Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do B&W CDM7NT

Vader

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od dluzszego czasu posiadam wyzej wymienione kolumny, niemniej graja one jak do tej pory tylko w KD z Denonem AVR-1800. Od jakiegoś czasu wróciła mi ochota na dobre stero. Niby i ten zestaw jakoś tam gra ale .. no własnie chodzi o to ale. Zastanawiam sie nad zakupem wzmacniacza stereo pod te kolumny. Pod uwagę biorę głównie Rotele np RA-980BX, RA-985BX, RA-1060 może jeszcze RA-1070 (ten troche za drogi jak dla mnie), zastanawiam się również nad Vincent SV-231, lub denon PMA1560 (wiec nie mam możliwości odsłuchów, musze kupić w ciemno).

A może ktoś z Was ma jakieś inne ciekawe propozycje, zaznaczam ze szukam wzmacniacza tylko na wtórnym rynku, w cenie około 1000-1300 zł. Za konkretne fachowe porady będę wdzięczny. Słucham głownie rocka (Dire Straits, Peter Gabriel, RedHot .., Metallica, ale i ... np Jacintha, Dido, dużo muzyki filmowej) więc własciwie wzmacniacz powienien mieć uniwersalny charakter brzemienia, ale i dużą dynamike. pokoj 25 m. Napęd CD to pioneer PD-S707.

https://www.audiostereo.pl/topic/29766-jaki-wzmacniacz-do-bw-cdm7nt/

Vader=> nie znam 7NT ,ale mam 804 i myślę ,że to podobne kolumny,

swego czasu testowałem gainclona stefanaB z forum,

zagrało to wyśmienicie , Gaiclon wpasował się w tor doskonale,

przez moment chciałem McIntosha 252 sprzedawać,

ale wygrał "wrodzony snobizm" i MAC został ;-)

Jednak gainclon wysterował 804 wspaniale , świetny dynamiczny, punktowy bas, rytmika, szybkość.

Ma kapitalną średnicę ,pełną szczegółów lekkie ocieplenie co tylko dobrze zrobiło 804.

Średnica jest barwna plastyczna, bardzo namacalna i stosunkowo suche 804 nabrały klasy.

Przestrzeń - palce lizać.

Gainclon nie ma nadmiernie rozdmuchanej góry ,ale ta co jest z 804 wypadła doskonale.

Zanim pójdziesz w kosztowne zabawki ,radzę sprawdzić i nie zniechęcać się brakiem marki na płycie głownej Gainclona, cena ............ powiem tak - ŚMIESZNA ;-)

Ja miałem na testach Gainclona-integrę z możliwością - z przełącznikiem z tył obudowy ,który robił końcówkę mocy lub integrę.

Zastąpił on u mnie w torze końcowkę mocy MACA 252 (reszta bez zmian) i jako końcówka grał sporo lepiej niż jak integra.

P.S

Nie dziwię się, że wielu audiofili ,których stać na praktycznie każdą zabawkę ,bawi się Gaiclonem i zestawia go z horendalnie drogą resztą systemu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do tych swietnych skadinad kolumn potrzeba lepszego wzmaka niz za 1000-1300zl. Oprocz Maca jak napisal gutekbull swietnie pasuje Krell np KAV 300i czy cos lepszego. Gdzies na forum gra tez zestawienie Denona PMA 2000 AE i Bowersow 704 - podobno sie sprawdza. Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z tych przez Cibie wymienionych na pewno PMA 1560. Mysle ze mozna posluchac takze Strussa. Tylko blagam zmien to zrodlo bo PDS 707 mimo ze Pioneer ktorego lubie to straszna kaszana. Pozdrawiam.

dzieki discomaniac71 .. źródło to w nastepnym etapie ... jak już sie zdecyduje na jakiś konkretny wzmak, może wtedy w tego samego producenta pojde ..a może niekoniecznie. A Krell ..... to jak na razie poza zasięgiem .. Pozdrawiam

discomaniac71=> albo nie zrozumiałeś co napisałem , albo nie chcesz zrozumieć ;-)

Ja dopóki dopóty nie posłuchałem też tak myślałem ;-)

Posłuchaj discomaniac71 !

Są na tym forum ludzie którzy kolumny za ok.30 000zł i równie drogie źródło zestawiają z Gainclonem ;-)

I nie dlatego ,że brak im kasy ;-)

Jak nie wierzysz poszukaj w opisach.

Ale B&W nieźle też wypadło z niedrogą Chińską lampą , Primare 30.

Sugerowałbym raczej wzmaki z odrobiną ciepła, barwne ,plastyczne.

