Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft- wymiana kolumn

petro

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy posiadam Pianocrafta E400 i byłem zadowolony z dzwięku,jaki prezentuje. Zmieniłem jednak mieszkanie i, "niestety", warunki odsłuchowe. Teraz pomieszczenie, w którym słucham ma powierzchnie ok.35m2. Firmowe kolumienki (chociaż wg mnie bardzo dobre) są teraz trochę za male. Doradzcie mi,proszę, na jakie mogłbym ewentualnie wymienic aby poprawić odsłuch. "Fotel odsłuchowy" stoi w odległości ok. 2-2.5m od kolumn,rozstawienie mogę dowolnie modyfikować.

Budżet to ok. 1500 zl(maks.). Czy Mission M33 to dobry wybór? Muzyka raczej różnorodna z przewagą jazzu i klasyki.

Niestety, odsłuch wypożyczonych ze sklepu kolumn niemożliwy (najbliższy "normalny" sklep ok 90 km)

https://www.audiostereo.pl/topic/29923-pianocraft-wymiana-kolumn/

Dodam jeszcze,ze dosc dobrze wytlumiony (zasłony, ksiazki itp). W tym pokoiku Pianocraft grał rewelacyjnie(jak dla mnie). Zmieniłem tylko kable głosnikowe i interkonent(opisywałem w innym poscie)

Jakiś czas temu, kiedy planowałem zakup Piano i również do moich 35m2 prowadziłem korespondencję z jednym z bardziej znanych i przez wielu cenionych "budowniczych" DIY w sprawie kolumn do Piano jednak w cenie trochę niższej (max. 1000zł). Z ówczesnych rozmów wynikało, że w tej cenie (a biorąc pod uwagę twój budżet tym bardziej) da się stworzyć przyzwoite kolumny, które po pierwsze pociągnie Yamaszka (duża efektywność) a po drugie poradzą sobie w takiej powierzchni. Jakoże cenię sobie wiedzę tego forowicza sugeruję nie myśleć nad zmianą elektroniki, bo ta poradzi sobie z twoją powierzchnią, kwiestia jedynie dobrania odpowiednich skrzynek, a DIY u wprawnego konstruktora pozwoli stworzyć zestawy "pod" elektronike i twoje preferencje. Może to więc jest optymalne rozwiązanie??

Luxmany i winyle 

Viniu dobrze mówi. Ja też do niedawna słuchałem na Piano - sprzęt jest wyśmienicie skalkulowany jeśli chodzi o cena/jakość - i aby kupicć coś lepszego i nowego - to w tj cenie jest nierealne. Ja też skierowałem swoje kroki do jednego z konstruktorów i też mam teraz inne kolumienki. Potwierdzam że elektronika sobie poradzi z efektywnymi kolumnami i zagra bardzo ładnie nawet w 25 m.

Słucham tylko muzyki.

Subwoofer byłby tutaj nie od rzeczy, aczkolwiek zakup niedrogiego subwoofera dobrze się sprawdzającego na materiale muzycznym, a nie tylko kinowym graniczy z cudem. Subwoofery nadające się do muzyki tanie raczej nie są.

zgadzam sie co do suba - raczej nie wchodzi w gre. Wymiana elektroniki tez odpada-gdybym chcial uzyskac zauwazalnie lepsze brzmienie musialbym dolozyc duzo wiecej niz 1500 (plus kolumny). Dlatego mysle o głosnikach. (sklaniam sie ku Mission M33 po przeczytaniu w HFM testu tanich podlogowek). Jak juz wspomniałem z odsłuchem sa klopoty wiec nadal czekam na opinie i ewentualne inne typy forumowiczów.

Tak..Mission M33 i gwizdek na wysokości kolan. Sam mam TDL RTL3 i musza stać na wysokich podestach. Chętnie bym je sprzedał i kupił jakieś konkretniejsze i wyższe kolumny. Te Mission to podłogowe miniaturki, zastanów się.

• 10 miesięcy później...

Witam.

Wczoraj nabyłem zestaw Pianocraft E810. Ma służyć jako centrum domowej rozrywki – stąd wybór wersji z otwarzaczem DVD. Wahałem się, czy wybrać Pianocrafta, czy intrygującego Philipsa MCD 908. Jednak lektura opinii uczestników Forum przekonała mnie do zakupu Pianocrafta (dziękuję za wnikliwe spostrzeżenia i analizy).

Nie poprzestałem tylko na opiniach. Wybrałem się na odsłuch i pragnę podzielić się kilkoma refleksjami dotyczącymi brzmienia zestawiku.

Odsłuch miał miejsce w salonie Top Hifi na Garbarach (Poznań).

Warunki bardzo mi odpowiadały – wszystko zostało przygotowane, miałem komfort, zamknięte drzwi, nikt nie przeszkadzał. Cisza, żadnej presji czasowej, można było spokojnie się skoncentrować.

Zabrałem ze sobą zestaw płyt, które dobrze znam i używam ich zawsze w takich sytuacjach.

