Skocz do zawartości
IGNORED

Konta w Windows XP - lamerskie pytanie

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o poradę jak w systemi WinXP zablokować mozliwość tworzenia nowych kont. Chodzi o to że jestem zalogowany jako administrator i to konto chronione jest hasłem - nikt tego nie odpali beze mnie. Jednak gdy komp już chodzi każdy może wejsc i założyć sobie konto również chronione hasłem. I tego konta nie mogę wykasować tego hasła nie znając.

Jak zlikwidować ten problkem i zablokować mozliwosc tworzenia nowych kont?

Z góry dzięki za odpowiedz

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/29794-konta-w-windows-xp-lamerskie-pytanie/

Hehe prostym wyjsciem jest logowanie sie na stworzonego uzytkownika a nie na admina. wtedy na admina wchodzimy tylko jak chcemy cos zmienic w systemie. Innym wyjsciem jest zalozenie glupiego hasla na wygaszacz (kiedy odchodzimy od kompa).

A co do kasowania kont, nie trzeba znac hasel do innych, jesli sie jest zalogowany jako Administrator mozna wywalic wszystko!

Pozdrowka

Możesz w wygaszaczu wpisać, by trzeba sie byłopodac hasło logowania. W ang Windows: On Resume, display Welcome screen we właściwościach wygaszacza.

Odchodząc od komputera wciskasz win+L i komputer zostaje zablokowany do czasu podania hasła logowania.

Możesz w wygaszaczu wpisać, by trzeba sie byłopodac hasło logowania. W ang Windows: On Resume, display Welcome screen we właściwościach wygaszacza.

Odchodząc od komputera wciskasz win+L i komputer zostaje zablokowany do czasu podania hasła logowania.

Korzystając z okazji istnienia takiego tematu mam związane także z tym tematem pytanie.

Otóż nie wiem jak i kiedy (prawdopodobnie przy instalacji jakiegoś programu może norton ghosta 10???) w systemie pojawiło mi się nowe konto o nazwie ASP.Net Machine A... (konto z ograniczeniami chronione hasłem). Co to jest za konto i czy mogę je bez problemów na przyszłość usunąć. Teraz czy starcie systemu włącza mi się ekran, na którym muszę dokonac wyboru konta i chciałbym się tego pozbyć. Jestem administratorem systemu. Poradźcie coś.

Faktycznie - admin usuwa konta jak chce.

Dzięki za pomoc i wybaczcie zamieszanie. Nie wiem co mi odbiło bo byłem przekonany ze nie mogę tego zrobić.

Jednak Łyndołs nie jest taki gupi...

Pozdrawiam

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

> Pawlinda

Jest to konto do administracji subsystemem .NET i jako takie zdaje się wymagane (?) przez system. Można je 'ukryć' tak, aby nie pojawiało się na ekranie logowania korzystając z aplikacji typu TweakUI będącej częścią składową Powertoys, dostępnych na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Krzemień i netboy za wyjaśnienia. To konto jednak nie jest raczej wymagane przez system. Mam XP od kilku lat tak samo stałe łącze i nigdy wcześniej takiego konta nie miałem.

netboy a jak i kiedy zaistalowałem tego .Net Framework? czy to konto ma coś wspólnego z internetem czy nie?

>>pawlinda

prawdopodobnie instalowales jakis soft ktory jest oparty o .NET (nieudolna kopia Javy by MS :) niestety co raz wiecej softu pisane jest w .NET i framework predzej czy pozniej znalazl by sie w twoim systemie.

czy ma cos wspolnego z internetem hmmm... i tak i nie :) jest to technologia umozliwiajaca szeroko rozumiana integracje softu .NET w celu wymiany informacji pomiedzy soba ehhhh... temat rzeka :) jest i juz pewnie bedzie w naszych systemach podobnie jak Flash, Java itp

to tyle co sie bede rozpisywal .NET nie zasluguje na to :D

• 1 miesiąc później...

Dwa pytania do tych ,którzy wiedza ;-)

1. Dlaczego w Windows XP nie moge znaleść "Zasad Grupy" - mimo ,że wszedzie o tym piszą w odniesieniu do xp

2. Jak zakodowac plik w XP ( nie profesjonal )

Chodzi o to ,ze we wszelkich publikacjach o XP pisza o zasadacg grupy , a ich niema ,czyżby taki drobny błąd .

W xp nie ma ich a w profesjonal są ?

Dziwi mnie to.

Chce zabespieczyć plik przed dziecmi ;-)

to wlasnie jest m.in. roznica miedzy Home a Prof. w domu zasady grupy i inne funkcje MMC nie sa potrzebne a jezeli ich potrzebujesz to kupujesz drozsza wersje Prof.

co do szyfrowania to najprosciej zaloz dzieciakom nowe konto a pliki ktore chcesz przed nimi ukryc trzymaj w Moje Dokumenty i ustaw go jako prywatny, mozesz tez spakowac je np winzipem i ustawic haslo, nie ma mozliwosci szyfrowania plikow bezposrednio z systemu jakotakiego, chyba istnieja jakies aplikacje sluzace temu celowi ale musialbym poszukac lecz ty tez masz dostep do google wiec mozesz juz zaczac :)

pozdrawiam

netboy

Jak najbardziej jest możliwość szyfrowania plików w WinXP.

Tyle tylko, że jeśli dzieciaki korzystają z tego samego konta co Ty nic Ci to nie da. System automatycznie rozszyfrowuje dane w czasie otwierania jeśli będą pracowały na tym samym profilu.

Takie szyfrowanie ma sens, jeśli dla dzieciaków utworzysz osobny profil. Ale wtedy równie dobrze możesz odebrać uprawnienia do katalogu w którym mają znajdować się tajne dane.

Tutaj również uwaga, jeśli zaszyfrujesz dane i zapomnisz hasło, lub zresetujesz to hasło przez zarządzanie nie odzyskasz ich już. Zawsze należy założyć drugi profil, zapisać i schować do niego hasło. Musi on być agentem odzyskiwania. Oprócz tego dobrze jest wyeksportować certyfikaty na wypadek uszkodzenia części dysku.

Najprostsza metoda: załóż dzieciakom osobny profil.

Oczywiście jest sposób na odzyskanie takich danych, ale jest to skomplikowane, potrzebny jest jakiś Linux i sporo czasu jeśli hasło było trudne. Dlatego uważał bym w tych sprawach.

Jak to się robi:

Wybierz właściwości klikając prawym na katalogu. Następnie wybierz zaawansowane i szyfrowanie. Szyfrowany folder będzie na zielono. Certyfikaty możesz wyeksportować z certmgr.msc

_igod_

wszystko fajnie masz racje tylko jak odpowiadasz to czytaj dokladnie:) gutekbull ma XP HOME a w tym systemie nie ma funkcji EFS czyli szyfrowania

na potwierdzenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.