Skocz do zawartości
IGNORED

Kef iQ7 – pytanie o wygrzewanie i zmiany

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak onegdaj arystokracja była delikatna i kapryśna (a to miękki puch, a to podniebienie delikatne i ta błękitna krew) tak klocki im droższe tym bardziej kapryśne .

Od soboty odkrywam na nowo KEF-Y IQ7 nowe AUDIONOVY- gł. Iluminator +ic. Proteus

Z tym sprzętem to jest różnie, ja np. wymieniłem wzmacniacz Marantz PM7000 na CA Azur 540R, ponieważ bardziej podobało mi się brzmienie Azura, po odsłuchach na bardzo czułych na zmianę czegokolwiek B&W CDM 1 SE wyszła mi w większości kategorii dźwiękowych przewaga Azura. A że słucham (oraz żoneczka) również radia to radość jest jeszcze większa. Z iQ7 natomiast co do przyjemności odsłuchu i muzykalności to odczuwam to co podczas słuchania w Sennheiserach HD580, czyli wszystko liniowo, żadnych faworyzowanych podzakresów, nawet przy głośniejszym słuchaniu nie tworzy się charakterystyka typu loudness i jest bardzo wciągająco i niemęcząco.

Moje odczucie podczas wygrzewania było następujące : iż KEF-y są niezdecydowane , raz grają suchym i matowym basem ,a za chwilkę mocnym zdecydowanym chmmmm uroki wygrzewania i kwestia materiału muzycznego.

witam, a ja miałem do niedawna kefy Q 30 - jeden komplet koaksjalnych głośników uniQ...

1. bas rzeczywiście dobrze kontrolowany, choć z oczywistych względów nie było go dużo

2. spokojna prezentacja dźwięku, nie narzucały się

3. dość dobrze, ale zdecydowanie gorzej od podstawkowych B&W 602 oddana przestrzeń

4. wada - wg mojego, a zatem subiektywnego odczucia , dość kiepsko ze szczegółowoscią kolumn - tak jakby zwłaszcza góra pasma słabo urozmaicona.

Czyli, sądząc po Waszych wpisach, firma rozwinęła w dobrym kierunku swój produkt: głośnik koaksjalny!

pozdrawiam Staszek

Bas można w nich w dużym stopniu regulować odległością od ściany oraz zatyczką BR. Co do głośników współosiowych to rzeczywiście potrafią oddać niepowtarzalną przestrzeń, atmosferę i pokazać scenę, kiedyś nawet widziałem podłogówki DIY, wykorzystujące ten 165mm Uni-Q.

Witam,

U mnie KEFy iQ7 grają z NADem 352+CD 542 i są połączone kabelkami Audionovy: IC Phantom i głośnikowe Moonwalk Bi-wire advanced. Nie jestem doświadczonym audiofilem, ale myślę, że uzyskałem bardzo dobry efekt końcowy, oczywiście w tym zakresie cenowym. Wg mnie NAD z KEFem do siebie pasuje a kable Audionovy są na pewno warte sprawdzenia - wskaźnik jakość/cena wg mnie jest bardzo wysoki.

Moonwalk bi-wire advanced podkreśla dolny zakres KEfów. Myślę, że przy tych kolumnach jest to conajmniej warte sprawdzenia. Wydaje się, że KEFy lubią bi-wiring.

Co do wygrzewania to na pewno trochę musi trwać - sam o mało z tego powodu bym tych kolumn nie kupił. Z wnioskami na pewno warto cierpliwie poczekać. Te 100 godz. chyba nie jest przesadzone.

PS.

Przy okazji pozdrawiam Pana Wojta Pacułę z Highfidelity, który doskonale doradza dobór sprzętu. Polecam !!!

• 5 miesięcy później...

Postanowilem wskrzesic watek.

Co tam u was slychac?

Jak graja cudenka?

Ja dalej walcze w poszukiwaniu kabli i co jakis czas nachodzi mnie mysl na zamiane glosnikow na cos innego.

Niemoge sie przyzwyczaic do jednak jak by nie bylo brakujacego w niektorych plytach basu,choc wiem ze to wina tak nagranych plyt. ale niedosyt jzostaje.

pozdrawiam.

Machidiel

mowisz o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

haha.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.