty STA120 pokrywa się mniej więcej z formatem left justified układu AD1854 - którego prawdopodobieństwo użycia jest raczej większe w miarę jak zagłębiam się w dokumentacje obu scalaków.

Więc które piny, przez co i do czego (domysł -raczej do masy) trzeba pozwierać żeby uzyskać format 0 na wyjściu STA120 ? No i czy ten format 0 pokryje się z formatem left justiefied kostki AD1854 ?

I sprawa ostatnia, to w jaki sposób zrealizować reset ? Czy ten MAX707 z tych rysunków będzie dobry do tego celu. Wspomnę tylko, że aby uzyskać reset potrzeba żeby M3 był jako 1(nie wiem czy stan wysoki?) i piny od M0-M2 w stanie 1. Może ktoś podpowie co i jak z tymi stanami. Byłoby wtedy o wiele łatwiej.

Załączam ten obrazek o którym była mowa na początku tego postu. Panowie, liczę że pomożecie mi zbudować tego DAC'a ;) Z góry dzięki za kolejne odpowiedzi.

post-10372-100000803 1170308208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy przysyłają do RPA najłatwiej przekonasz się rejestrując wujka w TI. Zawsze te listy krajów do wyboru są strasznie długie. Chociaż np w Linear Polski na tej liście nie ma. W TI jest ale potem przy zamówieniu okazuje się że im przykro ale nie dadzą. ST przysyła do Polski, ale bardzo długo myśli nad tym czy dać czy nie. Ten ST wygląda ciekawie i bym się nim poważnie zainteresował (więc i pewnie pomógł) gdyby nie to że w moim DACu na AD1955 nie zamierzam stosować SPDIF, tylko I2S.

Tryt>> Przeglądałem przed chwilą temat o twoim DAC'u i sądzę, że rozumiesz te sprawy DAC'owe lepiej niż ja. Czy byłbyś ta miły i razem z innmi pomógł mi zbudować tego DAC'a z STA120 na pokładzie ? Co do próbowania TI i RPA, to dam sobie spokój, bo z wujkiem, niestety nie mam kontaktu via internet :( Mam STA120, więc postarajmy się wspólnie żeby zrobić z niego użytek :) Czy na TI świat elektroniki się kończy ?:)

Co do pomocy, mogę ale raczej później. Teraz mi się robi cięższy okres na uczelni. I tylko w swięta trochę się wziąłem za swojego DAC. A zaraz to i jego będę musiał odłożyć.

Na TI jak najbardziej się świat nie kończy. Jest też Analog;) A na serio to BB ma pewną renomę, no ale też to bywa różnie, jak np ten DIR miał błąd (z tego co pisze Bacek nieważny w CD ale jednak).

Jak masz tego ST to korzystaj z niego. Napisałeś że nie wiesz skąd wziąć DIRa to odpowiedziałem, ale wcale nie namawiam na TI. Ja od ST ostatnio wziąłem dekoder MP3 bo mieli fajny i zapowiada się dobrze, ale to jeszcze daleka sparawa żeby go wykorzystać.

O tego CS'a chodziło ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trryt, 29 Gru 2006, 13:41

>O Twoim STA120 nic nie słyszłem. A co do DIR1703 to TI już go nie produkuje, podobno ten układ miał

>jakieś błędy. Osobiście go używam, nie w swoim autorskim projekcie, ale w kicie AVT566 i trochę

>grymasi. Z Toslinkiem jest OK ale w połączeniu elektrycznym z CD-ROMem słychać czasami trzaski

>bardzo podobne do "winylowych".

a jakiego kwarcu uzywasz?

DIR1703 mial problem nie tylko z synchronizacją przy zmianie Fs ale z także z całym układem PLL. Spróbuj zastosować 11.2896MHz( 44,1kHz *256) przy DIR 1703. DIR1703 taktowany tą częstotliwościa z DSD1793 nie generuje żadnych "trzasków", ale kiedy był taktowany 4,096MHz, to i owszem zdarzało się. W końcu TI nie bez powodu go wycofał z produkcji.

Co do STA120 to jest to dosc dobry odbiornik, ale ma znacznie wiekszy ( porównaniu z DIR1703) jiiter odtwarzanego zegara systemowego.

>kwierzyk

tak, chodzi o rodzinę układów CS8412/14/16, ten od ST różni się jeszcze tym, że jest zasilany niższym napięciem (3,3V vs. 5V).

