Skocz do zawartości
IGNORED

Dynamiczne i czyste 2.0 zamiast kina

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Nie chciałem zakładać nowego wątku i mam nadzieję że nie zostanę zmieszany z błotem za utworzenie takowego ale niestety poprzeczytaniu innych forum mam kocioł w głowie.

Otóż należę do grupy tych którzy do niedawna byli oddani kinu domowemu słcuhając w większości czasu systemu 2.0. Kino stanowi 20% czasu mojego słuchania zatem bardzo niewiele. Jak wiele osób na forum zacząłem dostrzegac niedostatki brzmienia kinowego a idąc za ciosem postanowiłem że uzbierane 2000-2300 wydam na wzmaka.

To co chciałbym otrzymac to przejrzystość , możlowośc usłyszenia drobnych niuansów tj. dotknięć strun, szmerów przy mikrofonie itp. Zalezy mi na ciepłym brzmieniu wieczornych audycji radiowych i jak największym odwzorowaniu pasma przy dolnych zakresach głośności. Tego wszystkiego brakuje mi w amplitunerze H/K 235 który zostanie pewnie do samego kina.

Słucham własciwie większośc czasu wieczorami dość cicho. Pokój mam 16m średnio umeblowany ale słucham muzyki rozrywkowej , obfitej w średnie tony, nie ukrywam że jest to w wielu przypadkach muzyka klubowa , w stylu Pinacolady czy Magnum. Z przeczytanych watków wywnioskowałem że najbardziej powinienem zwrócic uwagę na bas zwarty, precyzyjny i szybki. Góra może być nieco wycofana choć chciałbym by była czysta i ""nie sycząca". Zalezy mi również żeby był on w stanie napędzić kolumny DIY na Seasach L18nx lub na dośc wymagających głośnikach jak Usher x-719.Chciałbym by to co prezentuje płyta było słyszalne bez podkręcania głosności bo to kazdy potrafi.

Mam swoje propozycje które nieśmiało podaję niżej jednak Was prosze o doradzenie mi czy kupic może cos z drugiej ręki (jakie propozycje) ale za to wartego swej ceny.

Z nowych to :

Rotel-RA06

Denon - PMA1500AE

Nad 352

pozdrawiam i dziękuję za cierpliwośc

https://www.audiostereo.pl/topic/29842-dynamiczne-i-czyste-20-zamiast-kina/

Nie chcesz nachalnego i chłodnego harakteru prezentacji to rotela sobie odpuść, chcesz ciepełka ale i słyszeć drobne i ciche niuanse, odpuść NAD-a który muli, 1500AE być może, jest już trochę jego właścicieli na forum, popytaj. Z drugiej ręki Amplifikator - polecam, Baltlab również, ale nie wiem jak zagra to z Twoimi kolumnami, najlepiej poszukaj i weź na próbę. Xindaka reklamują na forum, nie słuchałem podobno gra fajnie, pamiętaj że źródło jest bardzo ważnym elementem toru audio, w przypadku przezroczystych wzmaniaczy... źródło jest najważniejsze.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Abtman

ja to forum traktuje jak Erę - wielu jest tu takich co wiedzą swoją potrafia prawie dopasowac na miarę - wiem bo pytam

Opteron - dzięki za wypowiedź. Prawdopodobnie dziś odsłucham sobie 1500AE. Gość w Top-HiFi polecał mi rotel chwaląc co że na więcej niz 9-ta to nie odkręce a mi własnie nie chodzi o rozwalanie chałupy ale o zwartośc i spręzystośc brzmienia gdy sobie wieczorkeim zapuszczę muzyczkę.

>Placek

Wiem że niektórzy za to zmieszają mnie z błotem, ale biorąc pod uwagę co lubisz słuchać to za połowę deklarowanej sumy możesz nabyć Yamahę AX-596 a resztę funduszy przeznaczyć na inne rzeczy:) Co do basu precyzyjnego... Hmm.. ale muzyka jako całość powinna zadowolić Cię aż nad to:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yamaha AX 596 to jeden z najgorszych wyborow ze wzgledu na jakosc ktorej po prostu nie ma ale czego wymagac od nowego wzmaka za grosze? Denon PMA 1500 AE gra nieco inaczej niz starsze wzmaki Denona i w stosunku cena/jakosc to rewelacyjny wybor. NAD 352 to jak powiedzial opteron po prostu mul. Amplifikatora i Baltlaba nie znam ale znam swietne opinie na ich temat. Podobnie jak Denona warto posluchac. Xindaka ma jaro4444 uderz do niego i zapytaj o charakter brzmienia. Co do Rotela nie dziw sie ze dystrybutor zachwalal - oni beda zawsze zachawalac to co maja w ofercie. Kieruj sie w 80% sluchem a w 20% cena. Nie zawsze to co drozsze zagra lepiej choc czesto tak jest ale ocenic mozna to tylko sluchajac.

Trochę skromny budżet i tutaj dość trudno o ciepło bez mulenia..... Do tego co proponuja koledzy dopisałbym Creeka A50i, ciepły jest, natomiast może być kluchowaty. Może warto zainteresować się nową wersją Evo?

The odd get even.

>discomaniac71

Posłuchaj równocześnie AX596 i Amplifikatora, ja miałem taką okazję, a potem wypowiadaj się. Poza tym rozmawiamy o sprzęcie z 2-giej ręki, w tym jeden za 1000 a drugi za 2000zł. I weź pod uwagę muzykę i fundusze.

