Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor wejść - przkaźniki dwu cewkowe

Jq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Więc zachciało mi się złożyć selektor wejść, nie chciałem mieć żadnych gałek na przedzie wzmacniacza tylko przyciski, ale do przycisków wszędzie w projektach są procesory itp. Dlatego postanowiłem użyć przekaźników bistabilnych dwucewkowych Nais TQ2-L2-5V. W teorii działa to tak:

- "-" na stałe połączony we wszystkich przekaźnikach

- pierwszy przycisk włącza 1 przekaźnik, wyłącza 2 i 3

- drugi przycisk włącza 2 przekaźnik, wyłącza 1 i 3

- trzeci przycisk włącza 3 przekaźnik, wyłącza 1 i 2

ale po podłączeniu wszystkiego jak na pierwszym obrazku nie działało okazało się, że przez takie połączenie + pojawia się wszędzie i wszystkie przekaźniki chcą się wł i wył. nawet podanie napiecia tylko na jeden nic nie dawało.

Potem dodałem diody prostownicze, żeby prąd nie "wracał" i każdy przekaźnik mogłem osobno włączać i wył, ale po wciśnięciu 1 przycisku włącza się pierwszy przekaźnik (tak jak powinno), reszta nic, po wciśnięciu 2 wyłącza się 1 (tak jak powinno) reszta nic, po wciśnięciu 3 wyłącza się również 1 (tak jak powinno) a reszta nic.

Teoretycznie miało to działać bez problemu a tu ..... (elektronikiem nie jestem)

Czy to w ogóle może zadziałać ? Co jeszcze zmienić, czyżby trzeba było podać zamiast 5v 15 żeby wszystkie się włączyły nie tylko pierwszy? Ale połączenie jest równoległe więc .... Nie wiem już.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3591-100001162 1170307680_thumb.jpg

post-3591-100001163 1170307677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy klawiaturze jest co prawda procek , lecz do obsługi kontrolek , jak ktoś ma pojęcie o cyfrówce to można to zrobić na przeżutnikach- 74xxx , niestety sam się nie znam na cyfrówce.i dlatego ktoś juz napisał program do klawiatury.

a tak wygląda PCB niestety musiałem przeciąć i zmiejszyć by weszło na stronę tu można obejrzeć w całej okazałości . .http://www.prywatne-hobby.webpark.pl/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jq przekaźniki bistabilne z założenia są przeznaczone do załączania impulsem, później pracują bez napięcia. Jest jedna cewka set (ustaw) i reset. Jak do set podasz napięcie (na reset nie ma napięcia!) przełączasz na jedne styki a jak podasz na reset (na set nie ma napięcia!) to przełączysz na drugie.

Jq sorry za ten mój poprzedni wpis jak poczytałem dokładnie Twój wpis widzę że wiesz jak się je steruje. Wg. mnie układ pierwszy musi działać. Posprawdzaj połączenia czy są na pewno zgodne z tym co wyrysowałeś i sprawdz czy Ci zasilacz nie zdycha, te przekaźniki mają stosunkowo niską rezystancje.

Jeszcze jedno pamiętaj że one tak mają że ich stan początkowy może być dowolny (mogą się same przełączyć pod wpływem drgań, oczywiście jak nie ma na nich napięcia) wobec tego musisz przeprowadzić procedurę resetu na początku polegającą na na naciśnięciu po kolei wszystkich przycisków co by je poustawiać. No cóż może się zdażyć że będziesz miał na wyjściu dwa lub trzy sygnały na raz jeśli nim wstrząśniesz, taki urok.

JG pierwszy schemat nie ma prawa zadziałać , a drógi już prędzej lecz Detom ma rację każde użycie klawisza musi resetować wszystkie pozostałe . spójż na schemat który zamieściłem- , część wykonawczą. i dostosój do swoich potrzeb.

przerabialem ten problem... nie wzioles jeszcze jednej rzeczy pod uwage, przekaznik ktory aktualnie przewodzi sygnal powinien sie wylaczyc wczesniej zanim nastepny sie zalaczy.... zaprojektowalem nawet schemacik podobny do twojego z diodami ale uzupelniony jeszcze o uklady opozniajace z kondensatorem rezystorem i tranzystorem... koniec koncow zdecydowalem sie na uklad z procesorem, ktory daje wieksze mozliwosci i dodtakowo moze jeszcze sterowac innymi rzeczami.....

Mieliście racje po ponownym zlutowaniu wersji z diodami działą bez problemu. Może nie chciał działać bo go na bateri z komórki testowałem, na zasilaczu działa.

Co do resetowania przy przełączaniu przy testach nie ma żadnych nieprzyjemnych dzwięków.

Ogólnie myśle że może to być niezła alternatywa dla procka bo taniej.

Ale lepszym rozwiązanie i dużo tańszym jest zastosowanie przekaźników monostabilnych i przełącznik obrotowy 3 pozycyjny BBM. dodatkowo można łatwo sygnalizować używane wejscie diodami. Jedyny problem to nie pasująca mi do przedniego panelu gałka.

Jq sorki pomyliłem obrazki i wkleiłem nie ten co trzeba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na mojej strące niema tego obrazka , jak chcesz mogę podesłać ci go w PDF w poszczegulnych warstwach potrzebnych do zrobienia PCB,lub byś miał możliwość zapoznania się dokładnie z pomysłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.