Gdzie można kupić AD1866, czy jakiś podobny i prosty w aplikacji 2-kanałowy substytut? Ten posiada zintegrowane wzm. operacyjne na wyjściu co tak śrenio mi się podoba... chociaż upraszcza aplikację i budowę jakiegoś non-os DAC lub upgrade'u. Jak wypada brzmieniowo ten układ w porównaiu z innymi oraz starszymi jak PCM56, TDA1541/3?

Zasilanie to nie problem, można dać regulator na 3,3V. Ale pin w pin jest kompatybilny, bardzo interesuje mnie czy to zadziała... Nawet noty aplikacyjne obydwu układów które porównywałem są bardzo podobne.

AD1866 zamówisz w AD. Nie słuchałem tej kości, gdyż raczej nie udało mi się jeszcze zbudować DAC'a. Jeśli STA120 będzie dobrym zamiennikiem CS'a to buduję DAC według schematu Petera.

tomek_j->

Stosowałem kwarc 6,144 i tryb PLL. Chciałem sprawdzić w trybie rezonatora, ale nie mam 11,2896 tylko 16,9344, a coś mi w tym kicie nie wyszło przełączenie na 384fs. Jak zdobędę 11,2896 (a to dość trudne) to jeszcze muszę spróbować bo DAC jest tego warty.

kwierzyk->

Sorry że się nieodzywałem, ale naprawdę jestem zajęty, a widzę że sobie poradziłeś. Wczoraj to nawet cały dzień realizowałem postanowienie nie rozpraszania się zaglądaniem na forum;)

Molibden-> A po co chcesz kupować części Analoga, jak oni tak łatwo przysyłają próbki. Korzystajmy zanim cwaniaki z Allegro odbiorą nam i to źródło.

Tryt no jakoś temat idzie do przodu. Ale czy to STA NA PEWNO zadziała ? inne napięcie aby, inne reguatory dam i też będzie OK.

Co do próbek z Analoga to oczywiście że wysyłają, ale znajmy umiar. Mnie także nie pociesza fakt że próbki z Analoga masowo lądują na allegro... Powinni ci którzy zarządzają programem samplowym zarządać przedstawienia aplikacji, lub zdjęcia gdzie jest zamontowany dany układ itd, lub jeśli jeszcze się go nie wykorzystało pokazać, że się go ma i już. CO prawda przyspożyłoby to im trochę pracy jakby mieli każdego sprawdzać, ale mniej próbek by lądowało na aukcjach, bo Ci ludzie byli by "zbanowani" w programie próbek. No ale nie o tym temat.

Jeśli ktoś chce AD1866 chętnie wymienię się nim na coś co może przydać się przy budowie DAC'a itd, ewentualnie odstapie1 układ.

Czy zadziała? Trudno powiedzieć na pewno, bez przeczyania dokładnie całej dokumentacji obu kości. A ja szczerze mówiac się odbiornikami nie interesowałem - od razu postanowiłem postawić na czysty I2S. Tamtego DIRa to miałem w kicie - to nie był "twórczy" projekt. Ale jak są kompatybilne pod względem pinów to to dużo znaczy, powinno być dobrze. ST nic nie pisze o tym że jest zgodny, ale może chodzi o jakieś licencje, prawa czy coś. Chociaż np TI w nocie do PGA2310 pisze wprost że to jest odpowiednik jakiegoś CSa.

Co do próbek, pewnie koszt takiego sprawdzania by ich wyniósł więcej niż same części. Chociaż i tak mam wrażenie że najdroższe w tym wszystkim są przesyłki, bo to przecież ich kości więc dla nich to koszt tego jest minimalny. Ja staram się zamawiać tylko to czego naprawdę potrzebuje. I zawsze szczerze zaznaczam przewidywane ilości które kupię/wykorzystam na minimum, wpisuje po co mi to, a w danych mam wpisane zawód student a jako firmę moją Politechnikę. Tymi co biorą hurtowo mogli by się zająć ale pewnie i tak by sobie założyli nowe konta, na babcię, siostrę, teściową;)

