Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Yamaha RX-V440RDS

equilibre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pewien problem z amplitunerem Yamaha RX-V440RDS. Mianowicie: kiedy włączam jakikolwiek efekt przestrzenny, nie działa lewy kanał. Tak samo dzieje się przy puszczeniu sygnału z Yamahy CDX-493 kablem optycznym i ustawieniu dźwięku na stereo.

Natomiast wszystko działa poprawnie przy puszczeniu dźwięku na 6CH INPUT i wszystkich innych analogowych wejść przy ustawieniu dźwięku na stereo.

Na początku myślałem, że jest coś nie tak w ustawieniach. Teraz już myślę, że sprawdzałem wszystko - choć mogę się mylić.

Pomóżcie - doradźcie, proszę, co zrobić/sprawdzić bo gwarancja już minęła :(

https://www.audiostereo.pl/topic/30050-amplituner-yamaha-rx-v440rds/

equilibre, 7 Gru 2006, 11:43

>Witam wszystkich.

>Mam pewien problem z amplitunerem Yamaha RX-V440RDS. Mianowicie: kiedy włączam jakikolwiek efekt

>przestrzenny, nie działa lewy kanał. Tak samo dzieje się przy puszczeniu sygnału z Yamahy CDX-493

>kablem optycznym i ustawieniu dźwięku na stereo.

>

>Natomiast wszystko działa poprawnie przy puszczeniu dźwięku na 6CH INPUT i wszystkich innych

>analogowych wejść przy ustawieniu dźwięku na stereo.

>

>Na początku myślałem, że jest coś nie tak w ustawieniach. Teraz już myślę, że sprawdzałem wszystko -

>choć mogę się mylić.

>

>Pomóżcie - doradźcie, proszę, co zrobić/sprawdzić bo gwarancja już minęła :(

Rozumiem, że problem pojawił się niedawno.... Nie przypominam sobie, aby w ustawieniach można było coś tak nagrzebać, by w efekcie zaistniał taki problem niestety...

Mi to niestety wygląda na padniętą sekcję dekoderów/procesora dźwięku - oby nie to. A może ostatnio go gdzieś przenosiłeś? może jakiś zimny lut?

I druga rzecz - jak sygnal z CD czy DVD puscisz po interkonekcie koncentrycznym, a nie optycznym to też masz taki efekt?

Życzę powodzenia...

Piqs

Nie mam w swoim CD wyjścia cyfrowego koncentryka. Już sam nie wiem, co takim testem możnaby wykluczyć? Bo problem występuje przy wszystkich innych sytuacjach, w których da się ustawić efekty przestrzenne (no i przy przetwarzaniu sygnału z optyka na stereo).

Nie nosiłem go od jakiegoś roku... a zimny lut? Chodzi Ci o kable czy to, że fabrycznie coś mogło być skopane?

• 5 miesięcy później...

Witam ponownie,

okazalo sie, ze natura problemu jest troche inna. Mianowicie lewy przedni glosnik nie dziala gdy dziala center i na odwrot. Natomiast kiedy ustawie tryb stereo przy podaniu sygnalu optykiem, lewy nie dziala w ogole.

Mysle o tym, zeby oddac to do naprawy, ale wkurze sie niezmiernie jesli okaze sie ze nic nie bylo zepsute, tylko cos zle w ustawieniach.

Macie jakies wskazowki?

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,

equilibre

Czy w momencie podłączenia CD analogowo do amplitunera (ale nie do wejścia 6CH INPUT, gdyż w momencie korzystania z niego przeażnie wszystkie setupy i inne ustawienia zostają wyłączone) masz możliwość zmiany ustawień (cały czas mam na myśli tryb stereo, a nie żadne surround)? Czy korzystasz wtedy z jakiegoś trybu direct?

Pewnie mój pomysł jest głupi, ale czy przyczyną nie jest po prostu sciszony lewy kanał w setupie amplitunera? Zastanawia mnie bowiem fakt, że przy analogowym podłączeniu wszystko działa jak należy. Niekiedy jest bowiem tak, że w trybie analogowym można wyłączyć wszystkie zbędne bajery (np. za pomocą wcześniej wspomnianej funkcji direct) i wtedy nieprawidłowe ustawienia zostają po prostu "odłączone".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.