Skocz do zawartości
IGNORED

Ile wydac na klon Totem Model 1?

narsiltm

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Lt_Bri, 28 Lis 2006, 14:56

>-->graaf,a załóżmy (podkreślam - załóżmy), że człowiek chce te kolumienki zbudować tak jak powinny

>wyglądać

no to wyszły zupełnie inne kolumny ;-))

bo to jakie one są to nie problem księgowego tylko poważniejszy - problem "działu marketingu"

one są całe jednym wielkim kompromisem:

dwudrożne burczybasy z podziałem na 2.7 kHz, woofer 5'' i calowa kopułka, niskoimpedancyjne 4 omy i prostopadłościenne skrzynki z materiału drewnopochodnego

nic wartego naśladowania w DIY

Re: twonk, 28 Lis 2006, 15:12

>>graaf

>I co z tego, skoro grają naprawdę rewelacyjnie? Słuchałem kilka razy, a ostatnio przemyśliwam nad

>ich zakupem...

rewelacyjnie w porównaniu do czego?

bo zawsze z czymś porównujemy i "tu jest pies pogrzebany" ;-)

pewnie na tle innych podobnych komercyjnych kompromisów ten konkretny Totem może wyróżniać się pozytywnie w subiektywnej opinii wielu ludzi

ale to niczego nie zmienia

i tak będzie to "jednooki wśród ślepców"

>graaf

Wybacz, ale moja subiektywna opinia (nabyta na podstawie kilku lat słuchania), jest dla mnie jedynym wyznacznikiem dobrego brzmienia... ;-) W końcu to ja mam mieć frajdę ze słuchania. Pomiary i opinie autorytetów wiszą mi obojętnym kalafiorem, chociaż niekiedy wskazują kierunek poszukiwań... ;-) Nikogo też nie nakłaniam do podzielania mojego zdania o dobrym czy złym dźwięku - ale kiedy się to zdarzy, jest mi bardzo miło, bo oznacza, że być może nie jestem całkiem głuchy... ;-)

>Lt_Bri

Ale o sso chozi? ;-) Przecież zgadzam się z założycielem wątku, że brzmią świetnie i warto by je skopiować (skoro nie da się kupić)? Wskazuję tylko na poważne trudności w tym przedsięwzięciu. Za to graaf stara się obu nam udowodnić, że to kolejna komercyjna kupa, która nie ma prawa zagrać... ;-)

Re: McGyver, 28 Lis 2006, 15:29

>Graaf, a co proponujesz zamiast? Rehdeko? Czy inne kuriozum dla audiomasohistów?

:-))

oczywiście nie :-))

ale dlaczego nie spróbować obudowy zamkniętej? dlaczego nie spróbować podziału poniżej 500 i/lub powyżej 5000 Hz? dlaczego nie spróbować innych głośników, choćby mniejszego midwoofera? dlaczego nie spróbować zrobić uczciwe 8 omów? i dlaczego nie spróbować zrobić coś innego niż "kwadratowe" skrzynki ze sklejki czy MDF?

albo w ogóle dlaczego nie spróbować otwartej odgrody - przynajmniej na średnicy?

i dlaczego nie spróbować na początek korekcji aktywnej - jest wprawdzie mniej "purystyczna" niż pasywna, ale początkującemu pozwala łatwiej znaleźć dźwięk jakiego szuka i zidentyfikować problemy, które następnie można próbować w miarę nabywania doświadczenia i wiedzy korygować sposobami pasywnymi?

dlaczego nie??!

dlaczego?

Matthew, 28 Lis 2006, 15:13

>projekt chyba i tak upada ze względu na dostępnosć przetworników<

Niech zrobi na Morelach. Albo od razu oleje te Totemy i robi PIROL C z Intertechnik (plany znajdzie w necie na Klang&Ton). Bedzie miał prawie tak jak lubi Graaf Duza buda z drewna, duży głośnik ... ogólnie dość nietypowa konstrukcja jak na komerchę ;)

McGyver, 28 Lis 2006, 15:29

>Graaf, a co proponujesz zamiast? Rehdeko? Czy inne kuriozum dla audiomasohistów?

No jak kuriozum to moze firma Patefon? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

graaf, 28 Lis 2006, 14:47

>"klonowanie" produktów komercyjnych tj. komercyjnych kompromisów to w ogóle nie jest dobra droga w

>DIY-audio

graaf pokaż 1 rzecz którą zrobiłeś - swoje DIY.

oczywiście poza stolcem, bo to lepiej lub gorzej potrafi każdy.

graaf, 29 Lis 2006, 14:30

>robiłem stereolity, poszukaj sobie na forum

Pokaż fotkę.

Nie znalazłem nic poza opisami i wklejonymi fotkami przedmiotów wykonanych przez inne osoby.

OPISYWAĆ to Ty umiesz ładnie. Tak samo jak bezpodstawnie krytykować i negować wiedzę innych.

Wiedza teoretyczna świetnie się sprawdzi na zakładce "Stereo". Tu raczej więcej czytaj niż udzielaj rad.

kubedes, 29 Lis 2006, 16:10

>Wiedza teoretyczna świetnie się sprawdzi na zakładce "Stereo".

E tam, bez przesady. Teoretyzowania jest za dużo również i na zakładce stereo. Pożądanej praktyki (czyli w tym wypadku osłuchania) ciągle brakuje.

McGyver, 29 Lis 2006, 16:20

>E tam, bez przesady. Teoretyzowania jest za dużo również i na zakładce stereo. Pożądanej praktyki

>(czyli w tym wypadku osłuchania) ciągle brakuje.

Chodziło mi o to że sobie chłopcy doradzają w sprawach doboru urządzeń wiedzę czerpiąc z kolorowych magazynów.

Dla mnie zakładka "stereo" to jest w 95% ściek - tak to traktuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.