Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa

bolekro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam obecnie kartę SB Live! 24bit 7.1 i chciałbym ją zamienić na coś lepszego tylko że stereo.

Karta miała by napędzać przede wszystkim Senki HD555. Dlatego zależy mi na stereo, żeby nie płacić za niepotrzebne mi 5.1 czy 7.1. Jakie macie propozycje?

Wystarczy mi 1 wyjście stereo i wejście na MIC to wszystko.

Nie tworzę muzyki itp. chodzi tylko o słuchanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/30023-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Ze swej strony polecam E-mu 4040 jako wersja budżetowa.

E-mu 1820m gdy chcesz mieć full-wypas. Uzywam takiej od pol roku i niewiele jej mogę zarzucić. A tak na prawde to nic nie mam do zarzucenia. Czasami zastanawiam się czy DAC Muse 2 ktorego posiadam jest lepszy czy też moja E-mu.

Poczytaj:

http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Index?article=627&page_article=0

A co będzie lepsze do słuchawek:

EMU 0404 czy taka MAYA ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaznaczę, że słuchawki będą podłączone bezpośrednio pod kartę.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o EMU to ona nie ma jako takiego wyjścia słuchawkowego - wyjścia to 2 x jack mono - niesymetryczne, więc z bezpośrednim podłączeniem słuchawek będzie pewien kłopot. Maya z tego co widzę ma dedykowane wyjście słuchawkowe. Natomiast ciekawą alternatywą są nowe, zewnętrzne karty EMU typu 0202 lub 0404 pod USB 2.0, one mają dedykowane wyjścia słuchawkowe z "manualną" regulacją, do tego 0202 jest niewiele droższa (patrz allegro).

Witam wszystkich na forum!

Jest to mój pierwszy wpis. Nie zakładałem nowego tematu żeby nie śmiecić, chciałem tylko podłączyć się pod obecny ze względu na zbierzność pytania. Czy mógłby ktoś polecić jakąś kartę zewnętrzną na port FireWire. Chodzi mi o jakieś minimalistyczne rozwiązanie, gdyż będę jej używał tylko do słuchania stereo - więc chodzi wyłącznie o jakość DAC'a. Mile widziane wyjście na słuchawki. Znalazłem coś takiego jak Behringer FCA202:

Ukryta Zawartość

ale poza suchymi danymi ze strony producenta nic mi o tym urządzeniu nie wiem. Czy miał ktoś z forumowiczów do czynienia z tą kartą: co tam w środku siedzi, jak to gra i mógłby się podzielić wrażeniami.

Jeszcze jedno pytanko. Teoretycznie wchodzi jeszcze w rachubę coś na USB. W laptopie (PowerBook G3) mam dwa USB 1.1 i dwa FW. Wolałbym wykorzytać FW, bo to dużo lepsze rozwiązanie, niestety dużo mniej popularne. Czy prędkość USB 1.1 będzie miała taką samą efektywność i wpływ na komfort urzytkowania jak FW przy moich wymaganiach (tylko odsłuch)?

Ukryta Zawartość

Dlaczego nie uzywacie wyszukiwarki na forum?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

A dlaczego wy nie używacie wzroku?

Wyszukiwarki używam zawsze!

Przejrzałem dokładnie te wątki i niema w nich odpowiedzi na ani jedno pytanie które dość precyzyjnie sformułowałem:

-żadnej opini o karcie Behringer FCA202!!!

-żadnej propozycji karty na FireWire!!!

-żadnej opini o różnicy w użytkowaniu kart na USB 1.1 i 2.0!!!

I jeszcze wielkie oburzenie wszechwiedzących. Jak nie macie ochoty pomagać, to nie pomagajcie, a nie odsyłajcie tam gdzie nie ma odpowiedzi robiąc ze mnie debila na tym forum!!!

Na zagranicznych forum polecają M-Audio Firewire 410. Jest to zewnętrzna karta z 8 analogowymi wyjściami, co daje możliwość quadro ampingu (4 wzmacniacze stereo, każdy na jedną drogę, czyli parę głośników). Z odpowiednim programem (istnieje nawet plugin do Foobara) implementującym różne filtry na wyjściach, można obejść się bez zwrotnicy (filtrów) na głośnikach. Jak dla mnie genialne rozwiązanie dla kogoś, kto preferuje komputer jako źródło dzwięku i lubni eksperymentować z kolumnami :).

A może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem nigdy dźwięku z tych urządzeń, ale funkcjonalnie wydają się być fajne i poręczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>most

wyluzuj się trochę, linki do tematów wcześniejszych zapewne były nie tylko odpowiedzią na Twoje pytanie, bo jednak główne pytania zadawał tutaj kto inny, a nie Ty!

co do odpowiedzi - nie ma taniej i dobrej karty na FireWire, z forumowiczów wiem na 100%, że ktoś miał tego Behringera (nie mam teraz czasu szukać kto, ale ktoś kto używa go w pracy zdaje się), ale jak to się sprawuje to nie zdążyłem sprawdzić, choć miałem taką propozycję. Karty na firewire cenionych producentów (choć nie mówię, że Behringer nie jest ceniony, bo niektórzy cenią jego wyroby szczególnie niektóre, a jakość/cena - tutaj chyba jest królem, zresztą sam mam mały mixer Behringera i nie narzekam!) zaczynają się od dość dużych sum pieniężnych.

