Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z HDCD, SACD a może i Dolby?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ująłem nieprecyzyjnie, ale zależało mi aby umieścić wszystkie skróty, więc doprecyzuję temat:

1. Czy ktoś z Was próbował zrobić DACa z filtrem HDCD?

Teoretycznie jest to możliwe, bo sygnał HDCD jest zakodowany w strumieniu danych, ale trzeba dodać dekoder, aby tę informację wyłuskać. Czy sposobem DIY da się to zrobić, czy może kwestie licencji lub dostępności takiego układu pozbawiają szans?

2. SACD

Tu sprawa ma się gorzej, bo wymagany jest inny napęd czytający warstwę SACD. Czy są one dostępne dla amatorów? I co dalej? Czy da się zrobić dekoder SACD i DAC?

3. Dolby

Czyli dekoder kina DIY :-) Znowu kwestia licencji i dostępności elementów.

Czy ktoś z Was pokusił się kiedyś o zrobienie takich konstrukcji?

https://www.audiostereo.pl/topic/30145-dac-z-hdcd-sacd-a-mo%C5%BCe-i-dolby/

> 1. Czy ktoś z Was próbował zrobić DACa z filtrem HDCD?

A dekodery (PMD100, PMD200) są w ogóle w wolnym obrocie?

> 2. SACD

A jak prześlesz sygnał do tego DACa, skoro nie ma standardów poza firmowymi łączami typu Denon iLink?

> 3. Dolby

Za bardzo nie rozumiem - po co. Przecież zrobi Ci to najtańszy amplituner KD.

a bo syfa nie bede kupowal za tak duze pieniadze. I napewno zawsze zrobie lepeij to co innym sie nie udaje. Od wzm po kolumny itp. Narazie nie mam konkurencji. nalesnik ma boski smak. Z jagodami?

-> MariuszJ:

>A dekodery (PMD100, PMD200) są w ogóle w wolnym obrocie?

Nie wiem, właśnie o to pytam.

>A jak prześlesz sygnał do tego DACa, skoro nie ma standardów poza firmowymi łączami typu Denon

>iLink?

Układ odczytu i DAC rozumieją się w każdym odtwarzaczu SACD, więc jakiś standard jest. Z tego co mi wiadomo Sony nie pozwala wyprowadzać na zewnątrz sygnału DSD. Może Denon za iLinka słono zapłacił, może wymyślił coś swojego, albo np. musiał zakodować sygnał? Z pewnością te utrudnienia mają na celu zabezpieczenie przed wyprowadzeniem danych cyfrowych gęstego formatu a tym samym możliwości kopiowania tej warstwy.

>Za bardzo nie rozumiem - po co. Przecież zrobi Ci to najtańszy amplituner KD.

Każdy odtwarzacz CD ma swojego DACa, a jednak ludzie robią własne... Z tego samego powodu :-)

> Układ odczytu i DAC rozumieją się w każdym odtwarzaczu SACD

Problem w tym, że są to zwykle mechanizmy silnie zintegrowane.

A bardziej ogólnie, prowokacyjnie i może lekko w bok tematu:

Nie widzę (ostatnio, kiedyś było inaczej i nawet takich konfiguracji używałem) specjalnego sensu w rozdzielaniu trasportu i przetwornika, a już szczególnie przy użyciu SPDIF. Na pytanie - po co to w ogóle robić - nie znajduję zadowalającej siebie odpowiedzi.

Chyba że właśnie w DIY... gdzie zrobienie transportu nas przerasta i trzeba go posiąść z tak audiofilskich firm jak Sony, Philips, Pioneer, Sanyo czy Teac, by mieć co przypiąć do full-wypasa :)

przeciez sygnal dsd jest dostepny na wejsciu dsd daca. Wyprowadz go do nowego daca zew i juz. Oczywiscie musisz dorobic automatyke wlaczajaca tego dac w momemcie gdy jest sygnal dsd. BVyc moze te specjalizowane kosci sony do dsd sa lepsze od tych zwyczajnych tanich dsd w dacach wielokanalowych? mysle jednak ze lepeij kupic taniego dvd z sacd i dvd audio i dorobic do niego wew super bufor. machanizmy penie sa bardzo podobne w tych drogich i tych tanich dvd. A jesli sa troche gorsze to i tak tego nie uslyszysz. Za to bufer na lampach to i owszem duzo poprawi. Jak umiesz zrobic na tranach tak jak ja to se zxrob. I po ptakach.

