Skocz do zawartości
IGNORED

Spalił się głośnik, na jaki wymienić?

olo21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostałem taki głośnik jak na zdjęciu. I ten wiekszy w nim( nie wiem jak się fachowo nazywa) ma przerwaną membranę. Chcę go wymienić. Co mi polecicie niedrogiego?

Nie za bardzo mam rozeznanie w cenach.

Chciałbym żeby dobrze przekazywał niskie tony - to jest priorytet, ponieważ będzie to głośnik dodatkowy do mojej wieży (aiwa nsx sz5).

Odległość między śrubkami po skosie mocującymi ten zepsuty głośnik to 15.5cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8116-100001239 1170307551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten głośnik jest już dawno nie produkowany.

Jeśli chesz wspomagać bas dodatkowym głośnikiem to pasowałby tam któryś Tonsil GDN13/ileśtam (40 lub 50), 8ohm, na gumowym zawieszeniu górnym - to co się wykruszyło to resor piankowy.

Najlepiej jakbys miał parę takich skrzynek (ze sprawnym wysokotonowcem), wtedy podłączasz je zamisat oryginalnych głośników bo taki "sub" to straszna prowizorka.

Wymiarowo i konstrukcyjnie zgodny z GDN16/15 jest GDN16/30, ale jeśli chodzi o bas - szału nie robi (choć jeśli masz tylko 1-drożne głośniki od wieży to będzie on przy nich niezłym basowcem, a szczególnie ta nowsza 13-ka Tonsila).

Kurcze ludzie, co wy wymyslacie...kolumy te wygladaja jak z jakiegos horroru, jak kots by je smolą obsmarował, za 80 zł na allegro mozna kupić dużo pesze, wiec mowa o regeneracji lub wrecz kupienia noweego głosnika:) chyba nie wchodzi w rachube..po co płacic za cos co i tak nie zagra..

Wprawdzie darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, ale te które widać nie rokują, że zwierz długo pociągnie nawet jeśliby mu wstawić plombę...

Szkoda środków na naprawę tego czegoś, lepiej dokupić coś używanego, ale sprawnego.

-->olo21, bardzo fajne kolumienki, kiedyś takie miałem (na nich nauczyłem sie regenerowania głośników ;) ).

Grały z creekiem 4330mk2, pod względem przestrzennosci dźwięku wygrywały z kefami Q1.

Basu faktycznie niedużo (coś od 90Hz w tej odmianie, 70Hz w innych wersjach), ale za to dość (jak na takie kolumienki) sprężysty.

Spróbuj sam je zregenerować, za materiały zapłacisz może z 10zł, przy okazji posiądziesz ciekawą umiejętność ;)

olo21

ktos niezle cie zalatwil dajac ci smieci jako podarunek daj sobie z tym spokoj wsadz je tam gdzie ich miejsce a za dziegi przeznaczone na ich regeneracje kup lakies inne paczki

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

eee... marudzicie ;)

Lepiej byście tych maluchów posłuchali ;)

Akurat dla kumpla remontuję takie, dawno takich nie słuchałem, to zanim mu je oddam, to sobie z dzionek czy dwa posłucham jak grają :)

głośnik może nie wygląda okazale, ktoś nazwał go że wygląda na osmołowany. Zwrócę uwagę tylko, że zdjąłem wierzchnią maskownicę z materiału i drewna. Jak się ją założy to jest nieźle.

Aha, jest gdzieś przewodnik o regeneracji głośników? W sumie mógłbym się pouczyć na tym głośniku:)

Do Lt_Bri: jakie głośniki tam wstawiasz?

-->olo21, osobiście nigdy bym nie zmieniał na inne głośniki.

Kilka par GDN16/15 8om regenerowałem.

Najlepiej to zrobić na oryginalnych membranach i zawieszeniach tonsila, ale jak nie uda Ci się ich tanio zdobyć, to mogą być te (sprawdzałem, nieźle brzmią zrobione na takiej membranie):

Ukryta Zawartość

Jest tylko jeden problem przy użyciu tych membran (w zasadzie nie samej membrany, ale zawieszenia dotyczy - prosto można go rozwiązać ;) ).

Uważaj na niektóre dostępne na sieci membrany, są dość ciężkie, a mimo to miękkie jak szmata (inna sprawa że sporo takiego gówna w ofercie ma właśnie maxim, do którego aukcji dałem Ci linka, ale czego wymagać od ludzi którzy żyja głównie ze sprzedaży alpierdów ;P ).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.