:)

Trochę sensu poproszę.

a ja mam jeszcze inna propozycje - zamiast osobnego wzmacniacza do stereo spraw sobie tylko jakas przyzwoita koncowke mocy do napedzania frontów (ot chociazby Densen B300 z drugiej reki). amplituner w stereo bedzie wtedy pelnil tylko role preampu a w kinie bedzie dalej napedzal center, tyly i suba. w takim ukladzie dostaniesz nie tylko lepsze stereo, ale zyska tez na tym dzwiek kinowy. oczywiscie warunkiem jest obecnosc wyjscia pre out w amplitunerze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli rozmawiamy o sprzecie z drugiej reki to Yamaha AX 596 odpada w przedbiegach. Szkoda na nia czasu. Do 2000zl z drugiej reki mozna kupic naprawde niezly sprzet. O tej Yamaszce ciezko powiedziec ze jest dobra.

discomaniac71

Lubisz walki słowne, dla mnie to dziecinada, szkoda mojego czasu mówię pass.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gagacek nie lubie walk slownych i nie daze do nich ale buntuje sie jak ktos pisze bzdury - tak jak z AX 596. Znasz inne wzmaki Yamahy? Jesli tak to powinienes wiedziec ze to nieudana konstrukcja. Dlatego dziwie sie dlaczego tak ja zachwalasz. Domyslam sie ze masz ja w swoim systemie. Wzmak kosztowal nowy zdaje sie ok 1000zl wiec takze z tej racji dobry byc nie moze. Do 2000zl wybor jest ogromny. Pozdrawiam i bez urazy.

Mój sprzęt zna parę osób z forum, na pewno o wiele lepszy od Twojego:)), nie rób chłopakowi wody z mózgu, pieniądze może znacznie lepiej spożytkować, ot choćby to co proponuje gonarek. Najważniejsze aby odnalazł to coś w swoim systemie i był z wyboru naprawdę zadowolony, a tylko znalazł tutaj nie setkę bardzo inteligentnych wypowiedzi.

pozdr.

Trochę sensu poproszę.

Nowy AX596 kosztował 1899zł. Grał dość przyzwoicie w swoim zakresie cenowym. Większość amplitunerów kinowych kosztujących mniej niż 4000zł nie może się z nim równać.

Z drugiej strony bardzo prawdopodobne jest kupienie za 1000zł z drugiej ręki wyraźnie lepiej grającego wzmacniacza.

gonarek - że tez ja o tym nie pomyślałem................... kurcze, to fajne rozwiązanie typu dwie pieczenie........ Rozumiem, że zakładasz mały wpływ ampli jako pre?

gagacek - nie obrażaj się. Yamaha wali niemiłosiernie basem. Dla przykładu Tool Aenima to jednostajne buczenie basowe.

The odd get even.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No stary zaczynasz dziecinade - moj sprzet lepszy od twojego... To nie piaskownica kolego gagacek.

Wypada tylko wspolczuc jesli jest on oparty o AX 596. Takich oszczednosci Yamaha nigdy nie stosowala. Jesli chodzi o ta firme to o wiele lepiej graja modele z lat 80-tych: A 1000, A 1020 i AX 900. Z lat 90-tych warto polecic AX 1050 1070 i 1090. Niestety w bezposrdenim porownaniu przegrywaja ze wszystkimi w/w modelami z lat 80-tych. Sa oczywiscie jeszcze lepsze klocki Yamahy takie jak chocby AX 2000 czy koncowka MX 10000 (robiona na 100lecie firmy - dwa lata temu byla na Audiogonie wraz z preampem CX 10000 za 6.000 USD). Modele AX x96 niestety znacznie odbiegaja wykonaniem jakoscia ale i cena od tego co firma robila wczesniej. Ca 1200zl znacznie rozni sie od 79.000 czy 128.000 jenow (ok 1800 USD - wtedy dolar stal duzo wyzej niz obecnie) za AX 900 czy A 1000. MX 10000 razem z CX 10000 o ile dobrze pamietam razem kosztowaly 1,3 mln jenow.

Mojej konfiguracji z racji organizacji odsluchow w Krakowie sluchalo nieco wiecej niz pare osob z tego forum. W przeciwienstwie do Ciebie nie jestem tu anonimowy i nie jestem takze od wczoraj.

>discomaniac71 Dowartościuj się, zrób z tym coś. Ja powiedziałem pass.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gagacek powinienes jak najszybciej sie opamietac i skonczyc z tym przedszkolem bo niektore twoje teksty sa rodem z piaskownicy

Skoro nie znasz zadnego innego klocka Yamahy poza AX 596 to ja sie niczemu nie dziwie. W takim razie powinienes dac sobie spokoj z udzielaniam rad bo jak widac sprowadzaja sie one wylacznie do AX 596 i to staje sie nudne. Pass.

>discomaniac71

Przeczytaj sobie jeszcze raz wszystkie wypowiedzxi tego tematu. Wszystkie. Ze zrozumieniem. Przepraszam wszystkich za zaśmiecenie tematu kilkoma nadmiarowymi wpisami ale ręce opadają.

pozdr.

Trochę sensu poproszę.

Panowie nie chcę dociekac dlaczego przepychacie się o to czyj sprzęt jest "pierwsiejszy". Wiem że mi potrzeba zmiany w której już po części wypowiedzi z tego watku mi pomogły.

Z tego co widze zdecydowanie warte posłuchania są :

Denon1500ae

Amplifaktor

Batlab

interesuje mnie też lampa w wypowiedzi Skibusa "dared Vp-16" - choć przyznaję tu jestem noga kompletna - nigdy lampy nie miałem ani się nimi nie interesowałem

Lampy? Pora zacząć:) Ale tego musisz sam obsłuchać, tutaj na pewno nie licz na opisy.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.