Jeśli chodzi o PMD100 i PMD200,to są już nie produkowane

Firmę Pacific Microsonics wykupił zdaje się Intel czy Microsoft i zaprzestali produkcji

algorytmy obsługujące HDCD sprzedali Motoroli i są kości Motoroli które mogą to zdekodować,ale problem jest z ich oprogramowaniem

Po wpisaniu www.hdcd.com zgłasza się mały-miękki, więc to oni zjedli Pacific Microsonics.

"Problemy z oprogramowaniem" Czyli robi się to na jakichś programowalnych procesorach sygnału, tylko trzeba miec algorytm, który nie jest dostępny, bo leży w sejfie, tak?

Witam

>1. Czy ktoś z Was próbował zrobić DACa z filtrem HDCD?

Tak, w 99 bodajże udało mi sie zakupić poza licencjami (które wtedy a może i teraz bardziej uniemożliwiały zakup) PMD100. Później parę razy spotykałem je na Alle w cenach bardziej okazyjnych. Zastąpił DF1702. Po zespoleniu z 4xPCM1704K i OPA672 (teraz OPA1632) w zasadzie w układzie referencyjnym B-B (jak z pdfów z małymi modyfikacjami) gra do dziś (teraz też:D ). Przez te parę lat przewinęło się parę innych filtrów (ze 3....) i PCM /AD... i nadal ten układ jest mą referencją i 0 południkiem :)

I wspaniała zaleta HDCD - działa tylko wtedy, gdy tor jest "bit perfect", przezroczysty bitowo.... hmmm po ludzku - do ostatniego bita dokładny co wskazuje szybciutko sprzęty usiłujace "poprawiać" sygnał (jak nie przymierzając Samsung HD950)

Sens rozdziału DAC i reszta u mnie jest oczywisty. 6 urządzeń "nadajników" SPDIF, jeden I2S w których DAC nie dorasta w żaden sposób do tego.

SACD zdajesie fizycznie niemożliwe do zrobienia, Dolby możliwy przymierzałem się:) ale...szczelne licencjonowanie kostek wiaże ręce (dało by sie transplantację ze zwłok przeprowadzić ale... przeszło mi:)

pozdrawiam

>Czyli kupić złomka, wydłubać i przełożyć? :)

ale te PCM173... to dosyć średnie dac'e

Może lepiej zapolować na coś z PMD?

Tanie pamiętam Rotele (?? 737? 937? Dac BB PCM69 i ... nie pamiętam)

Aha - na plus PMD 100 spokojnie chodzi z fs=96kHz :-)

>A co z SACD? Są dostępne dekodery?

A skąd weźmiesz strumień "przed dekoderem"?

Witam

PMD200 jest jakims procesorem sygnałowym motoroli z softwarem na pokładzie, ale z tego co sie interesowałem tym tematem to jest jeszcze bardziej nieosiagalnym niz PMD100. Swego czasu PMD100 był najlepszym scalonym filtrem cyfrowym, to nie moja opinia a wyczytane w necie. Przez niego upadł mój pierwszy projekt daca, jedynym źródełm jakie znam tojest kupić jakies urządzenie z nim na pokładzie, lub spróbowac dostać w jakimś servisie.

Pozdrawiam Romek

-> JaroMi

"do ostatniego bita dokładny co wskazuje szybciutko sprzęty usiłujace "poprawiać" sygnał"

Czy mógłbyś rozjaśnić i napisać więcej?

Ten PCM1732 jest gotowym przetwornikiem D/A z wbudowanym filtrem HDCD. Jeśli nie kosztuje majątku, możnaby spróbować coś zmajstrować...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"A skąd weźmiesz strumień (SACD) "przed dekoderem"?"

Np. z taniego DVD czytającego SACD. Gdzieś tam może dałoby się wpiąć. Zmierzam do tego, że budując porządny DAC można z taniego odtwarzacza DVD (można takie kupić za 500-600 zł) zrobić bardzo porządny odtwarzacz SACD, a te są okrutnie drogie. Możliwe to, czy jest to marzenie ściętej głowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> porządny odtwarzacz SACD, a te są okrutnie drogie.

Hę? Za około 1kpln kupisz dobre DVD z niezłym SACD od Samsunga czy Pioneera. Za 5kpln masz Denona DCD-2000AE. Za 10kpln masz Marantza SA-11. Rzeczywiście okrutne to zajebiście, porównując do cen odtwarzaczy CD-only. Nie siejcież Drogi Kolego propagandy.

dac z wejsciem dsd=sacd ma te sygnaly podane na wejscie. Wystarczy pobrac to i wystawic na zewnatrz. Co do hdcd to malo jest juz plyt w tym formacie choc rzeczywiscie dzwiek duzo lepszy od cd. Sporo siedzialem na dacami i w dacach wyzszej klasy roznic dzwieku miedzy poszczegolnimi firmami nie zauwazyle. Oczywiscie chodzi o dac podobnej klasy wynikajacej z funkcji. Najweiksze roznice sa w buforach i radze na toskupic najwieksza uwage. Bo zwykle op nawet te najlepsze strasznie skrzecza w porownaniu ze specjalizowanymi ukladami na lampach lub tranach. Co do dolby i dts to mozna wydlubac z plytek zlomowanych kockow w roznych firmach od service. Zastanawia mnie tylko czy to ta kostka dekoduje sygnal czy to dekoduje elektoronka napedu i podaje na dekoder co ma zrobic?