Piszesz że chcesz robić DAC Petera, chodzi o NOS na TDA1543? Widzę że masz ambitniejsze plany od zwykłego składania. Nie lepiej się wziąć za coś ambitniejszego niż kość określaną przez producenta "economy version" która nawet nie ma rozdzielonego zasilania cyfowego i analogowego. Np TDA1541 lub PCM63P jeśli chodzi o "klasykę", albo coś nowego - któryś z tych AD o których piszesz albo AD1955? Pewnie się narażam wiernemu gronu zwolenników TDA1543, ale nie przekonuje mnie układ który sam producent zalicza do budżetowych. Może i super części do okoła mu pomogą, ale nie lepiej nimi obkładać scalaka wyższej jakości? No chyba że chodiz o prostotę TDA1543 - tutaj on wygrywa, fakt że może to poskładać każdy kto wie którą stroną trzymać lutownicę. Podkreślam że nie chcę tu dykredytować autorytetu jakim cieszy się Peter na tym forum tylko zachęcić kolegę do twórczego eksperymentowania i szukania czegoś innego/nowego/lepszego/ciekawszego.

To że chcę złożyć DAC'a wg Petera, w cale nie oznacza, ze już zrezygnowałem z osobnego projektu, zrobionego "własnoręcznie". A że zdobyć mi się udało płytkę pod tego DAC'a to sobie go zbuduję. Jak mi się nie spodoba jego dźwięk to odstawię go do kartonika gdzie poczeka na swój czas, a raczej się spodoba, bo nie mam super słuchu i dla mnie wiele sprzętów gra ładnie, być może mam z tym mało obycia i mało rzeczy słuchałem, żeby móc poddawać coś ocenie.

Chętnie zbuduję DAC'a samodzielnie, jednak moja wiedza jest za mała i sam bym nie dał rady. Chodzi tu główne o konfigurację samego odbiornika i przetwornika. Nie wiem jak poustawiać stany 0 i 1, a bez tego nie ma co ruszać się z miejsca. Bo połączyć połączenia to nie jest raczej większy problem, trudniej z konfiguracją.

Tak jak w początkowym założeniu chcę nadal wybudować DAC'a w oparciu o AD1854. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi opisał który tryb trzeba ustawić w odbiorniku i który w przetworniku, żeby to zaczęło ze sobą gadać. Przydałby się opis krok po kroku jak to zrobić, co do czego zewrzeć itd, wtedy byłoby mi łatwiej.

Jeśli sprawa konfiguracji zostałaby rozwiązana pozostałby jeszcze RESET - w DAC'u Petera został pominięty, więc i tutaj może by go pominąć ? 1 problem byłby mniej, bo wystarczyłoby się zająć konfiguracją, narysowaniem schematu i wtedy ewentualnie poddać waszym uwagom i ocenom.

Z góry dziękuję wszystkim którzy pomogą w budowie tego DAC'a.

Przy okazji Szczęśliwego Nowego roku życzę wszystkim ;-)

Jak masz płytkę, to buduj! Zawsze trzeba spróbować. Ja się w to nie bawiłem, moja opinia o tym DACu wywodzi się z fabrycznych CD z tym układem. Może rzeczywiście coś w tej aplikacji tego układu jest. Warto spróbować. A co do obycia, ja też nie słuchałem jakiś super sprzętów (max to Linn Genki) ale przecież to nie ważne. Ważne żeby się mnie/ Tobie podobało i żeby mieć radosć z tego że się coś robi własnoręcznie.

Co do konfiguracji AD1854 to wygląda na że wystarczy według tabeli 1 ustawić na nim I2S i w STA120 według tabeli też 1 też I2S - trzeci wiersz tej tabeli ten z out, bo chcemy żeby to STA generował zegary: bitowy i ramki (L/R). To tak na szybko, bo naprawdę nie mam czasu (coraz bardziej czuje mroźny oddech projektów z uczelni na moich plecach;))

W każdym razie to powinno działać ze sobą bez najmniejszych problemów, bo ten AD1866 to raczej odpada z tymi oddzielnymi liniami danych dla L i R.

Nad AD1955 będę pracował więc mogę oczywiście pomóc, ale naprawdę kluczowe słowo to luty, jak "zamknę" ten semestr.

Co do resetu, to teraz zobaczyłem jak to dziwnie działa że nie ma osobnej lini tylko to na tych od trybu (naprwdę odbiorniki mnie nigdy nie interesowały). Ale wygląda na to że do I2S ma być M2=0 M1=1 M0=0. A więc M1 na stałe do VCC a do zwartych M2 i M0 jakiś układ POR (Power on Reset) np taki:

Ukryta Zawartość

też z próbek...