B&W zagra też dobrze z "walizkowym" Krellem, ale będzie chłodno ,sterylnie, dynamicznie (choć trąbka M.Davisa podobała mi się)

7NT to poprzednik 704. Nie od dziś wiadomo, że seria poprzedzająca flagowe Nautilusy dobrze gada z piecami Musical Fidelity (A3, A.3.2, A300). Co do Gainclone'a to można spróbować - sam go używam z 705kami i jest bardzo fajnie - jednak odsłuchiwałem go z obecną wersją 804s i niestety totalnie poległ. Ale jak mówi stare prawidło: "Gainclone Gainclone'owi nie równy":)

Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gutek musisz od razu tak sie unosic? po co te wykrzykniki? fakt niedokladnie przeczytalem ale tez jestem sceptykiem jesli chodzi o gainclone i przez grzecznosc racji Ci nie przyznam.

dzieki gutek, nad tym gainclonem sie zastanowie może to być ciekwa propozycja. Niemniej czekam na dalsze opinie np. dotyczące wymienionych roteli. Nie ma tu nikogo kto by słuchał takiej konfiguracji ?? i dzieki za porady kup se krela albo maca ... to sa klocki od 4 tys w gore .... wiec zdecydowanie poza tematem. Szukam starszego wzmaka ktory dobrze zagra z 7-kami.

Vader - pewno to nie bedzie dobre porownanie, ale twoj problem wyglada troche tak: mam silnik od mercedesa i rodzi sie pytanie czy obudowa od malucha bedzie do niego ok. Mysle ze powinienes dac sobie na wstrzymanie z kupowaniem wzmaka ktory nie da ci zadowolenia. Widze ze chcesz zrobic cos co wynika chyba z twojego zniecierpliwienia. Masz troche kasy i juz w tej chwili i bez czekania nawet minuty dluzej trzeba cos kupic - troche jak male dziecko ktore stoi przed wystawa z zabawkami i tupie nogami. Moze poczekaj kilka mis. pozbieraj troche wiecej kasy, posluchaj tego i owego, a potem na spokojnie sam podejmiesz decyzje co kupic.

Pozdrawiam kaszanka7

ps. z tym Mac intoshem i Krellem za 4 kzl to lekko przesadzieles ;)

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka7 =>

To ,że kolega Verder nie ma kasy na drogie klocki nie jest żadną ujmą na tytm forum !!

Ja dobrze zrozumiałem kolegę Vadera , dlatego moja sugestia co do Gainclona lub używane klocki np. Primare 30,

czy M.F.

;) no może troche, ale wiesz kaszanka .. w tej chwili na ebayu jest ten krell KAV-300i .. za 1100 Euro .. do konca aukcji jeszcze sporo czasu (kilka godzin) moze i skoczyc znacznie w cenie, ale na razie jest to okolo 4200 pln. Natomiast jakos szczegolnie sie nie niecierpliwie, mam te kolumienki juz jakis czas, tez zreszta kupione na ebayu. Nawet w tej konfiguracji nieźle to gra, przynajmniej dla mnie. Natomiast po prostu nie chce wydawac np 5 tys na klocek. No i nie przesadzajmy ze te B&W ... to jakis mercedes ... jest pełno lepszych i droższych kolumn. Ja za swoje dałem około 35% ich ceny sklepowej (tej jak zaraz pokazały sie w sprzedaży). I na podobnej zasadzie szukam wzmaka. Dlatego pytam o konkretne modele, które od czasu do czasu pojawiają sie w ogłoszeniach, już jako sprzęt używany ale w super stanie, za to w o wiele bardziej przysyępnej cenie.

gutek, no tak myśle ...żartowałem troche z tą ceną ... że od 4 tys. ale tak jak i jako żart odebrałem te rade kup se Krella albo Maca .... sprzet za taka kase to dla mnie tylko teoria ... tak jak i mercedes S-klasa ... ale jest sporo sprzetu .. znacznie tanszego a mogącego sprawić dużo satysfakcji słuchaczowi. a swoja drogą .. ciekawe ile snobizmu kryje się w tych odsłuchach ?? bo tak jakoś mi sie wydaje ze komuś cieżko znieść fakt że jakiś gainclone (za 1500 zł) może zagrac lepiej od Maca .. za kilkakrotnie większą kase ..

Vader => ja sporo na ten temat pisałem na forum.

Sam byłem mocno zdziwiony jak u mnie w torze MACA zastąpił Gainclon, miałem kilka godzin wspanialej zabawy ,

znane płytki na nowo odkrywałem i nie czułem dyskomfortu, jak to bywało dawniej gdy zamiast MACA lądowała jakaś tańsza integra.

Oczywiście powrót do McIntosha wykazał jego wyższość, ale żadnej przepaści nie było i gdyby nagle przyszło mi kiedyś sprzedać MACA i zastąpić go Gainclonem nie płakałbym.