Jeśli zależy Ci tylko na zwykłym odsłuchu stereo, to karta na usb 1.1 poradzi sobie raczej bez kłopotu. usb 2.0 byłoby przydatne przy użyciu np. full duplexu - nagrywanie i odtwarzanie wielu ścieżek równocześnie - wiadomo, że wtedy jest potrzebna większa przepustowość, którą usb 2.0 oferuje.

>Nie słyszałem nigdy dźwięku z tych urządzeń,

>ale funkcjonalnie wydają się być fajne i poręczne.

chwilowo posiadam cos podobnego:

Ukryta Zawartość

jest to praktycznie ta sama konstrukcja co edirole, rowniez oparta o pcm2902 lub 2900 (zalezy czy jest optyczne wyjscie). Karta gra slabiej od dobrze wykonanej konstrukcji na pcm2702.

Jesli kogos interesuje to tutaj sa pomiary:

szum, dynamika, thd

post-4432-100002083 1170306310_thumb.png

post-4432-100002084 1170306309_thumb.png

post-4432-100002085 1170306308_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze podsumowanie:

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.21, -0.06 Very good

Noise level, dB (A): -89.5 Good

Dynamic range, dB (A): 87.8 Good

THD, %: 0.0062 Very good

IMD + Noise, %: 0.011 Very good

Stereo crosstalk, dB: -76.3 Very good

IMD at 10 kHz, %: 0.012 Very good

dla porownania taka emu 0404 jest o wiele, wiele czystsza:

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.06, -0.05 Excellent

Noise level, dB (A): -112.0 Excellent

Dynamic range, dB (A): 111.9 Excellent

THD, %: 0.0004 Excellent

IMD, %: 0.0020 Excellent

Stereo crosstalk, dB: -112.0 Excellent

a i jeszce w tym egzemplarzu jest nierowny poziom sygnalu. Coprwa roznica calkowicie nieslyszalna bo na 0.2 dB jendak nienajlepiej swiadeczy to o jakosc filtra na wyjsciu :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>bolekro

Jeśli zależy Ci na karcie wewnętrznej (na PCI), która byłaby dobra jakościowo i miała wyjście stereo (w tym dedykowane na słuchawki) oraz wejście mikrofonowe to zdecydowanie polecam:

- ESI MAYA44 - np:

Ukryta Zawartość

To najlepszy wybór dla Twoich potrzeb.

Ukryta Zawartość

raczej cienko...

Tu są testy by pclab.pl:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcinmit, 6 Gru 2006, 17:19

>raczej cienko...

Cienko? Tam wszędzie jest "excellent" albo conajmniej "very good" :|

Napisali też: "Elite Pro miażdży wszystkie karty muzyczne dla graczy i potrafi zawstydzić niejedną kartę studyjną"

>>Edward

Trochę zapędzili się w tym marketingowym opisie :]

Zakładając, że testy zrobione przez te serwisy/strony o tematyce komputerowej są obiektywne i prawdziwe to i tak, np. E-MU 0404 ma znacznie lepsze parametry niż Sound Blaster X-Fi XtremeMusic:

- E-MU 0404 przy 16-bit, 44 kHz -

Ukryta Zawartość

- X-Fi XtremeMusic przy 16-bit, 44 kHz -

Ukryta Zawartość

Przy Sampling mode: 24-bit, 48/96 kHz te różnice są jeszcze bardziej widoczne!

Co do karty Sound Blaster X-Fi Elite Pro, to parametry ma lepsze niż XtremeMusic - wynika to z zastosowania przede wszystkim 4 przetworników stereo (po jednym na 2 kanały). Z tym, że ta karta kosztuje ok. 900 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kolei X-Fi XtremeMusic ma jeden przetwornik wielokanałowy (8 kanałowy) - taki sam, jaki był w Audigy2 i Audigy2 ZS.

Dlatego uważam, że jako źródło stereo w kartach dźwiękowych (na PCI) do 400 zł X-Fi wypada blado w porównaniu do kart studyjnych, np: E-MU 0404, ESI MAYA44, M-Audio Audiophile 24/96

bolekro,

zestawu ESI MAYA 44 + HD-555 aktualnie używam i jestem bardzo zadowolony. Jakiś czas temu miałem podobny dylemat i wybór padł właśnie na ESI MAYA 44. Karta posiada 2 wejście i 2 wyjścia. Do pierwszego wyjścia podłączone mam głośniki przy kompie, do drugiego (pełniącego równocześnie rolę wejścia słuchawkowego) słuchawki. Kiedy chcę posłuchać na słuchawkach, wyłączam głośniki a w panelu sterowania karty włączam podsłuch pierwszego wyjścia (opcja mix). Bardzo wygodna rzecz - generalnie polecam tę kartę. Myślę że nie będziesz zawiedziony. Kartę kupiłem właśnie w Sound Imporcie, który jest dystrybutorem ESI na Polskę. Nie korzystałem z Allegro, tylko zamawiałem bezpośrednie z ich strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W cenie kart była przesyłka gratis (przedpłata na konto). Gwarancja, paragon itp.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za opinie i porady. Jak tylko uzbieram kasę to wezmę MAYA 44. Do tych co piszą aby używać wyszukiwarki to czytałem wątki o kartach dźwiękowych(każdy kilkakrotnie), ale nie znalazłem w nich odpowiedzi.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.