W DACu Petera nie ma resetu? Hmmmmmmm..... Ciekawe co piszą w nocie CSa/ST o tym czy jest on wymagany czy nie, bo teraz nie mam czasu tego czytać.

Również życzę Szczęśliwego Nowego roku, udanych konstrukcji i dobrych płyt w lepszych cenach!

Ukryta Zawartość

STA120 na tym schemacie z pdf-a współpracuje z DAC-iem który akceptuje format danych I2S - Philipsa. Podobnie działa odbiornik w NOS DAC Petera ze względu na użycie przetwornika TDA1543. DAC AD1866 wymaga EIAJ.

Do współpracy ze standardem "japońskim" w CS8412 użyłem konfiguracji

M0 - 1 pin 23

M1 - 0 pin 24

M2 - 1 pin 18

M3 - 0 pin 17

Pin 14, 15 nie podłączone,

SEL - 1 pin 16

CS12/FCK - 0 pin 13

Zastosowałbym więc połączenia tak jak wcześniej to wykonałem

Ukryta Zawartość

Na wejścia układu AD1866 podajemy:

D pin 2 (LL) Fsync pin 11 odbiornika CS8412

C pin 4 (CLK) SCK pin 12 odbiornika CS8412

B pin 3 i 5 (DATA) SDATA pin 25 odbiornika CS8412

E pin 6 (LR) zanegowany sygnał Fsync (bramka 74HC04/00 lub tranzystor) tak jak na pierwszej częsci schematu "Portable DAC".

Zegar Master MCK temu układowi nie jest potrzebny.

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za wpisy. Już coś do przodu idzie :-) Super! Układ AD1866 odsuńmy na razie na bok, będę go składał z tym DIR'em, może uda mi się go zdobyć w niedalekiej przyszłości.

Tak więc proponujecie żeby STA120+AD1854 użyć transmisji przez I2S. OK, Ja zaraz sam popatrzę do noty jak to tam jest :-) Wrzucę też niedługo dla porównania wycinek noty STA i AD do porównania, czy aby dobrze patrzę na te formaty przesyłu.

No, to by było na tyle na razie.

P.S I jak się bawiliście w sylwestra ? :D

trryt, 31 Gru 2006, 11:45

>tomek_j->

>Stosowałem kwarc 6,144 i tryb PLL. Chciałem sprawdzić w trybie rezonatora,

no wlasnie...DIR1703 nie dziala w trybie rezonatora, tzn dziala ale wyjscie DATA jest w stanie MUTE, a uklad generuje tylko sygnaly zegarowe. Trzeba zastosawac 11,2896MHZ i tryb PLL.

> ale nie mam 11,2896 tylko

>16,9344, a coś mi w tym kicie nie wyszło przełączenie na 384fs. Jak zdobędę 11,2896 (a to dość

>trudne) to jeszcze muszę spróbować bo DAC jest tego warty.

To chyba nie jest wina kitu, tylko przy S/PDIF z CD mozna otworzyc zegar z mnoznikiem 256, no chyba ze czegoś nie wiem :-p

BTW nowy DIR TI nie wymaga kwarcu w trakcie normalnej pracy. Zrezygnowano z ukladu SpAct (tego odpowiedzialnego za odtwarzanie zegara)na rzecz klasycznego PLL. Jest tez zaprojektowany tak by mozna go bylo zastosować w miejsce DIR1703 - taka sam pinologia. Wyglada na to ze DIR 1703 to jedna z wiekszych wpadek TI z dzialu digital audio. Ale i tak uzwazam ze TI (a glownie Burr Brown) robi ukladydigital audio na najwyzszym poziomie.

>no wlasnie...DIR1703 nie dziala w trybie rezonatora, tzn dziala ale wyjscie DATA jest w stanie MUTE, a uklad

>generuje tylko sygnaly zegarowe. Trzeba zastosawac 11,2896MHZ i tryb PLL.

???? To mnie zaskoczyłeś. Fakt że nie czytałem noty DIRa, tylko opis kitu i tam autor twierdził że można sobie wybrać albo PLL albo rezonator, nic o tym że z rezonatorem DATA jest wyciszone nie pisał. Ale tak właśnie miałem że nic nie było słychać, ale myślałem że to przez to 384fs zamiast 256. No nic na razie to nie mam czasu na to, ale później muszę zdobyć kwarc, poczytać notę i skonfigurować tego DIRa po swojemu, bo ten kit to niestety jest pełen błędów, tak nie wyszedł AVT jak TI ten DIR.

