Skocz do zawartości
IGNORED

Małe podłogówki do cichego grania

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Witam

W związku z podjętą przez Nas (Małżowinkę oraz mnie) decyzją o zamianie kolumn rozpoczęliśmy poszukiwanie nowych "skrzynek". Główne kryteria jakie powinien spełniać następce Hyperionów to:

- niewielka głębokość,

- naturalna okleina (czereśnia, wiśnia, ew. olcha, lub coś z tropilkalnych, ale niezbyt ciemne)

- BR z przodu lub na dole

- muszą dobrze grać cicho (nie gubić detali i nie odchudzać średnicy), najniższego basu może nie być (wolę jakość niż ilość)

- no i ewentualnie maskownica mogła by być metalowa ;)

Wstępnie na prowadzeniu znajdują się kolumny ProAc 130, które po wstępnym krótkotrwałym odsłuchu i oględzinach przypadły Nam do gustu.

Robiąc szybki rachunek sumienia doszedłem do wniosku, iż ponad 75% słuchanych przeze mnie ostatnio płyt to utwory śpiewane przez płeć piękną, więc bardzo zależy mi na oddaniu całego ciepła i sexapealu jaki powinien posiadać damski głos. I tutaj kolumny mogą oszukiwać - ma być po prostu pięknie. Również gitara akustyczna, instrumenty smyczkowe i fortepian powinny lśnić i mienić się barwami ;) Zdaję sobię sprawę, że to tylko pobożne życzenia przy kwocie ok 6kzł za nowe kolumny. Jeśli chodzi o rynek wtórny to w tym momencie rozważamy zakup w granicach ok 3kzł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Simonello - niestety ciemna okleina i brak maskownic dyskwalifikuję je na starcie. Maskownice to nie mój, czy Małżowini wymysł, tylko konieczność. NAsz 4 letni Klon jest niezwykle zainteresowany tematyką HiFi ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

> Fr@ntz

Twoj opis kolumn przypomina mi reklame ktora kiedys leciala w TV, jak pani prosila kawe z lekka nutka dekadencji...

A tak na powaznie, skoro jestes tak zdecydowany co chcesz bez zadnych odstepstw, to moze lepiej zrobic na zamowienie u ktoregos z naszych DIYowcow....?

• Redaktorzy

rafko - powoli rozważam taką ewentualność. Po posłuchaniu kulumn na Usherach u Jara444 pomysł zlecenia wykonania kolumn "na miarę" trzymama "na zapas". Na początek chcę posłuchać konstrukcji komercyjnych.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, spróbuj Harpia Acoustic Pat - pasują idealnie do Twoich preferencji. No może poza brakiem maskownicy, ale wysokotonowiec ma ochronę. W razie pytań pisz na prv.

> Fr@ntz

tak, tylko o ile sie orientuje Ushery Jara4444 sa robione na kicie Akkusa, czyli wymiary skrzynek itd sa niejako narzucone. Robioc de novo jakies kolumny u DIYowca mozesz sprobowac narzucic wymiary zewnetrzne skrzynek, itd... i na dodatek podac dopuszczalny budzet. A czy juz ktos udanie spelni Twoje oczekiwania, to tylko pozostanie niecirpliwie czekac ;-)

Pozdrawiam!

Fr@ntz a moze cos takiego na glosniku usher i seas, niestety chyba tez bez maskownicy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub duzo ambitniejszy kit akustyka na revelatorach, po malych targach komplet glosnikow kupilbys za 2kzl+tysiac na solidna obudowe i zwrotnice:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możecie wziąć pod uwagę Audio Phisic Spark.

Ja pamiętam stare Sparki. Były bardzo muzykalne i ładnie grały na niskich poziomach głośności, co niestety nie jest wcale takie częste. Nie wiem, jak grają późniejsze wersje, ale jest duża szansa, że zachowały swój charakter brzmienia, choć różnie to bywa. Z tego, co widziałem, w każdym kolejnym modelu zachowywali smukłą sylwetkę i niewielkie rozmiary (w szczególności głębokość).