Były to:

1. Keith Jarret Trio „At The Blue Note” (vol. 6) ECM

2. Kenny Barron Trio “Live At Bradley’s” (vol.1) Gitanes

3. Susan Weinert “Tomorrow’s Dream” Toughtone

4. Ray Brown Trio “Don’t Get Sassy” Telarc

5. Stan Getz/Chet Baker “Quintessence” Concord Jazz

6. Gerry Mulligan Quartet “Pleyel Concert” (vol.2) BMG

Jak widać, spektrum gatunkowe jest wąskie- jazz akustyczny. Takiej muzyki słucham i wg tego brzmienia (przestrzeni, wrażliwości) chciałem „zdiagnozować” słuchany sprzęt.

Każda z płyt jest rejestracją podobnego składu, ale każda brzmi inaczej. Papierkiem lakmusowym jest tu kontrabas- instrument, na którym gram, który znam i według którego odbieram rejestry basowe. Każdy basista z w/w płyt gra i brzmi inaczej. Byłem ciekaw, na ile Pianocraft to wychwyci.

Tyle tytułem wstępu (przydługiego).

Na początku zestaw zagrał z B&W 686 (kable głośnikowe to Real Cable miedziaki, ale nie wiem dokładnie jakie..., interkonekt też duuuuużo lepszy niż ten z pudełka).

Po 20 minutach sprzęt się rozgrzał i zaczął grać. (A może to moje uszy się dostosowały...).

Kolumienki zrobiły na mnie wielkie wrażenie. Basu było tyle ile trzeba (oczywiście na Pure Direct), przestrzeń delikatnie naszkicowana, ale z chwili na chwilę wyraźniejsza, drugi plan namacalny, nie napompowany, ale realny. Dźwięk był „odklejony” od kolumn, kulturalny, muzykalny. Trochę się obawiałem, bo podobno poprzednia seria 600 cięła po uszach...

Tu nic mnie nie cięło, raczej gładziło.

Następnie przyszła kolej na oryginalne, przewidziane w zestawie monitorki Yamahy.

Pierwsze wrażenie- więcej, bliżej, ostrzej, konkretniej, szybciej. Po dosłownie minucie „konkretnie” i „blisko” zmieniło się w „natarczywie”. Zaczęło mi brakować przestrzeni „w głąb”, tak jakby wszystko było od początku do końca dopowiedziane. Może to głupio zabrzmi, ale B&W były „narracyjne”, pozwalały wgryzać się w przestrzeń, czuć odległość...

Yamahy zagrały na pewno głośniej, dosłowniej, może równiej (w sensie bardziej płasko).

Jako trzecie poszły na patelnię B&W CM1, monitorki, które zawsze pobudzały mój apetyt.

Może dlatego postanowiłem być bardzo surowy w ocenie, nie uprzedzać się „na plus”.

Stało się coś przedziwnego. Przestrzeń „rozrosła się” (nie nadmuchała)- Peacock przemawiał nie tylko z tyłu, ale grał powietrzem całej postaci (słychać było bas z całej wysokości), perkusja grała zza kolumy wykraczając poza granicę zewnętrzną. Bas wysmakowany, wszystkie różnice były słyszalne, nie wybite, ale oczywiste. Tenor Stana Getza z powietrzem ale tym z saksofonu, nie z kolumn. Naprawdę piękna sprawa. Zachwyciły mnie te kolumienki.

Na koniec Pianocraft zagrał z Trianglami (podstawkowe, zapomniałem symbolu, ale półka cenowa 686). Też dobrze, bardzo żywo, konkretnie, środkiem, jasno. Nie natarczywie, ale ekspansywnie. Przestrzeń, stereofonia- czytelna, wspomagająca muzykalny odbiór. Blachy w walkingu dosłownie mieniły się srebrzystością nie atakując uszu. Mniej basu niż w 686- chyba tylko w tym ustępowały monitorkom B&W.

Reasumując: najlepsze w moim odczuciu były CM1 (bezapelacyjnie). Na drugim miejscu 686 ex aequo z Trianglami – przy czym są to kolumienki o zupełnie innych charakterach.

Na końcu – Yamaha. Nie znaczy to, że kolumny są złe. Mają wiele, wiele zalet, ale przy omawianych konkurentach niestety tracą. Firma, chcąc trafić w możliwości budżetowe potencjalnych odbiorców troszeczkę „oszczędziła” właśnie na kolumnach. Takie mam wrażenie. I to niezłe rozwiązanie, bo dla mniej wymagających, ale szukających czegoś solidnego, pewnego oryginalna konfiguracja jest trafiona w 10, a ktoś celujący półpiętro wyżej może dobrać inne kolumny i zapłacić więcej.

Zdecydowałem się na wersję z B&W 686 (na CM1 nie miałem budżetu). Cena była porównywalna do kosztu zakupu Philipsa MCD 908. Udało mi się wytargować mały rabat i w cenie dostać kabel głośnikowy (przy zakupie oryginalnego zestawu dostajemy kabel, z kolumnami B&W – trzeba dokupić).

Na koniec muszę podkreślić, że obsługa salonu była naprawdę na wysokim poziomie, bez czasem spotykanej „aury wyższości”). Na pochwałę zasługuje komfort odsłuchu, brak presji, gotowość dialogu.

Pozdrawiam Forumowiczów

Pat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.