Skocz do zawartości
IGNORED

Finałowy koncert trasy-Tomasz Stańko!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro o 19-tej odbędzie się koncert finałowy trasy T.Stańki promujący jego najnowszą płytę. CD mam już sporo czasu. Będzie więc okazja porównania zapisu z płyty z tym co kwartet pokaże na żywo. Na koncert idziemy: Zydelek, Zorro, Tomek 7677 i kto jeszcze?

A gdzie omówimy wrażenia po koncercie?

Witam

Ja też się wybieram na koncert i na piwko po koncercie. Można wrażenia omówić po sąsiedzku w antrakcie ... jeśli jeszcze istnieje...

Do jutra.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Taaa, ja też się wybierałem, tydzień temu w Gdańsku. Ale został odwołany:(. Dobrze że sprawdziłem w internecie i nawet nie wyszedłem z domu... Jak myślicie, ile trzeba sprzedać biletów żeby Stańko zagrał a przy ilu odwołuje koncert? Wykonawca nie podał powodu odwołania więc myślę że nie chodziło o żaden przypadek losowy czy chorobę muzyka...

Było fajnie :):)

A "perełka" była po koncercie w "piekiełku" na dole po koncercie :):)

Dopiero wróciłem i tylko dlatego że współbiesiadnicy zmuszeni byli wracać do domu :)

"Jak myślicie, ile trzeba sprzedać biletów żeby Stańko zagrał a przy ilu odwołuje koncert?"

to chyba nie ten tor myslenia, a patrzac na caloksztalt i lata Mistrza musze go wziasc w obrone...

Po ostatnim słabym koncercie Możdżera w białostockiej filharmonii występ Tomasza Stańki okazał się bardzo udany.

Po pierwszym utworze który nie nastrajał raczej pozytywnie, z utworu na utwór muzycy pokazywali coraz większy zasób możliwości. Świetnie wypadł Marcin Wasilewski; jego solo w Kattornie było dla mnie najlepszym momentem koncertu, po którym mógłbym już iść do domu, bo utwory wykonane na bis wypadły blado. Jeśli idzie o dźwięk to myślę, że przez cały koncert za mało było fortepianu, a kontrabas był wyraźny jedynie gdy grał solo. Trąbka Stańki brzmiała doskonale. Od aksamitnych długich nut aż po charakterystyczne dla niego krzykliwe dźwięki.

W końcu dobry koncert w Białymstoku, i w końcu poza salą filharmonii.

Po koncercie wypiliśmy kilka piwek w składzie: karbidoczaszka, zorro, zydelek i sztukmistrz stygma. Szkoda, że musiałem wcześnie wracać, bo był to bardzo mile spędzony czas.

- Duke Ellington -

Na samym początku widać (słychać) było że elektro akustyka zaskoczyła zmiana akustyki wypełnionej po brzegi sami. Były przed koncertem próby. Na pierwszym granym numerze fortepian była słabo słyszalny. W trakcie grania akustyk podgłośnił i potem było O.K. Wspaniale za to "regulował" trąbkę. Potrafił wydobyć klimat i czar. Momentami była nieprawdopodobnie gładka i aksamitna, po czym potrafiła naturalnie "zakłuć" w ucho. Kontrabas faktycznie grał bardziej w tle a wyłącznie solówki były czytelne. Dynamika nie była tak porywająca jak na koncercie Meszka M., ale.... tak chyba miało być. Jeśli chodzi o poziom wirtuozerii, wszyscy muzycy byli świetni i moim zdaniem dorównali lub momentami przewyższali grę lidera i mistrza. To zapewne jest powodem rozpadu zepołu, który w tym składzie zagrał ostatni raz. Z kim teraz Stańko będzie grywał? Obawiam się ze jego decyzja spowodowana jest dorówaniem jemu samemu przez muzyków i na ich tle z czasem mógłby wypadać dość blado.

Wrażenia ogólne- SUPER.

Posłuchałem sobie teraz płyty z głośnością podobną do tej jaka była na koncercie. Fortepian na utworze rozpoczynającym koncert jest słyszalny ekstra a trąbka z "pazurem". Na koncercie trąbka w tym kawałku brzmiała aksamitnie. Pazura dostała dopiero potem. Tak więc w 100% odpowiedzialność tak jak i za kontrabas ponosi realizator-elektroakustyk.

>Po ostatnim słabym koncercie Możdżera w białostockiej filharmonii występ Tomasza Stańki okazał się

>bardzo udany.

Czy zauważyliście że akustyka w filcharmonii po remoncie jest super czy to tylko takie przechwałki projektanta,

czy to też ma wpływ na inny odbiór płyt w domu-gorzej czy lepiej słuchać ?

Ciekawy krakus

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 17 Gru 2006, 14:58

>Czy zauważyliście że akustyka w filcharmonii po remoncie jest super czy to tylko takie przechwałki

>projektanta, czy to też ma wpływ na inny odbiór płyt w domu-gorzej czy lepiej słuchać ?

Według nie tylko mojej opinii jest dużo gorzej niż było przed remontem.

- Duke Ellington -

Filharmonia ma stłumione mocno pomieszczenie. Nie byłem jeszcze na koncercie typowo akustycznym by wypowiadać się do konca.

Natomiast "Węgierki" akustyka z miejsca gdzie siedziałem- środek 4 rzędu loży bardzo mi przypominała akustykę starych teatrów:) (namiastka oczywiście) . Ostatni raz byłem w starym teatrze w Jordanii koło Petry gdzie z górnego rzędu słyszałem dzwięki czarujące. Mowa tu oczywiście o akustyce teatrów "staro-rzymskich" :):)

Czyli odnośnie Filcharmonii w Białymstoku nasuwa się wniosek że takie adaptacje nie może wykonywać wyuczony człowiek któremu byle jaki sprzęt przygrywa w domu i mu to nie przeszkadza (gdzieś czytałem taki artykuł z taką wypowiedzią).

Współczuję !!! a miało być tak świetnie. Najciekawsze jest to że ta osoba wykonała adaptacje akustyczne pomieszczeń odsłuchowych najbogatszych ludzi w tym kraju-pewnie są zadowoleni .

Wniosek jak chcesz coś naprawdę dobrze zrobić to zrób to sam, albo miej przynajmniej pojęcie jak to powinno zostać zrobione.

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.