Przed chwilą pogooglałem trochę i nawet znalazłem recenzję Spark5 sprzed roku : www.hi-fi.com.pl/download/ap_spark5.pdf

Maskownicą bym się aż tak nie przejmował, bo dziecko wkrótce osiągnie bezpieczny wiek a kolumny zostaną. Kiedy moja córka była mała, odgrodziłem nie tylko kolumny ale cały sprzęt płotkiem zrobionym ze sztywno połączonych boków dziecięcego łóżeczka. Nie pamiętam, jak długo miałem tę barierkę, ale w końcu kiedyś uznałem, że jest bezpiecznie i ją zdjąłem.

Powyższy adres nie działa, ta recenzja jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym jednak szukał czegoś na Usherach ... raz że nie drogo ,dwa że Ushery mają świetny bas (głęboki,lekko mięsisty) a w połączeniu z zacną kopułką będzie rewelacyjnie. Spróbuj zacząć właśnie od sklepowych Usherów uważam że byłaby to dobra droga.

Pozdrawiam,

Łukasz

Może Monitor Audio z serii Silver?? Grają bardzo dobrze (choć mają swój charakter brzmienia), BR z przodu, fajny bas, duży wybór kolorów oklein. Tylko może być problem z odsłuchem i ewent. wypożyczeniem.

Stempur sprzedaje Monitor Audio. Pamietam, ze jak u niego konczylismy odsluchy i zaczynalismy gadac, zawsze dobrze sluchalo sie muzyki grajacej cicho w tle.

Zajrzyj na ogloszenia.

>jerzyk23

Mozarty to NIE sa male podlogowki - one sa tylko badzo zgrabne i stad takie złudzenie, szczegolnie jak stoja w sklepie obok wiekszych skrzynek to wrazenie sie poglebia. Dopiero po wstawieniu ich do pokoju ok. 25m prawda wychodzi na jaw. A pozatym maja BR z tylu...

• Redaktorzy

larson3 - już puściłem PW do Stempura i czekam na odzew. Detaliczne i szybkie kolumny + mój Densen to może być dobre połaczenie

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No to chyba coś dla Ciebie idealnego mam.

Rozważ zakup monitorków cantona seria ERGO 602, 603.

Moim zdaniem rewelacyjny produkt. Naturalna okleina, rewelacyjna stolarka, maskownica, która nie wpływa negatywnie na brzmienie. Kolumny bardzo detaliczne, przy cichym słuchaniu się napewno sprawdzą. Warto posłuchać...

Fr@ntz, a jak ci sie podobaja Castle Acoustics - mysle ze wokale damskie wypadaja calkiem dobrze na tych kolumienkach.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• Redaktorzy

kaszanka7 - co do castli to zawsze byłem pod wrazeniem ich wykonania (jedna z najlepszych stolarni na Wyspach). Z tego co widzę to Conway 3 mogą być "na styk", bo to w końcu spore skrzynki, więc może zacznę od Stirlingów3 - trochę mniejsze a zarówno układ głośników jak i BR do dołu. Poza tym Conwayom większość osób zarzuca zbytnią łagodność, co w połączeniu z DM-10 może oznaczać zbytnie przesłodzenie i zamulenie przekazu. No i jeszcze ten nieszczęsny BiWiring - podobno na pojedyńczych drucikach nie chcą grać. Pożyjemy , posłuchamy. aSkoro nowe Stirlingi kosztują poniżej 4,5kzł to po prostu trzeba ich posłuchać.

Cały czas po głowie chodzą mi najmniejsze elektrostaty Martin Logan Vantage. Ktoś miał okazję ich słuchać ? Wiem, że są "trochę" droższe od wspominanych przeze mnie wcześniej konstrukcji, ale jeśli nie tym razem, to może przy kolejnej wymianie kolumn się załapią ....

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Hi

Właśnie przemierzając net w poszukiwaniu kandydatów do późniejszych prrzesłuchań (późniejszych dzięki profesjonalizmowi "medyków" z Luxmedu - po dwóch tygodniach leczenie mnie na grypę okazało się, że mam ostre zapalenie zatok, więc na razie i tak połowy bym nie usłyszał) trafiłem na nowe modele Ushera. Chodzi mi głównie o V-602. Cena $ 1180 nie zabija a i wygląd mają wielce obiecujący - woofer z serii 6, tylko jakiś nowy tweeter wsadzili (słuchałem CP-6311 i było lepiej niż dobrze, tylko były po prostu dla mnie za duże). Może już ktoś popełnił odsłuch tego modelu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.