Senicz, płytek z HDCD trochę jest, najciekawsze jest to, że wiele z nich nie ma loga HDCD na opakowaniu, a mimo to odtwarzacz zgłasza HDCD. Skoro więc masz na płycie dźwięk lepszy, to warto z tego skorzystać, prawda?

Wiadomo, że jesteś fanem porządnych buforów :) i pewnie masz rację. Ale bufor to oddzielne zagadnienie.

Co do dolby i dts to chyba nie ma sensu brać się za to. Tam przecież jest tyle opcji do ustawiania, że trzebaby dorobić całkiem skomplikowany interface użytkownika.

Ten PCM1732 jest gotowym przetwornikiem D/A z wbudowanym filtrem HDCD. Jeśli nie kosztuje majątku, możnaby spróbować coś zmajstrować...

Ale ze względów licencyjnych jest równie nieosiągalny co PMD... Jak weźmiesz parę tys. sztuk i zobowiążesz się do nie-grzebania w kostkach i uiścisz stosowne kwoty - napewno się uda...

A PMD wg. mnie ma najlepsze właściwości "soniczne" - nie wiem, czy to jest firmowy dither, czy jakość filtracji (to akurat jest osiagalne innym producentom), ani DF 170x(BB) ani SN58xx po miesiącu prób i porównań ustępowały miejsca PMD (powiem jaśniej- miałem kupca nań i szukałem zastępnika... ale jednak chciwość ustępowała:) )

"do ostatniego bita dokładny co wskazuje szybciutko sprzęty usiłujace "poprawiać" sygnał"

Dyrektywy dla procesora HDCD są zakodowane w najmniej znaczącym bicie sygnału PCM jako paczki o charakterze dithera (szumowe) i jakakolwiek ingerencja w tenże najmniej znaczący bit (dither, zmiana głośności, resampling) powoduje zatarcie tych rozkazów i wyłączenie dekodera.

Czyli gdy płytę HDCD zrzucisz na HD, dalej czy nagrasz na DVD-Audio (moze spakujesz MLP), czy nagrasz taśmę DAT,moze wrzucisz na iRivera iHP-1xx lub sprasujesz .ape, .flac, a moze przeciśniesz przez jitter-killer :-) nastepnie odtworzysz przez spdif - i DAC zasygnalizuje sygnał HDCD - oznacza to, że do 16'go bita sygnał jest identyczny z płytą.

Pozdrawiam i dobrej nocy

J

JaroMi,

dzięki za rozjaśnienie. :-)

No to reasumując trzeba sobie darować własne HDCD o SACD nawet nie wspominając. I tak jak sugeruje Senicz ewentualnie grzebać tylko we fragmencie analogowym.

jak pisalem zrobilem doswiadczenie z dwoma dvd i z takimi samymi cdr. W jednym dvd byl pcm1752 a w drugim Cs4362 i nie slyszalem zadnych roznic choc na wyjsciu dwa identyczne damfaczki przy ktorych najlepsze OP to sieczkarnie. Oczywiscie szybkie przelaczanie dvd i co nic. Na starych wyjsciach tych dvd roznice byly bardzo slyszalne choc ogolny poziom obu byl slabiutki i nie pomogly podmiany op. Dupa. Dla amatora pozosytaje tylko wyjscie analogowe bo tam jest 95% sukcesu emisji dzwieku ze zrodla. Przed zakupem nawet taniochy dvd lepeij znalezsc service do tego modelu i zobaczyc jakiej klasy dac tam siedzi. Dodajemy zasilacz na trafie -zawsze troche miejsca sie znajdzie - i wstawiamy wlasnego bufona. Powodzenia.

porownalem - oh lancaster ty lobuziaku - dwa dvd z roznymi dacami hiendi oba z damfaczkami. A nie jakies tam glupie cd z prostackim dackiem 16" roznic nie slyszalem. Wiec nie ma co kombinowac z dacami tylko ograniczyc sie do nowego buforka. Najlepeij na lampach bo dobrego na tranach nie zrobicie a na OP to sami wiecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.