Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwaczny problem monobloki + preamp

lolipop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Postaram się w miarę zwięźle i czytelnie przedstawić mój problem.

Korzystam ze sprzętu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego monitorki ALR Entry Jordan 2M

Siedzę sobie dzisiaj i zauważyłem ze przestał grać jeden kanał, sprawdzam okablowanie, zmieniłem źródełko, nadal to samo. Przepina monobloki, nadal to samo. Więc usterka kolumn wykluczona.

Zdenerwowany dałem im godzinę na zastanowienie.

Wracam, załączam, gra, ale w jednej kolumnie nie gra wysokotonowiec (lewy kanał) . Zamieniłem monobloki, gra tylko prawy kanał.

Co może być przyczyną takiej dziwacznej usterki??

Pozdrawiam serdecznie i czekam na wszelkie sugestie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29806-dziwaczny-problem-monobloki-preamp/

Troche mało jasno ze po zmianach tak samo. Znaczy ten sam kanał niegrał, czy przechodził na drugi kanał .

Sprawdź w lewej kolumnie okablowanie wewnętrzne i zwrotnice połaczenia ,elementy . Jak sam wysokotonowiec to znaczy że kolumna . Chyba że masz podwójne okablowanie i oddzielne wyjścia do wysokich z koncówki .

Nie ma podwójnego okablowanie.

Prościej:

monobloki z kolumnami połączone L-L P-P (lewy do lewego)

Najpierw nie grał lewy kanał, teraz tylko wysokotonowiec.

monobloki połączone L-P P-L

Gra tylko prawy kanał

Czyli cały czas kłopot z lewą kolumną przełączenia koncówki zmieniało tylko że czasami gra bez wysokich lub nie gra wcale . To potwierdza że trzeba szukac w kolumnie zimnych lutów lub nadwyrężonych połączeń w zrotnicy interkonektach, głosnikach

Heh, z tym, telefunkenem zdaje sie ameryke odkrylem.

A te ALR-y co masz to bardzo udana konstrukcja budzetowa. U mnie od kilkunastu lat graja w sypialni Entry 3-ki i naprawde za te cene to bardzo rzetelnie brzmiacy przetwornik

Koluminki sobie chwalę, grają super jak dla mnie.

Preampp zgadza się, telefunken.

Dziwaczność problemu polega na tym, ze z jednym monoblokiem w lewej kolumnie nie gra wysokotonowy, a z drugim ta kolumna nie gra wogóle. Włączając widać jednak wychylenie niskotonowego, co świadczy ze napięcie idzie.

Pozdrawiam serdecznie

Z jakiego podu mogły powstac te zimne luty?? ( o ile powstały)

I czy w pierwszym lepszym zakłądzie naprawiającym np. telewizory fachowiec coś mi na to poradzi??

Pozdrawiam serdecznie

Z góry przepraszam za podzielone wpisy.

Otóż zapomniałem o jednym małym ale bardzo istotnym szczególe.

Otóż połączenie kolumn zostawało cały czas takie same względem monobloków, tylko przepinałem kabel między końcówkami a preampem.

Czyli widać tu definitywną winę preampa.

Na spokojnie rozstawiłem zestaw na podłodze, i nie gubiąc się w kablach stwierdziłem, ze pod jednym wyjściem z preampa albo zostają odcięte wysokie, albo cała kolumna.

Czy tak zdalnie można określić skalę usterki??

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.