Gainclon - Gainclonowi nie równy i tu się zgadzam ,słuchałem później dużo droższej - wypasionej wersji i wcale nie była lepsza ;-)

A i nie zdziwiłbym się gdyby ktoś zbudował Gainclona lepszego od MACA ;-)

Vader - ja pisalem ze z tym Mercedesem to nie bedzie dobre porownanie :)

Jesli to ma byc cos dosc taniego, a grajacego przyjemnie to ja moge z czystym sumieniem polecic Exposure 2010. Innych rzeczy nie wypisuje bo to inny przedzial cenowy, ale zgadzam sie w 100 ba w 200% kasa nie gra tylko wzmacniacz, a czesto jego cena nie przeklada sie na jakosc przekazu.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

ehhh i widzisz Gutek .. ten Krell KAV-300i .... poszedł i zgadnij za ile .... 10 jedyne 4400 pln (mniej wiecej), żałuje że nie zalicytowałem ... ale sam nie myślałem że on tak tanio sie sprzeda. Pozdro

Vader => to się zdarza na Ebayu , ale jesteś pewien ,że poszedł czy może aukcja się skończyła i nie osiągnął kwoty minimalnej ?!

Krell KAV-300i znam go ,trochę byłoby chłodno,sterylnie z twoimi kolumnami i na dłuższą metę nie wiem czy byłbyś zadowolony . Choć słyszalem o takim zestawieniu i w TOP -HI FI słuchałem z 805.

>Vader

Nie masz czego żałować. Słuchałem wielokrotnie zestawienia B&W z serii 8xx i NT z tym Kreelem i nigdy nie było rewelacji. Sam użytkuję od 7 lat CDM 1NT, a mój kumpel posiada właśnie 7NT. Mogę powiedzieć, że lekko ciepławe wzmacniacze z doskonałymi barwami to to czego Ci potrzeba. Jakieś MF, albo coś z DIY podparte lampowym pre to będzie strzał w 10. Przez kilka lat napędzałem moje monitorki Exposure Super XX - jeśli lubisz kliniczne brzmienie - możesz spróbować, jeśli nie, to poleciłbym MF A3, albo Primare A30. Obecnie moje monitorki napędzam wzmacniaczem DIY - drakula z pre lampowym i wydaje mi się to najlepszym dotychczas zestawieniem ze słuchanych.

Może mamy podobne gusta, a może tak po prostu obiektywnie jest :)

Dodam tylko, że podobne zdanie o tym zestawieniu (Kreel + CDM7NT (804)) ma kilku moich kolegów, z którymi również słuchaliśmy.

Tutaj akurat odsłuch z Kreel 400xi 800-tek - Kreel został już odłączony, bo było mało ciekawie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

discomaniac71, 26 Lis 2006, 13:13

>gutek musisz od razu tak sie unosic? po co te wykrzykniki? fakt niedokladnie przeczytalem ale tez

>jestem sceptykiem jesli chodzi o gainclone i przez grzecznosc racji Ci nie przyznam.

disco całkiem poważnie to może postaraj się posłuchać dobrego GC (premium kit np) z pre lampowym i mogą przejść Ci różne wynalazki. I przestań słuchać McGyvera bo jak znam życie to stąd się bierze Twoje sceptyczne nastawienie do GC

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nikogo nie slucham. Po prostu wyciagam wnioski z odsluchow. GC w wersji premium kit z lampowym pre tez sluchalem a ze doszedlem do innych wnioskow niz ty discorelax to jeszcze o niczym nie swiadczy.

>Blady99

TOP-HIFI w Poznaniu.

Długo słuchałem również z kilkoma GC w wersji z LM3875 i LM3886 i również nie jest źle, a w niektórych aspektach b. dobrze, ale brakuje w dźwięku nieco masy na dolnym środku i nie jest to dźwięk w tym sensie pełny i najlepszy możliwy. Jesli chodzi natomiast o szybkość i jakość wysokich tonów, to postawiłbym ocenę celującą.

Nie wiem, czy GC da radę z 7NT. Niektórych trudniejszych kolumienek nie daje rady pociągnąć. GC na 3886 z baterią kondensatorów przy mostku radzi sobie lepiej, ale to również nie jest jeszcze to.

discomaniac71, 27 Lis 2006, 15:54

>Nikogo nie slucham. Po prostu wyciagam wnioski z odsluchow. GC w wersji premium kit z lampowym pre

>tez sluchalem a ze doszedlem do innych wnioskow niz ty discorelax to jeszcze o niczym nie swiadczy.

Oj to świadczy i dużo mówi:

Laryngolog, laryngolog laryngolog

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.