Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-676 +Paradigm 7v.4

papaja

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tzw."nowy" na forum.Dotychczas sporo czytałem.Nabyłem niedawno Pioneer'a A-676(Allegro)+PD-S701 i do tego zestawu Paradigm'y 7v.4.Kable ProCab ,interconect i głośnikowe.Chciałem się Was poradzić i zapytać jak widzicie taki zestaw.Dla mnie brzmi nieźle,ale czegoś mi brakuje.Zacząłem się zastanawiać nad Denonem 1560.Na razie myślę o wymianie wzmacniacza.Ale nie wykluczam innych opcji.,mam na myśli wymianę.Może jakiś wyższy model CD.

Lubię dźwięk ciepły ,a jednocześnie szczegółowy,tylko nie suchy i kliniczny.

Dzięki z góry za wszystkie opinie.papaja

https://www.audiostereo.pl/topic/30337-pioneer-a-676-paradigm-7v4/

wpisz w wyszukiwarke forumową denon paradigm i poczytaj. mało kto uważa to za udane połączenie. no i określ precyzyjniej co to jest "czego ci brakuje" :) może dostaniesz wtedy precyzyjniejsze rady.

a tak na marginesie - skoro lubisz muzykę spokojną, to po co ci paradigm? do tego duży denon i masz zestaw do burzenia ścian. ja myślę że nie tędy droga, napisz czy masz duży pokój - wymiary, może mniejsze kolumny ci starczą?

to jest dobre połączenie, ale nie do spokojnej muzyki, to raczej potwornie dynamiczna mieszanka :)

swoją drogą sam szukam czegoś do moich paradigmów, aby troche ocieplic brzmienie, na razie mocno zainteresowany jestem Marantzem...

Dzięki za wszystkie posty,choć usłyszałem tylko że właściwie źle zestawiłem.

Pokój 20m(4x5).

Brzmienie lubię ciepłe,stąd pomysł na Pioneer'a.

Paradigm była duża okazja.Poza tym mają sporo basu,a to też lubię,tylko nie buczący.

Poza tym czy to jest zestaw do burzenia ścian??????

Jak muzyka raczej spokojna,to nie znaczy że słucham cicho.

Jeśli chodzi o mocny wzmak,to coś te Paradigmy musi napędzić.Akurat w moim odczuciu te kolumny potrzebują sporo.

Czekam na dalsze opinie,i bardziej chodzi mi o rady czy doświadczenia,które podpowiedzą jak zestawić optymalny dźwięk.

Tak jak napisałem lubię brzmienie głębokie,ciepłe,i czyste.Szczegółowe,ale nie kliniczne,tak żeby jeszcze muzyka została,a nie sam sprzętt.

Z góry dzięki.

Moim skromnym zdaniem pierwszy krok to wymiana wzmacniacza.Na przykład na musical fidelity E-1 )))

----Stary dobry wzmacniacz .

Drugi to po prostu zmienic zmienic kable na lepsze , chcesz mięcha to zorganizuj sobie Ultralinka Ultima .

ja mam prawie to samo co ty, tylko wszystko "troche nizej" : cd pd-s601, wzmak a-656, paradigm 5v3, pokoj 16m2 :) mi tam sie podoba oglonie charakter calego systemu, chcociaz w zaleznosci od tego jak jest nagrana plyta czasami cos jest nie tak. jak chcesz zmienic "cos" bez nakladu kosztow to pokombinuj z odlegloscia od tylniej sciany, naprawde wielel od tego zalezy (nie chodzi o to zeby staly jak najdalej czy jak najblizej tylko po prostu optymalnie)

Point84 dzięki za wsparcie.Rzeczywiście już odsunąlem i jest lepiej.Poza tym kolumienki dopiero co kupione,ale już się chyba trochę wygrzaly i mam wrażenie ,że brzmią lepiej-dużo.

Co do tego zestawu to poczytalem trochę i większość poleca np.Yamahę ax-900.

Jeśli to spasuje to pozostanie jeszcze kwestia CD.Jeśli chodzi o kable to jestem zwolennikiem rozsądku.

Za nieduże pieniądze można dostać dobrze wykonane kable,ekranowane,z dobrego materialu.

Nie chce mi się placić za naklejkę firmową.Wolę kupić więcej plyt.

Poza tym na razie chcę dobrać optymalnie sprzęt.Nie da się zrobić wszystkiego na raz.

Pozdro i wszystkim Wesolych i spokojnych Świąt,przy dźiękach dobrej i fajnie brzmiącej muzy.

A to ciekawe co napisaleś(discomaniak71),bo sporo ostatnio czytalem i też Twoich opinii,i wlasnie z nich wynikalo że Yamaha lepiej sie sprawdzi,i że ogólnie jest dużo lepsza(kontrola dźwięku,jego jakość,skala).

