Skocz do zawartości
IGNORED

Korek (surowiec) w audio

conri

Rekomendowane odpowiedzi

Czy potwiedzi szanowne forum, "magiczne znaczenie korka "= jako materiału na maty w naszych karuzelach.

Po założeniu na dysk formatki z korka , mam wrazenie jakbym zmienił wkładkę na klasę wyżej.. Szczególnie w partiach niskich, dźwięk nabrał "charakteru" Może to izolacja od częstotliwośći własnej sprzętu zadecydowała o wrażeniach słuchowych.A może to iluzja i wpływ "wywrotowej "lektury.

https://www.audiostereo.pl/topic/29756-korek-surowiec-w-audio/

> conri

OK. Mnie nie chodziło o poprawność w nazwaniu talerza, tylko nie byłem pewien, czy na pewno chodzi o talerz.

Ciekaw jestem, czy podkładka z korka POD talerzem, na małym "talerzyku" napędowym, mogłaby też wnieść jakieś zmiany.

W moim gramofonie jest regulacja VTA przez podniesienie lub opuszczenie całego ramienia (jak pewnie w większości przypadków, gdzie w ogóle jest regulacja VTA). Reguluje się to w podstawie ramienia.

Ale... nawet przy najniższym położeniu ramienia - jeszcze było trochę za wysoko, a obniżyć już się nie da.

Skoro więc nie przyszła góra do Mahometa... :-) czyli skoro nie da się zbliżyć ramienia do talerza, to należało zbliżyć talerz do ramienia. W tym celu wyciąłem z kartonu koło dokładnie takiej średnicy, jak talerzyk napędowy i umieściłem je na nim, a dopiero na tym kartonie - właściwy talerz. W ten sposób talerz podniósł się o ok. 1-1,5 mm, co dało poprawny VTA.

I tak sobie czasem myślę, że może by zamiast kartonu dać korek. Tylko czy to by miało jakieś znaczenie (?).

Janusz z Torunia

>conri jaką fakturę ma ten korek ? Czy nie "porysuje" winyla ?

Do tej pory używałem filcu który był na "wyposażeniu" mojego Golgringa ale łapie on różne

zanieczyszczenia od płyt i elektryzuje się.

Nie " badałem" jego wpływu na dzwięk.

"Trzeba bedzie musnąc sprayem. Matem!"

Musisz liczyć się z tym,że korek po polakierowaniu zmieni swoje właściwości( gęstość,twardość ,sztywność,elastyczność,itp).

Może być lepiej,ale równie może się pogorszyć,koszt niewielki ,więc warto poeksperymentować.

Nie znalazłem nigdzie materiów opisujacych tłumiennośóć akustyczną korka. Jedynie obserwacje studiów i ścian podpowiadają że korek dobrze izoluje i tłumi.Jest w budownictwie wykorzystywany do izolacji akustycznej . Byc może dobrze izoluje talez do drgan wlasnych , rezonansów napedu . Krazek z prasowanego ale o niedużej gęstości korka wprowadza poprawę brzmienia.Powierzchniowa gładka struktura gwaranuje bezszkodowosć dla płyt. Stąd moje zainteresowanie tematem korka jego walorami.Guma jest jednak bardziej compactowym surowcem.

conri- a czego używałeś wcześniej?

Skoro piszesz że zwiększył sie bas to znaczy że kładąc matę korkową zmieniłes kat styku igły z płytą. Jak jest zbyt niski to więcej basu.

Nie przypisywałbym zmian korkowi ale jego grubości.

Kombinowałem z róznymi materiałami od korka po włókninę filcową i nie dostrzegłem zmian przy zachowaniu tej samej grubości maty.

Próby na tej samej wkładce(Signet TK5 EA). Poprzednio leżała gumowa mata standardowa

jak w Adamie.Jeżeli to kąt mógł się co nawyżej zwiększyc z racji cieńszej korkowej maty .(2mm).Ale co ciekawsze .lepiej jest słyszalna zmiana na rowku niemodulowanym. Tam nigdy nie ma "teoretycznej " ciszy

"Nie znalazłem nigdzie materiów opisujacych tłumiennośóć akustyczną korka."

hihi :) po wlozeniu korka w uszy, zmniejsza sie slyszalnosc wysokich tonow i dochodza tylko basy :)

moze dlatego niskie tony zyskaly na jakosci?

ps. jak by ktos niezwiazany z audio, przeczytal ten watek przypadkiem, musial by dochodzic do siebie przez trzy dni :))

conri- jutro od Franka wezmę cienki korek 1mm i jeszcze raz sprawdzę.

Natomiast jak chcesz zakonserwować korek, to posiadam takie srodki- specjalne woski do korka, które nie zmieniają jego własciwości ani struktury.

Gość rochu

(Konto usunięte)

dotyczy on korka :)) poprostu korka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.