Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DVD S 520 - problem z CD.

BRob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak już zdążyliście się zorientować mój odtwarzacz padł, no prawie. Szperałem trochę w internecie i wiem już, że te Yamahy do długowiecznych nie należą. W większości opisywanych przypadków po trzech, czterech latach coś zaczyna się w nich psuć. Gdyby to był supermarketowy odtwarzacz to pewnie wcale by mnie to nie zdziwiło, ale parę złotych za niego sobie producent policzył, co nie świadczy o nim najlepiej. Ale do rzeczy. Wiem, że przypadłości tych odtwarzaczy są różne. U jednych są problemy z czytaniem płyt DVD u innych wcale nic nie czyta a u jeszcze innych (w tym u mnie) występują problemy z czytaniem płyt CD. Mój egzemplarz odtwarza płyty DVD bez najmniejszych problemów (oryginały i kopie). Jakikolwiek materiał podany mu na płycie CD, bez względu na to czy jest to oryginalne CD,CDR, VCD czy mp3, zaczynają się problemy. Wczytuje/rozpoznaje płytę, rozpoczyna odtwarzanie i (tu nie ma żadnej reguły) po kilkunastu sekundach lub kilku minutach zatrzymuje się ............cisza w głośnikach .............. nagle odtwarza płytę dalej, czasem dokładnie od miejsca w którym skończył, czasem przeskoczy na inny utwór.

Feler występuje tylko i wyłącznie na płytach CD.

Zanim zwrócę się do serwisu, postanowiłem zasięgnąć informacji tu na forum, bo z serwisami bywa ........... różnie.

Czy ktoś z Was poradził sobie jakoś z tym problemem?

Jeżeli tak, to jaki jest ewentualny koszt naprawy?

Pozdrawiam.

BRob

https://www.audiostereo.pl/topic/30419-yamaha-dvd-s-520-problem-z-cd/

prawie napewno padl laser. Mozesz sprobowac go umyc ale sporadycznie pomaga. Zobacz jaki to typ lasera i zadzwon do impela adres internetowy to - impelshop pewnie maja sama wymiana laser to prosta sprawa. Nic nie trzeba regulowac czynnosc czysto mechaniczna z tym ze musisz rozlutowac dwie zwory na plytce lasera. Zobacz jak sa rozlutowane w starym i zrob tak w nowym.

Te odtwarzacze Yamahy miały b. kiepsko zaprojektowane serwo - brak czytania płytek, czy problemy z odczytem to problem z kostką serwo - cena tej kości jest dość wysoka i sens naprawy wątpliwy. Poczytaj na forum elektroda - tam dużo o tym piszą.

Bodopriva, przeszukując internet trafiłem i na Elektrodę. Wydaje mi się, że właśnie tam czytałem o wstawianych radiatorach i wentylatorach chłodzących jakieś elementy (scalaki?). Wymienić laser to może bym się podjął, ale wymiany tak gęsto upchanych elementów to już chyba nie.

Chyba będę musiał oddać swoją Yamahę do serwisu w celu sprawdzenia co tak naprawdę w niej padło i dopiero wtedy podejmę decyzję o jej dalszych losach. Dziwi mnie trochę ta częściowa usterka, CD nie a DVD tak.

senicz, bodopriva - dzięki za odzew.

Pozdrawiam.

Szukając lasera trafiłem na coś dziwnego. Nowy laser, który obsługuje CD a nie obsługuje DVD. Ciekawostka co?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że wczytuje i uruchamia płytę mniej więcej w takim samym czasie jak dawniej. Jakiś rok temu miałem juz taki problem, ale wtedy pomogło wyczyszczenie lasera i przedmuchanie całości optyki powietrzem w sprayu.

jak problem z płytą występuje w określonym czasie np. 5 minut od rozpoczęcia płyty i zawsze w tym samym miejscu to winny jest brudny mechanizm sanek lasera - przerabiałem to parę razy z KSS213B - przeczyszczenie prowadnic i tulejek, nasmarowanie od nowa przywracało poprawne czytanie płyt bez dotykania lasera

to nie sanki bo czyta dvd. Umyj go jeszcze raz. Najlepeij calego wpakuj do destylowanej wody wczesniej myjac detergencie w zwyklej a plucz w destylowanej. Wysusz delikatnie nagrzewajac na kaloryferze lub suszarka. I powinno dzialac bo laser dosc nowy. Mozesz podniesc troche prad lasera cd. Ale ktory to pr? byc moze service tej jamachy cos ci wyjasni.

Josef, problem zacinania odtwarzania pojawia się w różnych miejscach płyty. Sanki też już wyczyściłem i przesmarowałem na nowo. Niestety to nie pomogło.

Nigdy się nie grzebałem w laserach i szczerze mówiąc chyba sam wiele nie zdziałam. Po nowym roku mam trochę wolnego to spróbuję trochę porządniej wyczyścić ten laser. Najwyżej sprzedam go na części. :-)

Dzięki i pozdrawiam.

Witam.

To niestety znowu ja :-)

Przed chwilą otworzyłem Yamahę i zacząłem się przyglądać temu ustrojstwu. Obawaim się, że nie bardzo wiem jak podejść do tego laser. Od czego zacząć? Nigdy nie bawiłem się w grzebanie w czytnikach laserowych i chyba bez porady nie będę się dotykał bo całkiem coś skopię, a w tej chwili przynajmniej filmy można oglądać. :-)

Pomocy.

Pozdrawiam.

BRob.

• 4 tygodnie później...

senicz, 26 Gru 2006, 04:31

>prawie napewno padl laser. Mozesz sprobowac go umyc ale sporadycznie pomaga. Zobacz jaki to typ

>lasera i zadzwon do impela adres internetowy to - impelshop pewnie maja sama wymiana laser to

>prosta sprawa. Nic nie trzeba regulowac czynnosc czysto mechaniczna z tym ze musisz rozlutowac dwie

>zwory na plytce lasera. Zobacz jak sa rozlutowane w starym i zrob tak w nowym.

Podpowiedzcie, gdzie szukać tych zworek o których mowa wyżej.

BRob.

Ukryta Zawartość

post-2866-100008514 1170745821_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to jest stary czy nowy ale zaznaczyłem 2 takie punkty. Bo od spodu chyba nic nie można rozlutować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może to nie laser jest przyczyną usterki, tylko elektronika lub jakieś połączenia, peknięte ściezki, taśma... czasem jakieś luty pękają - trzebaby wtedy wspomniany przez privatena na początku układ serwo przedmuchać gorącym powietrzem w celu poprawienia lutów.

Molibden, 5 Lut 2007, 22:14

>Być może to nie laser jest przyczyną usterki, tylko elektronika lub jakieś połączenia, peknięte

>ściezki, taśma... czasem jakieś luty pękają - trzebaby wtedy wspomniany przez privatena na początku

>układ serwo przedmuchać gorącym powietrzem w celu poprawienia lutów.

Zdaję sobie sprawę, że możliwych wariantów jest sporo, ale to już przekracza moje możliwości i dlatego będę musiał zwrócić się o pomoc do kogoś kto ma o tym pjęcie.

Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.