Wlaściwie to postanwilem wymienić Pionka,bo wszyscy piszą że gorszy do Paradigmów,a Yamaha więcej z nich wyciągnie.Teraz jestem w kropce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

papaja chodzi mi o ocene w skali bezwzglednej - wbrew niektorym opiniom na tym forum A 676 to calkiem niezly wzmak podobnie jak Yamaha AX 900. Jednak reprezentuja dwie rozne szkoly brzmienia. Tez jestem zdania ze powinienes posluchac AX 900 z Paradigmami. Pamietaj ze wiekszosc pisze tutaj o starych klockach znajac je jedynie z obrazkow i zakladajac ze to zagrac nie moze. Pioneer potrzebuje jasnych kolumn latwych do wysterowania (niestety jest to najznizszy model z topowej serii, pozostale maja duzo lepsze zasilanie ale takze wydajnosc). Yamaha radzi sobie ze wszystkim z nawiazka.

Dzięx,i szczerze mówiąc liczylem na to że waśnie Ty(discomaniak71) się odezwiesz.Dużo czytalem woich opinii i z tego co piszesz zobaczylem,że sluchaleś "tony" sprzętu ,a wlaśnie o opinię kogoś takiego mi chodzi.Oczywiście nie tylko,nie chcę tutaj nikogo urazić.Teksty przepisane z "audiofilskich" magazynów mnie nie obchodzą.Wiem jak dzial prasa-tak się skada.Jeśli chodzi o te dwa klocki Yamaha i Pionek,to interesuje mnie czy któryś z nich ma większe bogactwo dźwięku.Czasami na Pionku czegoś mi brakuje.Wlaśnie tej glębi,ale jeszcze w grę wchodzi jakość plyt -oczywiście.One też są różnie nagrane.

Chcialbym uzyskać jak najwięcej przestrzeni,i glębi.

Aha i jeszcze jedno discomaniak napisaleś że to najniższy Pioneer.OK

A jeśli tak to którego byś polecal.Ja też gustuje w starszym sprzęcie,a akurat Pioneer spelnia moje rożne wygania.Estetyczne też,choć nie to jest najważniejsze,i jeszcze kedno który CD Pioneer'a?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PDS 701 to nie jest najlepsze zrodlo. Jesli chodzi o A 676 to na pewno braku szczegolowosci nie mozna mu zarzucic. Bas jednak nie jest tak gleboki jak w wyzszych modelach (wplywa na to miedzy innymi lepsze zasilanie modeli 7xx i 8xx). Pioneer nie ma tez problemow ze scena choc nie ukrywam ze Yamaha lepiej sobie z tym radzi. Sposob prezentacji Pioneera jest inny. Miekki plastyczny, nasycony. To jednak przedsionek do najwyzszej serii. Yamaha gra inaczej: jasno choc nie rzuca detali na pysk. Obszerna scena i gleboki bas. Duza rezerwa pradowa. Nie wiem jednak czy z Paradigmami nie zagra za jasno.

Discomaniak dzięki wlaśnie o to mi chodzilo,czyli mówiąc prosto jeśli Pioneer to poszukalbyś modelu wyższego,a jeśli chodzi o CD to 9700 jest odpowiednikiem 901,czy tak?

Ale zdziwilem się że 9300 jest wyższy.Odwrotna numeracja?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dlaczego odwrotna? PD 9300 to model wczesniejszy o dwa lata: drugi od gory w 1989 roku. Wlasiciwie jesli PD 9700 to inaczej PD 65 Elite to PD 9300 to PD 71. Oba pochodza z najwyzszej serii mimo ze nie w wersjach na Europe nie maja znaczka Reference. PDS 901 to PD 9700 z ukladem Legato Link ale nie znaczy to ze jest lepszy. 9700 chodzi nieco drozej i gra ciut lepiej. 9700 wcale nie gra lepiej od 9300. Kiedys uwazalem inaczej dokad nie porownalem ich leb w leb. 9700 ma tanszy laser choc oba sa dlugowieczne i 9700 ma odwrotny naped (9300 standardowy).

Spox,ja poprostu nie mam za sobą takiej drogi w sprzęcie jak Ty.Dlatego pytam,i dzięki jeszcze raz.

A jeśli chodzi o te wzmaki ,to jakbyś to widział?

Nie chcę żebyś za mnie podejmował decyzję,ale liczę na zdecydowaną ,własną,czyli Twoją subiektywną opinię.

Yamaha czy Pioneer,a jeśli Pionek to który?

Wiesz ,tak prosto z mostu.

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.