Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Gotham - ma to sens?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

>jar1

Podobno skreca je w miejscu zwanym : Arkham Asylum, niejaki - Joker (kumpel Darkula) !

Podobno sam Batman ich uzywa !

Inni pisza, ze pomimo iz dawno juz wplacili pieniadze, nigdy na oczy ich nie ujrzeli !

Jak jest naprawde - doprawdy nie wiem !

Vlad

Slav, 26 Lis 2006, 17:15

>Chyba pobieznie czytasz bo ja widze w cholere wpisow.

Może i wpisów jest, tylko na temat samych gothamów i ich jakości niewiele. Znalazłem 9 watków a wnich sama sieczka na tematy różne.

Slav, 26 Lis 2006, 17:37

No wiesz co? Akurat w tej materii przykład z Qubriciem jest nie na miejscu ! ;-) Toć on to zwykła ludzka głuchota jest - na dodatek złośliwie jednostronny. I jeszcze nie ałdiofiL !!!! :-)

>pitdog

OK. przepraszam ! :)

Single Malt'ow wogole nie znam ! (na okraglo koniaki albo czarny/zielony Jasio).

Narobiles mi smaka w Swoim watku na HFM !

Bedac jakis tydzien temu w Realu dojrzalem Taliskera 10 Yr za - 99 PLZ !!!

Czy to mozliwe, czy chwilowa pomylka ?

3 dni pozniej pojechalem go nabyc i stalo juz 178 PLZ ! (w Almie - 202)

Gdzie naltaniej i za ile, podziel sie, pieseczku ! ;)

PS. Zielony Jasio to mieszanka 4 single maltow (w tym - Taliskera),

Niebieski (ktorego nie pilem), to tez chyba - nie sm !

Jak okreslilbys roznice smakowa pomiedzy takim Taliskerem 10Yr, a Blue JW ?

>jar1 trudno mi zgadywac jak sie gothamy sprawdza w konkretnej aplikacji, ale jedno jest pewne - za grosze mozna miec swietny ic z tych kabelkow, taki ze nie ma sensu raczej kupowac czegokolwiek za kilkaset zl w sklepie.

>Atops polecam spenetrowac ten temat, to wciaga :) cos jak hi-fi, tyle ze w plynie

jar1

Polecam na IC model GAC-1(srebrny, digital)

Całkiem dobry kabel za rozsądne pieniądze.

Praktycznie, oprócz połaczenia CD-Ampli XLR ( Cardas Neutral Reference), mam wszystko tym okablowane.

Od Cardasa jest zimniejszy i ogólnie lekko odchudza dzwięk ale ma za to lepszą przestrzeń.

Generalnie, za te pieniądze, warto kupić kilka metrów i samemu spróbować.

jar

Cardas dodaje środka i "naturalności" w wokalach, uspokaja wysokie (czasami zbyt mocno) i dodaje mięcha w basie kosztem jego konturów i szybkości (ale bez utraty kontroli).

Gotham ujmuje mięsa w basie ale przy tym bas jest bardziej konturowy i szybszy. Lekko też wyostrza wokale gdzie pojawia się chrypka.

Przy porównaniu Cardasa i Gothama w moim systemie nie słychać było różnicy klas/cen. Gotham "grał" tylko inaczej. Jednak z "typowym tranzystorem" jak u mnie ostatecznie lepiej sprawdził się Cardas.

Uwaga. Porównywałem Gothama na "cinchach" z Cardasem na XLR-ach, co z pewnością miało znaczenie.

Porównanie robiłem też między Gothamem a starym Monsterem M1000 (cinch, chyba wersja MkII). W tym wypadku Monster miał większego kopa niż Gotham ale gorszą przestrzeń.

Jar1, Ty złośliwy trollu... Gothamy so suuuper i majo nawet bass. Ale so mało aufiosyfilskie wiec nie wiem czy się nadajo dla takiego wielkiego audiofila jak Ty. Inwestycja jest ogromna, całe 8 zeta za metr, możesz się szarpnąć na wykonanie takiej próby.

Na intekonekt polecem mikrofonowy GAC 4-1, łączyć jak Zoller Mamba (se poszukaj wyszukiwarką, to się dowiesz o so się rozchodzi). Jakieś tam cardasyfy to one zjadajom na śniadanie... Ale to lutować trza umieć, nie wiem czy to dla Ciebie nie za trudne?

Lepsiejsze trochu ponoć so od nich Sommery (ale i droższe, nie stać cię!).

Gustaw, dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

>Qubric, na Tobie to w sprawie kabli ja polegać nie mogie. Jestes w tym zupełny abnegat ;-) Za kilka złotych dobry kabel? Żartujesz.... chłopcze ! Przecież ponoć najlepszy jest kabel od lampki ;-)

>jar1

Z racji faktu, że przedstawiciel Gothama na Polskę jest w Poznaniu bawiłem się GAC-1, GAC-2, GAC-2VI, GAC-4, oraz wysłałem kiedyś Peterowi cyfrowe GAC-1 i jeszcze jakiś (nie pamiętam). Ogólnie są to dość porządne kabelki. Przez jakiś czas używałem nawet GAC-2VI. Do kabelków molibrenowych niestety nie mają startu - trochę zbyt miętkie na basie i z rozdmuchaną resztą pasma. Daje to efekt niby przetrzeni, ale dźwięki są nieco zaokrąglone.

GAC-4 - jak dla mnie zbyt wiele basu, GAC-2 (GAC-2VI) najlepiej zrównoważone tonalnie, GAC-1 - trochę chudawy dźwięk. Osobiście wolę Klotza IY106 z tanich kabelków do połączeń niesymetrycznych.

Używam również niekiedy kabelków głośnikowych Gothama - do połączeń wewnątrz wzmacniaczy. To dobre kabelki jak za tą cenę - nie zabierają barwy, chociaż przy długich połączeniach są trochę bulaste w połączeniu z solid-core w wykonaniu Audioquesta, czy z taśmą Polinku.

To tyle o tanich kabelkach.

jar1, 26 Lis 2006, 23:17

Kupuj na szpule, a nie na metry, to zapłacisz drożej... Z nadwyżki zapleciesz warkoczyk, wrzucisz w weża ogrodniczego walniesz jakąś kretyńską nazwę, założysz debilną stronką w Internecie i zarobisz z 10 krotnym przebiciem (nie wiem czemu ale mam wrażenie, że to akurat byś potrafił ;)

GAC 4/1 rzeczywiście daje więcej powietrza od 2/1. A wynika to tylko z dwa razy większej ilości przewodników. Żadnej magii (dla magików) w tym nie ma. I zadnych mdłości jak z wynalazków molibdenowo-węglowo-srebrzonych :p

Jeśli nie potrafisz lutować to kup sobie gotowe w Moncorze ;)

GAC 2(sygnałowy) zaokrąglona góra, używałem go jakiś czas, ale zadna rewelacja.

U mnie lepiej spisał sie Shltz, lub Klotz(byle nie big-bass lagrange)

Głośnikowy 2x4mm jest w klasie najtanszego Cardasa.

Tobie będzie mulił;), ale w sumie jak potzrebujesz posłuchać, to "pisz na PW", podeślę do testu.

Pozdrawiam

PS. faktycznie trochę muli:)

Od kilku miesięcy używam tasmy z Polinku i jak dla mnie lepsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.