Fakt że opampy czy DACi BB są fajne, a ta wpadka to raczej wynik ogólnych tendencji rynkowych - byleby szybciej wypuszczać nowe produkty, a potem się zobaczy czy działa. Przecież ile jest w sprzęcie komputerowym i AV poprawek firmwerów tuż po wypuszczeniu na rynek, no tylko że z układami scalonymi się tak nie da. No ale np Atmel przecież masowo wypuszcza erraty do not swoich kości.

OK Panowie. Zrobiłem zrzuty porównałem te formaty, zamieszczam mało ważące grafiki w celu weryfikacji poprawności formatów. Wyglądają bardzo bardzo podobnie. W nocie Crystala znalazłem jeszcze coś o resecie, również zamieszczam.

Prosiłbym bardzo o napisanie mi jeszcze kiedy mamy stan 0 - czy podłączamy do masy, czy do napięcia itd

i kiedy mamy stan 1 i do czego podłączamy, tak na zapas, chciałbym to lepiej zrozumieć.

Przypominam, że do tematu AD1866N powrócimy w przyszłości, teraz skupmy się na AD1854. :-)

Ukryta Zawartość

post-10372-100000661 1170308423_thumb.jpg

post-10372-100000662 1170308422_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj widzę że jesteś bardzo początkujący, ale spokojnie każdy kiedyś zaczyna;)

Logiczna jedynka - stan wysoki jest wtedy kiedy na wejściu/wyjściu mamy napięcie bliskie dodatniemu napięciu zasilania. Piszę bliskie bo na wyjściu raczej nie jest ono równe. Na wejściu oznacza to że łączymy do + zasilania, czyli w przypadku STA120 do +3.3V - do VD+ pin 7 nie do 22 bo to zasilanie analogowe.

Logiczne zero - stan niski jest wtedy kiedy na wejściu/wyjściu mamy napięcie bliskie zera/ Czyli wejście łączymy z masą cyfrową DGND - pin 8.

Mogłem Ci napisać że 1 to 3.3V, a 0 to 0V a nie kręcić, ale lepiej żebyś wiedział że chociaż to jest cyfrowe to nie ma tu takich idelanych napięć że albo tak albo tak. Na początku noty każdego układu zawsze jest tabelka w której masz podane co dla niego jeszcze jest 0 a co 1, maksymalny poziom dla zera i minimalny dla jeden. Tak samo przebiegi sygnałów nie są idelnymi prostokątami, mamy czasy narastania i opadania, zresztą to widać na rysunkach które wkleiłeś - przebiegi są "trapezowate" Ale to Cię na razie nie obchodzi. Łączysz 0 do DGND, 1 do VD+.

Oni ten reset zrobili na bramkach OR, to taki układ co ma dwa wejścia i wyjście, jeżeli na conajniej jednym wejściu jest 1 to na wyjściu też inaczej 0. Dzięki temu podając na linie RESET 1 mają 1 na M0-M3, a jak na RESET jest 0 to na M0-M3 jest to co na pozostałych we bramek. Ale jak zrobić reset to Ci już pisałem wyżej.

>>no wlasnie...DIR1703 nie dziala w trybie rezonatora, tzn dziala ale wyjscie DATA jest w stanie

>MUTE, a uklad

>>generuje tylko sygnaly zegarowe. Trzeba zastosawac 11,2896MHZ i tryb PLL.

>???? To mnie zaskoczyłeś. Fakt że nie czytałem noty DIRa,

"In the crystal clock operation mode, the crystal oscillator generates three audio clocks SCKO, BCKO, and

LRCKO. In this mode, DOUT is always set to mute (zero). BRATE and UNLOCK can be indicated according

to the incoming S/PDIF signal."

>tylko opis kitu i tam autor twierdził że

>można sobie wybrać albo PLL albo rezonator, nic o tym że z rezonatorem DATA jest wyciszone nie

>pisał.

nikt nie jest doskonały ... :-)))). Podejrzewam, że to była pierwsza poważna wpadka DIR1703, bo tak prawde mowiac tryb z oscylatorem z wyciszonym DATA w praktyce jest mało przydatny- bo i po co ? . Coś nie wyszło i tak zostało. Nie jestem pewny, ale w pierwszym datasheet (preliminary) tej informacji (o wyciszaniu DATA) nie było

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.